ugrás a tartalomhoz

UTF-8-cal kódolt XHTML 1.0 oldal hogyan?

Anonymous · 2006. Jan. 31. (K), 17.04
Sziasztok!

Mit kell tennem ahhoz, hogy az XHTML 1.0 szabvány szerint készülő oldalam UTF-8-al is megjelenítse a magyar ékezetes karaktereket?
 
1

utf-8 karakterek

Anonymous · 2006. Jan. 31. (K), 17.45
utf-8 karakterek legyenek a html-ben /statikus és dinamikus tartalmak egyaránt/.

gex
3

Na igen, de...

Anonymous · 2006. Jan. 31. (K), 17.48
... hogyan?
4

hogyhogy?

Hojtsy Gábor · 2006. Jan. 31. (K), 17.51
Hogyhogy hogyan legyen a HTML-ben minden karakter utf8? Használj olyan szerkesztőprogramot, ami ebben a kódolásban is tud menteni.
5

Ok!

Anonymous · 2006. Jan. 31. (K), 17.55
Köszönöm, valószínűleg ez a triviális dolog jelentette a problémát... Bocs ezért az amatőrségért!
6

iconv

Őry Máté · 2006. Jan. 31. (K), 18.14
vagy iconv-ot ;)
iconv -f latin2 -t utf8 file.txt >file.utf.txt
2

Tartalom + fejléc UTF-8 as legyen

Poetro · 2006. Jan. 31. (K), 17.47
Az oldal megjelenítése előtt ki kell adni a megfelelő fejlécet. PHP esetén ez a következőképp néz ki:

<?php
header('Content-type: text/html; charset=utf-8);
?>
Az (X)HTML kimenetben is szerepelnie kell a kódolásra utaló szövenek. Ez a fejlécben (head) elhelyezett

<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />
utasítás.
Ha kiadod az első sorban az XML fejlécet (ami ugye nem kötelező), akkor abban is szerepelnie kell a karakter kódolásnak:

<?xml version="1.0" encoding="utf-8" ?>
Ezen kívül persze magának a tartalomnak is UTF-8 kódolásúnak kell lennie. A legtöbb szövegszerkesztő ezt meg tudja neked csinálni, csak mentéskor a megfelelő karakterkódolást kell választani.
--------
Poetro
7

Legyetek már szívesek ránézni hogy mit nézek el...

Ustak · 2009. Jan. 3. (Szo), 17.41
Bocsi hogy felélesztem ezt a topicot, de egyszerűen nem tudom hogy mit nézek el. A vim szerint az encoding és a fileencoding is utf-8, a fejlécben a charset utf-8, és az oldal valid xhtml strict. Az ékezetek mégis rosszul jelennek meg, ime:
www.zenthaimasszazs.hu/utf8_index.html
természetesen az "igazi" index pillanatnyilag php, és a headerrel meg is van oldva az ékezetprobléma. De piszkálja a csőröm, hogy ennek tiszta html-el is működnie kellene, vagy nem?
Köszi az ötleteket! (látom a firebugban hogy a header charset iso-..... és nem utf-8, de miért? A szolgáltató lehet a ludas? Szóval nincs ötletem, no :-))
8

meg is válaszoltad

Hodicska Gergely · 2009. Jan. 3. (Szo), 20.09
látom a firebugban hogy a header charset iso-..... és nem utf-8, de miért?
A webszerver nem tudhatja, hogy a fájlodnak mi a charsetje, hisz egy fájl önmagában byte-ok sorozata, az hogy te ez alatt UTF8-at értesz, az metaadat. Így ha te nem adsz meg mást, akkor ő kiküldi az alapértelmezett beállítású charsettel, ami esetedben latinx.
9

Köszönöm

Ustak · 2009. Jan. 3. (Szo), 21.13
a megerősítést .-)
10

Kis kiegészítés

zila · 2009. Jan. 5. (H), 11.09
Csak annyit fűznék még hozá, hogy nem a szolgáltató a ludas, hanem te :) Szerver-oldalon a kódodban add ki a megfelelő http headert (php esetében header("Content-type: application/xhtml+xml; charset=utf8");)
11

még egy kis kiegészítés

gex · 2009. Jan. 5. (H), 11.20
természetesen az "igazi" index pillanatnyilag php, és a headerrel meg is van oldva az ékezetprobléma. De piszkálja a csőröm, hogy ennek tiszta html-el is működnie kellene, vagy nem?

a php részét megoldotta, neki html fájlokhoz kell megoldás, azaz AddCharset vagy AddDefaultCharset a megoldás (természetesen apache esetében).
12

Mea culpa

zila · 2009. Jan. 5. (H), 13.27
Ja, jogos, elkerülte a figyelmemet az a hozzászólás (ok, bevallom, nem olvastam végig a szálat, üssetek :)
13

Átfutottam..

Ustak · 2009. Jan. 5. (H), 16.53
tehát a jól értem kell egy .htaccess file, melyben a fenti direktívát utf-8 ra állítom, és az az adott könyvtárra vonatkozóan utf-8 ra állítja a charsetet. Na most biztos nem jól értem, mert gyorsan meg is csináltam, fel is ftp-ztem és nem történt semmi (illetve annyi történt hogy a .htaccess - ből htaccess lett). Átnevezni nem engedi a fájlt (mármint a szerver, gondolom). Tehát ha valakinek van egy kis ideje, megköszönném ha tisztába tenné zavaros gondolataimat erről a témáról (nem gond végül is, mert a php megoldja, csak csökkenteném a fehér foltjaimat ebben a témában :-))
Köszi!
14

jól érted

gex · 2009. Jan. 5. (H), 17.23
egy .htaccess nevű fájlban lehet egy adott könyvtárra vonatkozó (apache) webszerver-beállításokat megadni. mint általában mindenhez, ehhez is van dokumentáció. ha a .htaccessből htaccess lett, akkor vedd fel a szolgáltatóddal a kapcsolatot, hogy tiltják-e a .htaccess használatát, vagy akadályozzák-e valahogy.

ilyen átnevezést egyébként még nem láttam, olyasmi szokott előfordulni, hogy az ftp nem mutatja a ponttal kezdődő fájlneveket, azaz felmásolod, de nem látod hogy ott van. erre megoldás, ha ftp helyett scp-t, sftp-t vagy hasonlót használsz (ha tudsz, szintén szolgáltató-függő).
15

És tényleg

Ustak · 2009. Jan. 5. (H), 22.31
Nagyon köszönöm ismét tanultam hasznosat! Igazad volt, a nautilus valóban nem mutatta a rejtett fájlokat, pedig ott volt az, így megnéztem FileZilla alatt, ahol is be lehet állítani hogy mutassa, és valóban mutatta :-). Sajnos sftp nem ment, pedig próbáltam parancssorból sftp -vel lftp vel és a FileZillaval is, majd még lehet legelek rajta, elképzelhető hogy én nézek el valamit :-) És persze az AddDefaultCharset megoldotta a problémát. Szóval köszi :-)