ugrás a tartalomhoz

Opera mini és a handheld css

Pepita · 2012. Ápr. 25. (Sze), 20.03
Sziasztok!

Nemrég kipróbáltam mobilon (Nokia 5500, buta, nem Android) az Opera Mini egy régebbi változatát és egy furcsaságot tapasztaltam:

Saját honlapomat nem a mobilhoz írt css-el, hanem a screen-re írttal jeleníti meg. Ha nem az Operával, hanem a saját böngészőjével nézem, akkor a mobilos css jön. Miért? Talán az Opera valami más useragent-et küld? Nem tudom, hogyan történik a media="handheld" feldolgozása, mi alapján dől el, melyik css-t tölti le (kapja meg) a böngésző. Rám férne némi korrepetálás...

Ezzel kapcsolatban egy php-s kérdésem is lenne: meg lehet-e állapítani (és hogyan) biztonsággal, hogy egy látogató éppen mobileszközzel látogat minket? Keretrendszert használok, tehát ha kell, megoldom én, hogy csak egyféle css-ből "válasszon" a böngésző (bár a nyomtatós?), csak nem tudom, miből látszik, ha valami mobil.
 
1

Mobil eszköz

janoszen · 2012. Ápr. 25. (Sze), 20.11
A második kérdésedre az a válasz, hogy: sehogy. Pont Poetro tweetelte ki nemrég, SmashingMagon volt: http://www.smashingmagazine.com/2012/04/19/why-we-shouldnt-make-separate-mobile-websites/

Egyébként én nézegettem különböző siteokon az Opera Mini részesedését és az Android elterjedése óta kb. el lehet felejteni.
2

Köszönöm

Pepita · 2012. Ápr. 26. (Cs), 16.24
Közben találtam egy osztályt a detektálásra, de folyton update-elni és főleg késve, tényleg nem jó. Asszem az én oldalamon marad a sima css-handheld, egyéb helyen meg keresztlink a két változat közt. Ez a detektálás arra esetleg jó, hogy melyik verzió jelenjen meg először.

Viszont a két domain-nek én nem volnék híve, egy framework-kel meg kell tudni oldani egy $_SESSION változóval és template-ekkel.