ugrás a tartalomhoz

Reszponzív wordpress témák használhatósága

holli · 2012. Május. 28. (H), 09.51
Kedves Fórumozók,

változó tartalmú honlapot szeretnék, ezért - bárhonnan is származik a honlap - mindenképpen kellene hozzá egy tartalomkezelő rendszer. Mások véleménye alapján a wordpress tűnik legegyszerűbbnek, és rengeteg téma érhető el hozzá.

Megakadt a szemem a reszponzív témákon, annyira, hogy lényegében leragadtam náluk (pl. Website, Adapt, PixelPower, Focus.)

Nem tudom viszont, hogy mennyire felhasználóbarát verziók ezek.

Jól használhatók-e jelenlegi formájukban, esetleg megérné őket felgyorsítani pl. mozdulatlan tartalomrészeknél a php-kérések kigyomlálásával, slide-ok kiszedésével (alig akad olyan téma, ahol ne lenne főoldali slide, én nem nagyon szeretem, de biztosan oka van annak, hogy mindenki slideozik).

Mivel php-hez egyáltalán nem értek (és most sajnos nincs is időm hozzáfogni érteni), további kérdés, hogy ti milyen szempontot javasoltok figyelembe venni a téma kiválasztásánál. Egyáltalán, elég jól megírt témák-e ezek ahhoz, hogy lényeges változtatás nélkül használhatók legyenek, vagy komolyabb szerkezeti átalakítást, optimalizálást (+szabványosítást + akadálymentesítést) igényelnek, esetleg egyszerűbb lenne nulláról kezdve felépít(t)e(t)ni egy wordpress témát, ha összeállt a látványterv.

Előre is köszönöm a segítségeteket.
 
1

Mások véleménye

Pepita · 2012. Május. 28. (H), 10.33
Tudom, nem a kérdésedre válaszolok, de:

- Én inkább Drupal-t ajánlanék, főleg azért, mert
Mivel php-hez egyáltalán nem értek

- A wordpress témákat beállíthatóságuk, testreszabásuk szempontjából nem (sem) ismerem, a Drupal sminkek (ingyenesek) közt (is) van sok egész jó. Mással megíratni is lehet hozzá. (Ha rendes látványterved lesz, szerintem tutti, hogy egyedi téma/smink kell hozzá.)
- Egyszerűen csak összeklattyolgatod az oldalt, egész jó magyar könyvek is elérhetők hozzá.
2

WordPress

tiku I tikaszvince · 2012. Május. 28. (H), 11.23
A tapasztalatok azt mutatják, hogy ha a cél a tartalom közlés, és semmi extra funkciót nem igényel az oldal, akkor a WordPress egy nagyon jó választás lehet. Az adminisztrációs felület kezelését, informatikai képzettség mértékétől függetlenül, nagyon gyorsan szokták elsajátítani a megrendelők.

A Drupal-t csak akkor tartom jó ötletnek, ha van telefonhívás közelségben olyan ismerős, aki az első időkben bármikor rendelkezésre áll, vagy ha a karbantartó ember stabil Drupal ismeretekkel rendelkezik.

Az a helyzet a reszponzív témákkal, hogy semmi varázslat nincs bennük. Kicsit leegyszerűsítve, mondhatjuk, csak annyi az extra, hogy a hozzájuk írt CSS-ben leírják, mi hogyan rendeződjön át az alap layouthoz képest.

A slider nem kötelező elem. Az ilyen demo siteokon minden lehetőséget reprezentálni szoktak, hogy lássa az érdeklődő mi minden van már megoldva. Ha neked nem kell slider, kikapcsolod. Ez a funkciógazdagság az előnyük a kész témáknak. Ugyanakkor ez a hátrány is. A nem használt funkciók növelhetik a teljes oldal erőforrás igényét.

A hivatkozott WP témák (amennyire a kimenetből megítélhető) akadálymentesség szempontjait teljesítik és a SEO-t, technikai oldalról szépen megtámogatják; komolyabb SEO-hoz mindenképp érdemes valami kifejezetten ezzel a területtel foglalkozó WP Plugint telepíteni (http://mashable.com/2009/03/20/wordpress-seo-plugins/).

Ha egyedi megjelenést szeretnél, akkor nem érdemes ezekből a teljesen kidolgozott sablonokból indulni, hanem válassz egy jó technikai alap témát, ami ad egy keretet, és arra építve alakítsd ki a teljes megjelenést (Bones, Base Theme framework, Top 3 WordPress base themes for development, The _s Theme)
3

gratulálok ;)

Akron · 2012. Május. 28. (H), 12.49
@Pepita: Tehát azért mert te nem ismered a Wordpress-t inkább használjon Drupalt ??? Gratulálok ehhez a logikusan megalapozott tanácsodhoz.

@holli: Nem írtad, hogy várhatóan milyen forgalmú oldalról van szó. Ha átlagosnál nem nagyobb látogatottságú lesz az oldal, úgy gondolom WP esetében nem kell aggódnod a felvetett kérdéseid miatt és "reszelni" sem nagyon kell ezeken a témákon.
6

Nem azért.

Pepita · 2012. Május. 30. (Sze), 22.54
Én is gratulálok neked a WP megrögzöttségedhez, nem is nagyon fogsz széleslátókörűen gondolkodni. Elsősorban egyedi fejlesztés híve vagyok (egyszerű fw alatt), ez alól csak az a kivétel, ha nagyon-nagyon sok olyan dolgot kéne leprogramozni, ami bent van a CMS-ekben. Arról, hogy én miért tartom jobbnak a Drupal-t a WP-nél (nem csak magamnak, hanem Hollinak is) oldalakat tudnék regélni, de nincs hozzá türelmem.

Nagyon meggondolatlanul és minden alap nélkül vádoltál meg. Ha ezáltal igyekeztél okos(abb)nak feltüntetni magad - hát...
4

Nem elég profinak lennie, annak is kell látszania

holli · 2012. Május. 28. (H), 13.31
@pepita: az eszem talán megvan a drupalhoz, de a tudásom egész biztosan nincs, és ez egy darabig így is marad :) Nagyon fontos szempont, hogy ne legyen gagyi hatású a honlap, márpedig az összeklattyolásnak megvan ez a veszélye, és normál látogató nem szokott azzal vigasztalódni, hogy a forráskód viszont nagyon szép, 3D-nézetben meg egyszerűen pazar. Úgy érzem, lényegesen nagyobb biztonsággal tudok mozogni wordpress környezetben, a drupal nekem olyan, mintha B kategóriás jogsival kellene vadászrepülőt vezetnem. Egyszer, talán.

@tiku I tikaszvince: mindig így kezdődik a neten, elindulok egy viszonylag határozott cél felé, aztán a végén teljesen máshol kötök ki. Közelebbről megnézek egy-két kerettémát, hátha ott lapul köztük a tökéletes(en rugalmas) vázlat. (Tökéletes kidolgozott témát eddig még nem találtam.)

@Akron: igazából fogalmam sincs, mekkora az átlagos látogatottság, de nyilván mélyen alatta lennék - durva egyszerűsítéssel az "el tudnád küldeni e-mailben?" típusú, napi néhány darab kérés teljesítésére lenne használva: bemutatkozás, elérhetőség, információk (blog), fotók (galéria), apróságok (kapcsolati űrlap, RSS, esetleg facebook és tsai stb.), nagyjából ennyi.
7

Összeklattyolgatás

Pepita · 2012. Május. 30. (Sze), 23.00
Azért nem egészen egyre gondoltunk, szerintem. Én arra gondoltam, hogy megúsz(hat)od egyetlen PHP tag leírása nélkül.

Persze, ha a WP-t érzed közelinek, akkor használd azt. Én mondjuk több helyen olvastam komoly biztonsági résekről WP-n, emiatt nem is foglalkoztam vele. A Drupal-lal is "csak ismerkedünk"...
8

nem ismerkedem ;)

holli · 2012. Május. 31. (Cs), 08.44
A drupal önmagában teljesen rendben van, csak hozzám képest nem praktikus: ahogyan fentebb elhangzott, segítség kellene hozzá legalább az elején, ha meg már segítség, akkor nem biztos, hogy érdemes a "szabjunk testre önállóan olcsó témát" vonalon megmaradni, és ha profi webfejlesztés sok pénzért, akkor számomra nincs jelentősége, hogy milyen egyszerűen lehet modulokból építkezni.

A hozzászólásokból azt szűrtem le - köszönöm mindet -, hogy az elképzelésemhez WP-t rendelni elég jó választás, és fejlesztői szempontból is vállalható.

Azért időnként majd rá-ránézek a honlapotokra, hogy milyen messzire sikerült jutnotok a drupallal való ismerkedésben :)
9

Nem értem

Pepita · 2012. Május. 31. (Cs), 13.12
Azért időnként majd rá-ránézek a honlapotokra, hogy milyen messzire sikerült jutnotok a drupallal való ismerkedésben :)
Ezt nem értem. Saját honlapon csak akkor használnék CMS-t, ha fontos lenne számomra, hogy sűrűn töltsek fel - és többféle - tartalmat. Miért csinálnék magamnak több munkát a tartalomfrissítésekkel?

Nem tudom eddig mennyire derült ki, de én elsősorban programozni szeretek, nem pedig a különféle template-rendszerekhez igazodni. De sokszor előfordulhat, hogy túl sok lenne egyedileg végigprogramozni az oldalt - és mondjuk csak olyan funkciók kellenek, amik bent vannak a CMS-ekben. Pl. ha csak egy privát fórum-felület kell, "a design mindegy", akkor ez max. fél munkanap (ilyet elkövettem D6-al).

Szóval megígérem - ha eszembe jut -, ha komoly éles oldalt csinálok Drupallal, szólok. De valószínűbb, hogy saját - és egyszerűbb - rendszert fejlesztek a jövőben.
5

Mi ez a rengeteg @?!

Pepita · 2012. Május. 30. (Sze), 22.46
Nem tudnátok oda válaszolni, ahova szánjátok?