ugrás a tartalomhoz

nem tudok dönteni!

Pallosi Péter · 2012. Jan. 22. (V), 09.39
Hellóztok!
Most február közepéig van időm hogy eldöntsem hogy hova adom le a jelentkezésem,Programtervező Informatikus,Mérnöki Informatikus szakra.
És a tanárom is azt mondja hogy Mérnökire adjam be a jelentkezésim de hát igazából még nem tudom.
Esetleg itt egy két tapasztaltabb valaki tudna nekem tippet adni hogy miért az és mér ne azt?
Inkább az érdekelne melyikkel könnyebb elhelyezkedni?
 
1

Egyetem

janoszen · 2012. Jan. 22. (V), 10.32
Ha BME vagy ELTE, akkor figyelj oda arra, hogy az egyetem rendkívül sok elméleti tudást ad. Tehát rengeteg analízist, számelméletet, algoritmus elméletet, stb fogsz tanulni és nagyon kevés programkódot fogsz látni. És mindez nagyon hasznos, de óva intelek attól, hogy csak ezen tudással próbálj meg a szakmában boldogulni. Az egyetem után még minimum 3 év, amíg megszerzed azt a gyakorlati tudást, amit az egyetemen nem vernek beléd. Ne legyenek olyan illúzióid, hogy az egyetem után hülyére keresed magad, mert sajnos az egyetemről szabadulók igen nagy százalékából seggelőgép lesz, de nem rendelkeznek a józan paraszti ész nevű tulajdonsággal.

A kedvenc interjúkérdésem erre a 2/3*3/4, ami látszólag pofon egyszerű, de mégis megakad rajta egy csomó ember. Egyetem mellett dolgozni pedig... minimum bátor dolog, nem ajánlom, ha megfelelő idő alatt tervezed elvégezni.

Szóval ha egyetemre mész, akkor tanulni, tanulni, tanulni és eszedbe ne jusson mindjárt az elején elb*ni azzal, hogy nem tanulsz napi rendszerességgel a nagy szabadság láttán. Merthogy ott szúrod el az egészet.

Ha mindez téged frusztrál, akkor inkább menj el egy gyengébb suliba és mellette igyekezz minél több mindent megtanulni a szakma gyakorlati oldaláról.
2

interjú kérdés? (offtopic)

H.Z. v2 · 2012. Jan. 22. (V), 12.04
Ha nem titok, elárulnád a megoldást?
Mert az én "józan, paraszti eszem" szerint azonos precedenciájú műveletek balról jobbra értékelődnek ki, így a végeredmény (matematikailag és többnyire) 0.5 kellene, hogy legyen.
Többnyire alatt azt értem, hogy egyes nyelvek hajlamosak integerként dolgozni ezekkel a számokkal, ebből következően 0 lesz a vége (pl. python)
3

2/3*3/4-ból mondjuk egyből

Poetro · 2012. Jan. 22. (V), 12.58
2/3*3/4-ból mondjuk egyből kilövöd a /3*3-at, és akkor máris marad a 2/4. Ezt azért már könnyű megoldani.
4

OK, ez a matek része,

H.Z. v2 · 2012. Jan. 22. (V), 13.21
OK, ez a matek része, számomra egyértelműnek tűnt. Ez lenne a "poén"?
Mert én ezen simán átléptem és próbáltam keresni valami egyéb beugratást a feladványban.
6

Gyorsaság

Pepita · 2012. Jan. 22. (V), 14.04
Az a poén, hogy mondd meg secpec az eredményt, ne kezdj különösebben gondolkozni/programozni. Aztán mondd meg, miért "voltál ilyen gyors" és nyertél.
7

Ja... így már OK. :) (lehet,

H.Z. v2 · 2012. Jan. 22. (V), 14.08
Ja... így már OK. :)
(lehet, hogy egy-két fejvadásznál azon buktam el, hogy mindig a mögöttes szándékot kerestem a kérdéseikben? :))) )
11

Semmi

janoszen · 2012. Jan. 22. (V), 18.07
Semmi. Csak éppen nagyon sok ember képtelen megoldani, mert elszokott attól, hogy egyszerű feladatokat egyszerűen közelítsen meg.
20

Többnyire alatt azt értem,

kuka · 2012. Jan. 23. (H), 11.58
Többnyire alatt azt értem, hogy egyes nyelvek hajlamosak integerként dolgozni ezekkel a számokkal, ebből következően 0 lesz a vége (pl. python)
Pontosítanék: egyes nyelvekben az aritmetikai műveletek eredményének típusa megegyezik a legnagyobb pontosságot igénylő operandus típusával. Tehát 2.0/3*3/4 már mindenhol .5-öt fog adni.

Ha már kiemelted a Pythont, érdekességként mutatnék egy rövid listát a kezem ügyében levő nyelvek/értelmezők eredményeivel 2/3*3/4-re:
  • 0: C, Java, PostgreSQL, Python 2, SQLite, Tcl
  • 0.5: Awk, Erlang, Haskell, JavaScript, Lua, MySQL, Pascal, Perl, PHP, Python 3, Scheme
5

Értem!

Pallosi Péter · 2012. Jan. 22. (V), 13.56
Helló!
Én itt a Pécsire gondoltam!Az főiskola akkor az nem is lesz jó?"Pollack Mihály"
8

Attól függ ha végzel mivel

Bodi · 2012. Jan. 22. (V), 15.13
Attól függ ha végzel mivel akarsz foglalkozni? Programtervező Informatikus-ként készülj fel, hogy szinte elmélet az egész tanterv ha szeretnél a suli alatt valódi gyakorlatra szert tenni keress gyakornoki munkákat azért ne vidd túlzásba maradjon időd tanulni is.
Mérnöki Informatikus szerintem meg inkább beágyazott rendszerekkel foglalkozik.Attól függ melyik érdekel.
9

:)

Pallosi Péter · 2012. Jan. 22. (V), 17.27
Szia,engem a programoás érdekel tehát a programtervezőire adom be a jelentkezésim,és még egy kérdésem lenne hogy itt a programtervezőin milyen programozást tanulnak??????
10

Sokfélét

Poetro · 2012. Jan. 22. (V), 17.53
Egyetemtől / főiskolától függ, de nagyon sokfélét. Általában 4-5 nyelvet legalább megmutatnak / megtanítanak.
13

Aha

Pallosi Péter · 2012. Jan. 22. (V), 18.20
Húú ez így elég húzosnak hangzik3év alatt,de hát majd szeptembertől minden kiderül!
Remélem a php az benne lesz meg a c/c++ és még a java más nagyon nem érdekelne! :) Nagyon köszönöm a sok infó
14

Elég rossz a hozzáállásod.

H.Z. v2 · 2012. Jan. 22. (V), 18.38
Elég rossz a hozzáállásod. Programozásban a nyelv csak eszköz, amit viszonylag könnyen meg lehet ismerni, akár autodidakta módszerrel is.
A mögötte álló technológiák, algoritmusok stb. a lényeg, amit nagyon alaposan meg kell(ene) tanulni és ezeket lényegesen macerásabb önállóan elsajátítani.

Konkrét – igaz, majd' harminc évvel ezelőtti :( – példa: nekem a suliban IBM assembly-t és PL/I-t tanítottak. Amikor programozóként kezdtem dolgozni, az assembly-t még csak-csak használtam, de a PL/I-et csak nagyon rövid ideig. Volt helyette COBOL, FORTRAN, aztán jöttek a dBase klónok, PC-s világban a Pascal/C stb. Amivel élesben dolgoztam, azt mind magamtól tanultam meg.
A lényeg: ki kell használni azt a pár évet és (ahogy Lenin apánk is megmondta :) ) tanulni, tanulni, tanulni...
16

Amire emlékszem

Poetro · 2012. Jan. 22. (V), 18.50
Amire emlékszem, hogy mi tanultunk Pascal-t, Assembly-t, C-t, C++-t, Java-t, Smalltalk-ot, Haskell-t, szintén 3 éves programozó matematikus szakon. Persze ez nem jelenti azt, hogy bármelyik nyelven képesek lettünk volna a tanítottak alapján bármilyen épkézláb alkalmazást összehozni, de a nyelvek alapjait, valamint az algoritmusokat megtanultunk.
17

Nálunk (BME-VIK) volt az

MadBence · 2012. Jan. 22. (V), 19.24
Nálunk (BME-VIK) volt az elején C, itt megtanítottak programozni, aztán következő félévben C++, itt megtanultuk az OOP alapjait. Aztán 3. félév Java (4 darab előadás, és ez újítás, régebben ilyen nem is volt, alapvetően az az elvárás, hogy ha értetted a C++-t, akkor ezt is érted, amit nem, azt meg megtanulod otthon), itt leginkább a módszertan a lényeg. 4. félév C# (gondolom olyan szinten, hogy srácok, idén ez lesz, otthon mindenki átnézi, megtanulja), tervezési minták, ilyesmik.
Ilyen, hogy PHP, alapvetően nincs, de minden viszonylag normális nyelvre van kurzus (Ruby-ra, azon belül is RoR)
31

PHP

Szigyártó Mihály · 2012. Jan. 25. (Sze), 17.55
Alap szinten lesz php és Smarty, de tényleg alap szinten.
19

5 év, SZTE: x86

Protezis · 2012. Jan. 22. (V), 22.27
5 év, SZTE:

x86 assembly
C
C++
Pascal
Java
Smalltalk
Haskell
Prolog
Occam
ActionScript
C#
Postscript
Matlab
Maple
PHP
Javascript

Lehet, kimaradt egy-kettő.
12

Programozás

janoszen · 2012. Jan. 22. (V), 18.08
A programozás tapasztalatom szerint az egyetemi képzés 10%-a. A többi elmélet. Ha ez megfelel, akkor menj egyetemre.
15

Tőled függ ...

festo · 2012. Jan. 22. (V), 18.43
Szerintem a saját igényeidet is vedd figyelembe egyetem és szak választásakor. Igaz, hogy sok múlik rajta, hogy hol és mit végzel, de a lényeg akkor is az lesz hogy te mit tanultál meg.

Alapvető kérdés: Szereted-e a fizikát / elektronikát?
Ha nem a mérnökinfót felejtsd el, mert utálni fogod. Ha nem vagy az a beállítottságú akkor kínszenvedés lesz. Ha szereted és hajlandó vagy még többet foglalkozni ezzel akkor ezt ajánlom, mert szerintem abból kevesebb jó szakember van. Érteni fogsz a végén a beágyazott rendszerekhez, hardverszintű programozáshoz is már jobban fogsz viszonyulni, de ha jól tudom lesz ott áramkörtervezés meg ilyesmi is. És ezen felül jönnek majd a programozási ismeretek is.

Én programtervezőn vagyok, pont azért, mert nem szeretem a fizikát, és nem is akarok vele foglalkozni. Nem bántam meg, de ez is egy nagy szívás, de azért szeretem. :)
Itt megtanulod a programozás alapjait, elsajátítasz rengeteg matematikai alaptudást. Szoftverfejlesztést, algoritmizálást, adatáziskezelést. Megismered minimum C, C++, c#, Java nyelveket, de ezen felül jöhet más is, egyeteme válogatja. Viszonylag az elején már beléd verik, hogy hogyan működik a számítógép meg az operációs rendszer, de azt igazán részletesen...
Ha vállalkozó szellemű vagy akkor már azt is megtanulhatod, hogy mobil platformokra hogyan és miben fejlesz, stb...

A 3 év gyakorlatszerzés meg a ne dolgozz dolog nagyon szubjektív.
Azt elismerem, hogy tényleg ne vedd félvállról a tanulást, mert az nem vezet jóra. Látok magam körül sok-sok embert akinek kicsit későn nőtt be a feje lágya. Az első félévet szétbulizta, megbukott egy csomó tantárgyból, a második félévben nem tudott emiatt rendes tárgyakat felvenni, és úgy igazán a 2. évben kezdte el az egyetemet elsős tárgyakkal...

Viszont látok mást is, mert nem kell ahhoz három év remeteséget vállalni, hogy legyen diplomád, inkább csak okosan kell kezelni a dolgokat. Azzal, hogy év közben odafigyeltem, hogy milyenek lesznek a ZH-im, megtanultam amit kértek sokkal de sokkal előrébb voltam mint azok, akik csak a vizsgaidőszakban tanulnak. És itt most heti ~10 óra ráfordított időről van szó. Megcsináltam szépen a házikat ha volt, készültem a zh-kra, foglalkoztam azzal az irdatlan mennyiségű kötelező programmal amit kiadtak. 4,43-as átlagom van most, ami a szakon jelenleg kiemelkedő, sőt nagyon jó.
Év közben volt időm elmenni bulizni, egy ismerősömmel dolgoztam/dolgozok egy projekten szabad időmben, szinte minden nap szakítottam időt a barátnőmre. Kolis vagyok, így a kollégiumi életből is kiveszem a részem. Nem szakadtam meg, mindent a mintatanterv alapján csináltam meg az adott félévben, így semmiből sem csúszom. Lehet ezt így is csinálni...

Pécsről igazán nem tudok véleményt nyilvánítani, de van a felvi.hu-n minden szakirányhoz egy egyetemi rangsor, ami nem véletlenül alakul úgy ahogy. Ha vidékben gondolkozol akkor Debrecen, vagy Szeged. Az utóbbi a szívem csücske mert idejárok én is.

Nálunk az SZTE-n szerintem elég gyakorlatias a képzés. Mint ahogy írtam rengeteg kurzuson van kötelező program amit gyakran csapatmunkában kell megoldani, hogy szokd a való életet. Nem egyszer van az, hogy párhuzamosan több kurzusra kell programot leadni, teljesen más témában és más nyelven.
És itt most megint jövök a "szubjektív" dumámmal, mert ismerek nem egy olyan embert aki hiába oldotta meg ugyanazt a feladatot, a való életben nem állná meg a helyét, mert csak CTRL+C, CTRL+V az egész amit csinál. De dan aki pedig egyből bekerült BSc után Pesten egy jó céghez, jó fizetéssel.

Próbáld meg a képességeidnek mérten megválasztani az egyetemeket, meg a szakot.
18

:)

Pallosi Péter · 2012. Jan. 22. (V), 20.24
teljesen igazad van,én se szeretem a fizikát ezért arra adom be a jelentkezésim!"Programtervezőire"Hát majd meglátom lesz belőle
21

Hú ma megtettem!

Pallosi Péter · 2012. Jan. 23. (H), 14.19
Ma megtettem a jelentkezést a Programtervező Informatikus (Bsc) képzésre beültem az egyik órára és csak néztem hogy ezek mit csinálnak -.- eléggé durva számítások vannak benne mondta is az egyik programozó tanár hogy nyáron nagyon kezdjem hajtani a matematikát!
22

Mégis: mit vártál?:)

chop · 2012. Jan. 23. (H), 23.08
Mégis: mit vártál?:)
23

Szóltam

janoszen · 2012. Jan. 23. (H), 23.56
Én szóltam...
24

Ha már itt tartunk, akkor én

chop · 2012. Jan. 25. (Sze), 01.59
Ha már itt tartunk, akkor én meg arra lennék kíváncsi, hogy mennyire tesz jó programozóvá az egyetem, azaz mennyire ad szükséges és jól felhasználható alapot?

Lehetséges, hogy az egyetemi képzés csak szükséges, de nem elégséges feltétele a "jó" programozóvá válásnak? Vagy elsősorban inkább a szemléletmód kialakításában játszik meghatározó szerepet?

Én ugyan nem ilyen területen végeztem, de számomra elsősorban a szemlélet kialakításában játszott szerepet, illetve abban segített, hogy a rengeteg lehallgatott tárgy miatt nagyjából az is kiderült, hogy mi az, amivel talán a későbbiekben szívesen foglalkoznék is. (A kapcsolatokat most kihagytam, ami szintén fontos, de a téma szempontjából talán irreleváns.)

Mit gondoltok erről?
25

Semennyire

pp · 2012. Jan. 25. (Sze), 08.47
Nem az egyetem tesz jó programozóvá, hanem Te magad! Az egyetem csak teret biztosít ehhez.

Ha valamihez hasonlítani kéne akkor egy helikopter hasonlítanám ami felvisz a magasba és megmutatja a táj nevezetességeit, ahova érdemes ellátogatnod. Ha megvan a hely ahova el akarsz jutni akkor oda magadnak kell elmenni gyalog. Nem ülhetsz taxiba, mert nem csak a célhoz érés a fontos, hanem az úton levés maga is.

Ha jól értem akkor Te is ugyan ezt írod. :)

pp
26

A felsőoktatás valóban egy

Hidvégi Gábor · 2012. Jan. 25. (Sze), 08.48
A felsőoktatás valóban egy szemléletmódot ad, valamint azt, hogy nem csak tudod, mi miért van, hanem érted is a mögötte lévő logikát.
27

A kérdés igazából az, hogy mi

chop · 2012. Jan. 25. (Sze), 12.05
A kérdés igazából az, hogy mi az, amihez mindenképp kell az egyetem és nem lehet magadtól megtanulni? Szemléletmódot szerintem könyvekből is elég jól el lehet sajátítani, pláne, ha megvan az akarat arra, hogy azt is figyelmesen elolvasd, ami annyira nem érdekes, sőt, esetleg rettentő unalmas.

Nálunk is rengeteg olyan téma volt, amit meg kellett tanulni, mert csak, de igazából ezekre ma már csak nagyvonalakban emlékszem vagy még annyira se. Ami megmaradt, az az, amit egyébként is megtanultam volna.
28

Könyvek

Poetro · 2012. Jan. 25. (Sze), 12.28
Ahogy a korábban általam felsorolt könyvekből is látszik, ez nem egy egy hónapos menet, mivel circa 3000-4000 oldalt kell elolvasni, és akkor még nem foglalkoztunk konkrét programozási nyelvekkel és matematikával, pedig ezekre azért szükség lesz. Szóval legalább másfél-két év kell az alapok mély elsajátításához, mert nem elég elolvasni a könyveket, meg is kell érteni, és jó lenne ki is próbálni az abban lévő elméleti anyagokat.

Valamint azt remélhetőleg mindenki tudja, hogy a programozás nem olyan, mint a kőműves szakma, ami legfeljebb évtizedenként változik. Itt szinte napi rendszerességgel vannak újdonságok mind szoftveres, mind hardveres téren. Valamint fontos lépést tartani az operációs rendszerekkel és a programozási nyelvekkel kapcsolatban, és nem csak azokkal, amiket épp használunk. Érdemes mindig megnézni az új nyelveket, vagy azokat, amikkel még nem dolgoztunk sohasem, vagy csak futólag néztünk rá korábban. Mindig mutathatnak új technikát, amit akár a jelenleg használt nyelvben is használhatunk, vagy azért mert valamilyen feladatra optimálisabb megoldást tud nyújtani, mint az általunk használt. Jelentsen az optimálisabb bármit a következők közül:
  • gyorsabb / hatékonyabb fejlesztés,
  • jobb futási sebesség,
  • egyszerűbb tesztelhetőség,
  • stabilabb futás,
  • kisebb erőforrás fogyasztás.


Azaz a tanulás nem áll meg az egyetem / főiskola / tanfolyam befejeztével, azt folyamatosan kell végezni, különben az ember lemarad, és lekopik a piac jelentős részétől, helyére olyan embereket fognak felvenni, akik értenek az új technikákhoz, vagy jobb minőségű kódot készítenek.
30

Teljesen igazad van!

Pallosi Péter · 2012. Jan. 25. (Sze), 16.58
Igaz,tehát én nem úgy fogom elkezdeni a szakot hogy be megyek azt megtanulom a következő órára amit kérnek azt kész,nem,nem gyakorlás gyakorlás és gyakorlás :)
29

Az egyetemen - ha el akarod

Hidvégi Gábor · 2012. Jan. 25. (Sze), 12.49
Az egyetemen - ha el akarod végezni - tanulnod kell, valamint van egy jól felépített tanterv, ami alapján fejlődsz. Természetesen önmagadtól is összeszedheted ezt a tudást, de ehhez olyan mértékű önfegyelem és akaraterő kell, amivel nagyon kevés ember rendelkezik a hétmilliárdból.

Emellett érdemes azt is figyelembe venni, hogy Magyarországon még mindig sok helyen alapkövetelmény egy felsőoktatásban szerzett oklevél vagy diploma, ha egy bizonyos szintnél magasabbra szeretnél jutni.