ugrás a tartalomhoz

Lehet hogy értelmetlen kérdés!

Pallosi Péter · 2012. Már. 1. (Cs), 17.11
Sziasztok!

Megvásároltam 3darab php,sql könyvet,és elkezdtem tanulmányozgatni őket,de hát nem jutottam nagyon messzire.
Elolvastam a könyveket,de egyszerűen nem tudom értelmezni az egészet,példák:tömbök,ökörlés és még sorolhatnám a tucatnyi dolgot.
Na és elkezdtem ezeke tanulmányozni,de egyszerűen nem tudom hogy mikor mi jön pl:Regisztrációnál nem tudom mikor mit kell írni tehát megvan a html kód felhasználónév,jelszó,stb..és utána jönne a php,sql és nem tudom mikor mit kell csinálni.
Hú szerintem nagyon értelmetlen lett az egész de hátha valaki tudja miről dumálok!Help mit kéne megtanulni hogy megtudjak írni egy php kódot
:)
 
1

Kirpóbáltad?

Poetro · 2012. Már. 1. (Cs), 17.16
Ugye nem csak elolvastad a könyvet, hanem az abban levő példákat begépelted és kipróbáltad? Mert ugye gyakorlás és feladatmegoldás nélkül nehéz megérteni az elméletet. És ha jó könyveket vettél, akkor ott le is van írva, melyiket, mikor, hogyan és miért kell használni. Egyelőre felejtsd el a regisztrációt. Gondolkodj egyszerűen HTML oldalakban, űrlapokban, GET és POST kérésekben, azok ellenőrzésében, feldolgozásában. Ha ez megy, akkor kösd össze az egészet adatbázissal, azaz a beküldött mezőket mentsd el adatbázisba, majd onnan olvasd vissza.
2

:D

Pallosi Péter · 2012. Már. 1. (Cs), 17.49
Én teljesen hülye vagyok :) :D köszi
3

Amit Poetro, +:

Pepita · 2012. Már. 1. (Cs), 18.09
Olvasd el az itteni kezdőknek szóló cikkeket, ha azokból nem értesz valamit, szerzőjüket meg tudod kérdezni.
Hídvégi Gábor csinált egyszer összeállítást ezekről a cikkekről, de most nem találom, pedig le is mentettem... :((( Ha meglesz, felteszem, vagy Gábor légyszi!...
tömbök,ökörlés
Hát, ha ilyet írtak azokban a könyvekben, én sem érteném. :)

Mit tanultál eddig a témában? (Nem autodidakta, hanem suli, tanfolyam, stb.) Mennyi idős vagy?

Ha soha nem programoztál még semmilyen nyelven még "Hello World"-öt sem, akkor megfelelő tanár nélkül marha nehéz lesz. Én elsőre nem is javasolnék webet, inkább helyi gépre egyszerű programocskákat, ha ott már tiszta a kép, akkor foglalkozni olyannal (web), ahol egyszerre több dolognak is kell passzolni.
4

A Cikkek oldal jobb sárga

Hidvégi Gábor · 2012. Már. 1. (Cs), 18.11
A Cikkek oldal jobb sárga sávjának bal tetején van a link.
5

Ja, már meg van?

Pepita · 2012. Már. 1. (Cs), 18.33
Eddig nem vettem észre, én még nemtomhonnan egy txt-be mentettem, vmelyik fórumban írtad, hogy kategorizálni kéne.
Itt az összes cikk már kat. van?
És csak 3 kat. van? Mintha négyet terveztél volna, de lehet rosszul emlékszem.

Köszönöm a magam és a kérdező nevében!
6

Van ott több kategória is,

Hidvégi Gábor · 2012. Már. 1. (Cs), 18.50
Van ott több kategória is, csak sajnos nem túl optimálisan lett formázva a lista, így nehéz megkülönböztetni őket.
7

Bocs,

Pepita · 2012. Már. 1. (Cs), 19.20
szintre gondoltam (kezdő...), nem arra amit te hívsz - helyesen - kategóriának. Csak a kezem nem volt jó összhangban az agyammal.

Szóval 3 szint? Mert akkor a kezdő-haladó-profi jobb elnevezés lenne szerintem. Háromból kettő haladó?.. De így is megszokható.
8

Hello Word

Pallosi Péter · 2012. Már. 1. (Cs), 19.38
:) A print,Echo parancs az megy profin,de tovább nem :( Most 18vagyok még nem foglalkoztam egyéb programozással csak most kezdtem a php-t!
9

Akkor a sorrend:

Pepita · 2012. Már. 1. (Cs), 20.36
HTML, CSS, JS, PHP, MySql.
A következőt mindig csak akkor, ha előbbiek mennek profi szinten.

De fenntartom azt is, hogy inkább vmi egyszerűbb desktop-app.-el és tanárral kéne kezdeni. Csak könyvből k. nehéz. Ja, és PHP-ból (ha ahhoz ragaszkodsz) nagyon javaslom a letölthető (részben magyar) manual-t, az abban lévő példák indulásnál hasznosak, és van is szépszámmal. És - mint Poetro is írta - gépezni is a példákat, saját ötleteket, kitartóan és sokat (elég csak localhost-on)!

Sok sikert, ha konkrét dologban megakadsz, kérdezz bátran!
10

Tanulási folyamat

stan · 2012. Már. 2. (P), 13.35
Én amikor elkezdtem megtanulni weben programozni, akkor minden alaptudást itt tanultam:
http://w3schools.com

Nagyon jó és nagyon érthető leckék vannak benne, és végigvezet minden fontos nyelven: html, css, javascript, php, mysql, és még további nyelveket is tanulhatsz ha szeretnél.

Ezekkel a leckékkel persze még nem leszel profi webprogramozó, mert ezzel csak az alapokat tudod megtanulni, de ha ezekkel gyakorolsz és megérted őket, akkor a továbbiakat már magadtól is meg tudod tanulni könyvekből.

Természetesen angol nyelvűek a leckék, de ha nem tudsz angolul, akkor tanulj meg, mielőtt nekiállsz programozni tanulni. Mivel minden fontos szakirodalom és leírás angolul van, ezért enélkül nem is nagyon tudsz boldogulni hosszútávon.

Még egy tanács: hozz létre egy hobby weboldalt, és azt fejleszd az alapoktól, játsz vele, próbálj ki dolgokat, szórakozz, és élvezd a programozást! Így mindig az új megtanult nyelvet beépítheted. Először tanuld meg a html alapjait, és hozz létre egy statikus, egyszerű weboldalt, ami mondjuk bemutat téged, vagy egy bizonyos témáról szól, amit szeretsz (pl. autók). Teszel bele képket, szövegeket stb. Aztán css vezérelt dizájnra átírod az egészet. Aztán teszel bele pár javascript programot, pl. dátum és idő kijelzés. Aztán php-mysql segítségével mondjuk létrehozol kommentelési lehetőséget, hírlevél rendszert, később bejelentkezés és regisztrációs rendszert. Az adatokat php-val kezeled és mysql-ben mented le.

Aztán ha mindez megvan, akkor nekiállhatsz megtanulni egy php keretrendszert, (zend, symphony, ruby stb.), amelyik szimpatikus, ahol megismerkedhetsz az objektum orientált programozás szépségeivel, valamint azzal, hogy hogyan kell létrehozni egy cms (content management system - tartalom kezelő rendszer). Milyen részei vannak egy cms rendszernek, hogyan épül fel, mi az a mvc (modell-view-controller), mit jelent, miért fontos, hogyan működik.

Emellett nem árt ha alapszinten megtanulsz kezelni egy grafikus programot pl. photoshopot, hogy legyen fogalmaid arról, hogy kell grafikus elemeket gyártani egy dizájnhoz.

Mindez nálam több évet vett igénybe, de rajtad múlik, hogy milyen gyorsan tanulsz, és hogy mit szeretnél elérni, mi a célod. Tényleg egyébként mi a célod? Csak hobby szinten szeretnéd csinálni, vagy esetleg szeretnél valahol elhelyezkedni mint webprogramozó?
11

Egyetértek

Hidvégi Gábor · 2012. Már. 2. (P), 13.39
A w3schools-ért viszont számíts kígyóra-békára, én már kaptam egy adagot, amikor mertem ajánlani.
12

w3schools

H.Z. v2 · 2012. Már. 2. (P), 15.15
Arra jó, ha valaki csak annyira foglalkozik a témával, mint én: egyelőre elég, ha látom, hogy működik. Viszont azt már többször bebizonyították, hogy rengeteg hülyeséget is képesek összehordani.
(sajnos nem találom, az erre vonatkozó weblaboros forrásomat)
13

CSS referenciának szoktam

Hidvégi Gábor · 2012. Már. 2. (P), 15.58
CSS referenciának szoktam használni, én ott még nem találkoztam hibával, bár igazából csak ritkán használt dolgokat szoktam ott megnézni.
14

w3fools.com

MadBence · 2012. Már. 2. (P), 16.02
A w3fools.com oldalon vannak összeszedve az említett oldal hibái. Mondjuk PHP-hoz kapcsolódóan 2 (kettő) darab hiba van megemlítve, de azok legalább tényleg hibák.
15

Az vesse a w3schools-ra az

Hidvégi Gábor · 2012. Már. 2. (P), 16.04
Az vesse a w3schools-ra az első követ, aki maga nem vét hibát.
16

Az vesse a w3schools-ra az

kuka · 2012. Már. 2. (P), 16.28
Az vesse a w3schools-ra az első követ, aki maga nem vét hibát.
Nem erről van szó, hanem a hibákhoz való hozzáállásukról. Arról, hogy elzárkóznak a javítási lehetőségektől.
Today, they do not even allow you to submit corrections on a page.
17

Nem lehet valami mindenben jó

stan · 2012. Már. 2. (P), 20.04
Tény, hogy vannak benne hibák, de egy termék vagy egy weboldal nem lehet mindenben jó.

A w3schools előnyei a következők: egyszerű példák, átlátható és következetes tananyag felépítés, sokféle webes programozási nyelvvel foglalkozik, online kipróbálható témák, gyakorlatcentrikus anyagrészek, érthető nyelvezet, alapoktól építkezik, az összefüggő nyelvekre egymásra hivatkozva és magyarázva vezet át.

Hártrányai: vannak benne hibák, elírások, elavult és nem nem szabványos példák. Minden nyelvvel kb. középszinten foglalkozik, a haladó szintet magadnak kell elsajátítani.

Összegezve: aki érti a anyagokat, az úgyis meglátja a hibákat, és a lényegén ez nem vátoztat: magtanulhatod vele az alapokat, és megérheted az egyes nyelvek működését önmagában, és használva a többivel.
21

A w3schools a népszerű "nézd

tgr · 2012. Már. 4. (V), 00.17
A w3schools a népszerű "nézd meg milyen tartalmat keresnek az emberek, gyártsd le olcsón és szar minőségben, kerülj a Google tetejére, profit" üzleti terv egyik implementációja. (A Wirednek van egy remek cikke a műfaj nagymeseterének számító Demand Mediáról.) Pont CSS-ben, ahol a böngészőkompatibilitást és a különféle workaroundokat szinte fontosabb tudni, mint magát a szabványt, igényes munkavégzésre teljesen alkalmatlan.
18

Nagyrészt én is egyetértek

Pepita · 2012. Már. 2. (P), 20.52
az alábbi megjegyzésekkel:

Kicsit szerintem előreszaladtál a témaindítóhoz képest (keretrendszer, cms), mire odáig elér, már nemigazán kezdő. (Ez nem hiba, csak azt az érzést is keltheti, hogy "húúú, ennyi mindent nem tudok?!".)

Nem említetted a biztonságot, ezért én hangsúlyoznám, hogy mindezt localhoston. Élesben csak akkor, ha az adott dolog (pl. comment, hírlevél, MySql) biztonsági buktatóival kellően tisztában vagy, tudsz védekezni a támadások ellen.

PHP-MySql-t egyszerre javaslod, ez szerintem rossz. MySql előtt eléggé tisztában kell lenni a PHP-vel. Addig fájlokban/könyvtárakban kell gondolkodni, beleértve azok védelmét is. Ha ez már megy min. közepes szinten, akkor érdemes adatbázishoz kezdeni, különben keveredés lesz.

Természetesen a további nyelvek tanulása is hasznos, de az már pláne távlati dolog.
19

Péter!

Karvaly84 · 2012. Már. 3. (Szo), 05.15
Szerintem felesleges 3 könyvet be spájzolni!

Tegyük fel, hogy eldöntötted mi az ami érdekel. Gondolom a webes programozás. A PHP az csak egy eszköz amivel ezt meg tudod tenni de nem árt tudni pár dolgot a webről.

- Minimális TCP/IP
- HTTP, plusz ha jót akarsz SMTP, SSH
- Mi a POST, és GET között a külömbség,
- Fejlécek, státusz kódok,

Még lehet van pár alap amit nem árt tudni (elméleti szinten), ahhoz hogy szerveroldali programozással próbálkozz. Egyébként a 3 könyv ha csak nem a PHP fekete könyv vagy valami ilyesmi akkor azért csak le írja, hogy pl. HTML oldalról, hogy tudsz adatot küldeni a PHP-nek. Ezt legtöbbször egy GET, vagy POST kéréssel teheted meg. Nyisd ki a könyvet ennél a résznél.
20

Hasznos

Pallosi Péter · 2012. Már. 3. (Szo), 18.38
Köszi mindenkinek :)
22

Nagy Gusztáv

iddqd · 2012. Már. 4. (V), 13.19
Az sok előző jó tanács mellé én még esetleg ajánlanám Nagy Gusztáv - Web programozás alapismeretek című könyvét. Szerintem hasznos, aktuális, jó kis könyv, átfogó alapismereteket ad html, css, js, php és a web mikéntjéről.
23

+1

Pepita · 2012. Már. 6. (K), 22.12
Kezdőknek kötelező olvasmány, amíg nincs nincs fejben a nagyrésze, legyen kézügyben.