ugrás a tartalomhoz

Egy project, hány domain?

stan · 2012. Már. 4. (V), 12.26
Tegyük fel, hogy kitaláltam egy saját projektet. Ez egy weboldal lesz, ami egy bizonyos témáról szól. Elő is fizetek a sajatweboldal.hu címre. Érdemes-e lefoglalni a sajatweboldal.com, sajatweboldal.eu címeket is (vagy a többi nemzetközi nevet is), félve attól, hogy esetleg valaki visszaél a névvel.

Van erre egy nagyon jó magyar példa:
http://rendezvenyhelyszinek.hu
http://rendezvenyhelyszinek.com

Ez két külön weboldal, két külön tulajdonossal, de lényegében ugyan azt a nevet használják: rendezvényhelyszínek. Szerintem nem csak a tulajdonosoknak lehet zavaró, hanem a felhasználónak is, hogy most melyikről van szó, a com-os vagy a hu-s végződésűről?

Szóval egy hosszútávú project weboldal esetében a .hu domainen kívül még milyen más végződéseket érdemes beregisztrálni, vagy fölösleges?
Vagy érdemes beregisztálni a világ össze végződését ugyan arra a névre? (persze ha van rá évente pár százezer forintod a nevek fenntartására)
 
1

SEO

janoszen · 2012. Már. 4. (V), 12.51
SEO szempontból mindenképpen előnyösebb, ha egy domainen van a tartalom, de a többi domaint is szépen fel lehet használni pl. nyelv vagy régió detektálásra. Példaként álljon a következő algoritmus:

rendezvenyhelyszinek.hu: redirect a rendezvenyhelyszinek.com/hu-ra

rendezvenyhelyszinek.com:

  • Ha a felhasználónak van nyelvi sütije, akkor redirect /nyelv-re
  • Ha a felhasználó böngészője az Accept headerben küldött nyelvet és az nem angol, akkor redirect /nyelv-re.
  • Ha a felhasználó user agentjében benne van a "bot" szó, akkor redirect a fő profilt képező /nyelv-re (a botok könnyen összezavarodnak).
  • Ha a felhasználó országa szerint értelmezhető és nem angol nyelvterületen van, redirect /nyelv-re.
  • Egyébként redirect /en-re.


Az angol azért speciális, mert szerte a világon rengetegen használnak angol böngészőt nem angol nyelvterületen is.

Annak persze semmi értelme nincs, ha van egy magyar nyelvű domained / szolgáltatásod, hogy csinálsz belőle .com-ot is, mivel magyar nyelvterületre speciális. Ha viszont nemzetközi vagy, akkor megérheti a különböző neveket beregelni, lásd netpincer.hu vs. netkellner.at.
2

Jó algoritmus

stan · 2012. Már. 4. (V), 13.01
Nagyon jó ez az algoritmus, amit írtál, megy a könyvjelzők közé!

Viszont mi van akkor, ha van egy nemzetközi projekt, amit meg akarsz csinálni, de nincs annyi pénzed, hogy minden ország domain végződésével beregeld a nevet? Akkor érdemes mondjuk .com, .net, .org, .eu végződésekkel levédeni az adott nevet, nehogy valaki visszaéljen a névvel és megcsinálja ugyan azt az ötletet más nemzetközi végződéssel? Vagy bőven elég ha a .com végződést birtoklod, mert úgysem fogják ellopni a neved vagy az ötleted, ha meg igen, akkor meg nem kell vele foglalkozni?
3

.com

Poetro · 2012. Már. 4. (V), 13.24
Azért csak óvatosan a .com-mal. Nemrég halgattam a Geek News Central podcast-on, hogy az USA-ban sokan úgy gondolják, hogy a .com felett teljes ellenőrzésük van, ezért akár mikor becsukhatnak oldalakat. Közben megtaláltam a hozzá kapcsolódó cikket is.
5

Érdekes cikk

stan · 2012. Már. 4. (V), 15.25
Elolvastam a cikket, ami lényegében arról szól, hogy az illegális tartalmú oldalakat, amik .com alatt léteznek, az USA kormánya bezárathatja önkényesen. De azért ne legyen üldözési mániánk, szerintem ez még nem jelenti azt, hogy a .com ne lenne biztonságos. Ennyi erővel ne bízzunk a .hu-s címekben sem, mert a kormány azt is ellenőrzi? Na és akkor mi van! Amíg nem folytatok olyan tevékenységet, ami valakinek az üzleti érdekeit sérti, nem fogják bezárni a weboldalt.
6

Tudok olyan, .hu domainbe

H.Z. v2 · 2012. Már. 4. (V), 15.29
Tudok olyan, .hu domainbe tartozó oldalról, ami törvényt(? minimum személyiségi jogokat) sért, mégis megy évek óta.
Nem értem, miért nem képesek lekapcsolni a tulajdonosokat és üzemeltetőket.
7

Kivétel

stan · 2012. Már. 4. (V), 15.37
Kivételek mindig vannak, de még mindig nagyobb az esélye lekapcsolni egy magyar oldalt, mint mondjuk akármilyen exotikus domain címen hostolt weboldalt. Szerintem azért nehezebb dolguk van a hatóságoknak abban az esetben. Pl. ott van a kuruc.info, ami iszonyatosan sok politikai érdeket sért, és ugye lehetett arról olvasni, hogy a hatóságok próbálták ellehetetleníteni, de nem sikerült a külföldi domain és a külföldi hosting miatt elsősorban. Ha magyar .hu domainen lett volna, szerintem már régen lekapcsoltatták volna.
9

Feljelentés

janoszen · 2012. Már. 4. (V), 17.56
Feljelentést kell tenni az üzemeltető, illetve a domain bejegyzett tulajdonosa ellen. Ne izgulj, ha ilyen érkezik, nagyon gyorsan lelövik a domaint.
11

Tévedtem...

H.Z. v2 · 2012. Már. 5. (H), 10.54
Az oldal nagy része .hu domain alá tartozik, de a problémás részt (most néztem meg) átköltöztették .info-ra. Szóval erről ennyit.
Arra emlékszem, hogy amikor először beléjük botlottam, már akkor is röhögtek rajta, hogy valaki feljelentette őket...
4

Pénz

janoszen · 2012. Már. 4. (V), 14.40
Azt nézd meg, hogy kire lősz. Ha van annyi erőforrásod, hogy csomó helyen helyi nyelven megcsinálod, akkor egy pár domain név se legyen probléma. Ha meg nem, akkor amúgy is gondold át, hogy érdemes-e ekkora célközönségre lőni.
8

Értem

stan · 2012. Már. 4. (V), 15.38
Értem, hogy mire célzol. Csak a kérdés az, hogy ha van pl. egy kemény magyar mag, aki használja az oldalt, az képes-e arra, hogy bevonzza a környező országok felhasználóit is spontán? Mert ha igen, akkor érdemes az adott projektet lefordítani a környező nyelvekre, és akkor már nyilván nem magyar oldalról beszélünk, hanem egy kvázi nemzetközi kezdeményezésről. Ehhez viszont méltó domain cím is kell.

Persze nem olyan jellegű oldalakra gondolok, mint hírportál vagy fórum oldal, amiket nem lenne sok értelme többnyelvűsíteni. Inkább olyan jellegű oldalakra gondolok, amelyek egy bizonyos témáról szólnak, és amihez közösségi szinten "hozzá lehet szólni", be lehet kapcsolódni a nemzetközi párbeszédbe, esetleg tartalomszerkesztésre. Kicsi lesarkítva, mint a Wikipedia csak azzal az eltéréssel, hogy csak bizonyos meghatározott témáról szól.
10

.eu

janoszen · 2012. Már. 4. (V), 17.57
Akkor csinálj egy .hu és egy .eu domaint. Már persze csak akkor, ha lesz nem magyar nyelvű tartalmad.