ugrás a tartalomhoz

WEB 2.0

szabo.b.gabor · 2013. Ápr. 6. (Szo), 07.43
Hosszú lesz.

Tegnap elolvastam, hogy a PHP halálra van ítélve. Azt hittem valami klikkvadász bulvár hír, de marhára megfogott és nagyon igaza van.

Emellett kavargott még a fejemben, hogy létezik Node.js ami aszinkron elvekre épül, és nem értjük, hogy mire jó ez. kemma épp a REST-ről kérdezgetett.

Mindeközben mindennapi munkám során elmozdultam olyan irányba, hogy amit tudok kliens oldalon csinálok meg, és tényleg a szerver csak küldjön nekem adatot, meg dolgozza fel amit küldök neki. HTML-t generálok inkább kliens oldalon, amíg csak azon küzd a júzer, hogy a szervernek elküldhető adathalmaz létrejöjjön, nem röpködnek a http kérések.

ez volt a bevezető.

egyre inkább úgy gondolom, hogy ha mondjuk MVC alapokon gondolkodunk, akkor nem annyira egyértelmű, hogy mind a három összetevőnek a szerver oldalon kell futnia. sőt azt gondolom, hogy V (megjelenítés, felület előállítás) és C (események kezelése) komponenseknek inkább a kliens oldalon van a helyük, sőt azt sem tartom extrém dolognak, hogy a adott esetben az üzleti logika (egy része) is futhat kliens oldalon, aztán ha kell szinkronizál a szerverrel (van erre példa).

lesz aki megöl ezért :), de szerintem semmi akadálya, hogy asztali alkalmazásokat hozzunk létre HTML, CSS, JS alapon. annyi hogy a kódbázist, ha épp nincs meg a szervernek el kell küldenie. Nem is kell az egész csak épp az amire szükség van.

és itt jönnek képbe a bejegyzés elején említett dolgok. semmi szükség rá, hogy a szerver oldali folyamatok felhasználó alapon fussanak (1 felhasználó (kérésenként, legalább) egy külön process). Rögtön értelmet nyer az aszinkronitás, a REST elvek.

És akkor belegondol az ember, hogy atyaég mennyit szopattam magam, hány wattot elpazaroltam..

és csinálja tovább azt amit eddig :)

felébredt a kislányom, úgyhogy szerencsétek van, abbahagytam.

..az a kérdés azért felmerült, hogy ha ennyi mindent kitolok kliens oldalra, akkor hogyan tudom megvédeni a létrehozott terméket a konkurensektől (legalábbis HTML, JS, CSS alapokat használva)
 
1

webkettő

Hidvégi Gábor · 2013. Ápr. 6. (Szo), 09.34
Ajánlom figyelmedbe ezt a múltkori szálat, ahol Lendvai Norberttel hasonlóakat fogalmaztunk meg.

A HTML nagyon jó megjelenítésre, de adattárolásra, amire használjuk, pocsék. Szét kéne választani az adatokat és a megjelenítést, és akkor jóval hatékonyabban lehetne dolgozni, az MVC-ből maradna MC, és azt, hogy hogyan jelenítjük meg a dolgokat (V), az legyen mindenkinek a magánügye. Akár weboldal, akár animáció, akár játék formájában, mindegy, csak nem egyedül a HTML-re kell építkezni.

A jelenlegi trendek és szabványok ebben nem feltétlenül segítenek, pedig erre van leginkább igény (te is ezt fogalmaztad meg, ugye). Az AJAX-os bejegyzésemben is felmerült, hogy a programozók (és talán a felhasználók is) már nem egyszerű weboldalakat, hanem weblap-alkalmazás-öszvéreket szeretnének készíteni, amihez egyszerűen nincs meg a normális támogatás. A szabványkészítők (Google, Apple) a saját szekerüket tolják, a saját érdekeiket nézik, ami nem feltétlenül ugyanaz, mint a nagy többségé.

Ezen úgy lehet segíteni, hogy a saját kezünkbe vesszük az irányítást, és mi alakítjuk a sorsunkat. A múlt nem változtatható meg, de a jövő igen.
2

webalkalmazás -html -css

Arnold Layne · 2013. Ápr. 6. (Szo), 14.48
Én inkább azon szoktam törpölni, hogy webes alkalmazások fejlesztéséhez van-e egyáltalán szükségünk a HTML-re és a CSS-re? Mert JS-ből egyre több, nemrég írta is valaki — talán pont itt a weblaboron — hogy az egyik projektjében a HTML-ben a kötelezőkön kívül csak egy(pár) script és egy noscript tag van, mert a DOM fát lehet JS-sel is felépíteni.
3

Ne keverjük a dolgokat!

T.G · 2013. Ápr. 6. (Szo), 15.36
A JavaScript is természetesen használja a HTML-t és a CSS-t.
Az, hogy a scriptből építjük fel az oldalt nem jelenti, hogy nem a HTML oldalt építjük fel scriptből.
5

tudom én, de…

Arnold Layne · 2013. Ápr. 6. (Szo), 16.23
Tudom én hogy használja, meg hogy közvetve HTML és CSS az is, de arra céloztam, hogy szvsz nyugodtan kihagyható. Egy alkalmazáshoz ugye gombok, tabok, sliderek, scrollbarok kellenek, nem pedig bekezdések, idézetek, meg sortörések. Az, hogy utóbbiakból csináljuk az előbbieket… Erre csak a visszafelé kompatibilitást tudom felhozni magyarázatként. Az pedig, hogy a HTML5-be beledobáltak egy csomó összetettebb form elemet, szerintem csak azt bizonyítja, hogy mindenáron egy seggel akarnak két lovat megülni.
39

Nem kötelező

complex857 · 2013. Ápr. 8. (H), 22.32
Ha az ember nem akar, még HTML -t se nagyon kötelező használni. Elég elszántság birtokában újra lehet építeni a szokásos input elemeket illetve input kezelést egy darab <canvas> elemmel az oldalban is, és ekkor mellőzni lehet a CSS+HTML párost a képből. Ettől még persze nem biztos, hogy jó ötlet ebbe az irányba indulni mivel ez egy hatalmas feladat volna, de a lehetőség adott.
Létezik ingyenesen elérhető kezdeményezés ami egyébként ezt csinálja Zebra UI néven, vagy ottvan lively kernel néven futó project ami együtt használ szokásos html (divek), canvas és svg elemeket mindezt úgy, hogy neked csak js-t kell kódolnod. Érdemes megnézni tavalyi jsconf előadást róla (a smalltalk féle object browsert viszont látni eleve egy hallatlanul izgalmas dolog).

Ehhez hasonló elképzelést valósít meg GTK+ Broadway bár a háttérben nem a böngésző futtatja az alkalmazást, csak megjeleníti.
4

HTML

Hidvégi Gábor · 2013. Ápr. 6. (Szo), 15.56
Nincs mindig szükség a HTML-re, elég a mobil eszközök natív alkalmazásaira gondolni, amelyek többek közt olyan igényből jöttek létre, hogy gyorsak legyenek. Ettől függetlenül az alap lehetne ugyanaz, azaz, ha létezik HTML verziója, az adatokat ugyanabban a formában kaphatná mindkettő. További érv a natív mellett, hogy nem feltétlenül szeretné mindenki megosztani az üzleti logikát a nagyérdeművel.
6

Meg JS-re sincs szükség

Pepita · 2013. Ápr. 7. (V), 13.04
A mobil eszközök natív alkalmazásai (és az asztaliké is) egy része (ha nem is mind) nem böngészőben fut. Innentől még JS-t sem (kell) használ(jon).

Az üzleti logikát meg leginkább lefordított bájtkódban lehet elrejteni, ha a kliensnél kell. Itt tehát nem is szabad JS-ezni.
7

A natív alkalmazások

Joó Ádám · 2013. Ápr. 7. (V), 17.33
A natív alkalmazások nincsenek rajta a weben.
9

Adatot kér(het)nek onnan

Pepita · 2013. Ápr. 7. (V), 19.20
Vagy én nem értek valamit.
10

Kérhetnek, de az

Joó Ádám · 2013. Ápr. 7. (V), 20.21
Kérhetnek, de az alkalmazásnak nincs URL-je, tehát nem része a hálónak.
11

Miért érdekes ez?

Pepita · 2013. Ápr. 7. (V), 21.21
HTML / CSS nemlétről volt szó (Gábor), ehhez adtam én a JS-t. Nem értem, milyen szempontból fontos, hogy weben van-e az app v. nem. 7-nél sem igazán értettem, "mit mondsz". Részletezhetnéd (bár az is lehet, h. én fogalmaztam kevéssé érthetően 6-ban).
12

Csak annyiban releváns, hogy

Joó Ádám · 2013. Ápr. 7. (V), 22.01
Csak annyiban releváns, hogy azt hittem, a webről beszélünk :)
43

Nézőpont

Pepita · 2013. Ápr. 9. (K), 10.59
Ez nézőpont kérdése.
Szerintem akkor is webről beszélünk, ha a Júzer nem látja az URL-t (olvasva többi kommentedet), nem is érdekli, hogy van-e URL vagy nincs, működjön a dolog (jól és gyorsan), amit akart és kész.
15

Natív alkalmazások

Hidvégi Gábor · 2013. Ápr. 7. (V), 22.34
A natív alkalmazások nincsenek rajta a weben.
De elérhetik a webes erőforrásokat. Lehet, hogy ideje továbbgondolni az egész WWW témakört, mert a húsz évvel ezelőtti elképzelés már nem elégíti ki a mai igényeket. Nem dokumentumokkal dolgozunk, hanem adatokkal, ráadásul olyan méretűre nőtte ki magát az egész, hogy emberileg feldolgozhatatlan.

Egy weboldalt felfoghatnánk adatgyűjtőnek is, a weblabor például cikkgyűjtő, fórumgyűjtő, csiripgyűjtő stb. Itt adatok kapcsolódnak adatokhoz (például Joó Ádám hozzászólásai, Galiba Péter cikkei), nem dokumentumok dokumentumokhoz. Egy dokumentum szükségszerűen statikus (ha nem hiszed, végy a kezedbe egy újságot), ráadásul a dizájn bele van égetve. De voltaképpen egy gépet, egy adatgyűjtő robotot hol érdekli, hogy mi hogyan néz ki? Miért terheljük ezzel? Miért kell az adatokat dokumentumszerűen mindig úgy megjeleníteni, ahogy a dizájner elképzelte? Miért ne jeleníthetné meg őket egy natív alkalmazás? Akkor az már nem a web része, még akkor sem, ha onnan veszi az adatokat? Egy WebGL-t használó alkalmazás az miben különb a natívnál? Miért vagyunk a böngészőhöz kötve? Egy emailt is nézhetek a böngészőben meg Outlookban, ugyanúgy email marad.

Miben különbözik egy weboldal egy kőkorszaki barlangrajztól? Más a médium, de az elv az ugyanolyan primitív. Ennyit tudunk felmutatni a XXI. században?
16

Az van rajta a weben, aminek

Joó Ádám · 2013. Ápr. 7. (V), 22.38
Az van rajta a weben, aminek URL-je van. Az URL miatt vert meg a web minden más platformot. Az, hogy milyen technológiával készül az alkalmazás, lényegtelen, a lényeg az, hogy címe van.
19

Nem értem miért jössz mindig

BlaZe · 2013. Ápr. 7. (V), 23.12
Nem értem miért jössz mindig azzal, hogy a html adattároló. Ilyen alapon akkor a doc-ot, pdf-et is bánthatjuk, hogy abban is benne van a megjelenítendő tartalom és a formázás is egyben. Htmlben nem tárolunk adatot, ez egy dokumentum, ahogy írod. A web szempontjából csupán egy leíró nyelv, ami a szerver oldal és a böngésző között szállít, és formázási lehetőséget ad a szállítótt tartalomhoz. Semmi több. Nem html fut a böngészőben.

Ugyanakkor pár napja pont a REST-ről voltál kevésbé jó véleménnyel (vagy nekem nem jött át rendesen a véleményed). Holott a REST (és úgy általában a hozzá hasonló service központú megközelítések) pontosan az, amit te is szeretnél. A szerver kicsit pongyolán fogalmazva a kliens szemszögéből nem más, mint adat és azt előállító, feldolgozó üzleti logika gyűjtemény. Hogy a kliens egy js alkalmazás, vagy egy natív alkalmazás, az tökmind1. Vagyis architektúra szintjén is komolyan szétválik a V az M és C-től.

Böngésző meg azért kell, hogy legyen egy valemennyire egységes értelmező környezet, ami a szerverből kieső tartalmat az ember arcába tolja. Más se kéne, minthogy vissza kelljen térni a natív alkalmazásokhoz, ha már webről beszélünk :)
25

HTML

Hidvégi Gábor · 2013. Ápr. 8. (H), 10.52
Amikor egy kéréssel fordulsz egy szerver felé a weben, a választ HTML-be öntve adja vissza, azaz logikailag olyan, mintha az adatokat HTML formában tárolnád. Ez teljesen független attól, hogy valójában azok SQL-ben vannak vagy statikus fájlokban.

A HTML, doc, pdf és társaik mind egyívású, múlt századi eredetű statikus dokumentumok, az utóbbiak legjobban akkor néznek ki, ha kinyomtatjuk őket. A HTML csak annyiban több, hogy linkek segítségével könnyedén ugrálhatunk ide-oda. No, és akkor mi van? A lényegen nem változtat.

Ugyanakkor pár napja pont a REST-ről voltál kevésbé jó véleménnyel
A REST-ről nincs rossz véleményem, csak azt gondolom róla, hogy az állapotmentesség miatt korlátozottan használható. Node hol nem használunk szerveroldali munkamenetet? Melyik site-on nincs sütemény?

Más se kéne, minthogy vissza kelljen térni a natív alkalmazásokhoz, ha már webről beszélünk :)
A HTML egy rendkívül önző formátum, készítője azt feltételezi, hogy egy ember fogja megnézni. De miért ne tölthetné le egy embedded rendszer az adataidat? Miért érdekelné őt a dizájn miatt elhelyezett rengeteg plusz <div>, <header> vagy <article>?

Nem kell visszatérni a natív alkalmazásokhoz, de szerintem nem a mi dolgunk eldönteni, hogy milyen formában nézzék meg az adatainkat a látogatók, legfeljebb mankót adhatunk hozzá (például írunk egy alkalmazást vagy készítünk HTML-t).

A HTML a web spagettikódja, pont ez, amitől már évekkel ezelőtt megszabadultak a jobb helyeken:

<p>Az adataim:</p>
<table>
<?php for ($i = 0; $i < 10; $i++) { ?>
  <tr>
    <?php for ($j = 0; $j < 5; $j++) { ?>
      <td><?php print $tomb[$i][$j]; ?></td>
    <?php } ?>
  </tr>
<?php } ?>
</table>
26

Az általad felvetett

MadBence · 2013. Ápr. 8. (H), 11.26
Az általad felvetett problémák bennem is felmerültek, hobbi projectként nemrég nekiláttam egy nagyon lightweight rendszer felépítésének (móricka blog alkalmazás), ami ezekre a problémákra nyújtott hatékony megoldást:

Egyszerű szerver architektúra: statikus fájlok kiszolgálása (css, képek, és html sablonok), gyors JSON-ös REST API, azaz kb zéró szerver oldali logika.

Kliens architektúra: A megfelelő adatok lekérése (AJAX-on keresztül, de lehetne Websocket is) a REST API-val, majd az adatok megjelenítése valamilyen kliens oldali MVC alkalmazáson keresztül.

Előnyök: A szerver alá bármilyen kliens alkalmazást be lehetne tolni, akár natívat is! A formátum univerzális, könnyen parseolható, a szerver csak olyan erőforrást ad vissza, amilyenre a kliensnek szüksége van.

Hátrányok: A megoldás a kliens technológiáira alapoz, aminek a megléte egyáltalán nem garantált (megfelelő odafigyeléssel lehet írni jó fallback megoldásokat, a kikapcsolt JS-t meg 2013-ban el kell felejteni). A keresők valószínűleg kiesnek a buliból (ezzel őszintén szólva nem foglalkoztam, de felteszem erre is van megoldás).
29

+1

szabo.b.gabor · 2013. Ápr. 8. (H), 15.46
No pont én is ilyesmi jövőképet tartok szimpatikusnak, annyi kiegészítéssel esetleg, hogy a szerveren fut folyamatosan egy démon aztán ő szolgál ki mindenkit.

ez adott esetben lehet több szál is, a lényeg annyi, hogy a szerver oldali processzek nem per kérés indulnak, állnak le, hanem vannak.
23

WSDL

vbence · 2013. Ápr. 8. (H), 09.15
Az én álmom™ egy olyan RIA, ahol a kliens és a szerver kommunikációja egy WSDL-ben definiált interfészen keresztül történik. Az alapogondolat pont az, hogy van egy webszolgáltatás egy kódbázissal, és vannak hozzá kliensek, amik közül egy éppen a böngészőben fut.

A WSDL nyelvfüggetlen, tehát a szerveroldali szolgáltatás használható akár egy "natív" telefonos alkalmazással vagy beépülő API-ként ha egy másik szolgáltatás szeretne kapcsolódni a mienkhez.

A baj, hogy a szép elvek ellenére igen kevés kész eszköz támogatja. A Java ökoszférán kívül elég nehéz dolga akad annak aki belevág. Az Apache-féle CXF-en kívül nem találni mást ami segíthet a JS-beli klienst elkészíteni, ebből pedig hiányoznak esszenciális funkciók.
24

A WSDL-lel nekem az a

MadBence · 2013. Ápr. 8. (H), 10.47
A WSDL-lel nekem az a problémám, hogy nagyon terjengős. A web jelenleg inkább a könnyebb, egyszerűbb adatszerkezetek használata felé szeretne elmozdulni (lásd: XML helyett inkább JSON-t szeretjük használni), illetve ez csak az én meglátásom, aztán persze lehet, hogy vállalati környezetben a SOA nagyon megy, de van élet a Java-n (és .NET-en) túl is.
27

Pont ellenkezőleg

vbence · 2013. Ápr. 8. (H), 11.51
Gyakori ellenérv az XML terjengőssége. Én nem látom ennek az alapját. Egy olyan világban ahol naponta órákat youtube-videózunk nem kéne tényező legyen az, hogy a lezáró tagnek is ki van írva a neve (kb ennyivel jelent több költséget az XML átvitelkor).

Persze minden eszközt érdemes ár/érték arányban vizsgálnunk. JSON-t lehet hogy egyszerűbb kézzel írni, de az XML cserébe sokkal hibakereshetőbb, és flexibilisebb (namespace-ek). Amúgy a WSDL2-vel elvben leírható JSON is akár.

Javához több eszköz van, de ez nem jelenti azt, hogy a WSDL jobban működne azzal a nyelvvel mint bármelyik másikkal. Gondoljunk csak az ORM-re, ami a Hibernate volt, aztán szép lassan átszivárgott a PHP világába.

Az alapgondolat itt nem XML vs JSON, hanem, hogy a kliens-szerver kommunikációt egy külön layer végzi. A kommunikáció (XML sémának köszönhetően) bármelyik ponton validálható. Egy rosszul formázott kérés (pl verzió-eltérés miatt) azonnal kibukik, nem gyűrűzik tovább. (Amit aztán kézzel követhetünk vissza).


Off:
Persze hogy van élet az enterprise eszközökön túl. De itt Weblaboron szerintem az ellenkező pontnak kéne kicsit több hangot adni. "Nem csak PHPban lehet webalkalmazást készíteni.. sőt".
28

Végre

Hidvégi Gábor · 2013. Ápr. 8. (H), 12.21
Gyakori ellenérv az XML terjengőssége. Én nem látom ennek az alapját.
Ráadásul az XML-ben vannak attribútumok, azaz több dimenzióban lehet adatokat küldeni benne. A JSON – bár kétségkívül roppant kényelmes a használata – rendkívül korlátozottan használható, egyszerűbb projekteknél valószínűleg jobb választás (ahol például REST is elég), de komolyabbaknál már előjönnek az XML előnyei.

A gondot az okozza, hogy XML-ben lehet sémákat és egyéb hasonlókat használni, amitől terjengőssé, bonyolulttá fog válni, és szerintem szükségszerűen bukni fog a dolog, amint azt láttuk az XHTML esetén. Ezek a technológiák segíthetnek, de nem feltétlenül, úgy látom, minél egyszerűbb a kimenet, annál jobb.
31

+1

pp · 2013. Ápr. 8. (H), 17.00
"Az alapgondolat itt nem XML vs JSON, hanem, hogy a kliens-szerver kommunikációt egy külön layer végzi. A kommunikáció (XML sémának köszönhetően) bármelyik ponton validálható. Egy rosszul formázott kérés (pl verzió-eltérés miatt) azonnal kibukik, nem gyűrűzik tovább. (Amit aztán kézzel követhetünk vissza)."

Pont ezt akartam írni én is. :D

Amíg nem kellett típusos nyelven készített alkalmazással kommunikálnom, nem gondoltam ezt fontos pontnak, amióta csak ilyen környezetbe mozgok, az XML/XSD páros előnyt élvez a kommunikáció során a JSON-nal szemben.

pp
36

A JSON-hoz is készül az IETF

Joó Ádám · 2013. Ápr. 8. (H), 19.35
A JSON-hoz is készül az IETF ajánlás a validálásra. Sokkal olvashatóbbak a sémák, mint az XSD.
37

Mutatsz rá eszközt? Mert én

pp · 2013. Ápr. 8. (H), 22.10
Mutatsz rá eszközt? Mert én nem találtam. (csak olyat, ami még a séma definíciós json sémát se találta validnak)

pp
38

Nem tudok, elhiszem, ha azt

Joó Ádám · 2013. Ápr. 8. (H), 22.29
Nem tudok, elhiszem, ha azt mondod, hogy a gyakorlatban még nem működik, csak ne mondjuk azt, hogy az XML azért jó, mert a JSON nem alkalmas a validálásra. Az XML-nek jó az eszköztámogatása, de egy-két éven belül a JSON is felnő hozzá.
40

Feladathoz eszközt

pp · 2013. Ápr. 9. (K), 07.19
Természetesen, senki nem akarta ekézni a JSON-t. Szerver oldali PHP-ből kliens oldali JS-re lejuttatni adatot a legkényelmesebb. Egyik nyelv se igazán típusos, jellemzőn mindkét oldalt ugyan az az ember/csapat fejleszti, akik jellemzően egy légtérben ülnek.

Amikor olyan projektben vagy benne, amikor két külön csapat fejleszti a két felet, az egyik PHP-ban a másik Java-ban, akkor jön elő az XML/XSD előnye. Eltér a fejlesztési ritmus. A kész verziókat egy harmadik, infrastruktúrás csapat teszi ki tesztbe, majd élesbe. Na ilyenkor jól jön, hogy már ők is tudnak riportolni arról, hogy hol lehet a hiba. Nem beszélve arról, hogy az adatok ellenőrzését(kötelezően van-e, szám-e, szöveg-e, stb.-e) is nagymértékben meg tudod könnyíteni.

Az, hogy több nyelvre/fejlesztőkörnyezetre elérhető eszköz a validálásra, nagymértékben megkönnyíti a közös munkát.

Ugyan úgy, ahogy egy sikeres db_query után sem kell vizsgálod, hogy a SELECT és FROM közötti mezők kulcsai elérhetőek-e az eredményben, itt se kell aggódnod azon, hogy vajon egy kötelező mező megvan-e. Szemben a JSON-al, ahol hiába írja kötelezőnek a doksi egy elem létét, nem lehetsz biztos abban, hogy ott is van.

pp
46

A fentiekkel kapcsolatban

Joó Ádám · 2013. Ápr. 9. (K), 12.22
A fentiekkel kapcsolatban nincs köztünk vita :)

„Minél öregebb vagyok, annál jobban értékelem az erősen típusos nyelveket. Minél többet dolgozom gyengén típusos nyelvekkel, annál jobban öregszem.”
41

XML

Hidvégi Gábor · 2013. Ápr. 9. (K), 09.15
Az XML-nek jó az eszköztámogatása, de egy-két éven belül a JSON is felnő hozzá.
Pedig kb. egyidősek, a JSON egy évvel fiatalabb. Az XML eszközeinek támogatása pedig benne van minden operációs rendszerben és böngészőben, a JSON-é meg majd valamikor lesz. Egyébként csak egy szimpla függvényt kéne írni (sőt, szinte biztosan van ilyen), ami az XML-ből egy js objektumfát generál, és ennyivel el is van intézve a kényelmi kérdés. Az attribútumokat meg el lehetne érni így: fa['ág']['attribútumok']['attribútum'] a következő XML-ből:

<fa>
  <ág attribútum="érték" />
</fa>
42

Pedig kb. egyidősek, a JSON

MadBence · 2013. Ápr. 9. (K), 10.35
Pedig kb. egyidősek, a JSON egy évvel fiatalabb.

Szerintem jóval fiatalabb szabvány. A DOM fa egyébként jelenleg is könnyen bejárható JavaScripttel (mondjuk az általad felvázolt megoldás hibás, hiszen a fa tetszőlegesen sok ágat tartalmazhatna)
44

Igaz

Hidvégi Gábor · 2013. Ápr. 9. (K), 11.12
A json.org-on van ez a mondat:
It is based on a subset of the JavaScript Programming Language, Standard ECMA-262 3rd Edition - December 1999
És ebből az 1999 maradt meg bennem.

az általad felvázolt megoldás hibás, hiszen a fa tetszőlegesen sok ágat tartalmazhatna
Valóban. Csak egy ötlet volt, hogyan lehetne ezt is ugyanolyan kényelmessé tenni, és akkor nem kéne gondolkozni, hogy melyiket válassza az ember.
45

Igen, a JSON története

MadBence · 2013. Ápr. 9. (K), 11.24
Igen, a JSON története érdekes, hiszen nem kellett "feltalálni", gyakorlatilag csak "felfedezte" Crockford, hogy nagyszerűen lehet használni kommunikációra.
47

A DOM fa egyébként jelenleg

Poetro · 2013. Ápr. 9. (K), 12.42
A DOM fa egyébként jelenleg is könnyen bejárható JavaScripttel

A könnyen és a triviálisan között szerintem elég jelentős a különbség. És ha megkérdezed a legtöbb fejlesztőt, hogy melyiket járja be szívesebben, vagy csak választ ki egyetlen értéket, valószínűleg a JSON nyerne.
35

Nem az XML kiemenet

Joó Ádám · 2013. Ápr. 8. (H), 19.29
Nem az XML kiemenet terjengőssége a gond, hanem a XML specifikációké. Én épp egy beágyazott rendszerre írok webszervert, REST API-val és tiszta JavaScript klienssel. Könyvtárat nem használok. Találós kérdés: szerinted XML-ben vagy JSON-ban oldottam meg a kommunikációt?
48

Overhead

vbence · 2013. Ápr. 9. (K), 14.07
Szerintem nagyon nem gyülölcsöző XML vs JSON hitvitává silányítani a beszélgetést. Természetes, hogy a megfelelő feladathoz a megfelelő eszközt választod ki.

Egy azonos neylvben írt XML és JOSN parser sebessége között nem hiszem, hogy számottevő lesz a különbség (a "heavy lifting" része mindkét esetben a memória-menedzsment, nem a string darabolás).

Ha akarod az XML-t is használhatod mezitlábasan, XSD nélkül.
30

WSDL

Hidvégi Gábor · 2013. Ápr. 8. (H), 16.34
Igen, ez elvileg szép, gyakorlatilag átlag webfejlesztő (cég) nem fogja használni, mert olyan bonyolult. Gondolj bele, ehhez már egy kliensoldali feldolgozót írni sem könnyű, ami megjeleníti az adatokat.

<definitions name="StockQuote"

targetNamespace="http://example.com/stockquote/definitions"
          xmlns:tns="http://example.com/stockquote/definitions"
          xmlns:xsd1="http://example.com/stockquote/schemas"
          xmlns:soap="http://schemas.xmlsoap.org/wsdl/soap/"
          xmlns="http://schemas.xmlsoap.org/wsdl/">
Halott ügy; persze, majd én vadásszam össze az internetről a különböző sémákat? Komolyan, ezt a szabványtervet látta olyan ember, aki életében készített legalább egy alkalmazást?

Mi hasonlót használunk, csak JSON-ban, mindenféle felesleges sallang nélkül, magára az alkalmazásra kihegyezve. Ha cél lenne, hogy mások is értelmezzék az adatokat, akkor talán XML segítségével kommunikálnánk, és megjelölnénk valami egyszerű módon, hogy melyik adat mit jelent.
32

Namespace

vbence · 2013. Ápr. 8. (H), 17.43
gyakorlatilag átlag webfejlesztő (cég) nem fogja használni, mert olyan bonyolult


Egy éles fejlesztésben nem is látod ezeket a dokumentumokat. Kész kód generálja le őket a kliensoldalon, a szerveroldalon meg egy másik csomag dekódolja. Az alkalmzásod már objektumokat lát, amik lehetnek publikus adattagokkal vagy getterrel/setterrel működők.

Ha megnézel egy helloworld példát az Apcache CXF-re (ami amúgy nem tartozik a kedvenc implementációim közé) ott láthatod, hogyan interaktálsz alkalmazásban egy szervízzel. (És nem része az, hogy kézzel XML-t geenrálsz).

A beidézett kódrészletet kicsit demagógnak érzem. Azt sem rójuk fel, hogy milyen nehéz egy TCP sessiont létrehozni és mennyi fölösleges dolog van benne... mert természetes, hogy az alkalmazáslogikánk alatti infrastruktúra megoldja. - A célodat nem értem pontosan a linkeléssel.

A linkelt részlet amúgy nem tartalmaz validációs szabályokat. Ezek csak namespace-ek, (amiket XML-ben URL-ek azonosítanak). Éles helyzetben a SOAP szabályokat a szerializálásért felelős csomag ellenőrizné, az example.com-hoz tartozó sémák pedig nyilván elérhetők, hiszen azok elvileg az alkalmazásod részei.

Szerintem a nagy félreértés, hogy ezt kézzel kellene összerakni. (Mint ahogy egy jól megtervezett rendszerben a JSON-t sem kézzel készítjük).
33

WDSL

Hidvégi Gábor · 2013. Ápr. 8. (H), 18.03
A téma címe web 2.0, és abból indultam ki, hogy most, az 1.0-ban a fejlesztők többsége spagettikódot készít, a profik pedig olyat, amilyen az általad linkelt W3-as WDSL oldalon találtam (ahonnan a példát is másoltam). Ti azt mondjátok, hogy ha rajtatok múlna, ezt vezetnétek be, mert sok előnye van – ezt nem is vitatom.

Tehát a feltevésem az, hogy most ugye nem ehhez vannak az emberek szokva. A HTML eleve egy nagyon megengedő nyelv, lehet hibázni benne, a böngészők kijavítják, és sokan élnek is ezzel a lehetőséggel. Egy weboldalt elég könnyű összedobni, a neten millió tutorialt lehet találni, ami segít az elindulásnál.

Tehát a belépési küszöb alacsony, viszont ti meglehetősen magasra tettétek a lécet ezzel a WDSL-lel. Lehet ez a végcél, nekem nincs tapasztalatom vele, így elfogadom azt, amit állítotok, de kisebb lépésekben kell haladni, különben továbbra is csak csúcscégek eszköze marad. Továbbá többször is említed, hogy nem kézzel kell összerakni ezeket az XML-eket, az is kérdés, hogy létezik-e olyan eszköz, ami elérhető (árban), és kezelhető is egy átlagos fejlesztő számára? Fontos, hogy bárki tudja használni, különben csak álom marad.
34

A Visual Studio Express

MadBence · 2013. Ápr. 8. (H), 18.48
A Visual Studio Express ingyenes, és gyakorlatilag bármilyen szoftvert el tudsz vele készíteni (commercial is lehet, azaz eladhatod). Nem azt mondom, hogy meredek tanulási görbéje van (olyan végtelenül sok lehetőség van benne, hogy ezt rövid idő alatt lehetetlen megtanulni), mert nincs. Cserébe gyakorlatilag a [tetszőleges informatikai problémá]-ra kész megoldást nyújt. Ilyen többek között WSDL (és nem WDSL) <-> kód közti tetszőleges irányban történő (kvázi két kattintásos) szinkronizáció, kódgenerálás.
Gondolom Java-ra hasonló eszközök érhetőek el.
8

desktop applikáció HTML, CSS alapokon

H.Z. · 2013. Ápr. 7. (V), 18.00
Csak jelezném: pl. a Qt-vel való ismerkedésem során belebotlottam egy olyan érdekességbe, hogy sok helyen CSS-ben kell megadni az elemek formátumát. (színezés, font típus stb).
13

Sztem a WEB 2.0 olyan mint

Karvaly84 · 2013. Ápr. 7. (V), 22.16
Sztem a WEB 2.0 olyan mint anno a Windows Vista. Majd a 3-as verzióra össze érik a massza :D. Legalábbis remélem és azt is hogy megélem. A PHP tényleg meg dögölhetne már mert egy álmom rombolta le a létezésével :D
14

Most már csak azt árulja el

Joó Ádám · 2013. Ápr. 7. (V), 22.24
Most már csak azt árulja el nekem valaki, hogy minek a rövidítése a WEB, mert úgy érzem, valamiről lemaradtam.
17

Hát most ránéztem a W3C

Karvaly84 · 2013. Ápr. 7. (V), 23.02
Hát most ránéztem a W3C oldalán.
The World Wide Web (WWW, or simply Web)...

Nekem ebből az jön le hogy ők se tudják mi az a WEB.

Én úgy gondolom hogy az USA amikor kifejlesztette ezen a néven titkosította az aktát, hogy az oroszok ne találjanak rá könnyen. Ez lehetett a Web [Top Secret], és azé találtak rá ki egy szót, hogy senkinek fogalma se legyen róla mi is ez. :D
18

Az irónia a csupa nagybetűnek

Joó Ádám · 2013. Ápr. 7. (V), 23.11
Az irónia a csupa nagybetűnek szólt :)

(A webet pedig a „svájciak” fejlesztették ki.)
20

Ja közbe már eszembe jutott h

Karvaly84 · 2013. Ápr. 7. (V), 23.15
Ja közbe már eszembe jutott h talán azért :D Én végül is megszokásból írtam úgy, mert a fórum címében is úgy van.

(De az USA pénzén :D)
21

De az USA pénzén :D A CERN

Joó Ádám · 2013. Ápr. 7. (V), 23.21
De az USA pénzén :D


A CERN teljes egészében európai szervezet :)
22

Most jut eszembe igazad van,

Karvaly84 · 2013. Ápr. 7. (V), 23.42
Most jut eszembe igazad van, mert az amik csak a TCP/IP-t adták, az meg még nem web.

(én kérek elnézést :D)