ugrás a tartalomhoz

Jogdíj fizetés

mz82 · 2012. Nov. 28. (Sze), 21.13
Nagyon távoli téma, de érdekelne a véleményetek. Szerintetek ha a http://www.ambient-mixer.com -on található generált zenéket szeretne egy masszázsszalon háttérzeneként kezelés közben lejátszani, akkor miért akar az Artisjus jogdíjat fizettetni velük? Ha jól értettem az oldalon található Creative Common License tartalmát, akkor az oldalra feltöltő alkotók hozzájárulnak a zenék mindennemű, szabad felhasználásához.
Eléggé utánajártam a témának és már az Artisjussal is a harmadik levélváltáson vagyok túl, de folyamatosan terelnek, bejelentő űrlapokat meg tarifatáblázatokat küldözgetnek. Valakinek volt nyert ügye velük szemben? Mindenképpen le akarok velük iratni egy állásfoglalást mert elég sűrűn büntetnek.
 
1

forrás

joed · 2012. Nov. 28. (Sze), 23.25
ha a szellemi termék forrása igazolható és az nem áll szerzői jogvédelem alatt vagy a szerzők engedélyezték számodra a felhasználást, akkor semmi köze hozzá az artisjusnak.
Ha hiteles forrást akarsz, akkor javaslom keressd fel: dr. Ormós Zoltán
2

A jogdíj alapja a készülék

Udi · 2012. Nov. 28. (Sze), 23.29
Ha jól tudom, akkor az Artisjus és a Magyar Reprográfiai Szövetség nem az alapján számolja a fizetendő jogdíjat, hogy milyen zenét tárolsz az adathordozón / milyen zenét sugároz a készülék, hanem egy felmérés alapján adathordózóra és készülékre vetített általános jogdíjat szabnak ki. Tehát ha van zeneszolgáltató eszköz a szalonban, akkor fizetni kell, függetlenül attól, hogy CC zene vagy statikus zaj szól belőle. A FAQ-juk még arra is kitér, hogy ha tönkrement a készülék, akkor is távolítsák el a helyiségből. A közelmúltban adott ki a ProArt Szövetség egy jó kis könyvet a témában, egy regisztrációért cserébe ingyen letölthető.
3

???

Poetro · 2012. Nov. 28. (Sze), 23.33
Tehát nem lehet a helyiségben monitor, számítógép, telefon, mp3 lejátszó, fényképezőgép, videókamera, tablet mert ezeken is lehet képi illetve hanganyagot sugározni? Ez így NORMÁLIS?
És úgy látom gyakran frissítik ezt az oldalt:
Természetesen az Artisjus számlát bocsát ki a felhasználó javára, amely 25% áfát tartalmaz.

Lehet én értem félre, de ez alapján akkor is kell fizetnem, ha én írtam a zenét, és én játszom le másoknak.
4

igen, jól érzed

mz82 · 2012. Nov. 28. (Sze), 23.56
Nem tudom miért nem "Nemzeti Audiovizuális Adóbehajtó Irodának" hívják magukat. Semmi köze az egésznek a szerzői jogokhoz. A jogi apparátusuk 3 hete nem képes leírni egy épkézláb levelet.
5

Amiket felsoroltál, azokkal

Udi · 2012. Nov. 29. (Cs), 00.05
Amiket felsoroltál, azokkal kapcsolatban úgyis fizetsz már jogdíjat, amit az üres adathordozókra szabtak ki (igen, még a telefonra is). Tehát elvileg jogszerű, de nem vagyok szakember.

Hogy normális-e az más kérdés. Az biztos, hogy így soha nem lesz olyan 21. sz-i szolgáltatás Magyarországon, mint a Spotify vagy a Netflix, de nem is töri rád az ajtót a TEK, hogy elvegye a 9 éves lányod micimackós laptopját.
18

Autóbuszban például fizetned

Joó Ádám · 2012. Nov. 30. (P), 02.53
Autóbuszban például fizetned kell a rádió vagy a dvd-lejátszó után, függetlenül attól, hogy használod-e, vagy hogy milyen anyagot játszol le rajta.
21

És szerinted ez korrekt

eddig bírtam szó nélkül · 2012. Nov. 30. (P), 08.10
És szerinted ez korrekt eljárás? Vagy csak államilag törvényesített rablás?
26

Az utóbbi.

Joó Ádám · 2012. Nov. 30. (P), 12.25
Az utóbbi.
28

:)

eddig bírtam szó nélkül · 2012. Nov. 30. (P), 12.33
:)
6

díj mértéke

mz82 · 2012. Nov. 29. (Cs), 00.07
A díj mértéke attól függ milyen típusú a hely, mekkora az alapterülete és hogy milyen "zenehasználat" történik. Pl. egy 50 négyzetméter alatti szépségszalon, fodrászat havi 2764 Ft + ÁFA-t fizet, mert van egy számítógép + hangfal (akár egy laptop) az üzletben.
Részben ezért is nem akarják, hogy rádió szóljon, részben meg azért, mert relax-ra van szükség. Szóval nem is akarnak zenét hallgatni!
Egyébként meg ott tartok, hogy elvi okokból nem vagyok hajlandó egy vasat sem fizetni ilyen jogcímen.
7

+1

mz82 · 2012. Nov. 29. (Cs), 00.19
Ha valaki meglepődött, akkor még annyit hozzátennék, hogy természetesen ügyfélforgalommal rendelkező iroda esetén is kell fizetni, mivel "szórakoztatod" a vendéget és neked abból hasznod származik! Noooormáááálisak ezek?
8

Tartok tőle, hogy igen...

eddig bírtam szó nélkül · 2012. Nov. 29. (Cs), 00.25
Tartok tőle, hogy igen... Tisztességtelen(finoman fogalmazva gazember - elnézést, igyekszem nem politizálni) <> idióta... :(
9

bérlet?

zzrek · 2012. Nov. 29. (Cs), 01.27
Hehe, eszembe jutott valami.
Mi van akkor, ha kiírom az ajtóra, hogy a betérő ügyfelek ingyenesen bérelhetik a zenekeltő eszközömet, és ezt ráutaló magatartással teszik.
Vagyis ha bejönnek, akkor nem az én eszközömről hallgatják a zenét, hanem a sajátjukról, hiszen arra az időre az ő kezelésükben van, amíg benn vannak (ki is kapcsolhatják).
Ilyenkor mi van??? :-)
10

a helyiség üzemeltetője

mz82 · 2012. Nov. 29. (Cs), 01.38
Mindig a helyiség üzemeltetője fizet. Nem bonyolítják túl! :-)
11

Kiskapuk mindenhol vannak.

MadBence · 2012. Nov. 29. (Cs), 02.22
Kiskapuk mindenhol vannak. Szeretném hallani annak az eszköznek a pontos jogi definícióját, aminek az üzemeltetése után jogdíjat kell fizetni. Szeretném hallani a zene jogi definícióját.
Nyilván ha fütyörészek, nem kell jogdíjat fizetnem, ha egy hifit bömböltetek, akkor igen. Mi az a határ, ami fölött fizetni, alatta pedig nem kell fizetni.
13

az artisjus a kiskapu

zzrek · 2012. Nov. 29. (Cs), 09.37
Az artisjus, és a hasonló szervezetek működése, a szerzői(és társ-)jogokon való hiénáskodás maga valamilyen kiskapu eredménye. A szerzői jogok védelmének az alapvető célja nem hinném, hogy az, hogy jogvédő szervezetek/jogihiénák megéljenek mások (vagy saját, de túllihegett) műveiből és/vagy az állam adószerű bevételhez jusson belőle.

(Mielőtt valaki megkérdezni, hogy "miért, neked van jobb ötleted az ilyen ügyek/jogok kezelésére", elmondom, hogy igen, van, és nem én vagyok az egyetlen. Viszont tisztában vagyok azzal is, hogy annyira át kéne reformálni az egészet, hogy az érdeksérelmek miatt ez reménytelen, ezért nem foglalkozok vele, csak kijön néha belőlem a keserűség némi trollkodás formájában)
17

Nem kiskapu, a szerzői jogi

Joó Ádám · 2012. Nov. 30. (P), 02.52
Nem kiskapu, a szerzői jogi törvény jelöli ki az Artisjus-t és társait erre a feladatra.
20

De azért azt te is érzékeled,

eddig bírtam szó nélkül · 2012. Nov. 30. (P), 08.09
De azért azt te is érzékeled, hogy valami nagyon nem kerek a történetben:
- a rádiók fizetnek jogdíjat. Ennek ellenére, ha rádiót üzemeltetsz az üzletedben, tőled is behajtják. (tv detto)
- eleve tolvajként kezelnek mindenkit, aki bármiféle adathordozót vásárol, mert elméletileg akár illegális úton beszerzett anyagot is tárolhatsz rajta. (érdekessége a dolognak, hogy ugyanakkor tűzzel-vassal irtani próbálják a torrentezést... - nekem nem hiányzik, de ilyenkor igyekszem mások szempontjait is figyelembe venni)
- mindezekért egy olyan szervezet kapja a pénzt, ami épp az elsődlegesen érintett kisembereket semmizi ki. (próbálj meg ettől a maffiából pénzt kivasalni a saját műveid után, amiket az Artisjus feliratú CD-ken/DVD-ken tárolsz!)
22

eleve tolvajként kezelnek

Hidvégi Gábor · 2012. Nov. 30. (P), 09.50
eleve tolvajként kezelnek mindenkit, aki bármiféle adathordozót vásárol
Arról se feledkezz el, hogy cserébe szabadon letölthetsz bármit, és nem fognak érte külön megbüntetni.
23

Engem _talán_ nem, de aki

eddig bírtam szó nélkül · 2012. Nov. 30. (P), 10.14
Engem _talán_ nem, de aki megosztja, azt igen.
És ugye a torrent eleve úgy működik, hogy nem csak letölt, hanem meg is oszt... (más kérdés, hogy túlságosan paranoiás vagyok ahhoz, hogy egy torrent jellegű cuccal próbálkozzak :( )

Arról nem beszélve, hogy céges környezetben máris változik a helyzet, pláne, ha mondjuk egy "legálisan" letöltött windows-ról van szó... ;)
24

A jogdíj megfizetése csak a

Hidvégi Gábor · 2012. Nov. 30. (P), 11.36
A jogdíj megfizetése csak a letöltésre ad lehetőséget, védett anyagokat megosztani továbbra is tilos, ezért a torrentezés valóban illegális.
25

Akkor ugye érzékeled,

eddig bírtam szó nélkül · 2012. Nov. 30. (P), 12.18
Akkor ugye érzékeled, mennyire álszent ez a dolog?
Sőt, ha nagyon a jogászok agyával próbálom a helyzetet elemezgetni...
A letöltés ugyan legális, a megosztás viszont tilos, így ha nem is torrentről töltögetek, akkor is bűnrészessé válok (vagy minek nevezik) a letöltéssel.
Ha meg olyan helyről töltök le, ami legálisan publikálja az adott anyagot (pl. zenetárak, ahol az üzemeltető a letöltések alapján fizeti a jogdíjat, te meg az üzemeltetőnek fizetsz a letöltésért), akkor milyen alapon sarcolnak meg mégegyszer?


----
A torrent egyébként nem illegális, max. az ott megosztott anyagok nagy részének terjesztése...
27

Nem érzem, hogy ez álszent

Hidvégi Gábor · 2012. Nov. 30. (P), 12.31
Nem érzem, hogy ez álszent lenne, mivel más országokban lehet, hogy a megosztás is legális, tehát onnan tölthetek le, itthon viszont nem az. Emiatt, ha nem torrentről töltesz le, bár bűnt követsz el, de a büntetést már befizetted előre, azaz minden rendben van.

A torrent nem illegális, csak akkor, ha védett anyagok töltögetésére használod.

akkor milyen alapon sarcolnak meg mégegyszer
Ezt a kérdést már ezer fórumban feltették és meg is válaszolták. Hidd el, szerintem így mindenki jobban jár a mostani helyzetben, mintha minden illegális letöltő után milliós perekkel futnának a nyomorék ügyvédek.

Inkább azt szeretnéd, hogy az legyen, mint Franciaországban?
29

Inkább azt szeretném, hogy ne

eddig bírtam szó nélkül · 2012. Nov. 30. (P), 12.39
Inkább azt szeretném, hogy ne akarjanak lépten-nyomon kirabolni államilag.
Meg kell mondjam, nagyon nem érdekel, mit lehet letölteni a netről, ahhoz túlságosan tartok az esetleg begyűjthető vírusoktól, egyéb kártevőktől.
Viszont az nagyon is érint, hogy a saját készítésű fotóim tárolására vásárolt adathordozók árának x százalékát lenyúlják tőlem úgy, hogy még csak vissza sem kaphatom. Mert nekem, mint hobbifotósnak nem jár automatikusan a jogdíj.
Ahogy pl. egy ruszki fotókereskedő tolvaj által lenyúlt képem eladásaiból sem jutok pénzhez, mert ugye a tolvaj miért fizetne, a "tisztelt" artisjus/asva/'somtudjaki meg szarik a fejemre, hiszen ki vagyok én, hogy jogdíjat követeljek tőlük, akik elvileg épp azért működnek és nyelik a pénzt, hogy a meglopott alkotóknak valamennyit visszaadjanak a bevételből...
30

Az élet igazságtalan.

Hidvégi Gábor · 2012. Nov. 30. (P), 13.07
Szlovákiában nem kell például fizetni jogdíjat az adathordozókért, Budapestről indulva egy-két óra alatt, egy szép kirándulás keretében be lehet szerezni annyit, amennyi jólesik, az itt működő import CD-boltokról pedig nem is teszek említést.
31

Minek számít az, ha az anyag

deejayy · 2012. Nov. 30. (P), 14.49
Minek számít az, ha az anyag 1%-át töltöm vissza? Mert nyugodtan beállíthatom a feltöltési sávszélt 1k/sec-re. Vagy letiltom a tűzfalon a portot? Etc, etc.
(most függetlenül attól, hogy melyik torrent portál milyen gyakorlatot alkalmaz)
32

Ezen már én is gondolkoztam.

Hidvégi Gábor · 2012. Nov. 30. (P), 14.58
Ezen már én is gondolkoztam. Szerintem azért számíthat, mert így hozzájárultál ahhoz, hogy más letölthesse.
33

Nem elég érzékletesen fogalmaztam

zzrek · 2012. Nov. 30. (P), 15.50
Nem elég érzékletesen fogalmaztam. Tisztában vagyok vele, hogy az Artisjus működése törvényben szabályozott. Azzal, hogy azt mondtam, hogy a működése egy kiskapu eredménye, azt akartam hangsúlyozni, hogy vannak "felsőbbrendű" törvények, amiknek a kiskapuit kihasználva lehet "rosszra fordítani" a szabályozást. Például ha az alaptörvényben (alkotmány) szabályozva van valami, attól még hozhatnak olyan szabályozást, alacsonyabbrendű törvényeket, amik nem az eredeti törvény szellemét tükrözik. A valódi szerzői jogok a szellemét és a közérdeket nem tükrözi a most kialakult helyzet.

Miért égették el a boszorkákat? Mert a Bibliában ez a gyilkossági forma nincsen tiltva (persze ez valószínűleg nem igaz, nem így van, csak valami hasonló példára emlékszem -- a papok számára "engedélyezett" anális szexről már nem is beszélnék). Ezt csak azért említettem, hogy utaljak rá: lehet akár direkt félreértelmezni akár erkölcsi jellegű, jóindulatú szabály(ozás)okat is.

A szerzői jogok kialakításakor az üzlet (annak védelme) dominált és nem az, hogy az emberek általában jobban járjanak, élvezhessék mások műveit, vagy hogy az alkotó elismerése meglegyen (... és főleg nem az a jelenlegi jogi szabályozás eredménye, hogy ahhoz jusson a "termék" vagy "munka" reálisan kialakult honoráriuma, aki megérdemli).
Nagy probléma továbbá, hogy a jelenlegi szabályozás fejlődésellenes, észre kéne venni, hogy a világ megváltozott, más elosztási rendszer lenne optimális. Mintha az autógyártókat hibáztatnánk, hogy már nem élnek meg a patkolókovácsok.

Azt is észre kéne venni, hogy a digitális (és az elődje, az analóg) sokszorosításnak köszönhetően új termék előállítása nélkül, hozzáadott érték nélkül szednek be hatalmas pénzeket, és tesznek tönkre nagyon sok munkalehetőséget, piacot, szellemi/művészi boldogulási lehetőséget.
Panaszkodhatnak, hogy az illegális másolással üzlettől esnek el, de valójában pont a könnyű sokszorosítás adja a számukra a profitot, és teszi tönkre csírájában azokat, akik tőkében kevésbé erősek. Vajon hány zenészbandával kellene több, ha nem lenne rádió, hangrögzítő, erősítő? Vajon hányszor kéne koncertezni, egy számot személyesen (nem playback) előadni, hogy sokszorosítás nélkül kielégítsük a nép zenei szórakozási vágyát?

A kiadók nagyon sok munkalehetőséget szüntettek meg a sokszorosítás segítségével, tettek tönkre még megszületésük előtt "patkolólkovácsokat", most nekik kellene ilyen sorsra jutniuk, de jó gyorsan, mert a fejlődés is felgyorsult... és nem veszítenénk semmit sem, ugyanúgy meglenne a zenei kultúra, a változatosság, csak esetleg éppcsak kevesebb lenne a sokszor érdemtelenül túlgazdagodott "sztár".

Gangnam Style !
:-)
12

akkor...

zzrek · 2012. Nov. 29. (Cs), 09.25
Akkor azt is nyílttá teszem, hogy a helység azon részét, amiben a hangkeltő eszköz van, a betérő kliens átbérli tőlem ingyenesen, amíg nálam tartózkodik. :-)) Ebbe a körbe az ellenőrző hatóság emberei is beletartoznak, ha betérnek az üzletembe :-)
15

Tipikusan

janoszen · 2012. Nov. 29. (Cs), 12.24
Ez tipikusan az, aminek hatasara meg akkor is bele fognak kotni valamibe, ha egyebkent nem kotnenek.
16

igazad van

zzrek · 2012. Nov. 29. (Cs), 22.02
Igazad van, nem komolyan gondoltam. De csak azért, mert nem értek hozzá; ha jogász lennék, és biztos lennék abban, hogy ez egy működő kiskapu, akkor nem nem félnék a "jogvédőktől", ha pereskedni akarnának párezer forint miatt, megmutatnám nekik hogy nincs igazuk, örülnék neki ha koppannának.

Van egyébként másik ötletem is: mi van, ha egy másik helyiségbe (magánlakás-rész) teszem a hangkeltő eszközt, és a zene csak áthallatszik? :-)

Az a tanmese jutott eszembe, amikor a pökhendi és fukar szakács pénzt akart kérni a szegényembertől, mert az a közelben élvezte az ételei illatát. Amikor felháborodva fenyegette a szerencsétlent, Naszreddin Hodzsa igazságot szolgáltatott és kiegyenlítette a számlát egy kövér pénzeszsák rázogatásának hangjával.

Szerintem a mostani helyzet a zenékkel kapcsolatban már nagyon hasonlóan elrugaszkodott a realitásoktól, mint a tanmesében a szagok megfizetése.
14

Rádiót hallgatni szabad?

Gixx · 2012. Nov. 29. (Cs), 12.12
Mert ha igen és azért nem kell fizetni, akkor egy jól elrejtett radio transmiterrel megoldható, hogy a szokol rádióból szóljon a relax :)
19

A rádió is jogdíjköteles.

Joó Ádám · 2012. Nov. 30. (P), 02.55
A rádió is jogdíjköteles.
34

Általában az üzletben való

tgr · 2012. Dec. 1. (Szo), 12.56
Általában az üzletben való hangos zenelejátszás nyilvánossághoz való közvetítésnek minősül, és az Artisjusnak mint közös jogkezelőnek jogdíjat kell fizetni utána (amiből nyilván a szerző egy lyukas fillért sem fog látni, ha nem mondjuk Lagzi Lajcsit játszol a vendégeknek, hanem valami szubkulturálisabbat), hacsak a szerző kifejezetten nem kéri, hogy vegyék ki a közös jogkezelésből. (A közös jogkezelőhöz küldött írásban, tehát pl. a honlapra kitett CC licenc önmagában nem minősül tiltakozásnak.)

Ami nem világos, hogy egy ki tudja, milyen országból származó műveket gyűjtő, ki tudja, milyen országban üzemelő szerverhez pontosan mi köze van az Artisjusnak. "Profi" külföldi zenéknek általában megvan a helyi jogkezelője, és azzal az Artisjus keresztbe szerződik, de itt nyilván nincs szó ilyesmiről. Ebből az irányból talán meg lehet kapargatni jogilag (eleve rájuk hárítani annak lenyomozását, hogy melyik művet melyik országban alkották és ennek megfelelően milyen közös jogkezelés érvényes rá - az EU-n kívül ugye a közös jogkezelés sokkal kevésbé automatikus, mint errefelé; illetve a törvény szerint "A közös jogkezelő szervezet köteles adatbázist fenntartani az általa végzett közös jogkezelés alá tartozó bel- és külföldi művekről, kapcsolódó jogi teljesítményekről, illetve jogosultakról", talán ezt is meg lehet támadni, hogy nem voltak az adott zenék az adatbázisukban, amikor a pénzt követelték).

Mindenesetre beszélj egy ügyvéddel, webfejlesztő fórumon jogi kérdésekben tájékozódni kb. annyira megbízható, mintha a jogiforum.hu-n próbálnál információt szerezni a reszponzív wbdizájn legújabb trendjeiről. A magyar Creative Commons listán ( cc-hungary kukac lists.creativecommons.hu ) is lehet, hogy tudnak segíteni. Illetve, ha verekedni akarsz, lehet, hogy a sajtó többet ér, mint a bíróság: nehéz abból a nyilvánosság előtt jól kijönni, hogy a szerző engedélyezi a műve felhasználását, és egy félállami szervezet mégis adót vet ki rá (amely adóból aztán a szerző természetesen semmit se lát).
35

saját mű

zzrek · 2012. Dec. 2. (V), 13.42
Nemrég úgy hallottam (látom, hogy te valamennyire képben vagy, ezért érdeklődök, hogy erről mit tudsz), hogy ha a saját művedet adod elő, akkor is fizetned kell az Artisjusnak, aki aztán majd visszafizeti ezt neked (mármint valahogy arányosan, ahogy azt ők gondolják).
Ezek szerint ekkor is, ha nyilatkozol az Artisjus felé, hogy vegyenek ki a közösből, akkor ezt nem kell megtenned?
Vajon mi a helyzet a webes játékok alatt folyó betétzenékkel (mondjuk amit a fejlesztőcsapat maga szerzett)?
Köszi a véleményedet, infókat előre is.
36

Félig

Hidvégi Gábor · 2012. Dec. 2. (V), 14.36
Szerzői kiadás
Saját műveiket saját előadásukban rögzítő, kiadói háttérrel nem rendelkező szerzők megjelenési lehetősége a szerzői kiadás. Ebben az esetben jogdíjfizetési kötelezettség nem áll fenn, mivel a felhasználást a szerző saját vállalkozásában végzi, és ennek eredményétől függően jut műve vagyoni hasznához.
37

huh

zzrek · 2012. Dec. 2. (V), 15.00
Huh, megkönnyebbültem. (Na itt lesz a következő jogi kiskapu amin változtatnak majd, csak azért, hogy be lehessen szedni itt is pénzt)
(A számítógéppel való előállítás gondolom saját előadásnak minősül)

Köszi az infót.

Ezek szerint az olyan jogi besorolású zenéket, amikre a készítő azt mondja hogy "használd mint a sajátod", nyugodtan hallgattathatod az ügyfelekkel, az Artisjus nem tesz majd semmit. (...)
38

erre várok

mz82 · 2012. Dec. 2. (V), 17.47
Pontosan arra várok, hogy az utolsó bekezdésed szerintieket leírja nekem az Artisjus. Félreértés ne essék, nem az Artisjus keresett meg, hogy meg akarnak büntetni vagy hogy fizessek jogdíjat! Én kerestem meg őket, hogy szeretnék jogkövetően eljárni és hogy jól gondolom e, hogy nem kell fizetnem. Valamint, hogy milyen űrlapot kell ehhez a nyilatkozatomhoz kitöltenem.

Na erre nem mernek normálisan válaszolni!

Válaszként kaptam egy tarifatáblázatot, valamint egy összeollózott jogszabályhalmazt.

Ennyire szarrágók! Féltik a havi 2700 forintjukat és azt hiszik, hogy ha elég agresszívak, akkor jogi alap nélkül is van aki fizet nekik.
43

Írj nekik még egyszer

zzrek · 2012. Dec. 2. (V), 19.47
Írj nekik még egyszer, és írd meg, hogy a levelük alapján - mivel a levelükben említett jogszabályok nem vonatkoznak a te esetedre - úgy értelmezed, hogy a válaszukban azt nyilvánították ki, hogy ők nem követelnek tőled semmit, mert nem hatalmazza fel őket erre a törvény, valamint ha erre a leveledre nem válaszolnak egyértelműen, azt úgy veszed, hogy jelen leveleddel egyetértenek.
40

Ezek szerint az olyan jogi

tgr · 2012. Dec. 2. (V), 18.08
Ezek szerint az olyan jogi besorolású zenéket, amikre a készítő azt mondja hogy "használd mint a sajátod", nyugodtan hallgattathatod az ügyfelekkel, az Artisjus nem tesz majd semmit.


Nem. Ha a készítő az Artisjusnak jelzi hivatalos levélben, hogy nem szeretne közös jogkezelést, és utána mondja azt, hogy használd, akkor hallgattathatod. Egyébként nincs súlya.
42

"használd mint a sajátod"

zzrek · 2012. Dec. 2. (V), 19.41
A "használd mint a sajátod" az nem azt jelenti, hogy kvázi én csináltam? (Esetleg módosítok a zene tempóján 2 %-ot egy hangszerkesztő progival) Ezek után azt mondom, hogy én készítettem, és én kérem a az Artisjust, hogy hagyjon békén.
39

Úgy tudom, általában fizetni

tgr · 2012. Dec. 2. (V), 18.06
Úgy tudom, általában fizetni kell ilyenkor (pl. ha egy kocsmában előadja a zenész a saját számát, a kocsma ugyanúgy fizet az Artisjusnak, mint ha valamilyen népszerű számot adna elő). Van kötelező és "önkéntes" közös jogkezelés, az önkéntesből ki lehet iratkozni (nem feltétlenül művenként, lehet hogy csak globálisan), a kötelezőből nem. Az Artijus oldalán van egy táblázat, amiből némi nehézség árán ki lehet olvasni, milyen önkéntes és kötelező jogdíjakat szednek (persze nem ők az egyetlen jogdíjgyűjtő szervezet).

A számítógépes játékot terjeszteni szokás, nem előadni vagy sugározni, a terjesztésre meg nincs közös jogkezelés (csak filmeknél és zenéknél).
41

Hát igen

zzrek · 2012. Dec. 2. (V), 19.33
Hát igen, éreztem, hogy nem adják meg a lehetőséget, hogy magad kezeld a szerzői jogaidat, mert abból nem lehet pénzt beszedni.

Ezt a terjesztés/sugárzás/előadás dolgot gondolom részletesen szabályozzák, az már nem megengedett, hogy Guitar Hero menjen egy gépen a háttérben, az üzletben pedig ez legyen a zene.

Köszi az infókat!