ugrás a tartalomhoz

GIT - szerver alkalmazás nélkül?

kemmma · 2012. Feb. 20. (H), 08.39
Most ismerkedem a GIT-tel, illetve valójában a verziókezeléssel is (emiatt lehet, hogy maga a kérdés felvetés is hibás, ebben az esetben, akkor kérem, hogy a helyes kérdés felvetésében is segítsetek:)

Egy weboldalt többen szerkesztünk, csak FTP hozzáférésünk van, a szerverre plusz alkalmazás feltelepítésére nincs lehetőség. Nem érjük el egymás gépét.

Megoldható a fenti feltételekkel, hogy mégis használjunk közös repository-t? Az nem szükséges, hogy maga az élesítés is GIT-tel menjen. Tehát elegendő, hogy a Pull, Push utasítást FTP-n keresztül egy közös könyvtárral végezzük. Checkout-ot külön kezelnénk, illetve nem tudom, hogy hogyan érdemes. Nem biztos, hogy előnyös lenne, a Pull-t összekötni az élesítéssel is.

Amennyiben nem megoldható, akkor ilyen esetben mit szoktak csinálni? Mindenképpen szükséges a szerverre valamilyen program feltelepítése?

Válaszokat előre is köszönöm!
 
1

Előszöris Git a neve, nem

inf · 2012. Feb. 20. (H), 09.54
Előszöris Git a neve, nem betűszó.

Ezek a dolgok ugyanúgy szerver-kliens alapon működnek, tehát ha nem tudok telepíteni semmit, akkor szerintem biztos, hogy nem megoldható.

Csináljatok egy Git-es repot, meg egy deploy-t hozzá, ami felteszi FTP-re is a módosításokat, ha teszteltétek és minden jó. Egyébként is csak úgy van értelme szerintem, ha többen dolgoztok, hogy csináltok egy teszt szervert ugyanolyan szoftverekkel és beállításokkal, mint az élesen van, és ha ott minden okés, csak akkor megy éles szerverre a frissítés. Ha nincs pénz rá, akkor ez lehet akár valaki saját gépén dyndns-el vagy noip-vel, viszont az állandó rendelkezésreállást, meg a hackerek támadásainak elhárítását nem biztos, hogy a nyakatokba kéne venni...

A git-hub csinál repo szolgáltatást, a publikus ingyenes, a privátért fizetni kell. Ebben viszont gondolom nincs benne a deploy. Azt valahogyan kívülről kell megoldanotok, ha ezt veszitek igénybe. Mondjuk lerántjátok a repo tartalmát, megnézitek a módosítás dátumát, és ami módosult, azt felteszitek FTP-re. Szerintem 1-2 nap alatt meg lehet írni hozzá, ami kell. Vannak kész deploy rendszerek, mint maven vagy ant, de azokhoz még nem értek. Azok lennének az igaziak, ez, amit meg elmondtam inkább a tákolás kategória.

Egyébként vannak itt, akik sokkal jobban értenek az üzemeltetéshez, majd biztos válaszolnak, csak még a reggeli kávézással vannak elfoglalva, én viszont nem fogyasztok ilyesmiket, azért vagyok előnyben ;-)
2

Nem

janoszen · 2012. Feb. 20. (H), 09.54
A git nem tamogat FTP-n keresztuli uzemmodot, viszont HTTP DAV-ot igen. Mas szoval ha minden igaz megteheted, hogy PHP-ban irsz egy icipici DAV szervert es azon keresztul tolod a cuccot. Vagy ha noncommercial a projekt es nem tul nagy a repo, keress meg maganban, adok git szervert.
6

Külön köszönöm a felajánlást!

kemmma · 2012. Feb. 21. (K), 09.54
Külön köszönöm a felajánlást! Az oldal kereskedelmi jellegű lesz, és ha más nem, a GitHub mikró csomagja megfelelő lesz.
8

Hasznalom

janoszen · 2012. Feb. 21. (K), 11.07
En is hasznalom, csak ajanlani tudom.
3

Alapok

Poetro · 2012. Feb. 20. (H), 10.08
Akkor kezdjük egy rövid kis alapozással. A Git egy DVCS (Distributed version control system [osztott verziókövető rendszer]). Ez azt jelenti, hogy mindenkinek egy teljes értékű repository-ja van, azaz mindenkinél ott van a teljes rendszer, aki már készített egy darab checkout-ot (clone-t). Innentől adódik, hogy nektek kell kijelölni egy „központi” repository-t, amit úgy tekintetek, hogy ez fog kikerülni élesbe.
  1. Mindenki dolgozgat a saját repository-jába.
  2. Időnként pull-ol illetve push „központi” repository-ból/ba.
  3. Ha készen vagytok valamivel, akkor a „központi” repository tartalmát valamilyen módon feljuttatjátok az éles szerverre.

Az, hogyan oldjátok meg a „központi” repository-t és az adatok feljuttatását teljesen részletkérdés.
4

Csak egy kérédés: A Git-re

Karvaly84 · 2012. Feb. 21. (K), 09.30
Csak egy kérédés: A Git-re ssh-val belépve nem lehet FTP-zni?

Egyébként amit inf3rno említett (Build Tools), azt én is javaslom, Ant-ot használom, sok plugin van hozzá, tud commitolni is...
5

Köszönöm a válaszokat! A

kemmma · 2012. Feb. 21. (K), 09.53
Köszönöm a válaszokat!
A legnagyobb probléma egyelőre az, hogy jelenleg csak én szeretnék verziókezelőt, a többiek még nem tudják, hogy nekik is nagyon jó lenne! Ezért keresek olyan megoldást, ami nem szívással indul. Illetve a másik probléma, amivel a fórumtémát is nyitottam, hogy én is csak most ismerkedem vele, így sem a lehetőségeket, sem a határokat nem ismerem.
Mind a DAV, mind a build tool-okat megnézem!
7

Szerintem kezdetnek nézd át

inf · 2012. Feb. 21. (K), 10.57
Szerintem kezdetnek nézd át általánosságban, hogy mit írnak a verziókezelésről, hogy jobban megértsd a határait.

Komolyabb szoftverfejlesztő cégeknél kizárt, hogy verziókezelés nélkül belekezdjenek egy projektbe, szóval én mindenképp ajánlom, hogy győzd meg a többieket is a szükségességéről. Egyedül még csak-csak meg lehet lenni nélküle, bár úgy sem igazán érdemes...