ugrás a tartalomhoz

Tesztek JavaScript-ben

Karvaly84 · 2011. Dec. 23. (P), 07.56
Hello!

JavaScript-es fejlesztéshez milyen testing framework-öt javasolnátok? Próbáltam keresgélni a JSUnit-ot ki is néztem de semmi leírást nem találtam hozzá. Tehát olyannal szeretnék megismerkedni amihez van normális le írás, hogy hogyan kel beizzítani meg ilyesmi. Ant alól használnám ha lehetséges.
 
1

QUnit

Greg · 2011. Dec. 23. (P), 11.07
http://docs.jquery.com/QUnit
5

+1

Crystal · 2011. Dec. 23. (P), 23.35
+1
6

A qunit-ban az equals-nak

inf · 2011. Dec. 24. (Szo), 01.20
A qunit-ban az equals-nak voltak furcsa dolgai, nem működött mindig rendesen. Használtam egy darabig, mást nem nagyon ismerek, már régen fejlesztettem js-ben. Amúgy milyen projekthez kellene?
7

Egy saját fejlesztésű

Karvaly84 · 2011. Dec. 24. (Szo), 18.42
Egy saját fejlesztésű függvénytárhoz. De egyébként a qunit-al kapcsolatban arra gondoltam mivel procedurális, hogy egy osztályt lehetne rá írni aminek átadom a tesztelni kívánt osztályomat. Plusz kiegészíteni egy tömbel amiben teszt esetek bemenő adatai vannak, majd azokat futtatná az osztály a qunit-al. A qunit tűnik a legegyszerűbben használhatónak. A többi a node-al valló kapcsolat miatt szimpatikus mert használnám a beépített konzolomat is, de a node-al még nem foglalkoztam csak olvasgattam róla ezt azt. Plusz a node megtanulása mellet szól az is, hogy amit használok build tool-t az nem való igazán javascript-hez, mert a több modulból (fájlból) pakolok össze egy libet akkor nekem a build-tool-ba kel definiálnom a függőségeket. Java alatt ugye csak elég megadni a classpath-ot azt helló.
10

Ha találsz javascript-hez jó

inf · 2011. Dec. 25. (V), 02.03
Ha találsz javascript-hez jó IDE-t, akkor az nagyon érdekelne. Elég idegesítő, hogy NetBeans-ben csak favourite-ként lehet js fájlokat szerkeszteni, meg hogy nincs automatikus kiegészítés hozzá...
11

Ez magyarra fordítva mit

H.Z. v2 · 2011. Dec. 25. (V), 02.48
Ez magyarra fordítva mit jelent?
Nem használtam még, csak kíváncsiságból felraktam pár napja a 7.0.1-t, abban tudok olyat csinálni, hogy kifejezetten javascript fájlt hozok létre (nem HTML-be ágyazva) és abban a ctrl+space működni látszik.
(PHP-s változat)
12

Szerintem az Aptana az egyik

Karvaly84 · 2011. Dec. 25. (V), 03.28
Szerintem az Aptana az egyik legjobb IDE amiért nem kell fizetni. Az Eclipse az alapja, de nem az Eclipse JSDT csomagját használja hanem a sajátját. Külön mutatja gépelés közben hogy amit meghívsz az mennyire cross-browser.

Én mondjuk a sima Eclipse-t használom natúrba az is tudd mindent. Sok féle verziója van ennek is előrecsomagolva, de én mindig az alap csomagot szedem le és kiokosítom magamnak. Az Eclipse Platform Runtime Binary csomagot le szedheted erről a címről. A sorban keresd a Platform Runtime Binary részt, ebben van a Eclipse alap szoftver.

A szoftverhez nagyon jó dokumentáció érhető el. Ajánlom a Workbench User Guide/Tasks/Updating and installing software című részt kezdésnek.

Szerk.: Ja és majd elfelejtettem, ha Eclipse-ben egy projekthez nem adsz hozzá JavaScript támogatást akkor itt sem megy a kód kiegészítés és dokumentációs tooltip.

Ha a csomagkezelőből (Help/Install New Software) felteszed a PDT-t (PHP Development Tools) akkor az függőségként lehúzza a WTP-t magával húzza a JSDT-t, így komplett lessz a rendszer. XSLT-t külön ki kel pipálni ha az is kell. Remote debuging működik php alatt. És ami még fontos saját lib-et is tudsz adni a projekthez úgy h dokumentáció alapján működik a kód kiegészítés.
8

Egyébként az equals miféle

Karvaly84 · 2011. Dec. 24. (Szo), 18.50
Egyébként az equals miféle furcsaságokat produkált?
9

Csak arra emlékszem, hogy

inf · 2011. Dec. 25. (V), 02.02
Csak arra emlékszem, hogy piros volt, amikor zöldnek kellett volna lennie :D Nem emlékszem biztosan, de mintha valami típushibája lett volna. Ugyanazt használva az ok függvénnyel és "==="-el zöldet kaptam...
2

Mocha

Poetro · 2011. Dec. 23. (P), 12.54
Amit most kinéztem magamnak, az a Mocha, amivel mind a szerver oldalon (Node), mind a böngészőben lehet tesztelni, akár aszinkron kódot is.

Hogyha böngészőben való viselkedést akarsz tesztelni a szerver oldalon (mondjuk parancssorból), akkor hasznos lehet a Zombie.js mondjuk Mocha-val vagy Expresso-val karöltve. Találhatsz hozzá egy nagyszerű tutorial-t is, ami már kicsit régi, de még használható.
3

Mocha +1

presidento · 2011. Dec. 23. (P), 22.35
Én is a Mochát favorizálom. Elég friss projekt, de aktív a fejlesztés (egy patch-emet el is fogadták). Ha szerver oldalon maradunk, alternatíva lehet még a Vows vagy a Jasmine. A parancssoros eszközöknek az egyik előnye, hogy könnyű futtatni őket és egyszerűen illesztheted a Continuous Integration rendszeredhez.
4

Kösz srácok az infókat, azt

Karvaly84 · 2011. Dec. 23. (P), 23.10
Kösz srácok az infókat, azt hiszem most már tényleg ideje a node.js-t kicsit megismernem, de mielőtt azt tenném, ugye a Node-ra írt script-ek konzisztensek Linux és Windows alatt is? Az Eclipse-emhez állítólag van egy Chromium-os plugin ami a v8-at használja és Node-al is össze lehet barkácsolni, hogy lássam a beépített konzolon a kimenetet, plusz az Ant helyett is a project buildinget át írnám Node-ra. Mennyi idő megtanulni a fájlkezelési részét?
13

Tree.js

rotkiv.ranlom · 2012. Jan. 9. (H), 18.17
Van egy friss, magyar fejlesztésű test library JS-hez: https://github.com/Wizek/Tree
Ant alól valószínű nem megy, viszont aszinkron funkciókat is okosan lehet vele tesztelni. Érdemes megnézni.
14

Ez nem túl bíztató...

inf · 2012. Jan. 10. (K), 00.32
Ez nem túl bíztató...

Nekem az a bajom ezzel az egész kóddal, meg magával a teszttel is, hogy nem elég beszélőek a nevek benne. Ha már úgyis le lesz minify-olva a kód (a teszteket meg nem használjuk éles környezetben), akkor miért használtok rövidítéseket a neveknél? (Már ha te is a fejlesztők között vagy...)

Clean code szerint rossz gyakorlat a "train wreck", bár elhíresült metaprogramozás néven is, szóval hogy a függvényhívásokat láncba rendezitek... Ha nagyon hosszú láncok vannak, akkor az általában tervezési hibára utal, bár javascriptben valamiért előszeretettel használnak ilyeneket...

Én inkább a teszt újrahasznosíthatóság felé mennék el, és "osztályokat" írnék, de ez az én dolgom. Vannak fenntartásaim azzal kapcsolatban, hogy mennyire könnyen módosítható a kódja. Mivel tesztelésnél nem sűrűn kell kiegészíteni a teszt rendszert, ezért talán ennek nincs akkora jelentősége felhasználói szempontból. Nálam közepes, szívesebben használnám, mint a Qunit-ot, elég sok feature implementálva van benne, de nem tartom szépnek a kódját.
15

JavascriptMVC

Burnee · 2012. Jan. 17. (K), 10.03
Ha úgyis komolyabb alkalmazást akartok fejleszteni, akkor kiváló framework lehet a javascriptmvc. Van benne tesztelés is, ami a qunitra épül és rendkívül kényelmes. Érdemes megismerni
16

Nos rá kerestem, de ez nekem

Karvaly84 · 2012. Jan. 17. (K), 19.02
Nos rá kerestem, de ez nekem azt hiszem túl sok. a jQuery egyébként sem tetszik nekem, nem rég a QUnit az amivel elkezdtem ismerkedni. Jelenleg a console.assert() amit használok, de szerintem hamarosan áttérek a QUnit-ra, amihez írok majd egy TestCase osztályt.