ugrás a tartalomhoz

[deleted]

1

Miért van szükséged egy

hunkris · 2013. Dec. 1. (V), 03.48
Miért van szükséged egy fw-re, mielőtt egyáltalán ismersz egy nyelvet?
Tanuláshoz nincsen szükség ilyesmire, és váltáskor így elég macerás lesz.
2

Én ezt egészen másképp látom.

Gl3am · 2013. Dec. 1. (V), 08.37
Én ezt egészen másképp látom. Szerintem nagyon jó ötlet, ha keres egy keretrendszert ami segít neki a tanulásban. Mindenképp olyan fw-öt keresnék, ami jól dokumentált, és nem kíván számára mindenre megoldás lenni, ergo hagyja a kódert kódolni, ugyanakkor nem engedi gányolni.

Egy kezdő nem fogja felismerni x tutorialból, hogy amit most "tanult", az butaság és káros számára. Jobbnak látom keresni egy fw-öt, és csatlakozni a közösségéhez ahol kérdezhet és tanulhat.
3

Laravel?

bamegakapa · 2013. Dec. 1. (V), 12.03
Laravel?
4

A Drupal egy keretrendszer,

pp · 2013. Dec. 1. (V), 14.39
A Drupal egy keretrendszer, csak amikor letöltöd, akkor kapsz hozzá két(igazából három) profilt (kész alkalmazást, setupot).

Csinálsz egy profilt + benne egy .make fájlt és már kész is a saját cms.

pp
5

Hoppá, mik vannak!

Pepita · 2013. Dec. 1. (V), 17.44
Ezt eddig nem tudtam, nekem is konkrétan CMS volt a Drupal.
Van aki így használja, ahogy leírtad? (Bocs, ez itt igazából OFF).
7

szerinted? :) Két évvel

pp · 2013. Dec. 2. (H), 08.39
9

A Drupal egy CMS

tgr · 2013. Dec. 2. (H), 16.24
A Drupal egy CMS keretrendszer, nem egy általános keretrendszer. Személyre szabott CMS rendszerek építésére kiváló, ennél egyedibb rendszereket lehet ugyan építeni benne, de vagy irdatlan nagy szívás lesz, vagy be kell húzni a Drupal mellé/alá egy általános keretrendszert. PHP tanulásra biztosan nem választanám.
6

CMS és FW

Pepita · 2013. Dec. 1. (V), 18.03
Természetesen nem kell minden feltételnek megfelelnie
Ez jó, mert szerintem ha mindnek megfelel, akkor az már CMS, nem FW. Főként ez:
a telepítéskor létrehoz magának egy adatbázist, amelyben tárolja az adatokat, és bővítés esetén minden gördülékenyen megy, szabványszerűen
Ha tanulni akarsz, abba nagyon is beletartozik az adatbázis-tervezés, telepítés, stb. Honnan fogsz tudni helyes lekérdezéseket írni, ha nem ismered az adatbázisod szabályainak-tulajdonságainak minden egyes "bájtját"?

Könnyen tanulhatónak, jól dokumentáltnak én javasolnám a CodeIgniter-t, de itt ne számíts adatbázis-telepítésre, mert alapból nincs is neki.
A felhasználókezelést is írd meg magadnak; nagyon könnyen bővítheted, ha ügyesen, jól kódolsz. (Olyan fw nincs, ami megvédene a rossz programozástól...)
Mivel nagyon kicsike és egyszerű, hamar beletanulsz, viszont kihagysz néhány alap PHP dolgot a tanulásból, mert ezeket megcsinálja helyetted.
Aránylag kevés, de hasznos beépített funkciói (osztályai) vannak, ettől kicsi, és egyben hamar jutsz oda, hogy kell saját osztályokat, helpereket írnod hozzá.
Vannak config fájljai, php kiterjesztéssel - és nem véletlenül. :)

Ezzel együtt én javasolnám fw nélkül kezdeni, legalább 1-2 kész (egyszerűbb) honlap erejéig, ha valóban tanulni is akarsz, nem "weboldalakat gyártani". Szinte mindenki ott kezdi, hogy statikus HTML oldal, némi CSS, később 1-2 JS okosság (Ajax pl.), aztán legyen "dinamikus", kicsi PHP, majd "kinőttünk a fájlban tárolásból" -> MySQL.
Ez a helyes sorrend, és akkor lépj tovább, ha az előzőekben min. haladó vagy.
Tudom, hogy ez lassú folyamat, de a fw csak ezután célszerű, mikor már 0-ról csináltál valamiket mindegyik téren, akkor nagy segítség, hogy van amit a fw-re bízhatsz, de akkor is pontosan tudnod kell (illik), hogy mi történik a core-ban.
8

A modern, jól felépített, jól

tgr · 2013. Dec. 2. (H), 16.16
A modern, jól felépített, jól dokumentált keretrendszerek közül a Symfony2 és Zend2 a két nagy, meg van egy pár kisebb (Laravel, Fuel, Solar/Aura...). Én Symfony2-vel kezdenék, a nagyobb rendszerekhez könnyebb útmutatást találni, és a Symfony régebb óta stabil (és dinamikusabbnak is tűnik), mint a Zend.
10

Csatlakoznék ezekhez a

pp · 2013. Dec. 2. (H), 16.38
Csatlakoznék ezekhez a javaslatokhoz.
14

+1, a Symfony2 szerintem is

inf · 2013. Dec. 3. (K), 16.40
+1, a Symfony2 szerintem is jó, bár a natív php-hez nem sok köze van. Többet fogsz tanulni arról, hogy hogyan használd fel a symfony osztályokat a te céljaidhoz, hogyan annotálj meg hogyan generáltass vele kódot. Igazából ezzel nincs semmi baj, nem muszáj tudni, hogy a háttérben hogy működik a rendszer, csak akkor, ha saját plugint akarsz fejleszteni hozzá.
15

Én épp emiatt

Pepita · 2013. Dec. 3. (K), 23.54
ajánlottam a CI-t, és ugyanemiatt használom. De ettől még jó keretrendszer a Symfony2 is, de szerintem nem elsőnek, mint ahogy a Zend sem.
Többet fogsz tanulni arról, hogy hogyan használd fel a symfony osztályokat
11

Köszönöm mindenkinek a

KisTasi · 2013. Dec. 2. (H), 20.02
Köszönöm mindenkinek a válaszokat. Megnéztem a CodeIgniter-t, és nagyon bejött, szóval azzal fogok komolyabban megismerkedni, illetve továbbra is használni fogom a Drupalt.
12

Azért majd ha ráérsz,

Pepita · 2013. Dec. 3. (K), 15.16
nézd meg a Symfony2-t is, mert tgr és pp sem véletlenül ajánlotta, az is lehet, hogy jobban bejön majd neked. Jó tanulást!
13

Köszi, azt is ki fogom

KisTasi · 2013. Dec. 3. (K), 16.14
Köszi, azt is ki fogom próbálni. :)