ugrás a tartalomhoz

Webfejlesztő szakma

kormanyos · 2012. Szep. 14. (P), 12.23
Sziasztok!

Harmadéves informatikus szakos hallgató vagyok. Az eddigiekben számos programozási nyelvből voltak "alapozó" kurzusaim az egyetemen, tehát betekintést nyertünk az adott nyelvbe, persze nem mélyrehatóan, mert ahhoz nem elég egy félév. Leginkább a webes vonal fogott meg, és ezzel kapcsolatban szeretném kikérni a véleményetek. PHP5, XHMTL, CSS3, Flash (AS2) (alap)ismeretekkel rendelkezem (eddig). Az érdekelne, hogy ha a jövőben esetleg ezen a területen szeretnék elhelyezkedni, akkor mik azok a technológiák/eszközök, amelyeket feltétlenül ismernem kellene? Illetve financiális és elhelyezkedési szempontból mennyire hálás választás ez a terület?

Előre is köszönöm a hozzászólásaitok.
 
1

Minél több

Hidvégi Gábor · 2012. Szep. 14. (P), 13.07
Fiatal vagy, nincs is lekötve az egész napod, ezért szerintem érdemes megismerkedni minél több technológiával, hogy legalább hozzá tudj szólni. Legalább rálátás szintjén nézd meg, hogyan működik a többi szerveroldali scriptnyelv (ASP, node.js, python), mi a különbség a relációs és a nosql adatbázisok között, kliensoldalon pedig a mobileszközök fejlesztésének alapjait jó elsajátítani.
2

JavaScript

Poetro · 2012. Szep. 14. (P), 13.10
Attól szinte teljesen függetlenül, hogy neked a szerver oldal, vagy a kliens oldal ami szimpatikus, mindenképpen érdemes mélyebben elsajátítani a JavaScript nyelvet. Érdemes lehet a szerver oldalon más nyelveket is megismerni (Python, Ruby, Java, C#) mert ennek később hasznát láthatod.

Ezen kívül természetesen érdemes egy kicsit mélyebb betekintés a HTTP protokollba, esetleg SSL. Fontos lehet az XML és a hozzá kapcsolódó technológiák (RSS, XSLT, SOAP, DOM) megértése is.

Illetve financiális és elhelyezkedési szempontból mennyire hálás választás ez a terület?

Ha megfelelő a tudásod, akkor egy normális céghez csatlakozva igen szép fizetéseket lehet kapni, főleg elegendő tapasztalattal.
3

És mit ne

Pepita · 2012. Szep. 15. (Szo), 03.15
Előttem szólók kb. mind felsorolták, amit érdemes, viszont a Flash-t már akár el is felejtheted, igencsak eltűnőben van. A js-t meg napról-napra kövesd, sokat fog fejlődni még szerintem.

Fizetés: minden jó programozó jól keres (ha jó helyen van), ez nem csak a webes területre vonatkozik. A tapasztalat viszont fontos, nemrég itt vki javasolta vkinek, hogy nyílt forrású projektekben vegyen részt még tanulóévek alatt. Szerintem is előnyös ez, plusz ha még egy-két saját fejlesztésű honlapot is fel tudsz mutatni (akár ingyen is csinálhatsz ismerősnek, stb.), a referencia fontos lesz.
4

Java

joed · 2012. Szep. 15. (Szo), 20.03
Szia!

Ha jól gondolom, akkor nappalis egyetemista vagy. Így feltételezem, hogy relatíve sok szabadidőd van (vagy tudsz csinálni magadnak :-). Ha webes vonal érdekel, akkor a PHP-val a legjobb úton jársz. Na nem azért mert ez a tökéletes webes nyelv, de kétség kívül a legmeredekebb a tanulási görbéje, modern, óriási közösség áll mögötte és szép jövő áll előtte. Ugyanakkor úgy gondolom, hogy manapság egy nyelvvel nem lehet megélni, még ha csak a webes szakmában dolgozol is. Ezért az én tanácsom, hogy állj rá a PHP-ra és a Javascript-re. Ha van elég energiád, akkor utóbbi helyett ajánlom a Java-t. Miért? Mert az objektum orientált programozással előbb-utóbb mélységében is meg kell ismerkedned és a Java-nál ehhez jobbat nem fogsz találni. Emellett Java után előnnyel indulsz egy C#-al, Android fejlesztéssel és a Javascript is ismerősebb lesz. Ugyanakkor ha mégsem jön be ez a webes vonal, Java-val még mindig tudsz kopogtatni más területen.
5

Java, PHP OOP

Pepita · 2012. Szep. 16. (V), 00.07
Mert az objektum orientált programozással előbb-utóbb mélységében is meg kell ismerkedned és a Java-nál ehhez jobbat nem fogsz találni.
Ezt azért vitatnám annyiban, hogy pl. nekem az ObjectPascal (Delphi) kb. 10x annyira bejött, mint a Java. Nem tudom mondjuk, hogy manapság mennyire dívik a Delphi, de van Delphi for .net is, ami talán versenytárs lehet.

Ezzel együtt a PHP-hoz képest persze lényegesen jobb OOP-ra a Java (előbbi nem is igazán alkalmas rá, csak "muszájból").
6

jó-nemjó

joed · 2012. Szep. 17. (H), 12.47
Jogos a felvetés, kinek mi a jó :) Azért hozakodtam elő a Java-val, mert szerintem ha azt egyszer megismeri, akkor nagyon jó alapja lesz minden OO nyelvhez. Pl. C#-ra baromi egyszerű áttérni.
Nem akarom bántani a Delphi-t (meg Téged se), de ma már szerintem össze sem mérhető a kettő népszerűsége, elterjedtsége, támogatottsága, fejlettsége stb. Persze én pont Delphi-ről váltottam Java-ra, így lehet, hogy nem vagyok túl hiteles :)
12

Persze, nézőpont kérdése

Pepita · 2012. Szep. 19. (Sze), 21.19
Á, távolról sem bántódnék meg ilyesmin, főként mert igazad is van jórészt. Én a Java-t a "tekintélyes" jvm miatt nemigazán csípem, és "megrögzött" Delphi-s is vagyok, de ennek - sajnos - leáldozóban...
7

Nyílt forráskódú, valódi

Hidvégi Gábor · 2012. Szep. 17. (H), 13.01
Nyílt forráskódú, valódi többplatformos Delphi. A fordítója nagyon lassú (a régi Delphikhez képest), normál beállításokkal a legkisebb .exe fájl 25 megás (tele van hibakereséshez használatos szimbólumokkal), optimalizálva 5 megás.
8

Köszönöm az eddigi

kormanyos · 2012. Szep. 18. (K), 15.31
Köszönöm az eddigi válaszokat. JSP-ről valamit tudtok mondani?
9

JSP

Poetro · 2012. Szep. 18. (K), 15.43
A JSP a Java Server Pages rövidítése. Ez igazából egy template nyelv, amit a Java alkalmazás kiterjeszthet egyedi elemekkel, amik vagy változókat állítanak be, vagy pedig egy szöveg darabot adnak vissza (HTML / JSON / JavaScript stb.) Ezen kívül lehet bele Java kódot is írni, de nem "szabad" :) (mivel a logikának nem a view rétegben a helye). JSP fájlok behívhatnak más JSP vagy JSPF fájlokat (ezek JSP darabok (fragment), amik nem képezhetnek önálló view-t, csak annak egy részét).
10

jsp

kormanyos · 2012. Szep. 18. (K), 15.52
Köszönöm. Tehát ha írok egy alkalmazást MVC architektúrában, akkor az megoldható, hogy a Model és Control rétegek Java-ban, a View réteg pedig JSP-ben íródjon?
11

Igen

Poetro · 2012. Szep. 18. (K), 16.58
Lényegében erről van szó.