ugrás a tartalomhoz

Munkakeresés feltételei

Chriksz · 2013. Nov. 26. (K), 19.30
Üdvözletem!
Találtam a fórumon már hasonló témákat, de számomra megnyugtató válasszal még egyikben sem. Szóval szeretnék egy kis segítséget kérni, a történet nagy vonalakban:

21 éves, régebben filozófia szakra járó ex-egyetemista volnék, aki egy ideje belevette magát a programozás rejtelmeibe. Rendkívül élvezetesnek találom, hogy a gondolataimat objektív formába tudom önteni, gyakorlatilag a napom minden percét ennek szánom.
Viszont a pénzem fogyóban, ideje lenne nekiállnom munkát keresni.

Jelenleg egy webes aukciósházat tákolok PHP(CI használatával)/MySQL alapokon - amivel hamarosan kész vagyok-. Előtte pedig egy webes chatet helyeztem üzembe, sok sima JS és jQuery szkriptelgetés keretében, amit egy 2D-s canvas alapú játék mellé szánok.
Nem ijedek meg, ha azt hallom, hogy normalizálás, MVC, SOLID, strict mode, verem, long polling, websocket, XSS, CSRF , OSI model, SSL, HTML5, XML, JSON, CMS stb..

A fentebb felvázolt programokat, referenciaként használva, már érdemes elkezdenem munka után nézni, mint PHP/JS programozó? Ha nem, miért nem? Mi kell ahhoz, hogy versenyképessé váljak?
Segítségetek előre is köszönöm!
 
1

Sok referencia

Pepita · 2013. Nov. 26. (K), 22.15
Ez kell hozzá, itt két dolgot említettél, de nem linkelted.

Mit értesz pontosan azon, hogy "PHP(CI használatával)/MySQL"?
2

Meggondolatlanság

Chriksz · 2013. Nov. 26. (K), 22.58
A CI alatt a CodeIgnitert értettem, amúgy egy Apache-be fordított, modulként kezelt PHP-vel ügyködök jelenleg Windows-on, 5.6+ -s Mysql szerverrel.
Igen, sajnos a témám linkek nélkül lóg a levegőben, de szerintem ma-holnap megpróbálom pótolni egy részét. (Az aukciósházat a tulajdonos kérésére még nem mutogathatom, a chat meg az előbbi magasabb prioritása miatt nem lett megfelelőlen bebiztosítva, biztonsági lyukakkal teli programot meg értelmetlennek tartottam mutogatni. )
6

Jó az

Pepita · 2013. Nov. 27. (Sze), 03.54
CI alatt azt hiszem szoktak CodeIntelligence-t (?) is érteni; nekem is kedvenc frameworkom, ezért kérdeztem rá.

Viszont azt tudd róla, hogy mint mindennek, ennek is vannak jócskán hibái, de ha jó osztályokat írsz hozzá, okosan írod a controllereket-modeleket, akkor könnyen újrahasznosítod a kódodat. Kódkiegészítéssel volt gondom, de megoldottam itteni segítségek alapján (kicsit hacckelni kellett PHPDocs-al).

A modulként futtatott PHP-val kicsit vigyázz: sok szerveren CLI-ként fut, így a beállítási lehetőségek mások (nincs php_value a .htaccess-ben, de többnyire van könyvtáranként php.ini).

A CI-ben érdemes megcsinálni az általad használt osztályok tisztességes fordítását is, valamint egy-két aranyszabályt betartani, akkor egy nagyon jó, gyors és kicsi fw.

Eleinte én megszenvedtem a beszédes URL-ekkel is, hogy "mindenütt működő" rewrite-ot írjak hozzá, de mára nagyon szívesen (csaknem kizárólagosan) használom.

Szerintem az interjúkkal érdemes megvárni legalább a két ref. elkészültét.
7

Viszont remélem nem fogja a

Chriksz · 2013. Nov. 28. (Cs), 04.22
Remélem nem fogja a CodeIgniter a süllyesztőben végezni:

Próbálgattam a Zendet is, csak ugyebár annak hamarosan leáll az MVC-s változata. Az új MOVE-shoz még nem volt időm, meg amúgy sem hallottam róla eddig túl sok jót.
8

Én is remélem,

Pepita · 2013. Nov. 28. (Cs), 22.56
bár még a 2.1.4-et sem néztem át, hogy mi az újdonság, és akkor sem megyek a Dunának, ha leállnak vele.
Épp most készülök átírni a magam szájíze szerint néhány osztályát, csak még előtte a 2.1.4-es változásokat is megnézem (forrást is), hogy melyikből menjek tovább. Viszont sosem biztos, hogy mire mennyi időm / energiám van, emiatt nem erőlködök a fejlesztői közösséggel, hanem ami nekem kell, megcsinálom. Ha egyszer olyan dolog sül ki belőle, amit publikálásra érdemesnek tartok, akkor elküldöm nekik is, de egy PHP fw pont nem az a szoftver, amivel évente vadiúj verzióval kell kijönni. És pont a CI egyszerűségéből adódik: egy csomó osztályt te írsz meg magadnak. Én nem is akarom, hogy ezeket / ilyeneket betegyenek az új verziókba, mert ettől fog megszűnni a kicsisége és egyszerűsége.

Szóval ha megáll, azt sajnálni fogom, de én attól még használom tovább, de csak magamnak fejlesztem. Amíg tudom. Ha nem, akkor van még miből válogatni...

Zend: egy monstrum, sok másikhoz hasonlóan, amit még nem szeretek (pl. Yii-ben): telepíted a valahova, aztán generál neked kész kódokat, stb. Az ilyennek a magját nagyon nehéz átlátni, én pedig az utolsó bittel is szeretek legalább nagyjából tisztában lenni. CI-nél ez már aránylag meg van, nagyobb fw-öknél évek kellenek hozzá. Ezért nem (sem) szeretem a Wordpress-t és társait sem, gyorsan csinálsz velük valamilyen weboldalt / appot, de nem tudod gyökeréig, hogy hol mi történik. Legalábbis a többségnél így van.
3

Biztos, hogy van olyan hely,

BlaZe · 2013. Nov. 26. (K), 23.09
Biztos, hogy van olyan hely, ahová jó eséllyel pályázol, és olyan is, ahová még tanulnod kell. Ez úgy általában mindenkire igaz :) Én azt ajánlom, hogy próbálkozz. Csak ha eljársz interjúkra, akkor tudod meg mit érsz a húspiacon, mire kell még rágyúrni hogy olyan állást találj, ami neked is tetszene.

Személyes tapasztalatom, hogy több interjún kapott visszajelzést tudtam kamatoztatni, amikor a jelenlegi munkahelyemre interjúztattak. Illetve ez nagyon alap, de sajnos sokan nem veszik komolyan: ha valamit nem tudsz az interjún, vagy érzésed szerint nem megfelelő mélységben, annak nézz utána. Egyrészt magad miatt, másrészt azért, mert ha több körös az interjú, akkor ugyanazt a kérdést valamilyen formában jó eséllyel megint meg fogod kapni, és az egy nagyon fontos jelzés a jelölt komolyságára, hogy utánanéz-e a hiányosságainak. És nem utolsó sorban fontos az interjú rutin is.

Nem kimondottan az első interjúkról szól, de itt találsz pár hasznos tanácsot, amit te is tudsz alkalmazni, főleg a későbbi karrieredben: A Guide To Lifelong Employability For Tech Pros

Az én plusz tanácsom, hogy csinálj egy linkedin profilt, tartsd karban, jól beazonosíthatóan lődd be magad, és az orientáltságodat. Hol tartasz jelenleg, milyen irányba szeretnéd vinni a karriered, mik érdekelnek stb. Kőkemény vadászat megy a linkedinen, ha hozzád hasonlót keres egy recruiter és jó a profilod, nagy eséllyel meg fog találni.
4

Köszönöm a hasznos linket,

Chriksz · 2013. Nov. 27. (Sze), 02.08
Köszönöm a hasznos linket, tanácsokat!
A linkedinhez már futólag volt szerencsém, de akkor nem éreztem elég motiváltságot egy profil készítéséhez, karbantartásához, viszont most elkezdtem kreálni egyet. :)

ha valamit nem tudsz az interjún, vagy érzésed szerint nem megfelelő mélységben, annak nézz utána.

Sejtésem szerint a majd elhangzottak komoly hányada után lehet az olvasást kezdenem, folytatnom; mivel végül is minden eddig felhalmozott tudásomban látok olyan sarkalatos pontokat, amiket homály fed, ill. ahol lenne hova fejlődni.
Nehéz megtalálni az egyensúlyt az esztelen magabiztosság és a demotiváló kétely közt. Rendkívül kíváncsi vagyok az első interjúimra.
5

Ez igaz

Pepita · 2013. Nov. 27. (Sze), 03.44
Nehéz megtalálni az egyensúlyt az esztelen magabiztosság és a demotiváló kétely közt.
Bár nekem inkább a kétely probléma, hogy még ne legyen demotiváló, a másik véglettől azt hiszem messze vagyok.