ugrás a tartalomhoz

Továbbtanulási lehetőségek rendszergazda v. webprogramozó

MortalVenom · 2006. Feb. 6. (H), 12.07
Sziasztok!

Ket ev mulva fogok erettsegizni, de meg nem tudom pontosan, h hol tanujak tovabb. Biztosan szamitastechnikai teren szeretnek tovabblepni, de meg nincs konkret otletem. A rendszergazda allas elegge erdekelne, vagy esetleg programozoi. Nagyon orulnek, ha valaki leirna, h miket erdemes tanulgatnom, hova kene jelentkeznem, stb... Egy-ket konnyebb dolgot ismerek, tudok hasznalni (gondolok itt a macromedias dolgokra: flash, fireworks, dreamweaver), de az xml meg a tobbi nem sokat mond. Erdemes az ijeneket magamtol tanulni, vagy majd az egyetemen ugyis tanutjak? Meg minden tippet, tanacsot szivesen fogadok! :)
mortalvenom##kukac##walla.com
 
1

Magadtól

-zsolti- · 2006. Feb. 6. (H), 12.29
A magyar oktatási rendszer nem arról híres, hogy a legújabb technológiákat, nyelveket és keretrendszereket tanítják majd meg neked. Ergo ha komoly szándékaid vannak, mindenképpen magadtól kell nekiállni, hogy mire az egyetemig eljutsz, már döntő többségben csak a papír miatt kelljen oda járnod, illetve azért a mérhetetlen mennyiségű elméletért, amit magától senki sem tanulna meg. (Kezdve a barlangrajzoktól a Neumann-elveken át a többi finomságig, amire majd természetesen nélkülözhetetlen szükséged lesz a munkád során, az informatika bármely területére is tévedsz.)

Egyébként ha még van két éved, ráérsz a konkrét oktatási intézményeken gondolkodni. Annál is inkább, mivel most van átalakulófélben az egész, BsC stb, amiről egyelőre nem sok tapasztalat van még. Mellesleg majd időközben ismerkedj meg mindkét "szakmával", lehetőség szerint próbáld ki magad egy-egy hozzáértő segítségével mind a rendszergazdazdai tevékenységekben, mind programozóként, és utána dönts. Azt azonban fontos tudni, hogy minél több mindent ismersz meg, annál tovább fog szélesedni a kör, kvázi ne bízd el magad ha Delphiben össze tudsz kattintgatni egy formot, attól még nem biztos, hogy programozói pályára születtél, és ugyanígy a többivel is.
2

Csatlakoznék

Török Gábor · 2006. Feb. 6. (H), 12.42
Csak megerősíteni tudom Zsolt véleményét. A hazai felsőoktatás valóban arra jó, hogy temérdek olyan elméleti tudást nyújt át, amit magadtól nem biztos, hogy megtanulnál, vagy egyáltalán foglalkoznál vele, és csak később látod majd, hogy milyen sok haszna is van. Sajnos kevés naprakész infót fogsz kapni, habár ezt intézménye válogatja, de ha teheted, autodidakta módon tanuld meg mindazt, amihez kedved és amire időd van. A fősulira/egyetemre pedig már csak azért is megéri menni, mert diákként sok kedvezményben részesülsz (:
3

tanulni tanulni tanulni, mindegy hogy hol

mdesign · 2006. Feb. 6. (H), 12.59
Elmész egy könyvtárba (OMIKK) és szépen leemeled azokat a könyveket amik az adott területről szólnak. A fősuli tényleg csak a papír miatt kell.

Én miután letettem az érettségit elmentem dolgozni. Most már a harmadik évembe lépek lassan és csak most fogok felvételizni (BMF-NIK). Elsősorban azért, hogy ne legyen kivetni valójuk a azoknak az ügyfeleknek, akik papírral mérik a hozzáértést. Másodsorban így talán könnyebb elhelyezkedni külföldön.
4

GDF

-zsolti- · 2006. Feb. 6. (H), 13.28
A "mindegy hogy hol"-ra: épp most hallottam egy régóta a szakmában lévőtől, hogy konkrétan a GDF-es diploma nem hogy "alacsonyabb értékű", mint egy máshol szerzett, hanem egyenesen hátrány. Előtte is hallhattunk már olyan urban legned-nek tűnő dolgokat, "GDF-esek kíméljenek" kikötés volt egy álláshirdetésben, de ez most eléggé meglepett.
6

ez a valóság

Anonymous · 2006. Feb. 6. (H), 13.37
ez nem urban legend, én is találkoztam ilyen hirdetéssel már három éve is, mikor érettségiztem. azóta valószínűleg csak gyarapodnak az ilyenek. :]

gex
8

Önmagában a suli mindegy

Török Gábor · 2006. Feb. 6. (H), 14.27
Csak néhány széljegyzetet szeretnék tenni. Szerintem igazából teljesen mindegy, milyen felsőoktatási intézményt választ az ember. Olyan mellett kell letennie a voksát, ahova szívesen fog bejárni, ami az ő elvárásainak a leginkább megfelel, nem pedig legendákra hagyatkozni. A Közgáznak - bocsánat: Corvinusnak - jó híre van, tengernyi diák tanul ott. Egy évet lehúztam ott, többet oda nem szeretnék menni.

A GDF-nek valóban rendkívül rossz a híre, ez annak tudható be elsősorban, hogy sokáig csak fizetős képzései voltak, és nagyon gyenge volt az emberanyag. Az utóbbi években ez már nincs így, van államilag finanszírozott tagozatuk is, valamint a diplomaosztást is megszigorították. (Az előző évekhez képest feleannyian kaptak diplomát.) A BME-nek jó a neve. És onnan is legalább annyi süket szaki jön ki, mint a GDF-ről. Jelenlegi cégemnél nem egy BME-s hallgatót alkalmaztak, akik azonban alkalmatlanak voltak a feladat ellátására, mert semmi gyakorlati készségük nem volt. Persze ettől lehet okos valaki, de ez nem elsősorban iskolán, mint inkább magán szorgalmán és plusztanuláson múlik.

Jómagam GDF hallgató vagyok, ezidáig semmilyen problémába nem ütköztem ennek kapcsán. Valamennyi munkahelyemen maximálisan elégedettek voltak a teljesítménnyel. Persze ez nem feltétlenül a GDF érdeme, de ezzel csak azt szeretném jelezni, hogy amelyik munkáltató csak intézménynév alapján szelektál, oda én nem biztos, hogy szívesen mennék dolgozni. (Lehet, hiába is kopogtatnék, hiszen GDF-s vagyok (:)
9

örülök

Anonymous · 2006. Feb. 6. (H), 14.42
akkor elnézést kérek az előző hozzászólásom miatt. én konkrétan másfél-két éve láttam utoljára ilyen hirdetést, és csak örülni tudok annak, ha egy iskola oktatásának minősége inkább javul, mint romlik. manapság ugyanis nem a tapasztalat és tudás tükröződik egy diplomában szerintem.

gex
18

Önmagában a suli nem mindegy, de nem az számít

Bártházi András · 2006. Feb. 7. (K), 01.33
Ha ránézek Török Gábor önéletrajzára, és látom, hogy a GDF-re jár, elborzadok (sorry). A következő sorban, ha látom, hogy Weblabor szerkesztő, akkor teljesen felejtem el korábbi gondolatomat, hajítom az önéletrajzot a kukába olvasás nélkül, és veszem fel. Talán átment a tréfa mellett a mondanivaló is. :) A lényeg, hogy mit teszel le az asztalra, s nem az, hogy hova jártál.

-boogie-
19

és ha még nem tett le semmit?

Anonymous · 2006. Feb. 7. (K), 10.11
nem a több éves tapasztalattal, és referenciamunkák hadával rendelkező embereknél fontos, hogy melyik suliba jártak, hanem a pályakezdőknél.
és régen - mint Gábor említette /"Az előző évekhez képest feleannyian kaptak diplomát"/ - nagy részben tényleg nem azok az emberek jártak oda, akik minőségi oktatásban szerettek volna részt venni, hanem inkább azok, akik örültek, hogy össze tudnak szedni egy diplomát, még ha ez pénzbe is kerül. ezzel persze rontották a diploma értékét, és ez ellen védekeztek azok a cégek, akik elhatárolták magukat az ott végzett pályakezdőktől.
én ezért örülök, hogy kezd megváltozni a helyzet.

gex
20

ha még nem tett le semmit

Bártházi András · 2006. Feb. 7. (K), 16.40
Ha még nem tett le semmit, akkor kb. nem ért hozzá. Nem az iskolában fogja megtanulni a szakmát senki sem. A pályakezdőknek két választása lehet - szerintem -, vagy iskola alatt is dolgoznak, elkezdenek ismerkedni a szakmával, kitalálnak maguknak saját projekteket és azokat megcsinálják, vagy pedig megpróbálnak olyan céget keresni, ahova "abszolút kezdőket" is felvesznek. Maga a GDF számomra egyelőre nem bír pozitív jelentéssel, két-három, akár haverok részére összerakott valid, jól kinéző oldal viszont igen.

-boogie-
30

Re: Önmagában a suli mindegy

pint3r · 2011. Már. 26. (Szo), 11.02
Én most végeztem 2005. decemberében a GDF-en.
Csak a tisztánlátás végett: 2001-ben kezdtünk, kb. 70 fő.
1 évre rá már csak 40 fő körül voltunk, aztán a 3. évre a szakosodás után az egyik szakon ~12 fő, a másikon meg ~20 fő maradt.

A záróvizsgán a csoportomból (mindenki máshonnan volt, igazi csoporttársam nem volt ott) 12-ből 4-en hazamentek sikertelen vizsgával, közülük 1 újraírhatja a diplomáját.

Szerintem mindenki magának köszönheti, hogy meddig jut! Igazából a hozzáállás számít. Lehet valaki főiskolai végzettség nélkül is százszor különbb programozó mint valaki aki neves főiskolán vagy egyetemen végzett.
10

Fontos az önképzés

Anonymous · 2006. Feb. 6. (H), 14.45
A GDF a rossz hirnevét akkor szerezte amikor ~10 éve elindult. Akkor még úgy el lehetett végezni, hogy befizetted a pénzt és kész. Mára sokat változott a képzés, rengeteget szigorodott és eléggé szorják az embereket is.

Szerinten az hogyha valaki azt mondja, hogy GDF-esek kíméljenek, szerintem nem az iskolát, inkább a vezetőt minősíti. Manapság, ha valakinek van egy informatikai végzettsége, de 2-3 évet kihagy a szakmából, nem képzi magát tovább annak nincs esélye, a papír (akármilyen is) nem jelent semmit.
11

mindegy hogy hol

mdesign · 2006. Feb. 6. (H), 15.19
A tanulásra értettem, nem a diploma szerzésre. Ha vki akarja, eléri a szükséges tudást akár a netről is, nem kell hozzá iskola.
5

tudni a szakmat, diplomazni, nyelveket tanulni

Kelemen Zádor · 2006. Feb. 6. (H), 13.34
Ha a fentiek megvannak akkor mar csak a jellemeden mulik a munka.
Az egyetemtol ne varj nagy bummot, hasznos alapdolgokat tanitanak meg, amikre szerintem szukseged is lesz majd a munkad soran. Pl. hogyan gondolkodj, hogyan kozelits meg egy feladatot, absztrakcio stb. Jozan paraszti esszel pedig akarmelyik egyetem elvegezheto, de az kell hozza.
A nyelvtudasra nagyon erdemes figyelni, ha van lehetoseged ra, akkor az angol- nemet parost tanuld, Magyarorszagon leginkabb erre van szukseg. Az angolt erdemes felsofokig vinni.

Es hajra, jol teszed, hogy idejekoran erdeklodsz.
7

Tölts le egy linuxos diszribúciót

Fekete Ferenc GDA · 2006. Feb. 6. (H), 14.01
Ha rendszergizdázni akarsz, akkor már töltheted is le valamelyik linux disztribúciót, a vinfos szerverrel ráérsz később is tökölni.


Online 2.0
12

vagy épp ellenkezőleg

Táskai Zsolt · 2006. Feb. 6. (H), 15.55
hadd mondjak mást, mint az előttem szólók. középiskolában nem kötelező számítástechnikával foglalkozni ahhoz, hogy sikeres legyél a szakmában. középiskolában foglalkozz csak a középiskolával: tanulj meg magyarul(!), angolul, tanulj matekot, hogy túléld a választott felsőbb iskolát. a szakma ráér. mármint szerintem.
Tasi
(a többieknek meg: hadd ne legyen már szegénynek az élete már most ez a ..., amiből élünk. a most megszerezhető tudása úgyis elavul, mire oda jutna, hogy használja. másrészt szvsz jobb a fent emlegetett elméleti alapok után elmélyedni a részletekben.)
13

Nem mindegy, hogy rendszergazda akar lenni, vagy programozó

pp · 2006. Feb. 6. (H), 16.51
Véleményem szerint (pp informatika tanár egy középiskolában, és elég régóta foglalkozik a témával) az algoritmizálási késszég kialakítását nem lehet elég korán kezdeni. Szerintem a legideálisabb 9-12 éves kor környékén elkezdeni foglalkozni a programozással, de természetesen a főiskola se késő. Bár el kell mondanom, hogy nem sok évfolyamtársam volt aki a főiskolán kezdte az ismerkedést a programozással és sikereket ért volna el később ezen a területen. Ez természetesen annak a számlájára is írható, hogy úgy gondolták ehhez ők sose fognak érteni, hisz a többieknek milyen jól megy nekik meg nem.

A számítástechnikával meg kötelezően foglalkoznia kell az általános és középiskolában. Ez nem véletlen, hisz a többi tantárgyban felhasználja/felhasználhatja ezt a tudást/jártasságot.

A zárójeles mondatodat meg had egészítsem ki avval, hogy azzal foglalkozzan, amihez kedvet érez.

pp
14

stimmt

Táskai Zsolt · 2006. Feb. 6. (H), 17.03
az utolsó mondatodat próbáltam talán én körülírni, de ilyen egyértelműen nem sikerült megfogalmaznom. nyilván épp ez a lényeg.

a többihez 2 gondolat:
- a számítástechnikával foglalkozni mindenkinek kell, aki ügyvédnek készül, annak is. ez nem függ össze szorosan a szakmával.
- az algoritmusokról való hallást pont azokhoz az alapokhoz sorolom, amit egy szóval mateknak aposztrofáltam. nincs annak nagy köze a számítógépekhez.
Tasi
15

Koszonet

MortalVenom · 2006. Feb. 6. (H), 21.31
Koszonom eddigi hozzaszolasaitokat! (:
Nagyon kielegitoek a valaszaitok, de felmerul veluk kapcsolatban nehany kerdes:
- Mi az a "GDF"?
- Szeretnem elkezdeni a tanugatast, mert tenyleg erdekel, csak nem tudom mivel erdemes... Ti mit ajanlotok?
- Bar most Kanadaban vagyok, de amugy debreceni vagyok, es a debreceni egyetemre gondoltam tovabbtanulas szempontjabol. Annak milyen hire van? Mit tudtok rola? Vagy erdemesebb lenne egy masik?
16

GDF

Hojtsy Gábor · 2006. Feb. 6. (H), 21.37
17

Távmunka

Jano · 2006. Feb. 6. (H), 22.03
Ha Kanadába sikerül némi ismeretséget, kapcsolatokat összeszedni és webprogramozásba kezdesz, akkor jól járhatsz távmunkával...
25

tovább... tanulás...

Anonymous · 2006. Feb. 8. (Sze), 05.40
Senkit se akarok bántani a GDF ügyben, de ha már menni akarsz egyetemre, akkor tűzz ki magasabb célt.
Ha programozó akarsz lenni, akkor a legmagasabb szint jelenleg a programtervező-matematikus képzés, ami nagy szerencsédre van Debrecenben is (ezen kívül csak ELTE és Szeged, a többi gyengébb). De ezzel vigyázni kell, mert nagyon sokan ott bukják be, hogy azt hiszik elég a programozáshoz kedvet érezni, pedig a nevében is benne van, hogy igen erős a matek. Lehet, hogy mire te odajutsz, már nem is lesz ez a szak, csak a prog.terv-informatikus BSc.
Rendszergazdasághoz más kell, de a két szakma között is nagy a különbség. A programozás kreatív feladat, saját ötletekből kell mindig megújuló "alkotásokat" létrehozni, a lehető leghaladóbb technikákkal. Ennek van piaca. A robotolós programgyártás nem kihívás, bizonyos területeknek nincs létjogosultsága Magyarországon (pl. játékfejlesztés) úgyhogy jól meg kell gondolni, mi érdekel. A rendszergazda feladatkör teljesen más. Ha nagyon kicsavarjuk, akkor lehet alkotó munkának tekinteni, de én inkább azt mondanám, hogy szolgáltatás. Igen nagy tudással és tapasztalattal, tulajdonképpen a szakértelmedet adod el, és nem valamilyen terméket. Egy jó rendszer gazdája, azaz egy rendszer jó gazdája keveset dolgozik, mert az elején annyi figyelmet szentel az egésznek, hogy utána már ne legyen gond. Arra használja fennmaradó energiáját, hogy mindig új technikák és lehetőségek után kutat, és tökéletesítgeti rendszerét, esetleg több rendszert tart fent.
A nyelv tényleg fontos, a diploma is, de anélkül is lehet boldogulni, csak sokszor nehezebb. Ha érdekel valami, keress rá az Interneten, esetleg vegyél valami jó könyvet, de azt inkább csak azután, hogy valami fogalmad van róla, és tudod, hogy mit keresel.

Hajrá: ady
26

pár gondolat

Bártházi András · 2006. Feb. 8. (Sze), 08.11
A programtervező matematikus képzésen erősen a matekra hajtanak rá. Én örülök, hogy (kétszer is egy-kép pont híján) nem sikerült bejutni. Egy web programozónak ritkán van szüksége mély matekra. Mondjuk az algoritmusok kérdése más, nem árt minél többet ismerni, nekem már jött volna jól kicsit több ismeret, de mondjuk akkor gyorsan fel is szedtem.

A játékfejlesztés pont rossz példa, mivel több hazai cég foglalkozik igen színvonalas játékfejlesztéssel. De amúgy igazad lehet.

A rendszergazdaságban is lehet fejlesztő az ember, sőt, az a jó rendszergazda, akinek van annyi tudása, hogy kis eszközöket össze tudjon rakni akár bash-ben, akár ha úgy adódik, C-ben, ami a munkájához kell.

A nyelv kell. Ami a diplomát illeti, maga a diploma nem kell, viszont a főiskolai, egyetemi élettapasztalat és az ott összeszedhető ismerettségek, alapok erősen.

-boogie-
27

<Nincs cím>

-zsolti- · 2006. Feb. 8. (Sze), 09.32
A programozás kreatív feladat, saját ötletekből kell mindig megújuló "alkotásokat" létrehozni, a lehető leghaladóbb technikákkal.
Ez azért szerintem erősen nem így van, illetve ha szabadúszó vagy, akkor is csak részben. Ha kapsz egy specifikációt egy huszonötödik ügyfélnyilvántartó szoftverről, akkor az már nem annyira kreatív feladat, mint inkább hangya munka. Ebbe szokott beleunni az, akinek nincs kellő elhivatottsága. Tehát ahogy az újszülöttnek minden vicc új, kb. úgy kreatív munka a programozás a kezdő programozónak. Az persze megint más, ha esetleg a munkád mellett valami újat alkotsz, pl. egy opensource projektben megváltod a világot, az már inkább kreatív.
21

már most kezd el

arnyekk · 2006. Feb. 7. (K), 19.07
Egy kollegám öccse olyan idős mint Te, és már most elég komoly táblázatnélküli oldalakat rak össze, és használja a modern technikákat (xml,ajax).Csak bátorítani tudlak, már most mélyedj bele a webfejlesztés világába, és kövesd figyelemmel a legujabb "trendeket". => Járj sokat a weblaborra :)
---
redsky.hu
22

weblapozas

MortalVenom · 2006. Feb. 7. (K), 20.21
az mar ugy megyeget nekem is. dreamweaver, fireworksel es flashel kombinalva.
bar az xml, ajax nem mondanak nekem sokat...
(sajnos, meg) nem vagyok jartas a weblaboron, de mostmar potoloni a hianyossagaimat (:
(itt tudok tanulni ilyen dolgokat?)
23

HTML, CSS.

janoszen · 2006. Feb. 7. (K), 21.45
Üdv!

Szerintem, ne az XMLnél kezdd, ha még csak Dreamwaverrel foglalkoztál. Nézd meg a CSS alapjai cikksort, keresgélj utána HTML leírásoknak. Az segíteni fog.

J
24

<Nincs cím>

-zsolti- · 2006. Feb. 7. (K), 22.29
És szvsz dobd el a Dreamweaver, vagy legalábbis tedd el a fiók mélyére. Keress inkább egy jó kis kompakt "sima" textediort (UltraEdit, ConTEXT, stb.) és abban kezdj el az alapoktól xhtml oldalakt faragni. Érdemes már ezzel párhozamosan nézegetni a CSS-t, hogy még véletlenül se kelljen olyan dolgokkal találkoznod, mint a <font face=""> Illetve szintén még az elején tanulmányozd a table vs. div kérdését (mikor, melyik, miért), valamint a szemantikusság és a szabványok fontosságát. Ezek után jöhet az Ajax és a keményebb dolgok.
28

mennyire telitett a piac

Off- · 2006. Feb. 8. (Sze), 12.16
Üdv.!
Ha már a programozásnál vagyunk, és azon belül a webprogramozásnál, megkérdezném, hogy mennyire telített a piac? Könnyen talál munkát egy pályakezdő? Illetve, pályakezdőnek ténlyleg érdemes néhány referenciamunkába ölnie az idejét? (olvastam ilyet a hozzászólásokban)
Előre is köszi..
*****
Durucz Gábor
29

"Megint kevés az informatikai szakember"

Török Gábor · 2006. Feb. 8. (Sze), 13.37
Pont most ír róla az Index, de ennek a kérdéskörnek a megvitatásához, kérlek nyiss egy új fórumtémát.