ugrás a tartalomhoz

Közösségi szerepvállalás

Max Logan · 2011. Dec. 8. (Cs), 00.55
Azon gondolkodtam, hogy milyen jó lenne az, ha minden webfejlesztéssel foglalkozó freelancer és cég végezne közösségi munkát. Értem ez alatt, hogy pl. a Google féle 20%-os „szabályszerű” megoldásban (vagy ahogyan éppen jól esik) lenne minden freelancer developernek (a.k.a. egyszemélyes webstudio) és webfejlesztéssel foglalkozó cégnek egy-egy aktuális projektje (évi mondjuk 1-2), melyben olyan munkát csinál (ingyen és bérmentve), mellyel tud segíteni a közösségnek.

Például kiválaszt egy számára kedves alapítványt, csoportosulást, magán honlapot, bármit és ahhoz adja az évek alatt megtermelt tudást, kapcsolatrendszert stb.

Mit gondoltok? Működhetne egy ilyen kezdeményezés itthon? Van ennyi empátia és segítőkészség az itthoni web közösségben?
 
1

Igen

Nagy Gusztáv · 2011. Dec. 8. (Cs), 09.43
Nálam most is működik :-)

A hallgatóimnak is mindig mondom, hogy referenciaként csináljanak 3-4 ingyenes munkát, mielőtt állást keresni indulnak.
17

Jó példák

Max Logan · 2011. Dec. 9. (P), 20.50
Igen, kb. erre gondoltam, csak akár nagyobb volumenben (brandépítés, online marketing, stb.). De már egy-egy ilyen kisebb project is igen nagy segítség.
2

Tools

janoszen · 2011. Dec. 8. (Cs), 10.31
Én most egy olyan munkaadónál dolgozom, akinek semmi gondja nincs azzal, hogy az általunk használt eszközöket open source licenc alatt közzétegyük. Szerintem, ez is egyfajta közösségi szerepvállalás.

Ami a 20%-ot illeti, ha megteheted, hogy ilyesmivel foglalkozol, akkor működhet. Sajnos azt látom, hogy a magyarországi cégek jelentős része nincs abban a helyzetben, a munkaidő ötödét másra áldozza. Az persze más kérdés, hogy egy kis szervezéssel azért nagyon sok mindent el lehet érni.

Freelancerként más a dolog, én például a Budapest 18. kerületi Karinthy Frigyes Gimnáziumban dolgoztam péntek esténként, amíg ki nem költöztem Bécsbe.
16

OS

Max Logan · 2011. Dec. 9. (P), 20.47
Dícsérertes, hogy a munkáltató úgy gondolja, hogy adjon vissza a közösségnek. Ez csak így működhet globálisan és hosszú távon. Én kaptam, majd ha már van lehetőségem adok is.

Itt igazából pont a lehetőségre akartam rámutatni, hogy számtalan olyan esettel találkozom a neten böngészőve, amikor akár csak egy-egy órás "munka" is igen komolyan tudná javítani WEB-es dolgok minőségét (akár csak egy kis sitebuild faragás, hogy minden a helyén legyen).

Persze mivel én alapvetően nagyban gondolkodom, ezért is a komolyabb karitatív tevékenységre fókusztáltam az írásomban.
3

eleinte van, de aztán…

tiku I tikaszvince · 2011. Dec. 8. (Cs), 10.41
Két problémám van az ötleteddel:
1. Ha valakinek muszájból kell egy ilyen projektben részt venni, az nem jó senkinek. Ehhez belső késztetést kell. De ha valaki nem tud vagy akar egy-egy ilyet bevállalni, attól még lehet jó fejlesztő, és egy vagy több közösség hasznos tagja.

2. Sajnos a szervezetek, egyesületekben nincs meg az a kultúra, ami az önzetlen segítséget feltétel nélkül elfogadná és élne vele. És nem élne vissza vele.

Tapasztalatom azt mutatja, hogy eleinte mindenkiben megvan a lelkesedés. Aztán, amikor a "megbízó" rájön, hogy gyakorlatilag bármit kérhet, elindul az ötletelés, és egyik pillanatról a másikra 24/7/52 projekt lesz. Ami mellett sem a fizetős munkákra, sem az élet egyéb területeire már nem marad idő, aminek következtében nem marad forrás finanszírozni a hobbi projektet. A segített szervezet pedig jól megsértődik, hogy "hogy bírsz ekkora bunkó lenni"?

Egy-egy ilyen munka valóban baromi jó referencia lehet. Emellett az ember megtanulja, hogy majd éles, pénzért vállalt munka esetén milyen pontokra kell figyelni, miket kell már jó előre fixálni, mik azok a csapda helyzetek, amit jó elkerülni. És megtanulja, hogy merjen nemet mondani egy-egy világmegváltó megrendelői ötletre. Szóval nagyon jó tapasztalatszerzésnek.

De fejlesztőket, cégeket erre kötelezni vagy elvárni tőlük ilyen hozzájárulást nem tartok egyáltalán jó ötletnek.
6

Igen

Pepita · 2011. Dec. 8. (Cs), 19.41
Emellett az ember megtanulja, hogy majd éles, pénzért ...

Ezzel nagyon egyetértek. Viszont azt tudni kell, hogy ezek a többnyire nonprofit civil szervezetek a "legnehezebb esetek". Tehát nem biztos, hogy rögtön velük kell kezdeni, sokszor még a szükséges dokumentumokat, képeket, stb. is úgy kell kikönyörögni tőlük. ("Nahát, ezt nem a programozónak kell megírni? Pedig én elmondtam, hogy mivel foglalkozunk...")
Az alapötlettel teljesen egyetértek, van is jópár ingyenes ötletem. Nekem inkább a maradék 80%-kal van gondom...
13

Félreértetted

Max Logan · 2011. Dec. 9. (P), 20.31
A felvetésben semmi kötelezés nincsen. Senki nem mondta, hogy csináld, mert muszáj.

Én próbltam rávilágítani arra, hogy a WEB-es szakma is végezhet aktívan közösségi munkát, mert igény lenne rá.

Számtalanszor találkozom azzal a jelenséggel, hogy iszonyatosan pocsék egy-egy web-es megjelenés, holott a mögöttes tartalom olyan, hogy azt világgá kellene kürtölni.

Én vagyok annyira szociálisan érzékeny, hogy ha ilyennel találkozom, akkor segítenék. De én kiszáltam a WEB-es világból, a háttér pedig még nem épült fel, ami majd az ilyen segítő szándékot el tudja juttatni oda, ahova kell (ez még évek munkája lesz).

Ami pedig az elvárásokat és macerássá válást illeti. Le kell fektetni a játékszabályokat. Ha ezt megteszik a felek a munka megkezdése előtt, ne adj Isten, ezt még papíron aláírva, minden fél felé egyértelművé teszik, akkor azt gondolom, hogy nem mehet (helyrehozhatatlanul) mellékvágányra a történet...
4

itthon?

pcjuzer · 2011. Dec. 8. (Cs), 12.21
"Itthon" szerintem nem működhetne, viszont egy szűkebb közösségen belül szokott működni.

A G-féle 20% szabály egyébként nem jótékonykodásról szól, hanem innovatív ötletekről, amik hasznot hozhatnak a cégnek. Ha pedig ingyen csinál valaki valamit, attól még lehet mögötte haszonszerzési szándék, lásd termékminták.
14

Részletek

Max Logan · 2011. Dec. 9. (P), 20.36
Kezdem úgy érezni, hogy internetes fórumokon (fórum, blog vagy bármi) az emberek, mindig a saját maguk által kifogásolható részleteket ragadják ki -- és itt jegyezném meg, hogy valószínűleg magam is csináltam már ilyet...

Tehát a 20%, mint egy lehetséges erőforrásráfordítás jelent meg az írásomban, nem gondoltam azt, hogy minden cégnek, freelancer-nek kötelezően 20%-ot kellene adnia a munkaidejéből egy-egy ilyen karitatív project kivitelezéséhez. Ha az érintett szakmabeliek szabadidejükben hobbiból csinálnak ilyet (akár többen összeállva), akkor már sokat tettek egy jó ügy érdekében.

A haszonszerzés, mint olyan nem igazán értem, hogy miért merül itt fel.

Lássunk tisztán! Én a WEB-es fejlesztők és a velük együtt dolgozó emberek szaktudásának karitatív módon történő felhasználására, mint lehetőség hívtam fel a figyelmet. Nap mint nap látom a WEB-et böngészve, hogy lenne igény az ilyen segítségre...
5

Én azt nem értem, hogy akkor

Crystal · 2011. Dec. 8. (Cs), 12.37
Én azt nem értem, hogy akkor most ezzel tulajdonképp mit akarsz mondani?
15

Önzetlen segítség

Max Logan · 2011. Dec. 9. (P), 20.38
Csupán annyit szeretné mondani, hogy vannak emberek, akik mennek katasztrófákhoz segíteni, ingyen, mert a lelküt ezt diktálja. Adott a WEB-es közösség, ahol van olyan dolog (tudás, tapasztalat, kapcsolatrendszer és még ki tudja, hogy mi minden), amit be tudnak dobni egy-egy jó ügy érdekében. Ebből lehetne szervezni egy közösséget, mely összefogja, koordinálja az ilyen jellegű segített project-eket, stb, stb.

Gondolatébresztőnek szántam az írást, se többnek, se kevesebbnek...
7

Lehetne egy közösségi tér a

Hidvégi Gábor · 2011. Dec. 9. (P), 09.02
Lehetne egy közösségi tér a Weblabor is, indulhatnának kísérleti projektek (ha már labornak hívják), és azokban mindenki úgy vesz részt, ahogy akar.
9

Ezt tudnám támogatni, sőt,

deejayy · 2011. Dec. 9. (P), 10.30
Ezt tudnám támogatni, sőt, indítani is tudnék projektet, ugyanis a kezdeményezéssel csak egy problémám van: hogy a maradék 20%-ra lenne saját ötletem is, amit szeretnék megvalósítani (nem kifejezett jótékonykodás, de mindenképpen hasznos dolgok).

Viszont jelenleg nincs is maradék 20%-om :)
18

Kiragadott részlet, lásd fentebb

Max Logan · 2011. Dec. 9. (P), 20.51
Nem a 20% a lényeg, te is elvesztél egy jelentéktelen részletben. Az csak ötlet volt arra, hogy miképpen legyen idő a karitatív tevékenységre...

Ami pedig a Weblabor-on történő megvalósítást illeti, igencsak jó ötlet. És őszintén megmondom, hogy nem is igazán értem, hogy ez korábban miért nem merült fel, holott adja magát...
19

De hiszen a Weblabor évek óta

virág · 2011. Dec. 9. (P), 21.20
De hiszen a Weblabor évek óta egy segítő, közösségi tér... Szerintem kicsit túlzásba estél és emiatt értettek félre. Ha a Weblabornál maradunk, mint példánál, akkor, gondolj csak bele, hogy hányan nőttek fel ennek a portálnak a segítségével, a dokumentációkkal, a cikkekkel, a fórummal, vagy a régi-régi levelezőlistával. Sokan. Már több generáció :) legalábbis szerintem. Ennél többet mit lehetne nyújtani ezen a téren? Szerintem nem sokat. És nem is kell, mert a tudás költéség, ezt el kell fogadni. Ami pedig az önkéntességet illeti, mármint nonprofit szervezeteknek besegíteni stb. - szerintem sokan ezt is csinálják, sokan szerényen, a háttérben, soha nem is beszélnek erről. Sokfélék vagyunk, más-más életciklusban más és más lehetőségekkel, nézőpontokkal, lehet, hogy aki tegnap nem segített, az holnap fog és fordítva... Ezeket a dolgokat nem lehet sem intézményesíteni, sem koordinálni, hiszen ez tényleg mindenkinek a szabadidejéből megy. Nem hiszem tehát, hogy ezzel külön kéne foglalkozni, de aki persze akar annak sok sikert hozzá :)
20

Példa a nagyvilágból

Max Logan · 2011. Dec. 9. (P), 21.49
Ahogyan van Vöröskereszt (és még számos ilyen szerveződés), ami egy koordinációs központ (ha úgy tetszik), lehetne akár ilyen a WEB-es közösségnek is. Végülis nem ilyen irányba gondolkodtam, de akár lehetne.

Én annak fontosságára hívtam fel a figyelmet, hogy ha van a kezdben valami, amivel másoknak tudsz segíteni és arra a segítségre jólláthatóan szüksége van a világnak, akkor tedd meg az első lépést és adj. Mert adni jó!

Aki adott eddig is, azt megerősítették a gondolataim, hogy jó és értékes az, amit csinál. Látta azt, hogy vannak mások, akik segíteni akarnak, ha tudnak. Aki pedig még nem segít, de van benne egy szikrányi affinitás is, lehet, hogy éppen a gondolataim révén kap szárnyra. Aki pedig eddig nem segített, lehet, hogy majd egyszer, talán valamaikor fog; még ezen életében.

Előbb vagy utóbb, így vagy úgy mindenki segít a világnak (mert mindenki segíteni születik). Én mutattam egy utat, hogy miként segíthet a tudásával egy WEB-es szakember...
8

Én jónak tartom az ötletet!

Karvaly84 · 2011. Dec. 9. (P), 10.28
Én jónak tartom az ötletet! Most is éppen egy olyan projekten dolgozok amit a közösségért teszek, nem vagyok nagy kópé, de egy cikken dolgozok vagyis cikk sorozaton egy olyan témában és probléma körben amit én keservesen vadásztam össze. Még csak ma kezdtem el vagyis tegnap úgy hogy biztos kell még rá várni, mert ha az egész sorozat kész van akkor szeretném majd valakivel felvenni a kapcsolatot, de félek elég hosszú lesz mert nagyon bele lendültem, a példakódokat svn-re teszem pdf-el együtt, külön ágakra a változatokat. Szóval ki gondoltam mi hogy legyen csak sok idő...
10

Minél előbb közzéteszed,

pp · 2011. Dec. 9. (P), 11.37
Minél előbb közzéteszed, annál hamarabb fogsz kapni feedback-et és annál biztosabb, hogy olyan dologba fekteted az energiát ami másoknak is fontos. Nyilván van egy minimum ami alatt nem érdemes elindulni, mert nem érthető belőle, mit akarsz, merre tartasz, de azért nem érdemes sokáig várni. :)

pp
11

Igazság szerint egy rövidet

Karvaly84 · 2011. Dec. 9. (P), 11.58
Igazság szerint egy rövidet akartam, de aztán rájöttem, hogy az alapokat le kel fektetnem annak érdekében hogy az érthető legyen, és ilyen jelegű cikket még nem olvastam, csak külföldi nyelven. Szerintem sok ember olvassa a wl-t olyanok akik most kezdik a dolgokat vagy csak böngésznek új dolgok iránt. Fórumon anno nekem is kérdésem volt, és utánam is sokan megkérdezték ugyan azt. Bár az indító téma ami inspirál másról szól, nem nagyon szoktak fórumon evvel kapcsolatban kérdezősködni, és szerintem azért mert nem is tudják sokan, hogy "így is lehet". A lényeg el kezdtem egy saját library-t fejleszteni JavaScript-ben. A Célom az evvel kapcsolatban, hogy legyen egy saját kódtáram amit ismerek, és ez legyen könnyű és következetes, objektum orientált szemléletben. A library alapjait vezetném fel egy svn tárhelyre plusz írnék róla egy cikket azoknak akik arra használják a JavaScript-et hogy attribútumokba irkálnak függvényhívásokat. Az egész eset egy olyan konzekvenciát követve lenne ismertetve amit sokan nem javasolnak köztük én sem, de egy szűk környezetben nagyon jól használható megközelítést mutatnék be, és közben egy olyan problémára is írnánk evvel a kis kódtárral megoldást ami minden kezdő JavaScript fejlesztőt ki szokott borítani az kezdeti időszakban. Ehhez persze el kel készülnöm, legalább az első résszel ahol mindenféle lib-ek nélkül vennénk át a JavaScript azon működését amiről keveset beszélünk, és engem ez érdekel igazán. Aztán a gyengeségekre ki dolgoznánk egy megoldást amit majd egy életszerű példán alkalmaznánk. Ja és kell valaki aki átnézi a helyesírási hibákat :D Bár igyekszem... :)
12

Bár igyekszem... :)Igyekezz :

Hidvégi Gábor · 2011. Dec. 9. (P), 12.07
Bár igyekszem... :)
Igyekezz : ) Sikeresen felkeltetted az érdeklődésemet.

pp-vel egyetértek, ne a végén publikálj, hanem amint lehet.
21

nálunk működik

wodka · 2011. Dec. 12. (H), 18.18
Éreztem, hogy kell valami hasonlót csinálunk, ezért indítottuk el Pro Bono programunkat.
http://abaco.hu/tarsadalmi-felelossegvallalas-csr

- igen kell belső késztetés, nem mindegy kinek segítesz
- igen, nehéz az alapítványokkal, mert nem szakemberek - de melyik megrendelő az?
- fix órakeretet határoztunk meg, így nem lesz belőle 24/7/365
22

Az ötlet jó

Fedor · 2011. Dec. 12. (H), 21.56
Magam már csináltam honlapot óvodának, bannereket alapítványoknak ingyen. Ha valaki tud másnak segíteni, az jót tesz az önbecsülésének is :-)