ugrás a tartalomhoz

Webfejlesztő képzés?

Valdho · 2013. Aug. 6. (K), 22.00
Sziasztok!

Az lenne a kérdésem hogy szerintetek, ha webfejlesztő szeretnék lenni, akkor melyik iskolába menjek? Egyetemre menjek vagy végezzek el egy OKJ képzést? Kérlek ha iskolát írtok, írjátok oda az iskola nevét is.

A válaszotokat előre is köszönöm.

Üdv:Ádám
 
1

Csak a WC-be kell papír :)

newtag · 2013. Aug. 6. (K), 23.40
Internet, tutoriálok, könyvek, gyakorlás - gyakorlás - gyakorlás.
Tudás az ami számít, azt suliban aligha kapod meg.
Nekem anno 3. OKJ-nél lett elegem a papirozásból mikor a tanár benyomta hogy mivel webprogramozók leszünk 1 évig tanuljunk túrópaszkált :)

Viszont a fősuli/egyetem királyság :)
2

Mennyire vagy kezdő?

bamegakapa · 2013. Aug. 6. (K), 23.54
Mennyire vagy kezdő?
3

Cikkek

Pepita · 2013. Aug. 7. (Sze), 01.55
Először is itteni cikkek a cikkajánló alapján, aztán az összes többi.
Valamit nem értesz, szólj, kérdezz, egyebek.
Otthoni WAMP vagy LAMP telepítése, és mindent kipróbálni, amit olvasol.

Mindemellett egy jó egyetem, főiskola hasznos, de nem feltétlenül szükséges.
Erről azok tudnának nyilatkozni, akik épp járnak. (Milyen Péter?)
4

ELTE, BME

Hidvégi Gábor · 2013. Aug. 7. (Sze), 06.28
Amíg – ma, 2013-ban – készülnek ilyen spagettikódok, addig internetre támaszkodni (bármiben is) időpocsékolás.
5

Tehát ha mutatok a BME-n

bamegakapa · 2013. Aug. 7. (Sze), 08.42
Tehát ha mutatok a BME-n végzett embert neked, aki ilyen kódot ír, onnantól oda járni is felesleges?
8

Elismerem, az általam tett

Hidvégi Gábor · 2013. Aug. 7. (Sze), 09.56
Elismerem, az általam tett kijelentés igazságtartalmának vizsgálatához szükséges némi előismeret:
1, informatikusképzésben az BME és az ELTE jár legelöl, ezeken a helyeken a programozás alapjaitól kezdve a mesterséges intelligenciáig; természetesen mindkét helyen vannak kevésbé tehetséges/szorgalmas tanulók, de a sikeres államvizsgázók között nem ezek vannak többségben,
2, ha megnézzük például a weblabor php fórumát, átlag minden harmadikban a fentebb idézethez hasonló spagettikódot találunk,

3, a hozzászólásaid alapján nem kezdő vagy a szakmában, biztosan ismersz nem egy BME-n vagy ELTE-n végzett emberkét; ha köztük többségben lennének a spagettikódot gyártók, feltételezem, hogy ezt emelted volna ki,
4, mivel már négy és fél éve vagy itt a fórumon, tisztában lehetsz te is a 2,-es pontban leírtakkal,
5, az internet, jellegéből adódóan egy decentralizált tudástár (információs szemétdomb), míg a fenti egyetemek pont ennek az ellentétei

A 3, és 4, alapján - érzésem szerint - rendelkezel ezekkel az előismerekkel. Ezek alapján nem igazán értem a kérdésed.
9

szerintem csak arra probalt

zsolt.k · 2013. Aug. 7. (Sze), 10.10
szerintem csak arra probalt ravilagitani, hogy ez a kijelentes, ahogy te megfogalmaztad, eleg nagy baromsag: "addig internetre támaszkodni (bármiben is) időpocsékolás."
10

Miért lenne nagy baromság? Az

Hidvégi Gábor · 2013. Aug. 7. (Sze), 10.17
Miért lenne nagy baromság? Az 5-ös pontból adódik, hogy a téma összetettségével fordítottan arányosan, exponenciálisan több időt kell eltölteni az interneten, ha bármit is meg szeretnél találni.
11

a spagetti kód írás szükséges rossz :-)

nova76 · 2013. Aug. 7. (Sze), 10.21
A spagetti kód írás szükséges rossz :-) Az elhelyezkedéshez elvárás.
Amikor álláskereséskor elém tolnak egy 3 táblás admin felületet leíró specifikációt, esetleg valami ajaxos adatrögzítéssel és minderre kapok 1 órát, akkor nincs mit brillírozni. Több lehetőségem van, vagy használok valami keretrendszert, ez elől általában elzárkóznak. A másik lehetőség hogy valami titkos helyről letöltök egy már otthon előregyártott kódot. De ha ez sem áll fenn (meg eléggé hihetetlen hogy 1 órában 10k sort odabiggyesztettem :-)), akkor kénytelen vagyok valamit nagyon gyorsan alkotni. Nincs idő elkezdeni egy keretrendszer alapjait lerakni 1 órában. A kérdés persze felmerül bennem, hogy ha ez az elvárás egy felvételi feladatban, akkor vajon hasonlóra számíthatok-e a mindennapokban? És azokkal, akiket ilyen módszerekkel felvettek, akarok-e együtt dolgozni? Viszont nem egy cégnél a próbafeladat erről szól.

Az egyetemi/főiskolai oktatás ugyanez. Ha működik a kód, akkor legalább 2-es, ha nem, akkor lehet bármennyire strukturált, megbuktatnak. Ott is van (ha van) egy órád.

A feladat pedig egyik esetben sem olyan nagy, hogy hamarabb befejeznéd, ha szépen csinálod, és természetesen fél év múlva sem kell visszanézned. :-)
13

Nálunk az egyetemen nézték

Hidvégi Gábor · 2013. Aug. 7. (Sze), 10.41
Nálunk az egyetemen nézték azt is, hogy hogyan oldjuk meg a feladatot, nem csak a végeredményt.
19

De ha nem működött a kód,

nova76 · 2013. Aug. 7. (Sze), 11.52
De ha nem működött a kód, akkor 1-est kaptál, nem? És ha működött, akkor megvolt a kettes, nem? Nyilván nehéz valakit megvágni egy olyan kóddal, ami működik, miközben egy másikat átengedni olyannal, ami nem.
12

Az 5-ös pontot annyival

Hidvégi Gábor · 2013. Aug. 7. (Sze), 10.40
Az 5-ös pontot annyival egészíteném ki, hogy decentralizált és struktúrálatlan.
16

A kijelentésed

bamegakapa · 2013. Aug. 7. (Sze), 11.07
A kijelentésed igazságtartalmát nehéz vizsgálni, mivel egy logikusnak álcázott következtetést vonsz le egy állításból, aminek ahhoz semmi köze, mindezt egy elrettentő példával alátámasztva, hogy nagyobbat üssön.

Én is mondhatnék ilyeneket:

- Amíg - ma 2013-ban - ennyi a boldogtalan ember, addig gyereket vállalni időpocsékolás.
- Amíg - ma 2013-ban - ennyi a buta ember, addig iskolákat fenntartani időpocsékolás.
- Ésatöbbi.

Nem az internet hibája nyilvánvalóan, hogy sok a kókler. Én mindent az interneten tanultam, amit a webfejlesztésről tudok (illetve kollégáktól, persze), és nem tartom magam rossznak a szakmámban (persze itt minden nap tovább kell fejlődni, de ez már más téma).

Az interneten bárki hozzáférhet a tudásanyaghoz, elég sok olyan, akinek szimplán nem való ez a szakma (miért nem mondja meg nekik soha senki?), ezért látszik úgy, hogy rengeteg a kókler. Annyi a különbség, hogy az egyetemre sokkal kevesebben jutnak be, viszont (szerény meglátásom szerint) onnan is rengeteg kókler jön ki (csak ők a papírjukat is lobogtatják és azt hiszik, már semmit nem kell letenniük az asztalra).

Akár internet, akár egyetem, azokból lesz a jó szakember, akikben megvan a lelkesedés, érdeklődés, rendszerező képesség, logika és a megfelelő hozzáállás. Ezeket a képességeket egyik helyen se lehet megszerezni a kettő közül.

Szerk.: Még annyit tennék hozzá, hogy van, akinek az egyetem fekszik jobban (elédrakják a tudást előemésztve, de kötöttebb), van, akinek az internet (több időt töltesz a tudás rendszerezésével, de szabadabb). Mindkét esetben fontos lenne, hogy a jelölt tudjon tanulni juniorként egy profi mellett, de a szakma jelenlegi állapotában nehéz megmondani, ki valójában profi és ki az, aki csak annak hiszi magát. 22-es csapdája :).
20

A kijelentésed

Hidvégi Gábor · 2013. Aug. 7. (Sze), 12.39
A kijelentésed igazságtartalmát nehéz vizsgálni, mivel egy logikusnak álcázott következtetést vonsz le egy állításból, aminek ahhoz semmi köze, mindezt egy elrettentő példával alátámasztva, hogy nagyobbat üssön.
Ezt kifejtenéd? Nem igazán értem.

Lehetsz jó szakember pusztán a neten megtalált anyagokból, de, mint írod is, több idő megy el a tudás rendszerezésével, és ez egy nagyon fontos tényező. Ha középiskola után helyből dolgozni kezdesz, persze gyorsan belejöhetsz a munkába, de nagyobb eséllyel lesz belőled szakbarbár, továbbá az esetleges szakmai alapok hiánya is hátráltat a fejlődésben. Emiatt az önképzéshez jóval több kitartás és elhivatottság szükséges, és ebből és az előbbiekből következik, hogy az önképzők táborában több a kókler.

Az egyetem mindenképp ad egy szemléletmódot, valamint rákényszerít, hogy sokmindennel foglalkozz, emiatt jóval nagyobb rálátásod lesz mindenre. A későbbiekben kevesebb erőfeszítéssel válthatsz programozási nyelvet, vagy válhatsz vezetővé. Továbbá ott nagyobb eséllyel szűrik ki a fentebb linkelt spagettikódot, és mutatnak rá a hibáidra.
21

Pedig nem nehéz. Mivel ez a

bamegakapa · 2013. Aug. 7. (Sze), 12.44
Pedig nem nehéz. Mivel ez a fickó rossz kódot ír, ezért az internetre támaszkodni időpocsékolás. Csak én érzem, hogy mennyire nincs kapcsolat a két mondatrész között? Egyszerűen csak ezek az emberek alkalmatlanok arra, hogy az interneten elsajátítsák ezt a dolgot. Ettől még az interneten remekül el lehet sajátítani mindenfélét. Hiába raknád be őket az egyetemre, ugyanazt az eredményt kapnád. Egyszerűen csak téves elképzeléseik vannak a szakma összetettségével, nehézségével kapcsolatban.

Azt a rengeteg embert, akik sikeresen megtanulták a webfejlesztést az internetről, nem igazán hallod, mert nem jönnek ide hülyeségeket kérdezni, hanem megkeresik rá a választ maguk. Ha kérdeznek, akkor arra jó okuk van.

Biztos van, akiknek bejön az egyetem. Én azt veszem észre, sokakat inkább hátráltat a fejlődésben, ha papírjuk van. Azt hiszik, értenek hozzá, mert hát diplomások, ezért jóval kevesebb időt fordítanak a fejlődésre, a tudásuk validitásának megkérdőjelezésére.
22

Egyszerűen csak ezek az

Hidvégi Gábor · 2013. Aug. 7. (Sze), 13.05
Egyszerűen csak ezek az emberek alkalmatlanok arra, hogy az interneten elsajátítsák ezt a dolgot.
Szerintem nem feltétlenül az ő hibájuk, hogy nem a legrelevánsabb információt találják meg, hanem a már korábban említett decentralizáltság és struktúrálatlanság, továbbá az egyre csak növekvő információmennyiség. És ezen a problémán nem igazán dolgozik senki, mert az utóbbi huszonkét évben nem történt előrelépés az ügyben.
23

Dolgoznak rajta

Poetro · 2013. Aug. 7. (Sze), 13.09
Szerintem nem feltétlenül az ő hibájuk, hogy nem a legrelevánsabb információt találják meg, hanem a már korábban említett decentralizáltság és struktúrálatlanság

Azért dolgoznak a problémán, itt van például a DevDocs, ami egy helyre próbálja gyűjteni a webes technológiák referenciáit, egy kereshető, struktúrált formában.
27

DevDocs

Hidvégi Gábor · 2013. Aug. 7. (Sze), 13.49
Egy szakma az egymilliárdból, ráadásul annak is csak a frontend része. Az meg másik kérdés, hogy mivel az oldalt js-ben készítették, és nincs sitemap.xml, ezért nincs is beindexelve. Így nem sok esély van rá, hogy megtalálja bárki is.

Szerintem nagyon nagy a baj, amikor azok, akik az internetről készítenek technológiai referenciát, nincsenek tisztában az internet alapjaival.
28

Ha jól látom, ez inkább

bamegakapa · 2013. Aug. 7. (Sze), 13.55
Ha jól látom, ez inkább gyűjtemény, a tartalmak nem az ő oldaluk részét képezik, hanem más oldalakról (pl. MDN) gyűjtik össze és rendszerezik azokat. Mindegyik oldal már jelenleg is fellelhető keresők használatával az interneten. Gyakorlatilag egy igen speciális keresőről van szó :).
30

A tartalmat a devdocs.io

Hidvégi Gábor · 2013. Aug. 7. (Sze), 14.09
A tartalmat a devdocs.io szerverről tölti be az oldal.
32

Gondolom kesselés céljából.

bamegakapa · 2013. Aug. 7. (Sze), 14.11
Gondolom kesselés céljából. Egyik tartalom se saját.
24

Akkor én hogy találtam meg?

bamegakapa · 2013. Aug. 7. (Sze), 13.26
Akkor én hogy találtam meg? Pedig nem vagyok egy lángész.

Ha nem tudsz magad struktúrálni és megkérdőjelezni dolgokat, akkor ebben a szakmában nehéz lesz. Vannak jó és rossz erőforrások, születnek is újabb jók, de magadnak kell megtanulnod, hogyan különböztesd meg őket.
25

Azt biztosan nem tudod

Hidvégi Gábor · 2013. Aug. 7. (Sze), 13.36
Azt biztosan nem tudod megmondani, hogy mennyi idő alatt találtad meg.
26

Minden pillanata a

bamegakapa · 2013. Aug. 7. (Sze), 13.47
Minden pillanata a fejlődésemet szolgálta :).

Nem azt mondom, hogy nem kell javítani az internetes adatok struktúráltságán. Ez fontos lenne. Azt mondom, hogy a webfejlesztés, mint szakma tanulása során nem lehetne indok az, hogy nehéz megtalálni valamit. Főleg, hogy az ilyen kérdésekben azonnal látszik, hogy 0, azaz nulla energiát fektetett abba, hogy megkeresse.
29

Egy kezdő nem feltétlenül

Hidvégi Gábor · 2013. Aug. 7. (Sze), 13.56
Egy kezdő nem feltétlenül tudja eldönteni egy példáról, hogy az mennyire jó. A négyes hozzászólásomban hivatkozott kód mindaddig jó (elfogadható) lesz a számára, amíg nem kell sok embert kiszolgálni. Működni fog és gyors lesz.
31

Széles látókör. Mivel érdekli

bamegakapa · 2013. Aug. 7. (Sze), 14.09
Széles látókör. Mivel érdekli a téma, olvasni fog, blogokat, fórumokat meg persze StackOverflow-t.

Én megint csak a saját példámat tudom felhozni. Miután olvastam több helyen, miért rossz a spagettikód, miért fontos a kód szervezése, olvashatósága, a separation of concerns, átértékeltem, amit addig csináltam, változtattam. Gyorsan fel tudja mérni az ember, ha figyel, hogy kiknek a véleményére érdemes adni (minőség-igényesség > dehátműködikvaze). Megint az egyén felelősségére lyukadunk ki tehát... hajlandó-e folyamatosan fejlődni, megkérdőjelezni a tudását, vagy megragad a posványban.
33

+1

Pepita · 2013. Aug. 7. (Sze), 19.50
Kemény, de nagyon igaz!
14

Ez konkrétan mitől

H.Z. · 2013. Aug. 7. (Sze), 10.52
Ez konkrétan mitől "spagetti"?
http://en.wikipedia.org/wiki/Spaghetti_code
Lehet, hogy csak én nem látom az összefüggést?
15

Keveredik a programlogika a

Hidvégi Gábor · 2013. Aug. 7. (Sze), 11.00
Keveredik a programlogika a megjelenítéssel.
17

Szerintem sem pont az, de

kuka · 2013. Aug. 7. (Sze), 11.10
Szerintem sem pont az, de azért a for cikluson belül hívott mysql_connect() eléggé megközelíti a „tangled control structure” kifejezést.
18

:) Így már inkább.

H.Z. · 2013. Aug. 7. (Sze), 11.18
:)
Így már inkább.
6

Gyakorlatban az lenne a célravezető

megant · 2013. Aug. 7. (Sze), 09.15
ha online szert tennél valami alapvető HTML/CSS ismeretre, elmennél egy céghez pár hónap/fél év gyakorlatra (ingyen) és az ottani, lehetőleg profi sitebuilder (frontend fejlesztő) vezénylete alatt beletanulnál a sitebuildelésbe (Photoshop layout alapján felépíteni egy statikus, böngésző független weboldal vázat, amit aztán átadsz a programozóknak). Ezt követően lenne egy magabiztos HTML/CSS alapod némi javascript tudással és menet közben ki is derülhetne a számodra, hogy milyen irányba szeretnél tovább fejlődni (frontendes/backendes, miegymás). Ezt azért tanácsolom, mert a HTML/CSS (és az alapvető javascript) ismeret minden webfejlesztési terület alapja és valószínűleg gyakorlati és hatékonysági szempontból inkább érdemes élesben, aktívan dolgozó "profiktól" eltanulni, mint tanfolyamon. Ennek még az az előnye is megvan, hogy megtanulsz gyorsan, precízen, időre dolgozni, ami a webfejlesztésnek szintén követelménye és iskolában nem tanítják. Ha szerencséd van, jó a cég csapata, ahol gyakornokoskodsz, ráadásul te is bejössz nekik, akkor esélyes, hogy a gyakorlati idő elteltével egyből el is tudsz náluk helyezkedni állásban (ez nekik is érdekük) és akkor megúsztad a munkakeresést is. Sok sikert!
7

Ha valoban erdekel (hajlando

zsolt.k · 2013. Aug. 7. (Sze), 09.19
Ha valoban erdekel (hajlando vagy vele napi 10+ oraban foglalkozni), akkor felesleges elmenni egy tanfolyamra.