ugrás a tartalomhoz

Paranoia - avagy honnan szerzi a google az információkat?

eddig bírtam szó nélkül · 2013. Jan. 28. (H), 01.35
Érdekes dolgot vettem észre mostanában, persze lehet, hogy csak paranoia: youtube-ra elég sokan töltenek fel teljes filmeket, érdekes, nehezen hozzáférhető számok klipjeit stb.
Feltűnt, hogy ha ezek közül megnézek valamit, általában egy-két napon belül eltűnik és a helyén csak annyi marad, hogy jogvédett tartalom, ezért blokkolták/törölték.
OK, ellenőrzik az épp megnézett filmet valami automatizmus segítségével (bár hogy egy videóban hogyan lehet automatikusan licencet keresni... na mindegy...), hogy nem védett/törvénysértő-e a tartalom? De... ezek többsége hónapok, sokszor évek óta ott van, némelyiknek többszázezres nézettsége van, heti négy-öt kommenttel.
Tehát épp elég idejük lett volna már korábban is felfedezni, hogy esetleg jogvédett anyag. És itt beindult a fantáziám: lehet, hogy van valami a gépemen, amiről nem tudok?
(Chrome-ot épp a google-lel szembeni bizalmatlanságom miatt nem használok)
Lehet, hogy csak ennyire peches vagyok, hogy mindig akkor találok rá az ilyenekre, amikor épp a youtube/google társulata is észreveszi?
(a kedvenceim közt szerepelt kb. 150-200 klipp, ezek kb. háromnegyede pár hét alatt vált elérhetetlenné - csupa 70-es évekbeli felvétel, különböző tagok által feltöltve)

A legfrisseb: A hét mesterlövész. Több, mint három hónapja volt fenn. Tegnap belenéztem, pár perce, mikor pár perccel ezelőtt meg akartam nézni, már elérhetetlen volt.
Nem törölték, csak "blokkolták" (ugyan nem tudom, ez mit jelent, miért nem törölték, ha már... de mindegy)
Szóval picit gyanús, hogy esetleg a firefoxom valamelyik pluginje disznólkodik...
Esetleg hallottatok hasonló gyanúról másoktól?
(már az sem tetszik, hogy állandóan nyitva van pár kapcsolatom a google felé, de ez más téma)
 
1

Nem teljesen értem a gyanúd.

Joó Ádám · 2013. Jan. 28. (H), 01.48
Nem teljesen értem a gyanúd. Miért akarná a Google pont azokat a tartalmakat elérhetetlenné tenni, amit te épp megnéztél?

Videók folyamatosan tűnnek el, mert a kiadók rendszeresen jelzik, ha úgy vélik, hogy megsértették a szerzői jogaikat. Nem lehet, hogy az egyszerre nagy mennyiségben eltűnt filmjeid mögött egy kiadóóriás razziája áll?
2

Hmm... Volt már rá példa

eddig bírtam szó nélkül · 2013. Jan. 28. (H), 02.20
Hmm... Volt már rá példa (évekkel ezelőtt), hogy bár teli volt a gépem tűzfallal, víruskeresőkkel stb. és nem is mászkáltam (szándékosan) olyan helyen, ahonnan problémás anyagokat tölthettem volna le, valahogy mégis a gépemre került valami ASVA (vagy valami hasonló, multi jogokat védő szervezet nevét tartalmazó) user, ami valószínűleg valami trójai alkatrésze lehetett. (legális - ráadásul céges - XP volt, persze azzal a mozdulattal töröltem a windows-t és telepítettem 0-ról :-) )


Nem arra gondolok, hogy pont azt, amit _én_, hanem arra, hogy valami pluginbe/driverbe/nemtudommibe, amit viszonylag kevesen használunk, beletettek egy III/3-as ügynököt... :-)
Gyanítom, ezeket az állományokat valami automatizmus ellenőrzi, azt elképzelhetetlennek tartom, hogy ilyen mennyiséget emberek ellenőrizzenek...

Többnyire nem filmekről van szó, merő véletlen, hogy két hét alatt volt két olyan film, amit meg akartam nézni és mindkettő egy nap alatt eltűnt, a többségük olyan régi zene, amit manapság alig ismernek... Ezekről nehezen tudom elképzelni, hogy mindnek egy kézben lenne a szerzői(?)joga.
Persze a többségük millió példányban fellelhető ugyanott, ezért is furcsa, hogy nagyon sok röviddel azután tűnik el, hogy megnyitottam.
Persze mondom: lehet véletlen is, csak elég furcsa.

https://www.youtube.com/watch?v=o2SmTDOYCNM - kíváncsi vagyok, vajon ez is törlődik-e rövidesen. :-)
3

De hogyan működne a dolog, ha

Joó Ádám · 2013. Jan. 28. (H), 02.38
De hogyan működne a dolog, ha efféle ügynök futna a gépeden? Miért kell a te megfigyelésed hozzá, hogy megtalálják a jogsértő anyagot?

Ezekről nehezen tudom elképzelni, hogy mindnek egy kézben lenne a szerzői(?) joga.


2007-ben a világ zenei piacának 70%-a felett összesen négy kiadó rendelkezett: az EMI, a Universal, a Sony és a Warner. 2012-ben a Universal felvásárolta az EMI-t…

http://www.youtube.com/watch?v=_c-wF8NBIhg
4

Hogy működne? Passz... Én

eddig bírtam szó nélkül · 2013. Jan. 28. (H), 03.11
Hogy működne? Passz... Én csak egy elég fura jelenséget vettem észre, ami úgy néz ki, mintha valami összefüggésben lenne a ténykedésemmel.
Nem tudom, mekkora erőforrás igénye van az ellenőrzésnek.
Elképzelhetőnek tartom akár azt is, hogy nem kémprogram, pusztán pl. a böngésző "ujjlenyomata" alapján azonosítják a gépet, ehhez hozzákapcsolják a már azonosított user nézelődési szokásait. Ha olyat hoz ki a szoftver, hogy az illető az átlagnál gyakrabban néz rá olyan tartalmakra, amikről utóbb kiderült, hogy védett és ritkán néz olyat, amin a szomszéd kiskutyája szaladgál, akkor a megnézett videók után megy a jelzés az ellenőrző szoftvernek/személynek, hogy na ezt a videót érdemes megnézni, mert esélyes, hogy jogsértő tartalom. (hm... aztán majd még én adom az ötletet ezeknek a gengsztereknek :-D)


Én viszont azt nem értem, hogy a korábban említett "razziát" hogy képzeled ilyen adatmennyiség mellett: cím alapján keresik? Minden nyelven? Vagy hogy?


ui: ha már Albatros/Toto Cutugno: http://www.youtube.com/watch?v=PLgCKMrhjNU - ez volt az első, aminek a törlését nagyon nehezményeztem. :-)
Gyerekkoromban hallottam először (még általános iskolába jártam), aztán majd' harminc évig sehol. Valamikor tavaly v. tavalyelőtt kezdtem törni a fejem a szövegén és bár egy k.szót nem tudok olaszul, mégis megtaláltam. Két hónappal később az a példány már nem volt elérhető... Igaz, akkor a usert törölték sorozatos jogsértések miatt. :-D
5

Én viszont azt nem értem,

Joó Ádám · 2013. Jan. 28. (H), 03.22
Én viszont azt nem értem, hogy a korábban említett "razziát" hogy képzeled ilyen adatmennyiség mellett: cím alapján keresik? Minden nyelven? Vagy hogy?


Fogalmam sincs, hogy csinálják, de nem különösebben hatékonyak.
6

Ennek ellentmond e topik

eddig bírtam szó nélkül · 2013. Jan. 28. (H), 03.28
Ennek ellentmond e topik puszta léte. ;-)
(bár ez inkább olyan, mint anno a partizán mozgalom: egyet lekapcsolnak ötven lép a helyébe :-D)
7

valami automatizmus

Poetro · 2013. Jan. 28. (H), 09.45
valami automatizmus segítségével (bár hogy egy videóban hogyan lehet automatikusan licencet keresni... na mindegy...), hogy nem védett/törvénysértő-e a tartalom?

Igen, léteznek különböző automatizmusok, de azokat nem a Google, hanem a jogtulajdonos futtatja. Azaz megnézi a YT-ra feltöltött videókat, azokban jellegzetes képi, illetve hangban levő mintákat keres, majd ez alapján kéri meg a YouTube-ot, hogy szedje le a videót. Így történhetett meg rengeteg érdekes eset, mint amikor az egyik amerikai elnökjelölt videójában az automata felfedezte, hogy egy tulajdonukban levő dalt énekel 8 másodpercig, és ezért a reklámvideó eltávolítását kérte.

De vannak természetesen más túlkapások is, mivel ezek az automaták még nem elég jók, és semmiképp se elég gyorsak, hogy azonnal felfedezzék a jogsértő tartalmat, ezért fordulhat elő, hogy valami még hónapokkal, sőt évekkel később is fennmarad.
9

Nem egészen

EdgarPE · 2013. Feb. 2. (Szo), 19.54
Igen, léteznek különböző automatizmusok, de azokat nem a Google, hanem a jogtulajdonos futtatja. Azaz megnézi a YT-ra feltöltött videókat, azokban jellegzetes képi, illetve hangban levő mintákat keres, majd ez alapján kéri meg a YouTube-ot, hogy szedje le a videót.


Legjobb tudomásom szerint, ez nem így működik. A jogtulajdonosok előzetesen feltöltik az anyagaikat a youtube-ra, lehet külön csak videó anyagot vagy csak audio anyagot is, és persze a kettőt együtt is. Ezek nem publikus videók, Ezeket YT analizálja és a mintázatokat elmenti. Majd ha valaki feltölt egy videót amiben rátalál a hang vagy videó anyag mintázatára, akkor azonnal jelzi a feltöltőnek, és aszerint cselekszik, ahogyan a jogtulajdonos beállította. Van amikor blokkolja néhány országan, van amikor letörli a videót, és nagyon sokszor egyszerűen csak jutalékot ad a jogtulajdonosnak a reklámmegjelenésekből.

A mintakeresés módszerével olyanokat is kiszúrnak, amikor egy esküvőn a menyasszonytánc alatt egy jogvédett zene szól. Állítólag azt is, ha a jogvédett videót lejátszod egy képernyőn, amit videókamerával felveszel, benne a tv kávájával együtt.

Azt, hogy a Te esetedben miért kerültek le a filmek, csak találgatni tudok. Legvalószínübb a véletlen. Lehet az is, hogy frissítették az algoritmust, de nincs kapacitásuk lefuttatni visszamenőleg minden videóra, főleg a hosszú, 2 órás videókra, ezért azokra futtatják amelyekre érkezik legalább egy letöltés.
10

Igen, az elmúlt pár nap

eddig bírtam szó nélkül · 2013. Feb. 2. (Szo), 20.08
Igen, az elmúlt pár nap tapasztalatai szerint tényleg véletlen volt. Mindenesetre izgalmasan nézett ki a dolog. :-)
8

Paranoia

Hidvégi Gábor · 2013. Jan. 28. (H), 10.02
Most jutottam el odáig, hogy ezentúl minden új szoftvert előbb virtuális gépre telepítek, és ha ott kiállta az idő próbáját, akkor teszem fel a fizikai operációs rendszeremre. Pl. a Java futtatókörnyezettel volt mostanában sok-sok probléma, még jó, hogy ritkán van rá szükségem. Szerencsére egy Windows XP még virtuális gépben is hasít, nem nagyon lehet észrevenni, hogy nem natív, tömörített NTFS mappában pedig kevesebb, mint egy gigabájt helyet foglal frissen.