ugrás a tartalomhoz

Milyen dokumentációt írjak igényeimről, mint honlap megrendelő?

Anonymous · 2006. Jan. 12. (Cs), 17.16
Üdv. mindenkinek!

Cégünk szerződést kötött egy honlapkészítéssel foglalkozó vállalkozással, ők fogják a weblapunkat összerakni.

A problémám, hogy át kéne küldenünk egy dokumentációt aról, hogy mik az elképzeléseink a weblap szerkezetével kapcsolatbam.
Ezt nekem kéne megírnom, de sajnos fogalmam sincs, hogy néz ki egy ilyen dokumentáció. (formai követelmények; mit fontos bele írni, mit nem stb.)

Valami jó kis link, ill. bármilyen segítség jól jönne ezzel kapcsolatban.

előre is köszönöm, Gábor
 
1

ilyenröl nem tudok

Anonymous · 2006. Jan. 12. (Cs), 18.20
Szerintem ilyen standard forma nincs.

Elvileg a cég adhatott volna egy (karikázós) formanyomtatványt első körben

Amit le kell írnod, persze csak draft

tartalmilag:
* bevezető lesz / nem lesz, esetleg mi, mekkora
* milyen menűpontok legyenek, és azzal mit lehessen elérni. pl: "a termékeink gomb alatt legyen egy galéria az általunk gyártott termékekről, stbstb"

hogy hogy nézzen ki:
* erre vagy a cég ad majd néhány draftot, és abból kell kiválasztani, vagy ha van szilárd elképzelés akkor azt leirni pl: fölül legyen egy banner, ami a cég logóját és valami hozzá illő terméket ábrázol, a menük legyenek jobb oldalt, és fönn

igy első körben ennyiből el tudnak indulni, de a webfejlesztés többlépcsős munka: http://www.pingmag.jp/2005/12/09/the-website-development-process/
2

Doksi...

janoszen · 2006. Jan. 12. (Cs), 18.30
Szóval, először is:

tisztázni kell, hogy ez nem egy egyszerű ledokumentálom és kész eset.

1. lépés: írd le, hogy milyen tartalmakat szeretnél az oldalon látni. Statikus szöveg, cikk, sajtófigyelő, fényképalbum, webárúház, nagymama kedvec lekvárreceptje. Ezzen felül érdemes lerögzíteni, hogy HTML, CSS vagy éppenséggel hozzáférhetőségi követelményeknek szeretnéd-e, hogy megfeleljen az oldal. Mind a hármat feltétlenül ajánlom. Ha teljesen Flash az oldal vagy hasonlóak, nem csak azok, akiknek nincs megfelelő böngészőjük/természetadta képességük nem fogják tudni megnézni az oldalt, hanem a keresőgépek sem. És ez neked már jóval nagyobb baj. Szóval: Diszkrét JavaScript, Flash csak nem kulcsfontosságú elemekben (menüben, tartalomban semmiképp) ilyenek.

2. lépés. Ezután a cég ad neked egy dizájnt és egy árajánlatot erre az egészre. Fontos odafigyelni, hogy legyen a dizájnhoz funkcionalitás-leírás is. Hogy mi mit csinál, mit tud, stb. Ezt esetleg már az első lépésben a dokumentációban érdemes lerögzíteni.

3. Ha elfogadod, kérned kell egy legyártási határidőt. Ha keretrendszert írnak, amelyben te adhatod be az adatokat, akkor majd Te adod be a tartalmakat, másképpen ekkor, de mindenféleképpen az első feltöltésre az adatokat oda kell adnod ekkor a gyártónak, hogy ne húzhassák azzal az időt, hogy Te nem adtad oda az adatokat.

Fontos megjegyezni, hogy ezután már nem módosíthatsz a tervezeten. Amit addig nem írtál bele, azért lehet, hogy plussz pénzt és időt kérnek. Szóval előre gondold át, mit szeretnél.

4. pont megtekintés (validálás): ellenőrizd, már a célszerveren, hogy az oldalak megfelelnek-e a specifikációnak. Ha egyetlen apró hibát is találsz bennne, NE VEDD ÁT! Addig ne vedd át, amíg minden rendben nincs, mert abban, hogy ó azt majd úgyis kijavítjuk, nem lehet bízni. Ez ugyanaz, mint a lakásnál.

Ha átvetted, a tied, attól kezdve igénnyel nem élhetsz a gyártó felé.

-----

Amire szerintem még érdemes figyelni:

- Legyen a keretrendszerhez valami minimális dokumentáció, hogy a titkárnő is tudjon feltölteni adatokat, ha kell.
- Legyen a keretrendszerben valami normális fájlfeltöltő.
- Ne legyen az oldalban olyasmi, ami egyértelműen idegesítő, mint pl. villódzó bannerek, ("animáció", "multimédia", stb.) és felugró ablakokat is kerülni kell. Miért? Azért, mert a marketingeseket nagyon jól lehet etetni azzal, hogy ez több vásárlót hoz meg hasonlóak, de az internet nem TV. Ha háttérzenét meg egyéb hülyeségeket használsz, elriasztod a vásárlók nagy részét. Erról mondj le, és ügyelj rá, hogy ezt be is tartsák.
- Teszteld az oldalt Mozilla Firefox-szal, úgy, hogy a NoScript plugint feltelepíted és kikapcsolod a képeket. Ha így is használható, rendben van. Ha nem, akkor javítani való van az oldalon.
- Érdemes CSSsel megoldani, hogy ne külön "nyomtatási kép" oldal legyen, hanem ugyanazt az oldalt lehessen normálisan nyomtatni.
- Teszteld az oldaladat stíluslapok nélkül is.
- Esetleg, ha nagyon jó akarsz lenni, kérd fel az infoalap munkatársait, hogy teszteljék a lapodat vakbarátságra ( http://www.infoalap.hu/ ). Ha megfelel, bónuszként kapsz egy olyan logot, mint ezen az oldalon van: http://www.kontenerpiac.hu/impresszum/ :)

Hirtelen ennyi jutott eszembe.
4

Mindenki másként csinálja

Edit · 2006. Jan. 12. (Cs), 18.59
Én azt szoktam kérni, hogy
1, küldjék át az összes szöveget, amit a honlapra fel akarnak tenni;

2, ha van szöveg, amit adatbázisban tárolnak, akkor írják le az adatbázis felépítését (termék neve, kódja, ára, fotója, raktáron lévő mennyiség, stb) és küldjék át 20-25 termék adatait, hogy első körben legyen mivel feltölteni a honlapot;

3, küldjék át az összes képet, amit fel akarnak tenni;

4, küldjenek egy listát a versenytársak honlapjairól.

Ritkán van olyan, hogy egy az egyben felteszem a megrendelő által átküldött anyagokat. Pl. 2 oldalas vállalati történetet 8 pontból álló felsorolásra szoktam rövidíteni, ennél többet senki nem olvas el az interneten. Ebből aztán időnként vannak problémáim...:)

Menüpontok és navigáció, extra szolgáltatások (vendégkönyv, hírlevél, RSS), Flash, Ajax - igazából ezeket a honlapfejlesztőnek kellene eldöntenie, hogy kell-e, érdemes-e.

Tehát igazából a fejlesztő cégnek nem azt kellene tőletek kérdeznie, hogy milyen legyen a honlap szerkezete, hanem azt, hogy hogyan zajlik nálatok az üzletmenet, milyen irányba fejlődik a cég, hogyan tartjátok a kapcsolatot a partnerekkel, mik a céljaitok a honlappal, és hasonlókat. Persze mindenki másként csinálja, én így...
6

A lényeg...

janoszen · 2006. Jan. 12. (Cs), 19.46
Igazából a lényegi mondanivalóm a tartalom típusok voltak. Szóval, azt és a funkcionalitást tisztázd le mindenképpen.

Egyébként még egy dicsérettel tartozom: nem mindennapi, hogy egy megrendelő ilyen kérdéseket tesz föl. Nagyon dicséretes! Bárcsak több ilyen tájékozódó megrendelő lenne!
3

szerkezet

akosbacsi · 2006. Jan. 12. (Cs), 18.35
A fentieken túl azt tanácsolom, hogy kezdj el sok-sok weboldalt nézegetni, hogy melyik teccik, mi a divat mostanában. Ha sikerült kiválasztani, akkor pedig nyugodtan mond meg a cégnek, hogy ilyesmit szeretnél. Abból egyértelműen kiderül számukra, hogy mik az elképzeléseid a szerkezettel kapcsolatban.

akosbacsi
5

A divatossal vigyázzunk...

janoszen · 2006. Jan. 12. (Cs), 19.42
Azért a divatossal vigyázzunk. Hányszor láttam én olyat, hogy a weboldal csini-villi volt és legújabb technológiákat használt, csak sajnos Internet Explorer 6.0 kivételével semmivel nem ment. Ja, és persze JavaScript, Flash és 1024x768as felbontás nélkül ne is álmodj arról, hogy meg tudod nézni.

Még egy szépséghibája szokott lenni a dolognak: nem lehet megtalálni semmit az oldalakon.

Szóval, nem győzöm eleget hangsúlyozni: a web nem TV, nem kell mindennek úgy kinéznie mint James Blond palmtopjának! Fő a használhatóság! Minden más utána jön!

Éppen rákattantam a linkedre. Az oldalad - meg kell adni - iszonyatosan csinos. Szó se róla. Csak épp a menü hiányzik róla flash nélkül. A keresőgépek ezt hogy szeretik?
7

Off

attlad · 2006. Jan. 12. (Cs), 20.11
Éppen rákattantam a linkedre. Az oldalad - meg kell adni - iszonyatosan csinos. Szó se róla. Csak épp a menü hiányzik róla flash nélkül. A keresőgépek ezt hogy szeretik?

Mondjuk a design egészen úgy tűnik mint az eggyel régebbi macromedia.com (azóta Adobe-nak sikerült lerontania a design-t), mondjuk ott Flash nélkül is van menü. :-) (Flash 8 még nincs minden rendszerre azt megkövetelni nem túl szerencsés.)
9

nos

akosbacsi · 2006. Jan. 12. (Cs), 20.34
Ez így van:)

Milyen rendszerre nincs még Flash 8?

akosbacsi
11

Flash

attlad · 2006. Jan. 12. (Cs), 20.54
Letöltés oldal: http://www.macromedia.com/shockwave/download/alternates/
Tehát Linuxra 7-es van, majd 8.5 lesz ha elkészül. És most néztem egy saját oldal statját, bekapcsolt JavaScripttel rendelkező, januári látógatók 70%-ának van Flash 8, tehát 30%-nál többnek vagy régebbi vagy nincs.

Ha nem olyan dologról van szó, amit csak 8-as tud, akkor inkább max. 7-est kéne előírni.
8

divatmajom

akosbacsi · 2006. Jan. 12. (Cs), 20.31
Egyetértek, abban, hogy a legújabb technológiákkal vigyázni kell, de az ügyfél azért fizet a webfejlesztőnek, mert ő ért hozzá, így elvárhatja, hogy oldala divatos legyen. A browser kompatibilitást pedig alapkövetelménynek tartom.

Mellesleg nekem mindig az van, hogy megírom a kódot, Firefox tökéletesen megjeleníti és az IE miatt kell mindig foltozgatni...

Az oldalamról annyit, hogy a láblécben megtalálható minden fontosabb aloldal linkje, valamint minden másra ott az oldaltérkép. Tapasztalatom szerint ez egyenértékű egy flash nélküli menüvel. A google be is indexelte az egészet:
http://www.google.co.hu/search?hl=hu&q=site%3Awww.tropusifaparketta.hu&btnG=Google+keres%C3%A9s&meta=

akosbacsi
Trópusifa Parketta Stúdió
10

Gépnek igen, embernek nem.

janoszen · 2006. Jan. 12. (Cs), 20.51
A gépeknek valóban mindegy, hol van a menü, de embernek nem. Nagyon sok hely van (pl munkahelyek) ahol nincs Flash feltelepítve, vagy régebbi verzió van. Azok az emberek többnyire kizárod. Az oldal alján a menüsort csak némi keresgélés után találtam meg.

Az más kérdés, hogy nekem szándékosan van kikapcsolva a Flash.

Egyébként a csinost a parkettákra értettem, de mind1. A menü se rossz. Hogy honnan van... mindegy ebből a szempontból, nem?
12

Grat

Pal_ur · 2006. Jan. 12. (Cs), 20.55
Én mondjuk először is gratulálnék... Volt dolgom néhány céggel, de olyannak, akinek igénye lett volna korrekt dokumentáció-átadásra, még nem!

Gratulálok, hogy mertél kérdezni!

Pál_úr
13

Célok, funkciók, tartalom

Jano · 2006. Jan. 12. (Cs), 22.40
Ird le, hogy mi a célja a honlapnak:
pl:
- altalanos információk biztositasa a cegrol, termekrol?
- termek, szolgaltatas ceg nepszerusitese?
- kapcsolattartas vasarlokkal? pl termek tamogatas, reklamacio intezes, ugyfelszolgalat?
- kacsolattartas partner cegekkel?
- sajto szamara elerheto informaciok biztositasa?
egyeb...

Ird le, hogy ki a celkozonseg? Pl kizarolag fiatalok?
Ez a design kialakitas szempontjabol fontos.

Ha valamilyen interakciot biztosit a honlap akkor azt kozosen kell a ceggel kitalalni, hogy hogyan erdemes azt weben megvalositani.

Tartalmakrol es hogy hol erhetok el a funkciok, oldal terkep keszitese ami kb azt jelenti, hogyan csoportositanad a tartalmakat. Ez is tanacsadoi feladat igazabol Figyelj, hogy ne a ceg hanem a latogato szemszogebol kell felepiteni az oldalt. Pl nem vezerigazgatoi koszonto van a cimlapon, es nem a ceg szervezeti felepiteset kell kovetnie a menuknek.

Olvasd vegig ezeket a rovidke elemzeseket ez kicsit segit a szemlelet formalasban:
Dotkommentar
14

Keresők

Edit · 2006. Jan. 13. (P), 19.55
Hoppá, az egyik legfontosabbat majdnem kihagytuk:

Milyen kulcsszavakra kéritek a kereső-optimalizálást?
15

Szövegírás - kereső szavak

Jano · 2006. Jan. 13. (P), 20.07
A kereső optimalizálás nagyon fontos dolog, hiszen amit nem találnak meg azt el sem olvassák. DE! Mégfontosabb az, hogy aki odatalált az megkapja az átadandó információt és megtalálja az általa keresett kérdésre is a választ! Az oldal felépítése, designja sokban segítheti a látogatót de mégis a szöveg az ami az információt hordozza. A szöveg megfoglmazása, tagolása, formázása, felépítése mind a webes megjelenéshez kell, hogy illeszkedjen. Érdemes erre is figyelmet fordítani és akár olyan emberre bízni akinek ez a szakmája!

A kereső szavak meghatározásában az egyik legnagyobb trükk szerintem az amikor nem a mindenki által optimalizált szavakra hajtasz rá, hanem keresel olyat, ami relevéns, kereshetik a potenciális vásárlók és a versenytársak nem használják.
16

<Nincs cím>

Anonymous · 2006. Jan. 14. (Szo), 10.34
Köszönet a hasznos infókért.
Ma v. holnap lesz időm jobban elmélyülni, utána remélem tudok valami értelmeset reagálni.
Gábor