ugrás a tartalomhoz

Pénzbehajtás problémás ügyfelektől, hogyan?

csigafattyu · 2011. Május. 16. (H), 18.21
Sziasztok! Épp most volt nálam egy barátom, aki pénzbehajtással foglalkozik. Nem maffiózó, hanem követeléskezelő cége van. Beszélgettünk arról, hogy a webes szakmában mennyi érvénytelen sutyerák megrendelő van, aki az élő fába is beleköt, meg újracsináltat mindent ötvenszer, de a végén fizetni nem akar, pedig nem is nagy összegekről van szó. Erre felvetette, hogy esetleg csinálna egy divíziót a cégen belül, ami kifejezetten a szabadúszó designerek, programozók és hasonlók igényeire állna rá. Tehát akár pár tízezer forintos összegeknek is utánamennek, és szakszerűen meggyőzik az ügyfelet, hogy nem érdemes szórakozni. Ennek persze díja van, de azt is az adóson hajtják be. Megvannak a módszerek arra is, ha nincs írott szerződés, csak szóbeli megállapodás, a bírósági úttól kezdve a nyomásgyakorlásig számos dologhoz értenek.

Kérdés, szerintetek lenne-e igény egy ilyen szolgáltatásra? Fordulnátok-e egy ilyen céghez, ha már megint megpróbált átverni egy gyökér ügyfél, aki azt hiszi, ő nagy ember, mert mondjuk autószalonja van?
 
1

Szolgáltatás

janoszen · 2011. Május. 16. (H), 19.56
Szerintem, a dolog ott van elcseszve, hogy csomóan üzembe helyezik az oldalt, mielőtt az ügyfél fizetne. Ráadásul az ügyfél szerverén, ahol nehéz korlátozni, ha nem fizet.

Tovább megyek, az valószínűleg sok ügyfélnek bejönne, ha havonta fizet 5000 Ftot hűségszerződéssel tárhelyért, mindenért és nem a honlapért egyszer nagy összeget. Melós, de több értelmet látok benne, mint a behajtósdiban.
2

Persze, vannak megoldások, de

csigafattyu · 2011. Május. 16. (H), 20.01
Persze, vannak megoldások, de itt nem arról van szó, hogy lehet elkerülni a buktát, hanem hogyan lehet megoldást találni, ha az ügyfél inkorrekt. Az pedig mindenkivel előfordul, aki nem ravaszkodással tölti az idejét, hogy minden lehetőséget kizárjon. Eleve a munkák 99%-át számla nélkül, tehát szerződés nélkül végzik. A hűségszerződéses dolog meg abszolút nem gyerebe, mert ki a fene fog gürcölni egy több százezres értékű munkával, hogy aztán húsz év alatt kapja meg érte a pénzét ötezer forintos részletekben.
3

Részletek

janoszen · 2011. Május. 17. (K), 00.06
Akkora részleteket kell mondani, hogy megérje. Az ügyfélnek az plusz fícsör, mert nem nyomja meg annyira a cashflowt.

Ami a sutyerákokat illeti, amíg nincs a megbízási szerződés alapján szabályszerűen kiállított és az ellenoldalon befogadott számla, szvsz nem lehet vele mit csinálni, de javíts ki ha tévedek. Ezen a ponton el is bukott a fizetési nehézségekkel küzdő projektek 90%-a.
4

Hát, ez a te véleményed, ez a

csigafattyu · 2011. Május. 17. (K), 02.54
Hát, ez a te véleményed, ez a cég meg pontosan arra szakosodott, hogy a szóbeli szerződést megszegő ügyfelekből kiverje a pénzt. A kérdés nem arról szól, hogy ki szerint miért nem működik valami (ami amúgy működik), hanem hogy mennyire gyakori az átverés a szakmában. Én ugyan kb. 2003 óta nem dolgoztam megrendelésre, pont azért, mert elegem lett a sok fillérb*szó nagyfejűből, akikből úgy kell verőlegényekkel kipofozni 20-30 ezer forintot is egy bannerért vagy egy logóért, de gondolom, a fizetési morál azóta sem erősödött Magyarországon. A számla nélküli teljesítést az én nyolc-tíz évvel ezelőtti tapasztalatom szerint a legtöbben úgy értelmezik, hogy ingyen kapnak valamit. Számlával meg a megrendelők fele visszalép. Tévedek, hogy ez ma is így szokás?
5

3 éve

janoszen · 2011. Május. 17. (K), 08.02
Én utoljára 3,5 éve dolgoztam ilyenben, de ennyire nem volt vészes a helyzet. Általában az volt a baj, hogy az ügyfél igényei felmérése volt elégtelen. Sajnos az ügyfelet végig kell vezetni, együtt kell dolgozni vele és az egyes munkafázisokat jóvá kell hagyatni, így könnyebb utána elkapni, ha mégsem fizet.
6

Szia! Véleményem szerint az

Cadogan · 2011. Május. 17. (K), 09.23
Szia!
Véleményem szerint az ötlet tényleg jó lenne, ha ez megoldható de még akkor sem biztos, hogy lenne keresete, mivel személy szerint is volt már sok problémás ügyfelem akik tényleg nehézkesen akartak fizetni de a kapcsolati tőke miatt fordulnék legvégsőbb esetben ehhez a céghez mivel ha minden emberre egyből behajtókat küldenék akkor azok az életbe többet nem akarnának velem dolgozni, vagy ismerőseiknek engem tanácsolni. Én is részben proclub-al értek egyet, hogy az a fejlesztő aki fizetés nélkül felteszi a honlapot az ügyfél tárhelyére, szerverére vagy átadja a banner-t,nyomdai terméket, az csinál nagy hülyeséget, és ilyen esetekben az ügyfél is sokkal kevésbé akar majd fizetni. És természetesen az sem árt ha minden megbízás elején elkértek egy 50%-os előleget én személy szerint enélkül hozzá sem kezdek a munkához, és ez a gázos ügyfelek nagy részét ki is szűri.
Meg persze vannak hülye ügyfelek is aki kifizetett már nekem 600 eFt-ot egy portál elkészítéséjért a vége elött kért még egy módosítást beáraztam neki 30 eFt-ra ez volt fél éve és azóta nem sikerült kifizetnije a 30 eFt-ot az oldala meg ott áll a szerveremen ő meg semmit nem tud vele kezdeni, na aki ilyen szerencsétlen arra meg ezért nem küldenék behajtókat.
8

Tökéletes megoldás

morocztamas · 2011. Május. 28. (Szo), 14.49
kifizetett már nekem 600 eFt-ot egy portál elkészítéséjért [...] és [...] nem sikerült kifizetnije a 30 eFt-ot az oldala meg ott áll a szerveremen

Szvsz akármennyire is kis résszel tartozik, addig ne kapja meg a kért munkát.
7

Erre azonnal beneveznék, és

H55 · 2011. Május. 28. (Szo), 11.42
Erre azonnal beneveznék, és adnék is munkát már holnap!
9

Felmerülő kérdés

morocztamas · 2011. Május. 28. (Szo), 14.53
Azért szépen felmerült bennem a kérdés, hogy törvényes-e? Ugyebár ha kiverik belőle a pénzt.
Bár nekem főként az szúrt szemet, hogy a megrendelő fizeti a behajtókat is ki. Na de milyen indokkal? Késlekedésért, amiért nem fizetett? Az a munkavállalót illetné, így ugyanott vagyunk, hogy mégis csak mi fizetünk.
10

Pedig a pénzbehajtás

Blackfire · 2011. Május. 30. (H), 14.22
Pedig a pénzbehajtás költségeit az adósnak kell fizetni. Volt már számlatartozásom és mikor kifizettem, a késedelmi kamat mellett ott volt ez a tétel is. A fizetési felszólításokban is benne van, hogy engem fog terhelni a felmerülő költség.
11

Érthető.

morocztamas · 2011. Május. 30. (H), 19.29
Így már minden világos. Kösz!
12

Legyél következetes

stan · 2011. Május. 31. (K), 11.58
Ha ilyen helyzetbe kerültél, csakis magadat okolhatod, mert nem voltál eléggé következetes.

Le kell bontani a munkát heti részekre, és minden részért előre kell fizetni. Addig nem állsz neki a következő hétnek, még meg nem érkezik a pénz.

(Próbálj meg rendelni egy domain címet úgy, hogy azt mondod a szolgáltatónak: majd utólag fizetek. Nyilvánvalóan nem fog menni. Ők tudják, hogy nem szabad ingyen dolgozni.)

A másik, hogy nem szabad az ő tulajdonában lévő tárhelyen dolgozni, és csak akkor szabad átmásolni az ő szerverére, ha már kifizetett mindent.

Átadás után nyomatékosan meg kell kérni az ügyfelet, hogy tüzetesen nézze át a weboldal összes kért funkciójának működését. Majd ez után alá kell vele íratni egy teljesítési igazolást, melyben nyilatkozik, hogy további igénye nincs, és a kért szoftver a rendeltetésének megfelelően működik.

Ezeket a legnagyobb jó szándékkal mondom, nehogy valaki félreértse. Mert egyébként nekem sem fizettek ki a mai napig kb. 100 ezer forintot egy weblapért. Pedig már perrel is fenyegetőztem, de végül mégsem pereltem be az ügyfelet, mert az túl drága és macerás lett volna. Inkább elhatároztam, hogy a jövőben sokkal figyelmesebb leszek.
13

pénzbehajtás

francese · 2012. Aug. 16. (Cs), 10.11
Szerintem nagyon is volna rá igény. Az embe hall innen-onnan a lenyúlási történetekről aztán rájön, hogy vele is megtörténhet. Vannak akiknek a kisebb összegek is számítanak, mit csináljon, ha nem adnak vissza 10.000 Ft-ot, mondván, hogy az nem nagy pénz? Tele van ilyen piti csalókkal az ország.