ugrás a tartalomhoz

DNS lookup idő optimalizálása

gabesz666 · 2013. Okt. 2. (Sze), 08.53
Sziasztok!

Nyomtam egy tesztet az egyik részben általam gyártott oldalra a WebPageTest-en, mert elég lassan töltődik be, gondoltam kiderítem mi az oka. A teszt alapján kiderült, hogy első betöltésre csak a DNS lookup majdnem 7 mp-et vesz igénybe. Mi lehet az oka ennek? Hogyan tudnék ezen javítani, mert ez rengeteg idő? A tesztet bukaresti szerverről csináltam.
 
1

Látogatók?

vbence · 2013. Okt. 2. (Sze), 09.28
Ha az oldal használatban van, akkor a DNS bejegyzéseket gyorstárazza a szolgáltató. Ha te vagy az első látogató az adott szolgáltatótól, akkor végig kell menjen a láncon a kérés.

Azt hogy mennyi ideig gyorstárazzák a választ szintén beállítható a rekordokban.
2

DNS

janoszen · 2013. Okt. 2. (Sze), 10.38
A DNS lekérdezés sokban függ attól is, hogy a WebPageTest szervere milyen kapcsolaton van. Ha pl. egy telitett nemzetközi vonalon jut el a Te DNS szerveredhez, akkor lassú lesz. Két dolgot tudsz tenni:

1. A Te oldaladon gondoskodsz róla, hogy ne legyen telített a vonal. Ez tipikusan úgy érhető el, hogy nem BIX-only warezhostingokba viszel gépet / nem olyan szolgáltatót választasz, hanem olyat, akinek értelmes mennyiségű nemzetközi sávszélessége és lehetőség szerint sok jó peeringje van. Itt merem ajánlani a DoclerWebet és bárkit aki az ő hálózatukban van, mert tapasztalatom szerint nagyságrendekkel jobb a szolgáltatás, mint a random Victor Hugo utcai cégek. (Ettől még lehet jó szolgáltató ott is, csak utána kell nézni.)

2. Választasz olyan DNS szolgáltatót, akinek global load balanced szerverei vannak. Ilyet nem tudsz házilag építeni, sőt nagyon kevés szolgáltató tud ilyet építeni. (Még a DoclerWebnek is erölködnie kell ha ilyen DNS szervert akar.) Az egyik ilyen szolgáltatás a DynECT Managed DNS.
3

Re: DNS

gabesz666 · 2013. Okt. 2. (Sze), 18.03
A DNS lekérdezés sokban függ attól is, hogy a WebPageTest szervere milyen kapcsolaton van. Ha pl. egy telitett nemzetközi vonalon jut el a Te DNS szerveredhez, akkor lassú lesz.

A WebPageTest szervere lényegesen lassabb, de a gond az, hogy itthonról, UPC-s nettel is hasonló a helyzet. 3-4-5 mp-ig el sem kezdődik az oldal elemeinek letöltése, csak gondolkozik. Lehet, hogy a UPC vonala is ennyire terhelt lenne?

Ez tipikusan úgy érhető el, hogy nem BIX-only warezhostingokba viszel gépet / nem olyan szolgáltatót választasz, hanem olyat, akinek értelmes mennyiségű nemzetközi sávszélessége és lehetőség szerint sok jó peeringje van.

A tárhely adott volt, ezen sajnos nem tudok változtatni.

Választasz olyan DNS szolgáltatót, akinek global load balanced szerverei vannak.

Ez úgy működne, hogy az ügyfél előfizet egy ilyen szolgáltatásra és a domainhez megadjuk névszervernek a Dyn DNS szervereit?
4

Ez úgy működne, hogy az

janoszen · 2013. Okt. 2. (Sze), 18.26
A WebPageTest szervere lényegesen lassabb, de a gond az, hogy itthonról, UPC-s nettel is hasonló a helyzet. 3-4-5 mp-ig el sem kezdődik az oldal elemeinek letöltése, csak gondolkozik. Lehet, hogy a UPC vonala is ennyire terhelt lenne?


Rengeteg az ismeretlen egy ilyen konstellacioban. Melyik weboldal? Melyik szolgaltato? Csinalj traceroute-ot!

Ez úgy működne, hogy az ügyfél előfizet egy ilyen szolgáltatásra és a domainhez megadjuk névszervernek a Dyn DNS szervereit?


Pontosan. Tegyuk hozza, hogy ez nem lesz olcso. Es kerdes, hogy megeri-e.
5

Második alkalom

vbence · 2013. Okt. 4. (P), 17.55
Ha második alkalommal is lassú (egyazon terminálról rövid idő elteltével) akkor azt nem valószínű hogy a DNS okozza.

A feloldott nevek sok helyen gyorstárazódnak, többek között az oprendszer is végez bizonyos mennyiségű cache-elést, így ha egyszer megismeri a nevet a következő lekérdezésnél már meg sem nézi.

Nem tipikus eset, hogy "lassú" DNS okozna problémát. Nekem a GoDaddy ingyenesen biztosított szervereivel sem volt sose problémám.