ugrás a tartalomhoz

Mikor perelhetnek el tőlem egy domain címet?

stan · 2012. Okt. 12. (P), 12.31
Ha beregisztrálok egy .com domain nevet, majd egy évvel később valaki bejegyzi az USA-ban ezt a nevet, mint védjegy, akkor visszamenőleg elperelheti-e tőlem a domain nevet?

Ha igen, akkor én ezt hogyan előzhetném meg?
 
1

Kockázatok és mellékhatások

Poetro · 2012. Okt. 12. (P), 13.47
Kockázatok és mellékhatások tekintetében kérdezze meg jogászát, ügyvédjét.
2

nincs rá pénzem

stan · 2012. Okt. 12. (P), 17.09
Sajnos nincs arra pénzem, hogy kifizessek egy ügyvédnek több tízezer forintot arra, hogy ennek utánanézzen. Ha lenne fölösleges pénzem erre, akkor szívesen kifizetném, de jelenleg ez számomra nem járható út. Azért tettem fel itt a kérdést, hátha valakinek már volt dolga hasonló üggyel, vagy hallott ezzel kapcsolatos információkat. Természetesen tudom, hogy ez alapvetően egy jogi kérdés, de szerintem egyáltalán nem árt, ha megtudunk a témáról pár dolgot.
8

Kiskapu

DomainFlotta.hu · 2012. Okt. 14. (V), 21.22
Nemzetközi domain név esetén nem vizsgálják a tulajdonos adatait. Tehát, ha attól félsz, hogy elperelhetik tőled, akkor adj meg olyan adatokat, ami alapján nem találnak meg.

Amúgy a perre kicsi az esély, mert nehéz az ilyet megnyerni. Azt kell bizonyítani, hogy rosszhiszeműen vagy megtévesztésből regisztráltad a domain nevet.

Ha be tudod bizonyítani, hogy nem erről van szó, hanem valódi szolgáltatást működtetsz, akkor nem vehetik el névegyezés esetén sem.

Reklám törölve. – Joó Ádám
10

Ez vicc?

janoszen · 2012. Okt. 15. (H), 09.23
Ti komolyan 2006 ota foglalkoztok domain regisztracioval es ilyet le mertek irni? Nemzetkozi domainnel (ICANN ala tartozoknal) a whois adatok hamis megadasa ha kiderul (pl. egy peres eljarasnal) maga utan von egy korrekciora valo felszolitas utani torlest.
3

Ha nincs pénzed ügyvédre,

KardiWeb · 2012. Okt. 12. (P), 17.17
Ha nincs pénzed ügyvédre, leghamarabb a Jogi Fórumon kaphatsz választ a kérdésedre.
4

Nem akarok nagyon negatív

eddig bírtam szó nélkül · 2012. Okt. 12. (P), 18.39
Nem akarok nagyon negatív lenni, én is sokszor ajánlottam ezt a fórumot, de... az utóbbi hetek tapasztalatai azt mutatják, itt is előbb kap az ember szakszerű jogi segítséget, mint ott. :-(
(nem csak a saját kérdéseim kapcsán írom, egy pár napig követtem azt a fórumot)
5

Elperelheti

janoszen · 2012. Okt. 12. (P), 21.51
Pert indithat barmikor, kerdes, hogy megnyeri-e. Ha a vedjegy kesobb szuletett, mint hogy regisztraltad a domaint, akkor alapvetoen biztonsagban vagy. Hacsak nem sertesz mas jogokat is, tehat pl. valamelyik ceg markanevehez fuzodo erdekeit vagy szerzoi jogait serted meg.
6

Sajnos

szaky · 2012. Okt. 13. (Szo), 13.50
Sajna pontos, egzakt, és biztos választ pedig szakembertől lehet kapni, minden más csak találgatás. Ha meg akarod tudni, milyen feltételei vannak az ajax használatának, nem egy ügyvédet fogsz megkérdezni, vagy ha mégis, akkor tisztában kell lenned, hogy a válasza korántsem biztos, hogy jó.
7

Nem vagyok jogász,

Pepita · 2012. Okt. 14. (V), 14.54
ezért fenntartással fogadd, amiket mondok.

- Amikor regisztrálod a domain-t, ne legyen ezzel egyező vagy nagyon hasonló (bejegyzett) cégnév, márkanév, személynév(*).

- Ha mégis van egyezés / hasonlóság, akkor neked is legyen bejegyzett, névhasonlóságban azonos értékű cég-, márka-, stb-neved.

- Ha ennyi - tanácsadásra fordítható - pénzed sincs, akkor inkább ne regelj problémás domain-t, mert ha valaki perelni akarja, hatalmas előnyben lesz veled szemben. (Ha bármivel perelnek, nemigen fogsz találni pusztán sikerdíjas ügyvédet, a per indulásakor is fizetned kell valamennyit - általában.)

(*): Ha teljesen egyenjogúnak tekinthető a domain tulajdonosa az új igényt formálóval (pl. személynév-azonosság), akkor "aki előbb jött": marad az első tulajnál.
9

Ha elperelhetné, akkor a fene

BlaZe · 2012. Okt. 15. (H), 00.30
Ha elperelhetné, akkor a fene se törődne weboldalak felfuttatásával. Csak keresni kéne pár jól felfuttatott weboldalt, levédetni a nevet, aztán el is vehetnéd a domaint, meg a nem kevés látogatót. Én is azt gondolom, hogy erre nem a válasz. Hacsak másért nem vehetik el.
11

Ez nem igaz

Pepita · 2012. Okt. 16. (K), 04.05
Ne haragudj, de ez így hülyeség. Ha igazad lenne, akkor ha pl. most védeném le az Egri Merlot-t, mint márkanevet, akkor innentől azt a bort más néven kéne forgalmazni (mondjuk ez a név már védett). Egyébként egy normálisabb oldal mögött kb. azonos nevű cég szokott lenni, na így próbáld meg levédeni azt a nevet!

Ha viszont a domain-ed létrehozása előtt már létezett azonos / nagyon hasonló cég- vagy márkanév, akkor megszívhatod. És nyilván van még jópár hasonló helyzet, ami perelhető, úgyhogy ne nagyon hangoztassunk olyat, hogy csak legyen nyugodt..
12

Csak belém akartál kötni,

BlaZe · 2012. Okt. 16. (K), 18.50
Csak belém akartál kötni, vagy értelmezted is, amit írtam, illetve amit a kérdező kérdezett? :)

Nyilván ha a regisztrációd a regisztrációs szabályzatba ütközik, vagy egyéb névjegybitorlás áll fenn (pl Egri Merlot), akkor utólag elvehetik. De a kérdező nem ezt kérdezte, hanem hogy akkor mi van, ha a domainje előbb lett regisztrálva, minthogy az elperelni kívánó fél a megfelelő védjegy/márkanév stb jogokat bejegyezte volna.

Ha én most bejegyzem a kukutyin.com domaint, felfuttatom, te pedig fél év múlva csinálsz egy Kukutyin Ltd-t, és el akarod venni tőlem a domaint, nem fog sikerülni, mert nem fogod tudni bizonyítani, hogy az jogosan téged illet, hiszen a regisztrációm időpontjában még sehol nem volt a céged. Az nem elég, hogy téged így hívnak, és kell a domainem, be is kell bizonyítanod, hogy téged illet. Erre írtam, hogy ha ez így lenne, akkor elég lenne olyan néven cégeket bejegyezgetni, aminek a neve megegyezik egy felfuttatott, de nem levédett domainnel. Ez pedig az ember egészséges jogérzéke alapján egy eléggé elképzelhetetlen szituáció.

Ettől függetlenül azzal egyetértek, hogy cipőt a cipőboltból, vagyis jogi kérdésekben célszerű jogászt megkérdezni, nem informatikai szakembereket.
13

Nem akart belédkötni

Hidvégi Gábor · 2012. Okt. 16. (K), 19.31
Pepita néha előbb lő és utána kérdez.
15

Ez lehet néha igaz,

Pepita · 2012. Okt. 21. (V), 13.59
de itt ti nem értettétek, hogy miről gügyögtem.
14

Szó sincs róla

Pepita · 2012. Okt. 21. (V), 13.56
Ha kötöszködök, azt másképp teszem... Bocs, ha sértő volt.

A témaindítóban nincs eléggé fixen ott, hogy milyen védelemre gondolt. Én arra próbáltam rávilágítani (remélem most már érthetőbb lesz), hogy pl. létezik most az USA-ban a Kukutyin Ltd, ettől te még jóhiszeműen (mert nem tudsz róla) holnap simán lefoglalod a kukutyin.com domaint, mert a cégnek nincs honlapja, nem védjegyes, stb. Neked viszont - elvileg - nem lehet Kukutyin Kft-d. És holnapután a Kukutyin Ltd el tudja venni tőled a domain-t, pedig mindenki jóhiszeműen járt el. Ezért biztosabb, ha a te cégneveddel egyező domain-t foglalsz. Neccesebb a dolog, ha engedik egyidőben az amerikai és a magyar (kb. azonos nevű) cégek létrehozását / bejegyzését. De ha így van, akkor "aki előbb jött". További csavar lehet még az amcsi Kokorcsin Ltd és a magyar Kökörcsin Bt, de nem ragozom. Ez már a jogászok témája.

Szóval mégegyszer bocs, ha a stílus rossz volt, de a véleményem fenntartom.
16

De ott van, egyértelműen.

BlaZe · 2012. Okt. 22. (H), 13.09
De ott van, egyértelműen. Azért, mert a világon van valahol olyan nevű cég, ami megegyezik egy domain nevével, nem fogják elvenni a domaint. Automatikusan a védjegy bitorlás esetén veszik el a domaint, a cégnév pedig nem védjegy. A többi esetben egy bizonyításos eljárás keretén belül kell elvetetni a domaint, ami azért nem olyan egyszerű, ha nem rosszhiszemű regisztrációról van szó.

Amúgy miért ne lehetne Kukutyin Kft-m, ha van Kukutyin Ltd? Nekem is van nemzetközi domainem magyar cégként... És lehet van ugyanilyen amerikai cég is 15 éve, honnan tudnám? De azt a domaint tőlem már el nem veszik, amíg fizetem a domaint :)
17

Különbségek

Pepita · 2012. Okt. 22. (H), 20.15
Témaindító:
... majd egy évvel később valaki bejegyzi az USA-ban ezt a nevet, mint védjegy ...
A kérdés valóban egyértelmű, ám figyelmen kívül hagyja azt a lehetséges körülményt, hogy nincs védjegy, de van Kukutyin Ltd. Ezáltal ő jóhiszemű (is lehet), ha magának bejegyzi a kukutyin.com domaint, de ettől még védjegyezheti (később) a Kukutyin nevet az Ltd. És innentől el is veheti a domaint, pedig nincs rosszhiszeműségről szó. Az más kérdés, hogy ha - amennyiben lehetséges - nálunk is lehet Kukutyin Kft, akkor ő is le tudja a nevet védeni. Na, innentől jöhetnek a jogász-guruk boxolni, ki volt előbb, stb...

A lényeg az, hogy ha nem védett a márkanév (most), még akkor sem 100% a biztonságod, ha te nem véded le. Persze ilyen Kukutyin-szerű neveknél nem életszerű ez a fenntartás, de gondolom a kérdező sem ilyesmi domain-re gondolt.
18

Domain jog

janoszen · 2012. Okt. 23. (K), 16.01
Na, akkor itt a sok felinformaciot es sajat kutfobol torteno talalhatast megelozendo, itten van a hivatalos vitarendezesi eljaras leirasa, tessek elolvasni: http://www.icann.org/en/help/dndr/udrp