ugrás a tartalomhoz

Távmunkánál mennyire jellemző?

eddig bírtam szó nélkül · 2012. Nov. 10. (Szo), 11.40
Láttam egy álláshirdetést, amiben távmunkát ajánlottak, de volt egy számomra hajmeresztőnek tűnő kitétel:

A számitógépedre egy ***** (www.*****.com) nevű "Remote Employee Monitor" program kerül telepítésre, ahol munka megkezdésekor Check-in -elni. Innentől mi látjuk hogy mennyit / mivel dolgoztál.


Amellett, hogy ezt biztonsági kockázatnak tartom (hogy miért, az mellékes), mi értelme egy fejlesztő esetében az ilyesminek?
Honnan tudja akár a program, akár a program által rögzített adatokat feldolgozó személy, hogy az illető fejlesztő épp gondolkodik egy problémán, netán papíron vázolja a készülő programot vagy elment kávézni?
Ti találkoztatok már hasonlóval?

Egykori munkahelyemen lokálisan próbáltak valami hasonlót bevezetni, de csúfos bukás lett a vége, mert többet kellett adminisztrálni, mint amennyi munkát végeztünk. (úgy értem: arányaiban több időt kellett az adminisztrációra fordítani sok esetben, mint amennyi időbe egy-egy probléma megoldása került)
 
1

Teljesitmeny

janoszen · 2012. Nov. 10. (Szo), 12.28
Nezd, alapvetoen ertheto is meg nem is. Azt kell mondjam, hogy tapasztalatom szerint az ilyen megoldasok sose mukodtek, szoval sokkal fontosabbnak tartom a bizalom kiepuleset. Ezen felul pedig lehet teljesitmenyberben is gondolkodni, de ahhoz a munkaltatonak is energiat kell tenni a projektbe. Sajnos inkabb az a jellemzo, hogy a munkaltato szarik foglalkozni a temaval es ilyesmivel hiteti el magaval, hogy a munkatarsait munkara birta.
2

Jó, szóval nem én vagyok az

eddig bírtam szó nélkül · 2012. Nov. 10. (Szo), 12.45
Jó, szóval nem én vagyok az egyetlen, aki szerint ez... hát nem igazán jó ötlet. :-)
Egy programozó munkáját inkább lehet mérni a határidőre elkészült feladatokkal, azt hiszem...

Egyébként mikor ilyesmit látok (mégiscsak leírom), bennem felmerül, hogy mellesleg egy keyloggert is telepítek önszántamból a saját gépemre.
3

Azért nem tartom ezt értelmes

BlaZe · 2012. Nov. 10. (Szo), 13.03
Azért nem tartom ezt értelmes dolognak, mert valahol kell legyen minimum egy nagyvonalas becslés az egyes projectek egyes taskjairól, hisz valami alapján (gondolom) minden cég ad árajánlatot. Az alapján pedig lehet mérni a programozót, sokkal jobban, mint ilyen buta eszközökkel (van olyan módszer is, hogy az egyes taskokat lepontozzák, és 1 pont X Ft). Mondjuk az okosabbja már trackeli a munkavégzés alatt használt alkalmazásokat, azok titlejét is stb, de szerintem ez akkor is inkább káros, mint hatékony. Ráadásul nincs is semmi visszacsatolása a menedzsment folyamatba, mert lehet, hogy valaki baromi gyorsan dolgozik, valaki meg ugyanazzal elmolyol háromszor annyi ideig. Most akkor a program adatait hogy használják fel a menedzsmentben? Elkezdik a gyorsabb programozót jobban terhelni? Aztán rájönnek, hogy ő pl csak napi 4 órát tud hatékonyan, keményen meghajtva dolgozni, utána már nem hatékony? A többiben szakmai cikkeket és fórumokat olvas, de ő ezalatt a 4 óra alatt termel annyit (ráadásul fejlődik is), mint a másik programozó 9 órában. Akkor most a 4 órás programozó megbízhatatlan, és átvágta a munkáltatót? Szóval szerintem is, ez valahol a munkáltatót minősíti. A programozót inkább taskokkal, mint ilyen hülye programokkal lehet mérni. Főleg az erkölcsi és bizalmi részével van bajom egyébként. Aki nem bízik bennem, az ne alkalmazzon. Mindkettőnknek jobb lesz.
4

*****?

T.G · 2012. Nov. 10. (Szo), 14.07
Mit takar ki a *****?

Sokan már azt is utálják, ha valaki a hátuk mögött áll, miközben kódolnak. Gondolom, nekik ez a program a haláluk lehet. :)

Távmunkánál szerintem is inkább a teljesítménybérezés lenne működőképes, viszont az utolsó megjegyzésednél már szerintem árnyaltabb a kép. Az első munkahelyemen nagyon sok kis cégnek dolgoztunk, egy idő utána a kutya nem látta át, hogy a programozók kinek mennyit dolgoztak. Nagy sírás-rívás volt, de bevezették azt, hogy mindenkinek írnia kellett, hogy melyik ügyfél munkájával mennyit foglalkozott. A végeredmény az lett, hogy több munkaórát tudtak kiszámlázni, mint e nélkül. (az persze lehet, hogy nem dolgoztunk annyit, de hogy több lett kiszámlázva az biztos, és ez azért nem elhanyagolható:)
5

Az egyik new tech meetupon

tgr · 2012. Nov. 10. (Szo), 15.00
Az egyik new tech meetupon szerepelt egy hasonló eszköz fejlesztője (vagy csak felhasználója? már nem emlékszem - az utolsó előtti videó itt, de most nincs időm visszanézni), és nagyon bizonygatta, hogy nekik mennyire bevált. A közönség persze erősen szkeptikus volt.
6

Vadász Attila előadása

gabesz666 · 2012. Nov. 10. (Szo), 16.16
7

Köszi. És valami

eddig bírtam szó nélkül · 2012. Nov. 10. (Szo), 16.35
Köszi. És valami beszédlassítót nem tudna mellékelni valaki? :-)
Vagy csak velem van baj, hogy néha nem tudom követni, olyan gyorsnak érzem a szövegét?
-------------------
Basszus... ezzel a társasággal volt dolgom személyesen is! Ismerős volt valahonnan a TCT név, de csak a referenciákat nézve esett le, hogy honnan. :-)
(nagyon remélem, hogy nem az ő két munkatársuk volt, akiket életemben először, nagyon csúnyán elküldtem valahova, mert a kollégáimmal akarták elvégeztetni a saját munkájukat... :-) )
8

Ez egy elég ostoba hozzáállás

inf · 2012. Nov. 10. (Szo), 17.52
Ez egy elég ostoba hozzáállás a cég részéről, és azt hiszem minősíti a komolyságukat is. Ha nem akarok teljes erőbedobással dolgozni, akkor bekapcsolom a tv-t, vagy a zenét, aztán 5 percenként gépelgetek valamit. Körülbelül ennyi erőfeszítés kicselezni. A másik meg, hogy a távmunka azért távmunka, mert én döntöm el, hogy mikor mennyi időt foglalkozok egy-egy projekttel, csak annyi a lényeg, hogy határidőre meglegyen...
9

Ez a megoldás fejlesztőknél

deejayy · 2012. Nov. 12. (H), 09.01
Ez a megoldás fejlesztőknél totálisan hasztalan.

A magam részéről ha van egy bonyolultabb probléma, ami tervezést igényel, akkor (hasra) gondolkodom rajta 3 órát, és legépelem 30 perc alatt. A sitebuild pl. tipikusan ilyen, fejben (esetleg papíron) összerakom a struktúrát, ismerem a css propertyk minden hatását, hogyan lehet őket felhasználni, milyen eredményük lesz, nem az editor és böngésző között fogok alt+tabolgatni, hogy megnézzem miből mi lesz. Hosszas tervezés -> gyors gépelés.

Viszont, ha valaki mondjuk adatrögzítőként dolgozik távmunkában, órabérben, azt így remekül lehet ellenőrizni. Bár ott is meg tudnék fogalmazni egy teljesítménykritériumot, amihez nem kell szoftver, ami méri.