ugrás a tartalomhoz

Szerverteremben elhelyezett gép tartozás miatti elzárása

OMagus · 2013. Május. 7. (K), 14.45
Sziasztok!

Olyanba futottam bele az Invitelnél, hogy szépen rendben fizettem a számlákat mindig, majd el akartam költöztetni a szervert egy másik helyre, a szerződést a szolgáltatóval fel is mondtam annak rendje és módja szerint, majd amikor érte akartam menni (időpontot kértem a szerver elhozására), akkor közölték, hogy van 1259 Ft. tartozásom, és amíg azt nem rendezem, nem férhetek fizikailag a géphez.

Üzlettársam külföldön van, így körülményes volt az átutalási megbízást aláírnia (online felületen). Persze megoldottam, mert szükségem volt a gépre, de amíg nem akartam semmi különöset, addig véletlenül se tudták felhívni a figyelmem 1259 Ft. tartozásra.
Van 30 napos felmondási idő, így még minimum 2 számlát fognak nekem küldeni, de nem fogadták el, hogy majd akkor többet utalok, nekik azonnal kellett a pénz, vagy nem adják ki a saját tulajdonom.

Kérdésem a nagyérdemű felé, hogy a saját tulajdonom feletti rendelkezést milyen jogon tilthatja le egy szolgáltató, akire rábíztam a szerveremet?!

Vélemények, ötletek?

Köszönöm előre is!
 
1

autós hasonlat?

zzrek · 2013. Május. 7. (K), 15.23
Nekem az jutott eszembe, hogy amíg a parkolást nem fizetted ki, zárva a sorompó és nem viheted ki a kocsidat a parkolóból.
Az nyilván elég színvonaltalan, hogy adnak időpontot az elhozására, de nem hozhatod el. :-(
4

Igen, de van lehetőséged

OMagus · 2013. Május. 7. (K), 19.10
Igen, de van lehetőséged KP-ban azonnal fizetni...
(Szerencsére addig időpontot sem akartak adni.)

Viszont, hogyha bérleted van az adott parkolóban, és mondjuk megemelik a bérleti díjat, és megszokásból a régi összeget utalod a cégnek, szerintem a bérlettel kinyílik az a bizonyos sorompó, csak felszólítanak, hogy rendezzem a tartozást.

A BKV járatairól is leszállhatok és nem koboznak el engem vagy egy vagyontárgyam, amíg nem fizetem a pótdíjat.
5

KP

Udi · 2013. Május. 7. (K), 19.31
„Igen, de van lehetőséged KP-ban azonnal fizetni...
(Szerencsére addig időpontot sem akartak adni.)”


Ezek szerint lett erre bejáratott procedúra. Tavaly nyáron még nagy telefonálgatások és győzködések után tudtuk csak készpénzben otthagyni az összeget.
10

Nem-nem, én az parkolóra

OMagus · 2013. Május. 8. (Sze), 11.15
Nem-nem, én az parkolóra írtam, hogy ott viszont lehet kp-ban fizetni...
8

Mondok egy másikat

zzrek · 2013. Május. 8. (Sze), 09.19
Mondok egy másik példát, de csak viccből:
Postafiók, banki széf?
Nem mehetsz oda bármikor és veheted ki a saját cuccodat, még akkor sem, ha rendesen fizettél, csak akkor, ha nyitva vannak. Vagyis lehet, hogy akár szerződés szerint is te rendelkezel a tulajdonoddal, de ők is a sajátjukkal (épület, ajtó, széf), és akkor nyitogatják amikor és akinek ők akarják :-)
Ha a banknál tartottunk (kicsit OFF): tudtad, hogy olyan felfogás van kialakulóban, hogy a bankba tett pénz nem a tiéd? Bizony, a banké, ő rendelkezik vele. Neked csak a szerződésed marad meg, és az alapján kaphatsz pénzt a banktól (vagyis nem a pénzedet kapod vissza, hanem a banktól követelhetsz a szerződés alapján, mert minden ottlévő pénz a banké)
Ez az elve annak, hogy akár a magánszámlákról is lehet pénzt leszedni, ha a bank tartozik (mint ahogy Cipruson is akarták csinálni). A számla csak egy nyilvántartás.
2

Alapvetoen nem

janoszen · 2013. Május. 7. (K), 16.39
Alapvetoen nem rendelkezhet a tulajdonoddal, viszont amig az adott jogi procedura lezajlik, megoszulsz. Egyebkent szerintem ez ramutat a cegetek strukturalis problemajara, miszerint egyetlen alairasra jogosult szemely van es ha azt eluti a villamos, akkor megall az elet.
3

Közös rendelkezési jog

OMagus · 2013. Május. 7. (K), 19.08
Nem, közösen rendelkezünk, mindkettőnk aláírása szükséges, így ha bármelyikünket elütik, akkor gond van ;)
9

Gondolkozzatok

janoszen · 2013. Május. 8. (Sze), 10.15
Szerintem gondolkozzatok el azon, hogy ez igy adott esetben nem olyan praktikus.
6

Kérdésem a nagyérdemű felé,

BlaZe · 2013. Május. 7. (K), 19.56
Kérdésem a nagyérdemű felé, hogy a saját tulajdonom feletti rendelkezést milyen jogon tilthatja le egy szolgáltató, akire rábíztam a szerveremet?!

Úgy, hogy aláírtad a szerződésben. Ebben azért van valami. Ezzel tudják egyedül biztosítani, hogy biztosan fizess, ha elmaradásban vagy. Más kérdés, hogy az elmúlt 1 hónapban nem ez az első ilyen, amit hallok. Van tippem, hogy I-vel kezdődik a szolgáltató neve :) Egyik kedvenc oldalam hetekig állt egy hasonló idiótaság miatt. Nyilván a lehúzás könnyen megy, viszont a visszakapcsolás, fizetés, szűzáldozattal gépkihozás már innentől kezdve macerás, mert 100 Ft-ért is felnégyelik a szervered és kitűzik az épület 4 falára.

Nekem egyébként olyan tapasztalatom volt, hogy 1 számla befizetése véletlenül elmaradt, de az utána következőek mentek. Állítólag küldözgettek papírokat, hogy mi van, de én olyat sose kaptunk. Tudták az emailcímeinket, a telefonszámainkat, mindent. De meg se próbáltak megkeresni minket, egyszerűen csak kihúzták az utp kábelt, hogy x ideje tartozunk 1 hónappal. Ugyanez a cég csinálta meg azt is, hogy a nyakukra kellett járnom, hogy ugyanmár küldjenek számlát végre. Hozzátenném, hogy ők Magyarország egyik (ha nem a) legnagyobb szerverszolgáltatói. Természetesen már nem ott vagyunk.
11

...

OMagus · 2013. Május. 8. (Sze), 11.27
Igen, az Invitelnél volt a gond (nyitó postba is írtam)

Hasonló amúgy volt nálunk is, egy hó kimaradt (nem kaptunk számlát), de utána rendszeresen fizettük.
Egyszer sem szólt senki, hogy ugyan már tessen kifizetni az elmaradt díjat. - szerencsére nekünk nem tiltották le.

Pénteken el akartuk hozni a gépet, helyére berakni a felmondási időre egy kis gagyit, ami csak átirányít az újra, ha pár kósza domain még a régire akarna menni.

Simán adtak is időpontot (reggel 8 körül hívtam őket, és másnap reggel 8-ra kértem az időpontot). Odamentem rendre 8-ra, és a biztonsági őr csak pislogott, hogy én ki vagyok és mit akarok. Szépen elkeverték a belépőmet. Helyben hívtam a szolgáltatót, elnézést kértek, adtak gyorsan egy új belépőt azonnalra. Megérkezett laza 10 perc után az e-mail, és "beengedtek". Majd közli a csóka, hogy a gép az marad, mert le van tiltva a fizikai hozzáférésem a szerverhez, csak konzolhoz ülhetek le.

No és ekkor derült ki, hogy egy hóval el vagyunk csúszva, csak erről nem szóltak korábban. Sebtibe elutaltuk az összeget, bizonylatot elküldtük az e-mail címükre, és beengedtek. Azt mondták, nincs más tartozás.

És ehhez képest tegnap mentem volna az ideiglenes szerverért, mert már nem volt rá szükség, és akkor közli a diszpécser, hogy tartozás miatt nem férhetek a szerverhez.

Ez felvet megint egy kérdést, hogy vajon pénteken miért nem mondták, hogy még mindig tartozom, és hogy akkor miért engedték volna elhozni a szervert, tegnap meg akkor miért nem...
Az említett 1259 Ft.-os tartozás amúgy kb. 3 hónapja jelen volt.
12

Lehet, hogy az előzőleg

inf · 2013. Május. 8. (Sze), 11.55
Lehet, hogy az előzőleg befizetett összeg még nem került át hozzájuk, vagy passz. Érdemes lenne részletes kimutatást kérni, hogy miket fizettél eddig, és hogyan keletkezett a tartozásod, mindenestre az átlag egy ezres miatt nem fog erre órákat szánni...
7

Milyen jogon?

Akron · 2013. Május. 8. (Sze), 08.47
Esetleg a szerződésben rögzítettek jogán?
13

Hát más jogon nem nagyon...

inf · 2013. Május. 8. (Sze), 11.56
Hát más jogon nem nagyon... Mondjuk egy ügyvéd biztosan meg tudná mondani, nem feltétlen ez a legjobb portál a kérdésre.
14

Több "jogon" is

Pepita · 2013. Május. 9. (Cs), 21.12
Először is van egy olyan tippem, hogy van ám nekik olyan eldugott ÁSZF-ük vagy hasonló, amit nem olvastál. :)

A másik, hogy mire beperled őket ezért (nyersz vagy nem) - százszor inkább megéri kifizetni és kivárni amit akarnak.

Ezekre építve - és máig nem tudom, milyen megfontolásból - nagyon sok (mindenféle) szolgáltató szándékosan akadályozza az ügyfél eltávozását. Magyarországon vagyunk: itt az ügyfelek vannak a szolgáltatóért, nem fordítva...