ugrás a tartalomhoz

Windows-os gépen többféle környezet?

EL Tebe · 2012. Aug. 3. (P), 18.33
Sziasztok!

Van ötletetek és tapasztalatatok arra, hogy hogyan lehet (windows-on) többféle fejlesztői környezetet kialakítani és teljesen elszeparálni?
Fejl. programokat, teszt-webszervert, adatbázisokat, stb.
(Jelenleg: php mysql apache netbeans | asp mssql, "webmatrix" :) )

Az eredeti cél az lett volna ugye, hogy a két "nagy csoportot" külön tudjam választani: amikor az egyik kell, akkor feleslegesen ne töltődjön/induljon el a másik, ne legyenek bent azok a könyvtárak a user könytárába, ami a másik csoportba tartozik, ésatöbbi.
(Arról nem is beszélve, hogy a munkámat és a hobbi garázdálkodásomat is teljesen külön szedném)

Naív módon csináltam több felhasználói fiókot, aminál az első buktató az volt, hogy egy halom eszköz csak rendszergazdai joggal futatható.
Aztán: a programok nagy százalékánál 2 lehetőség van: vagy fel van telepítve és milliónyi más szolgáltatás is (hálózati beállítások stb) vagy nincs feltelepítve - teljesen függetlenül, hogy ki a user.

Jött a B verzió: mi lennne ha virtuális gép(ek)en dolgoznék? Mivel azon lehetne a legjobban elkülöníteni ezeket - csakhogy ott meg jogi dolgokba ütköztem: konkrétan a Windows (oem verzió persze..) és más fizetős progikat meg kéne vennem külön a virtuális gépre..

Szóval, most ott tartok, hogy írok ide néhány sort, hátha valakinek van hasonló tapasztalata...
 
1

Mi a cél?

Poetro · 2012. Aug. 3. (P), 19.30
Mi a pontos célja ennek az egésznek? Miért nem csak indítasz el egy Apache HTTP szervert, egy MySQL-t? Ezek után létrehozol 3 adatbázist ezzel szimulálva a fejlesztői, teszt és éles oldalt, létrehozol 3 domaint a gépeden, ami a localhostra mutat, de termesztésen másik mappára, ebből eredően másik kódbázisra. Ha ezek mellett akarsz például ASP-t is fejleszteni, akkor az HTTPD-ben beállítasz egy proxy-t, ami az IIS szerverre mutat (vagy csak IIS-t futtatsz, és azt küldöd reverse proxy-val az Apache-ra, amelyik szimpatikus), és így mindenki tud futni a másik mellett, és mindenből csak egy példányt kell elindítani. Ha valami miatt mégis kellene több Apache / MySQL, akkor azokat külön porton indítod, és maximum eléjük raksz egy reverse proxy-t, pl. nginx, vagy lehet az egy másik Apache is, amivel a forgalmat a megfelelő szerverre irányítod a domain alapján. Hasonló a helyzet a MySQL és IIS szerverekkel is.
2

köszi

EL Tebe · 2012. Aug. 4. (Szo), 18.26
akkor az HTTPD-ben beállítasz egy proxy-t, ami az IIS szerverre mutat (vagy csak IIS-t futtatsz, és azt küldöd reverse proxy-val az Apache-ra, amelyik szimpatikus), és így mindenki tud futni a másik mellett, és mindenből csak egy példányt kell elindítani.


Nah ez az infó befoltozott most egy nagyobb űrt a tudományomban :))
Köszi!

Amúgy a userenként elszeparált telepítések célja egyrészt az lenne, hogy a céges dolgok ne keveredjenek az otthoniakkal (pl szoftverliszenszek) másrészt pedig ha csak mysql-apache párosban fejesztgetek, akkor feleslegesen ne töltsek be egy zsáknyi egyéb erőforrászabáló dolgot. (És persze mindezt kényelmesen, ne pedig belépés után egyesével leállítgatva)
3

Virtgép

janoszen · 2012. Aug. 5. (V), 09.14
Telepítsd virtuális gépekre az egyes környezeteket?
4

janoszen tudja :D

szabo.b.gabor · 2012. Aug. 7. (K), 11.09
Csatlakoznék janoszenhez.

virtuális gép, és ha ajánlhatom akkor legyen már linux. egy ubuntu server telepítése amúgy fényévekkel könnyebb, mint windows alatt összehozni bármit is, plusz ha éles rendszert kell matatnod, nem lesz teljesen idegen a környezet.

fejlesztőeszközök maradjanak a host (windows) gépen, és a guest-ről (linux) oszd meg a fájlokat samba-val vagy ami szükséges és akkor a host gépről tudod tologatni szépen.

ha virtuális gépet telepítesz, ha ajánlhatom csináld két hálókártyával az egyik legyen nat-olt hogy legyen a gépnek net elérése. a másik pedig legyen host-only, ezen figyelhet a webszerver amit saját gépről szépen elérsz. nekem legalábbis ez a felosztás jött be.

egy virtuális gép pedig simán túlél egy host újratelepítést, sőt oprendszer váltást is. ha gondolod alap dolgokban tudok segíteni, ha pedig kevésnek bizonyulnék, vannak itt nálam jobban hozzáértők is.
5

fincsi - jöhet az összegzés és a téma lezárása

EL Tebe · 2012. Aug. 29. (Sze), 14.32
fejlesztőeszközök maradjanak a host (windows) gépen, és a guest-ről (linux) oszd meg a fájlokat samba-val vagy ami szükséges és akkor a host gépről tudod tologatni szépen.


Végül ezt választottam.

Köszönöm, hogy felajánlottad a segítségedet a telepítésekhez - egyelőre minden okés. Volt egy kis kavarás a klónozott virtualbox guest-ek hálózati kártyái körül (mac-címnek azonosnak kell lennie, különben nem látja az eth0-t), de ezen felül minden okés.

--

Összefoglalásképpen:

Három fizikális (VirtualBox host) gép: céges, otthoni, netbook.
(Az otthonin főleg grafikai, vagy más teljesítményigényes munkákat csinálok - ami egy netbook-on necces/kényelmetlen lenne, de a strandra a netbook-ot viszem :) )

A munkát Windows alól szerettem volna végezni. Ezt szoktam meg, ehhez vannak licenszeim ésatöbbi. (Igaz, hogy munkakörnyezetről beszéltünk, de az otthoni gépen DirectX is kő.)

A netbook-on Windows 8 van. Fura, de ez az egyetlen az eddig próbált grafikus felületű oprendszerek közül, ami akadozás nélkül fut az ezer éves 1magos 32bites Atom procis gépen (2GB ram és ssd meghajtó ide-vagy oda).
Most jól műödik úgy, hogy nem kellett megszabadulnom az amúgy szép grafikus felületektől/effektektől. Lehet h másnak nem, nekem számít ez is :)

A VirtualBox-ban létrehozott virtuális gépeken lehet bátran garázdálkodni: kipróbálható egy halom dolog és ha szükséges pillanatok alatt visszaállítható az előző állapot. Fejlesztési környezethez, de tanulásra is kiváló. Ez utóbbit talán nem is említettem, mint fontos kritérium.

Sőt, az is eszembe jutott, hogy egy-egy szoftverfrissítés előtt csekkolhatom, hogy a frissítés totál hazavágja-e az ugyanolyan guest-rendszert vagy sem.

A létrehozott gépeket (lemezkép fájlokat) pedig bármelyik host-gépen meg tudom nyitni, így oda hurcolászom ahova akarom, és azzal a géppel dolgozok, amelyikkel épp jól esik.