ugrás a tartalomhoz

IE 6 - absolute DIV

Emendre · 2012. Jan. 29. (V), 01.23
Sziasztok!

A problémám nagyon egyszerű, viszont JavaScript mentes megoldást mégsem találok rá.
Adott egy absolute-ra pozicionált DIV, amelynek top:0; bottom:0; tulajdonságai vannak.
Ez minden böngészőben szépen ki is nyúlik a szülő DIV magasságában, kivéve IE 6-ban természetesen.
Kérdésem, hogy ismertek-e valami CSS-en alapuló megoldást erre?
 
1

Ha tényleg annyira fontos az

Hidvégi Gábor · 2012. Jan. 29. (V), 09.25
Ha tényleg annyira fontos az IE6 támogatása, próbálj meg esetleg helyette egy 100% magas táblázatot betenni.
4

Ez jó ötlet, köszi! Ha nem

Emendre · 2012. Jan. 29. (V), 13.44
Ez jó ötlet, köszi! Ha nem találok mást, akkor ez lesz az alkalmazott megoldás.
5

Táblázatot ne!

Pepita · 2012. Jan. 30. (H), 19.47
Ha jól emlékszem, div-ben is műxik a height: 100%;.
Annyira nem lehet fontos az IE6 (és más sem), hogy táblázattal "taníts" formázni.
2012-ben táblázattal formázni - szégyen.
6

2012-ben táblázattal formázni

Hidvégi Gábor · 2012. Jan. 31. (K), 11.27
2012-ben táblázattal formázni - szégyen.
Igen, ezt próbálják már egy ideje belénk sulykolni, de ha belegondolsz, rájöhetsz, hogy egyáltalán nincs jelentősége, mibe rakod a tartalmat.
7

Hát ezt eddig nem hallottam...

Pepita · 2012. Jan. 31. (K), 23.34
egyáltalán nincs jelentősége, mibe rakod a tartalmat.
Eddig hallottam/olvastam nagyon sok indoklást (SEO, felovasószoftver, billentyű-navigálás, szemantikus HTML, stb.), amivel az okosok a táblázatot "szidják", te vagy számomra az első "mindegy" véleményt nyilvánító. Nem akarok vitatkozni, de a "többségnek" adok igazat. Szerintem a táblázat az arra érdemes adatok (pl. lekérdezés eredménye) megjelenítésére használható, másra nem.
8

de a "többségnek" adok

Hidvégi Gábor · 2012. Feb. 1. (Sze), 11.20
de a "többségnek" adok igazat
ugye ismered az egymilliárd légy nem tévedhet végű mondást?

Először is olvasd el ezt a cikket, aztán pedig gondold át a következőket:
  • a neten rengeteg (milliós nagyságrendű) táblázatos megoldással készült oldal van, és a mai napig is sokan így dolgoznak; a keresők ezt nem hagyhatják figyelmen kívül
  • egy oldalon belül minden elemnek van egy szorzója, amit a kereső figyelembe vesz, de a leginkább az számít, hogy milyen fontos site-ok mutatnak az oldaladra (Google PageRank)
  • szemantikus html: melyik mond többet a tartalomról, ha azt <article>-be, <div>-be vagy <table>-be teszed? szemantika = jelentéstan, egyik sem hordoz többletinformációt, azaz nem fogják könnyebben megtalálni, akármelyikbe teszed; legfeljebb abban segítenek, hogy te, a dokumentum létrehozója jobban átláthasd a forráskódot
  • még véletlenül se keverjük össze a szemantikus html-t a szemantikus webbel, mert nem sok közük van egymáshoz
9

szemantika

tiku I tikaszvince · 2012. Feb. 1. (Sze), 18.25
a neten rengeteg (milliós nagyságrendű) táblázatos megoldással készült oldal van
Ugye erre ugyanúgy lehetne hozni a "milliós nagyságrendű" légy társadalom étkezési szokásait példaképp ;)

Szerintem alapvetően félreérted a szemantikus html-t, mint fogalmat.

A szemantikus HTML - számomra - nem azt jelenti, hogy gépileg értelmezhetővé válik a tartalom, hanem azt, hogy tipizálni segítek az olvasónak, hogy az adott szelet tartalom milyen típusú. Az <article> (de akár melyik másik tag) soha nem fog információt adni, hogy miről szól a tartalma. Csak arról ad információt, hogy "ez pedig itten egy cikk és nem tartalomjegyzék, vagy lábjegyzet.". Jelöl és nem ír le.

A HTML egy jelölő nyelv, ami a tartalom szerkezetét írja le és nem magát a tartalmat. A HTML <table> eleme táblazotos adatszerkezet jelölésére, azon belül sorok (<tr>) és táblázat cellákat (<td>) jelöl. De nem ad információt, hogy milyen adatot közölsz abban a táblázatban.

A szemantikus HTML ideája pedig arra vonatkozik, hogy az egyes jelölésekkel ne vezessük félre az olvasót, a feldolgozót.

Más fejében is felmerült már, hogy az egyes tartalom részeket jobban, egyértelműbben lehessen tipizálni (személy, szerző, dátum, esemény, kiskutya, stb). Született pár olyan megoldás, ami a HTML meglévő eszközkészletéből építkezve adja hozzá ezt a plusz információt olyan módon, hogy a régebbi eszközökön is használható marad az adott HTML, és az is tudja értelmezni, aki nem tud vagy nem akar mit kezdeni ezekkel a plusz információkkal. Ilyen a mikroformátumok és a mikroadatok is.
10

szemantikus

H.Z. v2 · 2012. Feb. 1. (Sze), 18.37
Szemantikus HTML Nagy Gusztáv szerint.
11

Számomra nem az a kérdés,

Hidvégi Gábor · 2012. Feb. 1. (Sze), 18.44
Számomra nem az a kérdés, hogy mi a szemantikus html - nevezzük inkább dokumentumstruktúrának, az kevésbé félrevezető -, hanem az, hogy van-e értelme. Megjelölhetek én egy blokkot mint <article>, de a kérdés az, hogy ez milyen többletinformációt hordoz ahhoz képest, hogy <div>? Igen, tudom, hogy valami cikk-szerűség van benne, én, a készítője, no, és akkor mi van? Az égvilágon senki mást nem érdekel.

Tipikus ügyfélkérés, emeljünk ki egy bizonyos cikket. Mi lesz belőle? <article class="very_important">, ami ekvivalens a <div class="very_important_article">-lel. Sőt, HTML 5-ben csinálhatok olyat is, hogy <very_important_article> elem, a böngésző megeszi, a kereső is, mert megmondja a szabvány, hogy ez is egy ugyanolyan elem, mint a többi. Innentől kezdve pedig mindegy, hogy mibe pakolom a tartalmat, az lehet táblázat is, mert a kereső nem tehet köztük különbséget. Soha nem is tett.

Hívhatom a Trabantot Mercédesznek, de ugyanúgy nyolcvan lesz a végsebessége.
12

érdek, használat

tiku I tikaszvince · 2012. Feb. 1. (Sze), 21.17
Az égvilágon senki mást nem érdekel.

Ha a látogatóid 1%-a( vagy csak 0,1%-a de legyen csak a 0,0001%-a) felolvasó programmal fogyasztja az oldalad, akkor annak a felolvasóprogramnak segítesz megtalálni az azon a lapon a keresett információt. Ezzel pedig, igaz egy áttéten keresztül, a fogyasztó embernek segítesz. Számára tetted használhatóbbá az oldalt.

Cikk kiemelés? Igen class="important". Ezzel jelölöd, hogy az fontos. Hogy ez a megjelenésben, vagy hogy pl egy felolvasó program hogyan prezentálja ezt a jelölést, az már rajtad áll. Pl.: böngészőben lehet más színű a betű.

A trabant vs mercedesz nem jó példa, mert ezek egy másik szintet képviselnek. A HTML-ben a div úgy aránylik az article elemhez, ahogy a közlekedési eszközök között a gépjármű az autóhoz. Mindkettő általános, de az egyik kevésbé.
13

A kérdés, hogy ezért milyen

Hidvégi Gábor · 2012. Feb. 2. (Cs), 11.10
A kérdés, hogy ezért milyen árat kell fizetni? IE8-ig bezárólag az új elemeket csak JS segítségével lehet megjeleníteni, nem lett volna egyszerűbb a role attribútum használatát népszerűsíteni? Úgy a kecske is jóllakik, és a káposzta is megmarad. <div role="heading">
14

Sajnos en nem tudnek ilyen

Leonuh · 2012. Feb. 2. (Cs), 17.34
Sajnos en nem tudnek ilyen finoman valaszolni mint ahogy azt tikaszvince tette. Egy ideje csak olvasom a bejegyzeseket es orulok hogy van valaki a regiek kozul is aki probalja megakadalyozni, hogy hulyesegeket "mutassanak/tanitsanak" a frontend teruleten. A flame kedveert beirtad ide azt amit irtal. Amit ha nem a flame/vita kedveert tetted volna meg tudtad volna a neten nezni PONTOSAN mindennek az okat mi miert ugy fejlodott/fejlodik ahogy. A jelenlegi flamedre es visszamenoleg joparra itt a valasz: http://www.alistapart.com/articles/semanticsinhtml5
Nem fogok tobbet irni ezen kivul, nem fogok flame haborut folytatni. Ha a valaszom nem az igazsagot irja le vagy nem a temahoz kapcsolodik az adminok megteszik a szukseges lepeseket.

Illetve a kerdezonek is megadom az en valaszomat:

Minden blokk stilusu elemnek tudsz magassagot megadni (%-ban is) amivel alkalmazkodni fog a szulo elemhez, mindemellett regebbi bongeszok apro trukkoket igenyelhetnek ( margin/padding hackek ) ha szuksegesek.
15

A linkelt cikk pont a 13-as

Hidvégi Gábor · 2012. Feb. 2. (Cs), 18.17
A linkelt cikk pont a 13-as hozzászólásomban leírtakat és a "flame"-et támasztja alá, köszönöm.
17

Késve bár...

Pepita · 2012. Feb. 3. (P), 15.29
Bocs, pár napja nem jártam erre.
A többiek - úgy látom - kellő képpen kitárgyalták veled a táblázat-dolgot.

Annyit tennék hozzá, hogy számomra bőven elég ok az "általam a későbbiekben jobban olvasható HTML-kód" arra, hogy óva intsek mindenkit a "táblázatos formázás"-tól. Sok más okom is van, de ezeket a többiek - szerintem nálam jobban - már leírták.
Számomra is fontos (emberi okokból) a felolvasó progikat használók segítése, de ezt én másoktól nem várom el (nyilvánosan).
18

A kód olvashatósága

Hidvégi Gábor · 2012. Feb. 3. (P), 15.54
A kód olvashatósága szubjektív indok, kinek a pap, kinek a papné.

A felolvasóprogramok jóideje tökéletesen működnek, valamint jópár ajánlás is létezett már évekkel a HTML5 előtt honlapok készítéséhez a fogyatékossággal élők számára.
19

??

Pepita · 2012. Feb. 3. (P), 16.06
Nekem és még néhány légynek a pap - neked a papné..

Nem értem a jelentőségét a linkeknek, mert írtam: nem várom el mástól...

A többiek jónéhány más indokával is egyetértek, de szerintem hagyjuk pap és papné szinten.
2

Biztosan

Poetro · 2012. Jan. 29. (V), 10.38
Biztosan szükséges az IE6 támogatás? Már csak azért mert már csak kb 0.3-0.5%-a használja a hazai internetezőknek. De ha már ennyire törődsz a kisebbségben levő böngészőkkel, remélem Operában, Safariban és Firefox 3.6-ban is tesztelsz, csak mert az Opera 3% felett, Safari 1% felett, az Fx 3.6 pedig 8% felett van.
3

Nem szükséges, de ezen az egy

Emendre · 2012. Jan. 29. (V), 13.43
Nem szükséges, de ezen az egy problémán kívül más gond nincs a layouttal. Ha ezt orvosolnám, akkor teljesen IE 6 kompatibilis lenne az oldal. Egyébként nem fektetnék bele külön munkát már én sem :)
16

Conditional comments

bamegakapa · 2012. Feb. 3. (P), 13.42
Ez esetben Conditional comments használatával IE6 esetén simán hívj be egy Javascript fájlt, ami javítja a problémát. Ne szúrj el rá túl sok időt.