ugrás a tartalomhoz

back-end vs front-end web design

psita · 2012. Júl. 18. (Sze), 15.38
Sziasztok!

Szeretnék tanulás mellet egy weblapkészítő vállakozást nyitni és azon gondolkodom, hogy képes-e egy ember egyszerre 100%-ot nyújtani back-end és front-end téren. Tehát ha mundjuk elég jól ismerem a PHP-t, JSP, .net keretrendszert, akkor képes vagyok-e úgyanilyen jól megírni egy CSS-t, ActionScript-et. Mi erről a véleményetek? Esetleg tud valaki tapasztalatokat, tanácsokat adni az egyedül történő weblapkészítésről?

Válaszaitokat előre is köszönöm!
 
1

Attól függ...

Max Logan · 2012. Júl. 18. (Sze), 16.15
…mire hajtasz és mire vagy képes. Ha ismered a képességeid, tudod, hogy mit tudsz megtanulni és konstansan teljesíteni, akkor lehet korrekt egyszemélyes megoldást is felépíteni. De ehhez persze be kell lőni, hogy milyen munkamódszerekkel tudsz/szeretsz dolgozni és erősen meg kell válogatni az ügyfeleket, projecteket. Ha így teszel, akkor tud működni a dolog.

Hogy maradsz-e ezen a szinten, vagy felépítesz egy céget az idők során, ahol aztán más dolgozik, te pedig inkább a céget babusgatod, már csak rajtad és a középtávú céljaidon, meglévő vagy meg nem lévő motivációdon múlik.

100%-os pedig sosem leszel egy ilyen „vegyesfelvágott” megoldásban, de mára már egy-egy részterületen is nagyon nehéz vagy (szinte) lehetetlen…
2

Meg kell tanulni

Poetro · 2012. Júl. 18. (Sze), 16.17
A CSS-t, JavaScriptet ugyanúgy meg kell tanulni, ahogy megtanultad a PHP-t, Java-t, C#-ot. És főleg rengeteg tapasztalat szükséges ehhez a kettőhöz, mert meg kell küzdeni az implementációk közötti jelentős különbségekkel. Én sok évvel ezelőtt csináltam ilyeneket, azóta csak hébe-hóba vállalok el ilyen feladatot. Ami fontos, hogy tudd, hogyan működik a Web: HTTP, HTML, CSS, JavaScript. Az, hogy mi történik a szerver oldalon sokszor sokkal könnyebb leírni, mint azt, ami a kliens oldalon történik, mivel sokkal több a buktató. És itt nem végtelen ciklusokról, NullPointerException-ökről van (csak) szó, hanem a sok kísérletezésről, utánaolvasásról, hogy az adott szolgáltatást hogyan lehet általánosan megoldani, hogyan lehet hibát keresni, majd az egyes böngészők egyedi megoldásait, hibáit, szolgáltatásait, hogyan lehet közös nevezőre hozni. Ugyanis egyik böngésző sem tökéletes. Ha csak az asztali böngészőknél maradunk, akkor ott mindjárt van legalább 5-6, amik jelentősen tudnak különbözni, és még nem is beszéltünk a mobil eszközök (okostelefonok, nem okos telefonok, tabletek stb) böngészőiről.
3

Köszönöm a válaszod! A CSS

psita · 2012. Júl. 18. (Sze), 19.58
Köszönöm a válaszod!
A CSS nagy részét ismerem, de most is folyamatosan tanulom a w3.org-ról, de a CSS3 jelenlegi támogatottsága miatt elég sok minden van amire figyelni kell pl.: IE nagyon kevés mindent támogat és fallback contentet kell adni neki. A JavaScript-nek pedig az alapjait ismerem és a jQueryt, de a JavaScriptet szeretném magas szintre hozni. Annak hogy hogy működik a web utánanéztem, memorizáltam.
4

Lehet

janoszen · 2012. Júl. 18. (Sze), 23.12
Lehet ilyet, nagyon sokáig igyekeztem mindennel képben lenni. Ez viszont azzal járt, hogy a munkaidőm jelentős százalékát arra fordítottam, hogy ezeket a technológiákat kutattam, teszteltem. Ez egy nagyon szép időszaka volt az életemnek és minden héten kisült valami olyasmi, ami üzletileg is hasznos volt. Sajnos mostanában már kevésbé tehetem meg.
5

Mit hívunk 100%-nak?

Pepita · 2012. Júl. 18. (Sze), 23.24
Szerintem képes lehetsz 100%-ot nyújtani egyedül is, már ha a minőséget/használhatóságot tekintjük százalékosan. Ehhez nagyfokú szervezőkészség kell, az egyes részfeladatok megoldása közben kell tudni a másikokon gondolkodni és nem szabad leragadni egy-egy felmerülő problémánál, rögtön tudni kell nézőpontot váltani, hogy másik szemszögből tekintve "kipattanjon a szikra".

Megvannak az előnyei is az egyedüli munkának (pl. nincs vita a frontendes - backendes közt), de határidőkben biztosan nem egy versenyképes megoldás. Az egyes területeken mindig gyakorlottabb (és gyorsabb) az a fejlesztő, aki szinte csak azon az egy területen dolgozik.

Kevés ember alkalmas egyedül profi site-ot csinálni, de a team-ekben is sokszor előfordul gányoló. A jó minőség nem függ a fejlesztők számától, inkább azok össztudásától és hozzáállásától. Előbbid nemigazán lehet egyenlő a több emberével, míg hozzáállásban elég az is, ha egy teamben egy embernek túl rossz, máris gagyi lesz a "termék".
6

Igen, a 100%-ot a

psita · 2012. Júl. 19. (Cs), 10.26
Igen, a 100%-ot a minőségre/használhatóságra értettem. Még csak 17 éves vagyok, tehát nem akarok még foglalkoztatni egy frontendes-t. De remélem ez egy pár éven belül változik. Nagyon hasznos tanácsokat adtál. Köszönöm!
7

Sok sikert! :)

Pepita · 2012. Júl. 20. (P), 01.40
Elárulok még egy dolgot (mert ifjú titán vagy):
amikor céget alapítottam egy régi munkahelyi ismerősöm - sokat tapasztalt ügyvezető - ezt mondta:
- Higgye el P., az első 10 év az, ami nagyon nehéz. Ha ezen túl van, akkor lehet, hogy egy kicsit könnyebb lesz.
Hát a 10 év már letelt, nem lett könnyebb... Vállalkozást indítani / "beüzemelni" nagyon nehéz. Ma talán még nehezebb, mint 10-15 éve volt. De hajrá!..
8

Köszi :)

psita · 2012. Júl. 31. (K), 20.20
Tudom hogy egy vállakozás sok gonddal jár, főleg gimi mellet, amikor nem csak 100%-ban erre koncentrálok egész nap. De úgy vagyok vele, hogy egy próbát megér, ha most nemjön össze, nem bírom a kettőt egyszerre, akkor kicsit még várok vele, ha meg bejön, akkor annak nagyon örülök. :)
9

Költségek

Poetro · 2012. Júl. 31. (K), 23.08
Azt ugye tudod, hogy a vállalkozásodnak akkor is vannak költségei, ha senki nem csinál benne semmit? Azaz akkor is valakinek könyvelni kell, és be kell fizetni az adókat, ha nincsen se bevétel, se egyéb kiadás. Azaz mindenképpen kellő mennyiségű tőkével kell rendelkezni, hogy megérje belefogni, különben csak az ablakon lapátolod ki a pénzt.
10

Attól függ

Pepita · 2012. Aug. 1. (Sze), 00.37
A mai helyzettel - sajnos - nem vagyok eléggé tisztában, de egyéni vállalkozást lehet(ett) szüneteltetni is - költségmentesen -, illetve vmelyik itteni témában már volt vmi 7-es adószám, ami szintén jó lehet, de semmit nem tudok róla.

Az ő esetében inkább attól tartok, hogy esetleg még kiskorú (gimis), illetve ha vállalkozása van (lesz), akkor eleshet olyan plusz lehetőségektől, amik a pályakezdőket érintik (már ha vannak még ilyenek). Másik gond, hogy ha már vállalkozik valaki, akkor kevésbé szeretik alkalmazottnak felvenni. Ez nem tudom miért, de így van.
13

Vállalkozó diák

psita · 2012. Aug. 1. (Sze), 13.23
Tudom, hogy egy rendes vállalkozásnál minden hónapban és mindig fizetni kell. De van egy olyan vállalkozási forma, hogy vállalkozó diák, aminek az a lényege, hogy ha nappali tagozatos tanuló vagy, akkor az adózni csak akkor kell amikor van vállakozói kivétem és akkor is csak 7%-ot kell összességében. Én erre a formára gondoltam, mivel nincs más ötletem, hogy lehetne legálisan ezt a weblapkészítést csinálni, még lehetne megbízási szerződéssel, stb. De a vállalkozó diák szerintem egyszerűbb, de még leülök és átbeszélem egy könyvelővel.
11

Nem jó

Pepita · 2012. Aug. 1. (Sze), 00.46
amikor nem csak 100%-ban erre koncentrálok egész nap
Ezzel a hozzáállással nem érdemes nekikezdeni. Egyszemélyes vállalkozás legalább 200%-ot kíván:
- egy 100%-os cégvezető-menedzsert, aki tárgyal, szerzi a munkát, veszekszik a könyvelővel-bankkal-stb, üzleti stratégiát épít, ...;
- és egy 100%-os dolgozót (szakembert), aki a megszerzett munkát nagyon jó minőségben, gyorsan (határidőre) elvégzi, jobban, mint "a másik cég(ek) alkalmazottja(i)".

Ha ez nincs meg benned, vagy nincs energiád/időd rá, akkor csak kisebb-nagyobb gazemberkedések által fogsz tudni munkát (pénzt) szerezni. Egy vállalkozás sohasem "jön be". Állandóan foglalkozni kell vele, még ahhoz is, hogy szinten tartsd.
14

A 200% menni fog

psita · 2012. Aug. 1. (Sze), 13.27
Attól nemigazán félek, hogy nem tudom a kettőt egymés mellet csinálni. A fenti mondatrész amit idéztél, azt pedig úgy értettem, hogy az órák alatt nem erre fogok koncentrálni, de délután és hétvégéken viszont 100%-ban csak erre koncentrálok és dolgozom.
12

Amíg iskolába jársz,

Hidvégi Gábor · 2012. Aug. 1. (Sze), 08.43
Amíg iskolába jársz, koncentrálj arra, dolgozhatsz még eleget. Te már valószínűleg hetvenvalahány évesen mész majd nyugdíjba, bő ötven év munka után, aztán pár év múlva meg is halsz. Tanulni fiatalon a legkönnyebb, mindennek megvan a maga ideje.
15

Végül is: +1

Pepita · 2012. Aug. 1. (Sze), 23.45
Bár nyúgdíjba - már szerintem én sem megyek...