ugrás a tartalomhoz

Webdesigner tanfolyam érdekesség

lamase · 2012. Már. 31. (Szo), 11.16
Sziasztok!

Bejegyzésem egy web designer képzést hirdető weboldalról fog szólni, melyre teljesen véletlen találtam rá. Ha logikusan belegondolunk egy ilyen jól megfizetett szakmát főleg az oktat akinek a zsebe piszkosul televan, vagy abszolút nem ért hozzá.(aki ért hozzá csinálja, aki nem tanítja) A webdesigntanfolyam.eu oldalról van szó, mely a frissen végzett "hallgatói" között pályázatot hirdetett hogy elkészítsék a Kvinna & Mann alapítvány új weboldalát:

www.webdesigntanfolyam.eu/webdesigner_blog/a-gyoztes-palyazo-munkaja/

Az oldal forrását nézegetve jól látszik, hogy a "tanfolyam" weboldalához hasonlóan, az új szájt wordpress motort használ. Már ez a dolog gyanús volt, de legyünk elnézőek, lehet valaki más húzta wordpress-re a designt, nem a frissen "végzett" hallgató. A forrásban akad egy apró érdekesség, mely a stylesheet-et hívja meg: "..LightBright/style.css".

Miután a fájlt megnyitottam jól látszik a téma alkotója és annak elérhetősége. Bárki akinek van $39 -ja szabadon letöltheti a komplett témát a http://www.elegantthemes.com/gallery/lightbright/ oldalról. Azt az elképzelést, hogy a hallgató a tanfolyam után wordpress témák készítésével keresi a kenyerét elvetettem

Sajnos úgy érzem a kedves "tanárnő"/fantom hallgató a leendő klienseket megtévesztette azzal, hogy egy ilyen weboldalt felhúzott.. de legalább a forrást módosíthatta volna.

A jövőben mindenki nagy körültekintéssel jelentkezzen egy olyan tanfolyamra, ahol azt hirdetik hogy pár hónapos tanfolyam után képes leszel egy olyan arculatot kialakítani amelyet más igazi designerek több éves gyakorlással és tanulással érnek el.

mit szóltok ti ehez?:)
 
1

Hát igen

Poetro · 2012. Már. 31. (Szo), 13.53
Mondjuk a "webdizájner" azért valamit hozzátett a témához. Legalább 3 képet generált, ezek a logó, a levélke a bal oldalon a dobozokon és a lábléc buborékai. De természetesen igazad van. Ez nem az ő munkája, de azért valami minimálisat módosított rajta. Azt nem tudom, kinek a hibája, hogy ez lett a nyertes pályázó, de szerintem mind a háromrésztvevő (iskola, hallgató, megrendelő) hibázott.
2

A probléma nem azzal van,

lamase · 2012. Már. 31. (Szo), 15.04
A probléma nem azzal van, hogy nem ő készítette, hanem hogy úgy van beállítva. Ezzel megtévesztik a leendő hallgatókat és érdeklődőket. Szerintem ez a magatartás nem korrekt. Valamint ha valaki elvégez egy ilyen tanfolyamot nem hiszem hogy olyan igénytelenségeket követ el mint az oldalon lévő gombok. Ha igazi, komoly tanfolyamról van szó ahol nem fantom hallgatók vannak és nincs félrebeszélés akkor inkább a webdesigner.blog.hut ajánlanám. (félreértés elkerülése végett nem az enyém az oldal és nem is reklámnak szántam)
3

Ezeket nagyon utálom. Ugyanis

lordfren · 2012. Ápr. 3. (K), 03.32
Ezeket nagyon utálom. Ugyanis az ilyen iskolákból kikerülő "mester" diákok rontják a webdesigner titulust, ha lehet így neveznem.

Ezek az emberek keltik rossz hírünket. Megszerezve egy munkát az az első dolguk hogy elrontsák. Legtöbbször olyan weboldalakhoz hívtak amit már egy korábbi designer elrontott, hogy szépen fogalmazzak. Ezek után persze én kapom az ívet a munkaadótól, hogy már megint egy újabb "designer".

Attól, hogy valaki elvégez egy 30-60 órás tanfolyamot a büdös életben nem lesz jó designer. Mögöttem több mint 10 évnyi grafikai studio munka van (diákként kezdtem, bedolgozva) és több mint 7 évnyi webdesign készítés. Én tudom hogy nem vagyok a legjobb és nincsenek tévhiteim a szakmáról de az ilyen iskolák kicsapják nálam a biztosítékot.

Azzal nincsen gond hogy valaki wordpressre dolgozik vagy egyéb CMS-re. Én is ismerem a drupal, joomla, wordpress rendszerekre a kód írást és téma készítést. Sőt wordpressnél saját plugineket írok. A probléma ott van, hogy ezeknek a diákoknak megtanítanak egy két látszat technikát, mint gomb készítés vagy alap html kódolás. De az olyanok kimaradnak, hogy elrendezés fajták, azok előnyei és megoldások rá, kimaradnak olyan problémák amikkel nap mint nap szembesülünk kódoláskor, mint az explorer optimalizálás, vagy a validáció kérdése. Ami pedig mégroszabb az pedig, hogy látnak 5-10 jó esetben 15 designt, ami TEMPLATE oldalakról szednek le és azt tanítják meg nekik.

Itt bukik az egész. egy template pontosan az... template, amikor felkeresnek egy megrendeléssel akkor nem mondhatod azt hogy leszedem ezt a templatet és jól van. Egyszerűen ezekben a sulikban kihagyják a fontos részeket és arra mennek rá hogy a tananyag látványosabb legyen. Pedig ha inkább veszik a fáradságot és tényleg designolni tanítják őket máris jobb lenne a végeredmény... persze akkor nem jönne vissza a diák még egy két körre,

Ha én valaha indítok design iskolát nem fogom azzal reklámozni hogy itt 30 óra tanfolyam után 35.000 webdesignokat készítesz és megélsz belőle. Ez hülyeség és mégis sok ember bedől, pedig ha tudnák, hogy a 35.000 forintos webdesign az semmi ebben a szakmában akkor meglepődnének.

Az ilyen iskolák adjanak a kezükbe használható alap tudást, amivel elkezdhetnek valódi designerek lenni hasznos tudással és biztos alapokkal.
4

Fordítsd meg

Hidvégi Gábor · 2012. Ápr. 3. (K), 08.42
Ezek után persze én kapom az ívet a munkaadótól, hogy már megint egy újabb "designer".
Ilyenkor felmutathatod a referenciamunkáidat, aztán megkérdezheted, hogy "Na, akkor mikor kezdjük?".

Szerintem inkább hálával tartozol ezeknek az imposztoroknak, mert folyamatosan munkával látnak el. Ha jól dolgoznának, akkor meg az lenne a baj : )
5

Tényleg van benne valami...

lordfren · 2012. Ápr. 3. (K), 19.15
Tényleg van benne valami... de jobb szeretném ha nem az lenne egy designer megítélése hogy pancser vagy kontár.

Sokan abban a tévhitben vannak hogy egy designerben azt fizetik ki hogy tud photoshoppot használni pedig több száz oldalt mutathatok amihez nem kelett képszerkesztés csak kézi rajzolás. Uagyanez a helyzet az apple oldalánál. Egyszerű mindenki le tudja másolni, de amikor odakerülnek hogy hozzanak létre valami egyszerű látványos és mégis szolíd oldalt akkor meg bebuknak.

Ha jól dolgoznak lefednek egy réteget, ez pedig az olcsó réteg, de sokszor kapom ügyféltől hogy miért kerül nálam egy oldal kinézet PSD-ben 80ba mikor az ő haverjának a barátjának a testvére megcsinálja 5ből.

Az a baj hogy sok esetben damage control-ra hívnak és nem új látványos designra.
6

Minden szakmában vannak

Hidvégi Gábor · 2012. Ápr. 3. (K), 19.51
Minden szakmában vannak ilyenek, hidd el, jómagam személyesen ismertem egy programozót, kollegám volt egy ideig, aki úgy dolgozott, hogy egy sorba írt mindent, mindenféle formázás nélkül. Nagyon jól el tudta viszont adni magát, akkoriban, tíz éve, gyakorlatilag az összes webes cégnél megfordult több-kevesebb ideig, elképesztő fizetésekért, és utána hónapokig takarították a szemetét.

Évekkel később egy amerikai, de magyar vonatkozású cég felkért arra, hogy segítsek nekik egy megoldást találni arra, hogyan gyorsíthatnák fel az AJAX-os alkalmazásukat, mert használhatatlanul lassú. Emellett kérdezték, hogy tudnék-e ajánlani nekik programozót, aki befejezné a munkát, mert az övék a munka 90%-ánál nyomtalanul eltűnt. Végül kiderült, hogy ez az ember a fent említett exkollegám volt (és sajnos optimalizálni sem lehetett a kliensen).

Az a baj hogy sok esetben damage control-ra hívnak és nem új látványos designra.
Valószínűleg az a hír járja rólad, hogy ebben te vagy a legjobb : )
7

Esetleg azt is megemlítheted,

_lacus_ · 2012. Ápr. 4. (Sze), 01.22
Esetleg azt is megemlítheted, hogy az általad használt photoshop legális... éppúgy mint a windows (ha azt használsz) és esetleges egyéb programok. Ezért alapból némileg többe kerül a dolog mint Herr Pfuschernél.

Én ugyan nem vagyok grafikus, de photshopot kb 270 ezer körüli összegért láttam, plusz a dreamviewer, kb 150 ezer. (Ezek használatának okítását olvastam a "tematikában")

Aki ötér' csinál dizájntot, az biztosan megvásárolta ezeket a szoftvereket.
12

Google Alert a barátom

Zsuzsanna_webdesign · 2012. Ápr. 9. (H), 09.17
Google Alert a barátom, ő vezetett ide :) és mivel meg lett említve az én oldalam is, (webdesigner.blog.hu) így szólnék pár szót a mundér becsülete érdekében, már ami a sajátomat illeti ;)

A nyitó posztban megnevezett oldalról nem írnék semmit, a skiccpali jelenség mintapéldája. 

Tóth Zsuzsanna vagyok, senior webdesigner
Munkáimból egy pár a Pinteresten
és 2011 januárban, elsőként kezdtem webdesignt oktatni online. 
Online Webdesign Tanfolyam

Hogy miért? Nos, valóban az a helyzet a hazai oktatásban, amit a kezdő poszt ír - a tapasztalt, jól fizetett designerekért kapkodnak a munkaadók, így nem fognak tanítani, akik meg jelenleg oktatnak, azok kevesbé járatosak a szakma valódi mélységeiben. Meg lehet tanulni, és oktatni saját szakállra is, de a munkatapasztalatot, az ügynökségi feladatokat, az ügyfél kezelést csak tapasztalati úton.

Amikor a fent nevezett blogot vezettem hetente jöttek a kérdések, hol lehet ezt tanulni, és nem tudtam rá választ adni! Én mindössze egy multimédia fejlesztőt végeztem 2003ban, és ha megmaradtam volna azon a szinten, nos igen nehéz lenne eladni a multimédiás cd tervezést... Amely annak az időszaknak a sztár terméke volt.
Szóval igény támadt erre, és az egyik kedvenc elfoglaltságom felismerni a piaci réseket - mivel pont a 2. gyerkőcöt vártam jobban kezelhetőnek tűnt egy ilyen oktatóanyag megírása, mint a határidőkkel viaskodás. 8 éve csinálom, ha úgy vesszük kiöregedtem, boldogan adom át a helyem, mert már nem akarok webdesignerként dolgozni.

A néhány tucat ember, aki végzett vagy ezután végez nálam, annak már most tudom hány százaléka fog designerként dolgozni, nekik én magam adok munkát, és a saját módszeremmel dolgoznak majd :D
Más részük a saját vállalkozásában, munkájában hasznosítja - ha úgy tetszik az ügyfeleket is képzem, és vagy egy réteg, aki sajnos nem fog kezdeni vele semmit. Sokan épp a sitebuild részen csúsznak el, mert azt hiszik a webdesign csak Photoshop maszatolás, művészkedés, önmegvalósítás. A kézi skiccelés, wireframe készítés ezért unalmas nekik, a gép mindent megold alapon (nem) gondolkodva..

De van sok tehetséges ember, aki itt látja meg, hogy mindenbe belekóstolva melyik vonalon halad tovább pl. arculattervezés, vagy sitebuild.

Egyébként van egy ilyen fázis. Én emlékszem Mambo (Joomla) sablonokat szerkesztgettem át, hogy megismerjem a felépítésük. Mindenkinek van "Pistike" korszaka, csak kérdés az, hogy túl tud, túl fog-e ezen lépni.

Ha nekiestek az oldalaim forrásának, a tanfolyam sitebuildje H. S. László barátom (bluedesign) keze munkája, további oldalaimon Hutchington, azaz Szíjártó József kollégám dolgozott - de ez szerepel is a forrásokban. Ez nem azt jelenti, hogy én ne tudnék összerakni egy oldalt, hanem egy olajozott munkakapcsolat gyümölcse, amiben mindenki azt csinálja, amihez a legjobban ért. Én a grafikai oldalon vagyok erősebb, de a hallgatóimat egy tervezési folyamatra oktatom, aminek fontos része a kód megismerése, a Css-re különösen nagy hangsúlyt fektetek, hisz ismerniük kell ezeket a megoldásokat, hogy ne gondolkodjanak egyből flashben, és tudjanak velük tervezni.
Pl. megmondani a fejlesztőnek, hogy az igenis lehet elcsúszó, lenyíló stb. és nem lehet őket lepattintani az: "Azt nem lehet!" dumával ;)

Hosszan tudnék írni - egy tananyag hosszúan... ;) használhatóságról, tesztelésről...stb.
Csak szerettem volna ha látjátok, hogy nem csak "Pistike képzés" folyik ilyen keretek között, és van, aki ezt szívből csinálja a pénz mellett, ezért pl. a Facebookon az is kap egy csomó hasznos infót, aki nem hallgatója a tanfolyamnak.
Webdesign Tanfolyam a Facebookon

Köszönöm,

Üdv. Zsu
13

Minden designer eljut arra a

lordfren · 2012. Ápr. 9. (H), 16.28
Minden designer eljut arra a pontra, amikor át akarja adni a tudását, és egyben fejleszteni az ipart és a kezdőknek utat biztosítani. Személy szerint én is kezdek eljutni ide. De annyi mindent kell megtanulnom még és annyi mindent kell designolni, hogy még bőven el leszek évekig :D

És nem a te oldaladdal van a baj. Ha nem lenne olyan mocsok drága tuti elmentem volna egy körre körbenézni és ha más nem akkor eszmecserére és megvitatni pár design dolgot a jelenről és designokról. Mindig jó élesen tartani az agyat ^^

Itt a probléma a kontárokkal van, akik miatt Magyarországon a designer megítélése romlik.
14

A te oldalad mindössze

lamase · 2012. Május. 10. (Cs), 20.40
A te oldalad mindössze ellenpéldaként lett említve, hogy meglehet ezt normálisan is csinálni. Akik erre adják a fejüket nyugodt szívvel választhatnak téged. Már volt lehetőségem a te munkáidat buildelni, layerek rendezettek, a grafika pixel pontos, csak ajánlani tudom.

Aki ilyenbe vágja a fejszéjét mindenképpen próbálkozzon meg otthon ezzel a szakmával egyedül, hogy kiderüljön egyáltalán tetszik e neki.
8

Igaz, habár nekem ilyen téren

lordfren · 2012. Ápr. 7. (Szo), 01.12
Igaz, habár nekem ilyen téren nem szabad panaszkodni, mert egy véletlen szerencse folytán az egyik megrendelőmtől kaptam a programokat. Amikor a cégét indította arra számított, hogy egy ismerőse designerként nála dolgozik, de az lelépett az első munkanap előtt így a nyakukon maradt egy 27 vagy 28 as vadi új mac, meg egy teljes adobe cs5 termék csomag.

Én hosszú ideig a Photoshop 8 és még akkor macromedia dreamweavert használtam.

Szóval a mac az most a cégen belül díszeleg és a megrendelés kifizetése után megkérdezte a főnök, hogy igényt tartanéke erre a pár DVD-re meg egy könyvre. Az ár pedig meglepőmódon egy köszönöm szépen volt. Szóval most full CS5 termék család van nálam. Egyenlőre nem tervezem a cseréjét mert iszonyat árai vannak :D
9

A tanfolyam oldala

Csokisfánk · 2012. Ápr. 7. (Szo), 16.08
Azt még érdemes megnézni, hogy maga a tanfolyam oldala miből-hogyan épül fel.

Végy, egy már nem megvásárolható fizetős WP témát: http://www.behance.net/tiquet/frame/1291431 (torrentről?)
Ezen kívül végy még néhány fizetős vektoros elemet, majd újraszínezéssel távolítsd el a vízjelet róluk: http://www.istockphoto.com/stock-illustration-5288924-customer-service-representative.php?st=ec31599 (főleg a nyak résznél figyelhetők meg a pixelszőrök)

Akkor én megkérdezném, hogy szakmailag mennyire korrekt munkát tud végezni? És ezt oktatja is? Pénzért? Ez nevetséges!
10

AAAAAAAAAAAAAHAHAHAHAHHAHAHAH

lordfren · 2012. Ápr. 8. (V), 14.39
AAAAAAAAAAAAAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAH

Ez kérem szépen a legnagyobb pofon amit egy ilyen iskola kaphat :D

Én ismertem a templatet korábban is, de gondoltam hogy talán volt annyi eszük, hogy kifizessék azt a 30 dollárt amibe került.

De most hogy mondod... Nem kéne ezt jelezni az eredeti tulajnak? :P
11

Az én oldalam 3 évente

lordfren · 2012. Ápr. 8. (V), 14.55
Az én oldalam 3 évente felújításra kerül. Már 3 hónapja elérhetetlen, illetve egy hónapja feldobtam egy 5perces munkát, mert az egyik munkaadó nagyon követelőzött hogy adjak ki valamit a weblapomra.

Az új már hetek óta finomításon esik át, ezt akarom az utolsó nagy fejlesztésnek webshoppal mindennel, de én elsüllyednék szégyenembe ha nem egy saját design-t üzemelnék be az oldalamon.

Még ha pocsék is a portfólióm ami rajta van, pocsék maga az oldal, akkor is az én munkám és még ha nem is a legjobb reklám legalább annyi tisztesség van bennem, hogy azt mondom, ezt 5 perc alatt toltam de legalább az enyém.
15

A "győztes design"-t én, mint

inf · 2012. Május. 10. (Cs), 21.29
A "győztes design"-t én, mint inkább programozó is összehozom pár perc alatt ps-el... Ennyit gondolok róla.
16

Semmi. :)

Inv1sus · 2012. Május. 11. (P), 14.43
Semmi. :)