ugrás a tartalomhoz

Hogyan működik?

iddqd · 2012. Jan. 10. (K), 21.42
Sziasztok!
Tanulás közben egy kisebb oldalon ügyködök és próbáltam egy kis ihletet meríteni és nézelődtem, belefutottam közben 1-2 oldalba aminek nem teljesen értem a működését. Pl a Cylex! ( sablonszerű megközelítéssel próbálom összehozni a gyakorló oldalam php-vel úgy jutottam ide.. ) Itt több ezer valós html oldal van elkészítve valóban, minden egyes "névjegyhez" külön? Ezt gondolom nem php "kezeli" vagy mégis? Vagy hasonló az Origo is, ott is mindenhez külön .html állományt látok.
Hogy vannak ezek felépítve?
Sorry ha nem a legpasszolobb topic!
Üdv
 
1

Most arra vagy kíváncsi, hogy

Karvaly84 · 2012. Jan. 10. (K), 21.48
Most arra vagy kíváncsi, hogy mi állítja elő a html fájlokat? vagy nem értem...

Azt, hogy milyen sablon rendszer teszi neked össze a lapot nem igazán tudod kideríteni a végkimenetből ami minden rendszernél ugyan az: az az jelen esetben HTML.

PHP-hoz vannak népszerű sablon kezelők, vannak szabványos sablon rendszerek is, én az XSLT-t szoktam használni, de kb. millióféle van...
3

Hmm lehet valóban hogy nem

iddqd · 2012. Jan. 10. (K), 22.24
Hmm lehet valóban hogy nem elég összeszedett a kérdésem bocs. Hiányosak sajna az ismereteim ezeket próbálom betömködni!
Éppen olyasmin ügyködök hogy hasonló adattömeget, mint pl: a Cylex esetében a sok sok cég, katalogizáljak egy oldalon. ( persze nem ekkora nagyságban ez csak egy próba "projekt" ) van egy séma adatlapom, ha kiválasztasz valamit ezen jelennek meg az épp kiválasztott adatok. Ezzel szemben pl: a Cylex nek az egyes adatlapok külön-külön állományok. Tehát akkor ezeket egy sablonkezelő rendszer generálja?
4

Honnan tudod?

Poetro · 2012. Jan. 10. (K), 22.27
Honnan tudod, hogy ezek külön-külön állományok, és nem csak adatbázisból van megjelenítve a tartalom. Leginkább sehonnan, maximum akkor, ha megkérdezed a fejlesztőket. És igen, az adatbázisban levő adatok minden valószínűleg átmennek egy sablonkezelőn, ami HTML-t gyárt belőlük, majd az valamilyen módon kiszolgálásra kerül a böngésző számára.
5

Áhhá

iddqd · 2012. Jan. 10. (K), 22.40
Na erre voltam kiváncsi leginkább! Hogy ezek valóban "legyártott" több ezer html állomány vagy csak a kérésem alapján generálodik e, illetve hogy ez lehet így? De akkor ezek hogyan linkelhetők vagy indexelhetők mondjuk a keresőknek hisz a tartalom csak a kérésre áll össze? hmm itt van egy kis homály érzem én is... :))
6

Indexelés

Poetro · 2012. Jan. 10. (K), 22.51
A keresők indexelő motorjai is "böngészők", azaz hagyományosan HTTP-n keresztül meglátogatják az oldalt (ahogy te teszed a böngésződben), letöltik magukhoz, elemezgetik, aztán feltöltik velük a saját adatbázisukat. Ritkán szoktak legyártani HTML fájlokat, főleg olyan oldalakon, ami ennyire gyakran változik, mint egy hírportál, inkább memóriában vagy más módon gyorsító-tárazzák egyes részeit (ritkábban az egészet), majd ezeket összerakják (esetleg a felhasználónak testreszabják), és adják vissza a felhasználónak.
7

És hogy kap minden oldal

iddqd · 2012. Jan. 11. (Sze), 14.39
És hogy kap minden oldal külön url-t? pl
http://www.origo.hu/nagyvilag/20120110-egyiptom-muszlim-testveriseg-es-szalafista-radikalisok-ujfajta-politikai-iszlam-szuletik.html
vagy: http://www.cylex-tudakozo.hu/ceg-info/hb-furgon-kft--712836.html
8

Rövid webcímek

Poetro · 2012. Jan. 11. (Sze), 14.55
9

Köszi igen már elkezdtem

iddqd · 2012. Jan. 11. (Sze), 15.23
Köszi igen már elkezdtem utána nézegetni!
2

rövid url

Poetro · 2012. Jan. 10. (K), 22.22
A rövid url-ek segítségével olyan neveket adsz az oldalaknak, amiket akarsz (akár lehet az a neve, hogy index.exe, vagy mint a Mindmegettén gyors-kiflik.recept). Ezeket a szerver visszakeresi valamilyen adatbázisból, majd visszaadja a megfelelő oldalt. Az, hogy a szerver oldalon PHP, Java, Ruby, Python vagy bármi más van teljesen mellékes.