ugrás a tartalomhoz

SilverStripe vagy egyéb developer-friendly cms

Drawain · 2013. Május. 12. (V), 16.33
Sziasztok,

Valakinek volt már tapasztalata SilverStripe-al és ha igen, akkor milyennek találja?

Úgy adódott, hogy a jövőben open-source PHP CMS rendszerekkel kell fejlesztenünk (eddig sajátot használhattunk) és olyat keresnék, ami kellőképp developer-friendly, vagyis egy-egy új listatartalom, oldalszerkezet, űrlap kialakítható (és verziókezelhető) kódból, kényelmesen. Fontos lenne, hogy a CMS szerver és kliens oldali kódja is jó minőségű legyen, ne álljon égnek tőle a clean code szellemében próbálkozó fejlesztő haja. Egy ideje már nézegetem a CMS-eseket és ilyen szempontból eddig a SilverStripe tűnik olyannak, amibe szívesen beleásnám magam (különösen tetszik, hogy elég sok egységteszttel támogatják a kódot és TDD-re bíztatnak a fejlesztői). Ha valakinek van más ötlete akkor azt is szívesen veszem és utánanézek!
 
1

Drupal?

Nagy Gusztáv · 2013. Május. 12. (V), 17.52
Szerintem itt sokan - velem együtt - inkább a Drupalt ajánlanák.
2

Úgy van

Pepita · 2013. Május. 12. (V), 20.45
Ha már nem lehet sajátot használni, akkor Drupal.
Hallgass Gusztávra, ő tanítja és könyveket is írt róla, legalább ezeket olvasd el! (És persze próbáld ki.)
4

drupal

Drawain · 2013. Május. 12. (V), 22.59
Igen, a Drupallal kezdtem, de igazából a feltételeimnek, amit az elején leírtam úgy tűnt, hogy egyáltalán nem felel meg. Rengeteg anyag, könyv, jegyzet, stb. érhető el a Drupalra így kicsit nehéz választani egy olyat közülük, amivel viszonylag gyorsan át tudnám tekinteni - így ahhoz folyamodtam, amihez értek és a forráskódot próbáltam kicsit elemezgetni. Ez alapján viszont úgy éreztem - kövezzetek meg érte nyugodtan - mintha 10 évet visszamentem volna az időben. Nyakatekert, óriási function-ök tömkelege, asszociatív tömbök mindenfelé, globális változók, osztályok és egyéb absztrakciók csak elvétve. Én valahogy nem így képzelnék el egy modern CMS-t. Tudom, a Drupal 8 már OOP lesz, de az még messze van a stabiltól.
5

OOP

Poetro · 2013. Május. 12. (V), 23.26
Sehol nem írtad, hogy neked OOP kell. És attól még, hogy valami nem OO, attól még lehet jó. Rengeteg kódot írtak már meg az emberek C-ben, ami ugye nem OO, és azok az alkalmazások azóta is működnek.
6

OOP

Drawain · 2013. Május. 12. (V), 23.46
Rendben ez igaz, a clean code-ot írtam, azt hittem ez elég. Akkor pontosítanék: szeretném az OOP, clean code, refactoring, tesztvezérelt fejlesztéssel kapcsolatos tanulmányaimat kamatoztatni és fejleszteni a munka során. Nem lenne rossz, ha az ember tanulhatna is közben - az előbbiekkel kapcsolatos - új dolgokat.
7

Hogy én mennyivel szívesebben

Joó Ádám · 2013. Május. 13. (H), 00.11
Hogy én mennyivel szívesebben írnék CMS-t C-ben, mint modult Drupalhoz…
8

Az egy dolog, hogy működik,

pp · 2013. Május. 13. (H), 06.43
Az egy dolog, hogy működik, egy másik dolog, hogy mennyire karbantartható, fenntartható, átlátható a kód. Szerintem a kérdező szempontjainak nem felelnek meg a jelenlegi stabil Drupal verziók, kár is ajánlani. (az egy más kérdés, hogy a saját fejlesztése ettől függetlenül követheti a fenti elveket)
9

Nem 10 csak 6 :)

pp · 2013. Május. 13. (H), 06.45
"Nyakatekert, óriási function-ök tömkelege, asszociatív tömbök mindenfelé, globális változók, osztályok és egyéb absztrakciók csak elvétve."

Ilyen megjegyzéseket azért nem érdemes tenni, mert amikor Drupalról beszélsz mindig fontos, hogy melyik verzióról van szó. Ugyanis a Drupal-t kőkeményen fejlesztik, de az alverziók között teljes API kompatibilitás van, ami olyan kötöttség amit nehezen lépsz át. A főverziók között ez nincsen, így maga a rendszer nyitott az innovációra.

A hatos verzió első bétája 2007 szeptember 17.-én jött ki, azóta (kicsit előbb, hogy a modulfejlesztők fel tudjanak készülni a váltásra) kötött az apija, nem lehet csak úgy átírni, míg a Clean Code c. könyv 2008 augusztusában, majd egy évvel később jelent meg. És igen, ha belenézel, akkor két Class definíciót találsz, ráadásul az egyik egy dokumentációs mintakódban van, ami azt írja le, hogy integrálódj más rendszerhez. :)

Egyszóval, ha nem is 10 de legalább 6 évet biztos, hogy visszamész az időben, ha a hatost nézed.

A nyolcasban viszont már találsz jó sok osztály és interfész definíciót, globális változót jóval kevesebbet, és a nyakatekert függvényeknek is hadat üzentek a fejlesztők, nem beszélve arról, hogy figyelnek arra, hogy tesztelhető kódot írjanak.

A Drupal 9,10-es már biztos egyre jobban és jobban meg fog felelni a fenti szempontoknak.

6 év múlva viszont a 8-as is elavult lesz, legalább is ha a kódját nézed. Mert egy átlagos honlap igényeit egy hatos Drupallal is vígan ki lehet szolgálni jelenleg, míg a hetesben már vannak olyan eszközök amikkel könnyedén elboldogulsz nagyvállalati környezetben is, nem beszélve a nyolcasról, ami kiemelkedő lesz a hosszútávú fenntarthatóság, tesztelhetőség, deploy folyamatba illeszthetőség szempontjából.

A fejlesztés sebességéről már nem is beszélek, hisz a Drupalban olyan mérhetetlenül gazdag eszközkészlet áll a rendelkezésedre, és ezek az eszközök nagy része olyan jól eltalált absztrakciós réteggel rendelkeznek, ami lehetővé teszi a könnyű testreszabást.
12

drupal

Drawain · 2013. Május. 13. (H), 08.37
Nem akartam a Drupal-t leszólni, el tudom képzelni, hogy milyen egy ilyen kaliberű szoftvert menedzselni úgy, hogy megőrizze a kompatibilitást a korábbi változatokkal - nálunk kicsiben is sok gondot okoz a probléma.

Ettől függetlenül azt tudtam, hogy a 7-es főverzió 2011 környékén jött ki és (naivan) azt feltételeztem, hogy már legalább OOP. A 8-as szimpatikusnak tűnik (különösen a Symfony-s kötődés miatt) viszont még messze a stabiltól, így azzal egyelőre nem foglalkoznánk. Jelen formájában szerintem a Drupal nem developer-friendly, de legalábbis az igényeinknek nem felel meg.
10

+1

szabo.b.gabor · 2013. Május. 13. (H), 08.28
én is csak karcoltam a drupal felületét, aztán hasonló okokból, mint te én is elvetettem a használatát, igazából ez már egy új programozási nyelv :). Néztem még Joomla-t, de az sem nagyon nyerte el a tetszésemet..

nem CMS, de használtam Zend-et (1.x) is, kicsit Joomla-hoz tudnám hasonlítani, az erős bloat jelleg miatt, most Yii-t használok többnyire és azt kell mondjam elégedett vagyok vele (bár az asset dolgok nem jönnek be, de nem kötelező használni).

ha tetszik a SilverStripe használd azt :), esetleg nézz szét, hogy Yii-s CMS van-e és vess rá egy pillantást.
13

CMS

Drawain · 2013. Május. 13. (H), 08.44
Csak OS CMS-ről lehet szó, ez megrendelői igény. Én sajnos nem találtam olyan Yii, Symfony vagy Zend alapú CMS-t, amire úgy nagyjából rá merném bízni magunkat.

A SilverStripe jónak tűnik, pár napot már tanulmányozgattam, de már most előkerültek problémák vele kapcsolatban - ami nem túl biztató. Mindenesetre eddig még mindig ez (és a PyroCMS) állt a legközelebb ahhoz, amire szükségünk lenne.
3

Drupal

felyx · 2013. Május. 12. (V), 21.37
Csak egyetérteni tudok a többiekkel, ha nem saját CMS, akkor Drupal, legfőképpen ha developer friendly CMS-t akarsz. Elképesztően rugalmas, és a modulok is kiválóak, bár még néhány dolgot hiányolok, mint pl. a megfelelő media kezelést wordpressből :P, de igazából engem lenyűgöz amióta foglalkozok vele, és napról napra jobb lesz.
11

Concrete5

complex857 · 2013. Május. 13. (H), 08.36
Az utolsó, "más ötlet" mondathoz kapcsolódóan javasolnám megfontolásra a concrete5 nevű CMS-t. Személy szerint ritkán van szükségem CMS rendszerekre, de abban a pár esetben nekem bevált. Itt bele tudsz kukkantani a kódjába letöltés előtt.