ugrás a tartalomhoz

táblázat kerekített sarkokkal

Blackfriar · 2013. Okt. 29. (K), 22.59
Urak !
Jól értelmezem, hogy ha a táblázat esetén a "border-collapse: collapse"-ot használom, akkor Chrome, Opera és IE esetén esélytelen a sarkok lekerekítése ?
 
1

Nem tűnik túl egységesnek

jgege · 2013. Okt. 30. (Sze), 09.33
Nem tűnik túl egységesnek :D

http://jsfiddle.net/DCHpP/1/

A hátteret kerekíti, de a bordert nem. Nálam meglepő módón IE(9) kezeli a legjobban.
2

úgy tűnik igen.

szabo.b.gabor · 2013. Okt. 30. (Sze), 09.38
úgy tűnik igen.
3

:-))

Blackfriar · 2013. Okt. 30. (Sze), 20.57
FF esetén elég a <table style="border-radius: valahány px">.
A többi böngésző esetén legalább 10 sor css, ilyenekkel tűzdelve, hogy
thead th: first-child stb
:-))

Nem nagyon komálom a FF-ot, de az esetek 99%-ában ők követik leginkább a józan paraszti észjárást (lásd a fenti esetet is).

Az embernél idiótább lény nem sok van az univerzumban.
4

A Negatív

Pepita · 2013. Okt. 30. (Sze), 21.36
Lehet, hogy felhasználónevet kéne váltsak "A Negatív"-ra, de egy táblázatnak mi a túrónak kerek sarok? Sose tudtam ezeket a design-elveket hova tenni... Biztos én vagyok "őskövület", de nekem nem is hiányzik a kerek sarok...
5

Mivel egyikünknek se te vagy

bamegakapa · 2013. Okt. 30. (Sze), 21.58
Mivel egyikünknek se te vagy a megrendelője vagy a dizájnere, így foglalkoznunk kell ezzel is ;).
6

He-he, nektek...

Pepita · 2013. Okt. 31. (Cs), 01.29
Nekem még nem kellett - hála Istennek. Egyébként meg legfeljebb azt mondom, hogy nem lehet, vagy nem éri meg, stb... Mert tényleg nem éri meg - valakinek. Ha kifizeti, hogy napokat kínlódsz vele, akkor a megrendelőnek nem éri meg - de leginkább neked. Akkor miért csinálnád?
7

Mert mondjuk kifizeti.

bamegakapa · 2013. Okt. 31. (Cs), 11.54
Mert mondjuk kifizeti. Küldjem el, hogy én ezzel nem foglalkozom, mert nem triviális? :) És még izgalmasnak is tűnik.

Egyébként még nekem se kellett konkrétan ilyet csinálnom.
8

Na ugye

Pepita · 2013. Okt. 31. (Cs), 17.16
nekem se kellett konkrétan ilyet csinálnom
Ha kellene, kevés az a megrendelő, aki ki akarja / tudja fizetni azt, hogy kikísérletezd - szerintem. Tehát nem fizeti ki. De inkább ne legyen igazam, és legyen olyan megrendelőd, aki csak erre kellően nagy zsák pénzzel szolgál... :)
9

Már több hasonló cucc

bamegakapa · 2013. Okt. 31. (Cs), 17.22
Már több hasonló cucc kikísérletezéséért fizettek, ez eddig kimaradt a szórásból :). Illetve egyszer felmerült, de aztán elálltak tőle.
10

ez a hozzáállás

Blackfriar · 2013. Nov. 3. (V), 12.03
Az a fajta hozzáállás, hogy ha a böngésző képtelen egy táblázatot lekerekített sarkokkal megjeleníteni, akkor használj div-eket, csak árt a szakmának.
A böngészőket megjelenítésre találták ki. Márpedig ha képtelen egy táblázatot lekerekített sarkokkal megjeleníteni, akkor az a böngésző elbukott, mert alapvető funkcióját sem képes betölteni.
11

A böngészők alapvető

Endyl · 2013. Nov. 3. (V), 12.44
A böngészők alapvető funkciója, hogy lekerekített sarkú táblázatot jelenítsenek meg? Vagy netán ha nem lekerekített a sarka a táblázatnak, akkor nem olvasható a tartalma?

Egyébként "szabványos", hogy border-collapse: collapse esetén nincsenek lekerekítve a sarkak (link):

The ‘border-radius’ properties do apply to ‘table’ and ‘inline-table’ elements. When ‘border-collapse’ is ‘collapse’, the UA may apply the border-radius properties to ‘table’ and ‘inline-table’ elements, but is not required to. In this case not only must the border radii of adjacent corners not intersect, but the horizontal and vertical radii of a single corner must not extend past the far border edges of the cell at that corner (i.e. a table corner's border-radius does not affect cells not at that corner). If the computed values of the border radii would cause this effect, then the used values of all the border radii of the table must be reduced by the same factor so that the radii neither intersect nor extend past the border edges of their respective corner cells.

The effect of border-radius on internal table elements is undefined in CSS3 Backgrounds and Borders, but may be defined in a future specification. CSS3 UAs should ignore border-radius properties applied to internal table elements when ‘border-collapse’ is ‘collapse’.
12

+1

Pepita · 2013. Nov. 4. (H), 02.23
A böngészők alapvető funkciója, hogy lekerekített sarkú táblázatot jelenítsenek meg?
Nekem inkább az lenne az alapvető, hogy sehogy se tudjon. Vagy én vagyok ilyen kockafejű?

Ha csak a helykihasználást nézem: kerek monitort / kijelzőt még nem láttam. Akkor belül miért kerekítünk mindent? Hogy több legyen az üres hely? És mobilon?
Ezt sosem értettem...
13

Ízlések és pofonok különbözőek

Hidvégi Gábor · 2013. Nov. 4. (H), 09.45
Igazán elfogadhatnád már, hogy vannak emberek, akiknek van igénye a lekerekített sarkú táblázatokra.
14

Nem mondtam, hogy

Pepita · 2013. Nov. 4. (H), 10.44
azok az eberek rosszak, kificamodott az ízlésük, akik kerekíteni akarnak, hiszen a Föld is kezek. :)

Én nem szeretem, és ez nagy különbség. És ez sem általános, pl. egy lapozófüleknek kinéző menü fülei igenis legyenek kerekek (mai böngészőn). A táblázat nekem nagyon kilóg a sorból, de ez nem jelenti azt, hogy "utálom azokat", akik kerekítenek. Emellett ha azt mondják: kerekítsd le és kész - hát akkor kénytelen vagyok.

(Itt azért kisebb az én ellenállásom, mint a tiéd OOP-re... :))

Szerk.: Ja, és pofont meg már kaptam eleget táblázatok meg web nélkül is, de ezt te tudod, szóval nem harcoskodni akartam, csak elmondtam a véleményem.
15

Értem én. Ne haragudj, de kit

Hidvégi Gábor · 2013. Nov. 4. (H), 11.59
Értem én. Ne haragudj, de kit érdekel, hogy te mit szeretsz, ha másnak dolgozol? Én például az átlátszóságot nem szeretem, no, és akkor mi van? Ez sajnos az a terület, ahol nincs választási lehetőségünk.
16

Hát igen

Pepita · 2013. Nov. 4. (H), 23.48
Ne haragudj, de kit érdekel, hogy te mit szeretsz, ha másnak dolgozol?
Alapjában nagy bölcsesség, de ha itt sem írjuk le a véleményünket, akkor mitől válnának a megrendelőink a mi szemünkben is jobb ízlésűvé?
Valahol ez ugyanolyan dolog, mint a "kell egy honlap, ilyen menük lesznek, mennyibe kerül?" - és gőzöd sincs a menük mögött rejlő tartalmakról-funkciókról. Tehát hiába "senkit nem érdekel", igenis kiírom azt is, hogy az ronda és logikátlan, ha a táblázatoknak kerek a sarka.
Te se haragudj meg érte, légyszíves. :)
19

Ja, én is utálom az uborkát,

bamegakapa · 2013. Nov. 7. (Cs), 00.08
Ja, én is utálom az uborkát, de ha giroszosnál dolgoznék, csak tennem kéne mindegyikbe :). Felesleges ebből érzelmi kérdést csinálni, hogy jaj, ma is le kellett kerekítenem 30 sarkot.
17

Ezt úgy hívják, hogy design,

MadBence · 2013. Nov. 6. (Sze), 18.34
Ezt úgy hívják, hogy design, és a designerek valók arra, hogy értsék, a programozók meg arra, hogy implementálják.
Amúgy UX szempontból állítólag jó.
18

Azt is írják, hogy

Endyl · 2013. Nov. 6. (Sze), 21.03
Azt is írják, hogy túlhasználni sem jó :)

Biztos van olyan táblázat, amihez illik a kerekség (el tudom képzelni), de szerintem (személyes preferencia, lévén nem vagyok UX szakértő) a struktúrált, rendszerezett adatok prezentálásához jobban illenek az egyenes, jól követhető vonalak, mint a lágy, elvezető ívek.
21

Így van

Pepita · 2013. Nov. 7. (Cs), 23.14
De többieknek is keményen igaza van: arra van a designer, hogy eldöntse, mi meg arra, hogy "ugorjunk ahogy fütyölnek", uborkát bele! (Én szeretem...)

Ettől még véleményünk lehet, és kell is, hogy legyen. Nem mi vagyunk a gépek.
Ja, és a vélemény - ha szakmai - nem érzelmi kérdés, kedves bamegakapa. Az érzelmi vélemények talán inkább valami Nők lapja café - félébe valók... :)
22

Mi szakmaiság van abban, hogy

bamegakapa · 2013. Nov. 8. (P), 02.45
Mi szakmaiság van abban, hogy valaki nem szereti a lekerekített sarkokat?
25

Látom megint nem tudsz aludni. :)

Pepita · 2013. Nov. 9. (Szo), 00.46
no comment
20

+1, ott a lényeg. Ha a

bamegakapa · 2013. Nov. 7. (Cs), 00.11
+1, ott a lényeg. Ha a designer úgy érzi, hogy hozzáad az oldalhoz, az ügyfél meg fizet érte, akkor már csak nekem kell elvégeznem a munkámat, hát megépítem :).
23

Urak !Ha jól emlékszem, a

Blackfriar · 2013. Nov. 8. (P), 07.53
Urak !
Ha jól emlékszem a téma nem annak megvitatására indult, hogy jól néz-e ki lekerekített sarkokkal egy táblázat vagy sem.
A kérdés az volt, elvárható-e ma egy böngészőtől, hogy legalább 10 sor CSS, esetleg hekkelés nélkül is képes legyen megjeleníteni lekerekített sarkokkal egy táblázatot.
Igen / nem válaszokat vártam volna.
Már említettem korábban, nem vagyok oda a FF-ért, de ott valamit tudnak.
FF-nek elég ennyi <table style="border-radius:valahány px">. Én ezt várom egy böngészőtől többek között. Semmi hókusz-pókusz. Teszi azt, amiért létrehozták.
Gondoljunk csak bele. Egy korrekten megírt böngészővel hányszor spórolhatjuk meg a 10 sor CSS-t ? Pár milliószor biztosan.
24

igen/nem válasz

Endyl · 2013. Nov. 8. (P), 15.00
Akkor röviden összefoglalom:

Ha nem használsz border-collapse: collapse-t, akkor a szabvány szerint elvárhatod a kerekíthető sarkokat a táblázatokon.

border-collapse: collapse használata esetén a szabvány szerint opcionális, hogy a táblázat kerete kerekíthető-e (ha igen, akkor sem lehet nagyobb a kerekítés a vonatkozó sarkokban lévő cellák vonatkozó méreteinél).

Belső táblázatelemekre (pl. cellák) egyelőre nincs előírt viselkedés a sarokkerekítés kapcsán, leszámítva azt, hogy border-collapse: collapse esetén javasolt (SHOULD) a border-radius figyelmen kívül hagyása ezekre az elemekre.

Hozzátenném, hogy nálam a Firefox sem kerekíti a bordert összevont keret esetén, csak a hátteret.

Mindezek fényében, ha olyat akarsz kihozni valamiből, amit a rá vonatkozó szabvány nem követel meg (vagy netán attól eltérő viselkedést), ami ráadásul minden megvalósításban ugyanúgy működik, akkor nyugodtan számíthatsz az ideálisnál több sor kódra és több hekkelésre.

Ezzel nem azt mondom, hogy a szabvány jó, de kár ezért a böngészőket szidni. Továbbá lehet sajátot írni, bugreportot beküldeni, a nyílt forrásúakhoz hozzájárulni, ha változást szeretnénk elérni.

[off]
Azt még mindig nem árultad el, szerinted miért hozták létre a böngészőket.
[szerk]
Közben látom, hogy a szabványkövetést várnád el. Valóban hagynak kívánnivalót e tekintetben a böngészők, de ez pont nem az az eset :)
[/szerk]
[/off]