ugrás a tartalomhoz

Egy tárhelyszolgáltató vagy több partner, ha 5-10+ projectet futtatsz?

Max Logan · 2013. Dec. 7. (Szo), 16.31
Az utóbbi időben gondolkodom, hogy középtávon mi lenne a jó megoldás számomra tárhely kérdésben, figyelembe véve azt, hogy több, stratégiailag fontos projectet üzemeltetnék.

Nem gondolkodom VPS-ben, vagy saját szerverben, az majd a jövő zenéje, ha valóban lesz értelme (de addigra erre lesz külön részlegem). Alapvetően shared-hostingról van szó.

Két utat látok magam előtt. Keresek egy olyan szolgáltatót, akit elég erősnek és biztosnak érzek ahhoz, hogy merjek a szolgáltatásukra támaszkodni, és minden project és domain náluk van. A másik megoldás pedig az, hogy keresek 2-3, esetleg 4 szolgáltatót és a szolgáltatásokat szétosztom ezek között.

Előbbi esetben ha gond van, akkor valószínűleg minden szolgáltatás megáll, ami nem éppen jó. Utóbbi esetben növekszik az adminisztráció több szempontból is, azonban ha az egyik szolgáltatónál gond van, akkor csak egy-egy site dől ki.

Te melyik utat választanád, ha shared-hostingban gondolkodnál, és 10-20 projectet akarnál üzemeltetni 2-4 éven belül? Esetleg más megközelítés? Vagy te hogyan csinálod, ha hasonló helyzetben vagy?
 
1

Szia, En a helyedben

vrnagy · 2013. Dec. 7. (Szo), 16.35
Szia,

En a helyedben keresnek egy stabil szolgaltatot, ahol van reseller csomag, esetleg ha van olyan szolgaltato akit ismersz, es nincs, akkor erdemes lehet veluk beszelni.
2

Miért reseller csomag? Saját

Max Logan · 2013. Dec. 7. (Szo), 16.39
Miért reseller csomag? (Saját projectekről van szó, amiket idővel talán eladok/átadok.)
3

Altalaban reseller csomagnak

vrnagy · 2013. Dec. 7. (Szo), 16.42
Altalaban reseller csomagnak hivjak, de tulajdonkeppen annyi domaint raksz ra amennyit akarsz, es ugy osztod a tarhelyet koztuk ahogy szeretned (teknikailag, olyan mintha mindegyik domain megvenne sajat maganak a tarat a szolgaltatonal, de nyilvan kedvezobb). Ha minden oldalt egy domainrol / aldomainekrol akarsz futtatni, akkor egy sima csomag is eleg lehet.
4

Egy

zzrek · 2013. Dec. 7. (Szo), 18.02
Ebben az értelemben szerintem nem állja meg a helyét az a feltételezés, hogy rosszabb, ha egyszerre hullanak meg a projektek, hiszen ez esetben egyszerre fognak felállni is. Ilyenkor könnyebb utánajárni, mert egyszer kell, és mindegyik projektnek ugyanazt jelezheted vissza a probléma állásával kapcsolatban.
Ha pl. egy szolgáltató évente átlagosan egyszer hal meg, akkor a projektjeid (ügyfeleid) számára (külön-külön) mindegy, hogy ez elosztva jelentkezik, vagy egyszerre, viszont ha többfelé van elosztva, akkor többször kell vele foglalkoznod.
(Más kérdés, ha a projektek részben fedik egymást)
5

Mindenképp egy szolgáltató

Pepita · 2013. Dec. 8. (V), 00.26
Ahogy vrnagy is írta: adott esetben kvázi "egy nagy tárhellyel".

Előnyei ennek még, amiket nem láttam felsorolva:
- Egy cég egyféle supportjával küzdesz annyira, amennyire küzdened kell érte;
- A tárhely, domain, Apache, PHP, stb. beállítási lehetőségeid ugyanazok;
- Kezelőfelület is ugyanaz;
- Ha szükséges (és egy tárhely), akkor helyben is tudsz átjárhatóságot biztosítani az egyes projektek közt;
- Ha mindenképp projektenként külön tárhelyet akarsz, akkor egy szolgáltatón belül is esetleg kérheted, hogy másik szerveren legyen, de szerintem ez értelmetlen, ha sok a leállás, úgyis elmész, és mindegyik szerveren cca ugyanannyi leállás lesz, csak más időben, ami nem is biztos, hogy előny.

VPS-nek, saját szervernek szerintem akkor van csak értelme, ha már annyira "kinőtted magad" (pénzben is), hogy erre tudsz kvázi alkalmazni egy rendszergazdát. Fejleszteni (komolyan) és üzemeltetni egyszerre egy embernek szerintem kb. lehetetlen, de biztos, hogy iszonyú sok idő és ideg. Épp ezért nem gondolkodom én sem ilyesmiben (egyelőre), viszont a shared hostingnak is van egy csomó hátránya, igencsak szolgáltatófüggő a biztonságod (technikai is), és jelen pillanatban én nem is tudnék ajánlani szolgáltatót (ezzel kapcsolatban talán jó lenne egy új téma, majd meglátom).
6

Nekem nagyjából most 6-8

deejayy · 2013. Dec. 8. (V), 12.13
Nekem nagyjából most 6-8 aktív projektem van, 5-6 külön szolgáltatónál. Sosem gondoltam, hogy sok gondot okozna, hogy teljesen heterogén a kiosztás, főleg, miután a felét az ügyfelek választották, még a megbízásom előtt.

Sajnos viszont az egyik szolgáltató rendszeresen szívat az amatőrsége miatt, és ott 2 projekt is van, állandóan dupla munka a felmerült problémák miatt mindkét ottlapot ellenőrizni, javítgatni.

Persze ez személyes tapasztalat, a többi szolgáltatóval pl. általában nincs gond, rendesen tájékoztatnak az upgrade-ekről, karbantartásokról, verzióváltásokról, van időm felkészülni, letesztelni, stb.