ugrás a tartalomhoz

hosting szolgáltatás elindítása

therest · 2011. Nov. 23. (Sze), 16.27
Gondolom az itt aktívan forumozó tapasztalt emberek közül, néhányan üzemeltek már be komolyabb webszervert. Én csak most jutottam el odáig, hogy lassan (egy éven belül), szükségem lesz egy saját szerverre, hogy a projektjeimet onnan tudjam kiszolgálni. Ha pedig saját szerver, akkor az általam (másoknak) készített lapokat is onnan hostolnám, ezek száma már elért egy olyan szintet, hogy a szerverrel kapcsolatos havi költségek megtérüljenek, ha egy részüket sikerül a mostani előfizetésük lejártakor átcsábítanom.
Mindenképpen Linux oprendszerrel, Apache, Php, Mysql alapokon szeretném összehozni.
Jelenlegi tudásom 0 a témával kapcsolatban, nyilván a saját kis fejlesztői környezetemet össze tudom rakni, de ez nagyon messze áll egy biztonságos,publikus webszervertől. Viszont van majd egy évem arra, hogy tanuljak, olvassak, gyakoroljak, tanácsot kérjek.

A kérdés annyi lenne, hogy milyen minőségi magyar nyelvű online (pdf, video, mp3 akármi) anyagok, és könyvek vannak a témában, amit jó szívvel tudtok ajánlani. Elég sok témát kellene felölelni, a megfelelő hardver beszerzésétől, a linuxos kötelezőkön át, ip-kezelés, apache, php, mysql, ingyenes kezelőfelületek, mindezek hosting szemszögből, az alapoktól a mélyebb ismeretekig.
 
1

Építettem

janoszen · 2011. Nov. 23. (Sze), 20.14
Én már építettem ilyen szolgáltatást és azt kell mondjam, hogy vagy kicsiben éri meg csinálni, vagy nagyban. Ha az a cél, hogy a szerver költségeit kitermelje, akkor nagyjából mindegy, mit csinálsz. Ha ennél komolyabb a cél, akkor két dolgot tudsz tenni:

  • Nagyon szűk réteget célzol meg a piacon, akik a prémium minőségért hajlandóak fizetni.
  • Tömegszolgáltató leszel nagyon sok ügyféllel ügyfelenként kevés pénzért.


Azt érdemes végig gondolni, hogy one man showban ezt nem lehet csinálni, tehát minimum egy társad legyen, aki el tudja látni a gép vagy gépek felügyeletét, miközben szabadságra tudj menni.

Ami a műszaki megoldásokat illeti, mostanában kezd elmenni a világ az olyan megoldások felé, hogy az ügyfelek nem is shared hostingon laknak, hanem egy nagyon nagyon pici virtuális gépen. Ezt csinálja pl. a MediaTemple is. Ez azért fontos, mert az egy webszerverben futó különféle ügyfél-alkalmazások előbb-utóbb vagy túlterhelést, vagy vírusfertőzést okoznak a gépen.

Dokumentációt erről a témáról nem fogsz találni, pláne nem magyar nyelvűt, mert nagyon nagyon sok különálló témához kell érteni a Linuxon belül ahhoz, hogy jól összerakjad a dolgot. (Nem jól össze lehet tákolni, de minek.) Ha nem tudsz angolul, akkor meg egyenesen felejtsd el.

Az admin panellel vagy használhatsz ingyeneset (ezzel kisérletezni kell) vagy fizetősed, vagy akár írhatsz is sajátot, de ha külső megoldást választasz, akkor meg kell elégedned azzal, amit az tud, az pedig jelenthet korlátokat.

Hardver és külső cuccok tekintetében én azt javaslom, hogy ha tudsz, próbálj meg külső erőforrásokat igénybe venni, mert az ugyan megköti a kezed, de kevesebb dologgal kell foglalkozni.

Tapasztalat az, hogy webhosting szolgáltatást akkor indíts, ha teljes vállszélességgel mögötte vagy. Ha nem értesz igazán a Linuxhoz, nem is akarsz igazán vele foglalkozni, akkor ez egy akkora falat lesz, amivel csak a szívás van. Én megpróbáltam ezt egyedül tolni, de pontosan ez lett vele.
2

Köszönöm a bőséges

therest · 2011. Nov. 24. (Cs), 03.37
Köszönöm a bőséges választ!

Egyelőre mindenképpen csak kicsiben, a fő cél, hogy a saját projektjeim fel tudjam tenni egy csak általam elérhető szerverre, és ez a szerver ne termeljen veszteséget ( még azt a havi 15-30e-t se).

A virtuális gép megközelítés érdekes, a kérdés itt az, hogy van-e megbízható ingyenes szoftver ebben a kategóriában, és mennyivel kell izmosabb vas az ilyen megoldáshoz. 100-150 átlagos lapot egy gyengébb szerver is ki tud szolgálni a klasszikus módszerekkel elképzelésem szerint. Virtuális gépekkel gyanítom csak a töredékét.
És akkor mindent virtuális gépen fut egy darab apache+php+mysql? Nekem meredeknek tűnik ha így van.

Be kell valljam Linuxhoz fű vagyok, az egyetemi unixos alaptudásom ide édeskevés, de mint mondtam hajlandó vagyok tanulni, csak nem tudom hol kezdjem. Nem akarok olyan területeket érinteni, amikre nincs szükségem, hanem céltudatosan csak azt a tudást elsajátítani, ami szükséges. Ehhez keresem azokat az anyagokat amikre a tapasztaltak voksolnak. (Ha voksolnának... :) )

Ha angol akkor sincs gond, megértem, csak a sebesség nem ugyan olyan mint egy magyar könyvvel.
3

Linux

janoszen · 2011. Nov. 24. (Cs), 13.01
Ha nem értesz a Linuxhoz, eleve nehéz lesz a dolog. Összekalapálni még talán össze tudod, de ha baj van vele, nem tudod megjavítani. Szerintem, kezdésnek ne fizikai vasban gondolkodj, hanem virtuális szerverben, így legalább a vas hisztijeivel nem kell foglalkozni. Azt a havi ~5000 Ft-ot, amibe ez kerül, pedig nyeld be, ne akarj egyből szolgáltatást nyújtani, ha nem tudod, mi fán terem a hosting szakma.
4

+1

gabesz666 · 2011. Nov. 24. (Cs), 13.57
Én is azt javaslom, hogy inkább told be a cuccod egy cloudba. Jelenleg egyáltalán nem vészes ezeknek az ára. Van magyar cloud szolgáltató is (nem írom a nevét, de google-ben könnyedén rátalálni). Mik az előnyei? Elsősorban, hogy olcsóbb. Jelenleg olyan 20-30e körül kapsz havonta 100mbit-es hosting szolgáltatást. Ebből már egy egész korrekt virtuálgépet lehet összerakni (vagy több picit, ha kell load balancing is). További előny, hogy nem kell foglalkoznod a hardver megdöglésével. Egy egygépes rendszernél, akár le is állhat a szolgáltatásod, ha elromlik egy hardver, cloud esetén ilyen nem fog bekövetkezni. Ha pedig nem a hardver-el van gond, hanem a rendszer valamiért nem hajlandó működni, akkor virtuális gép esetén csinálhatsz snapshotot, ami lementi a gép aktuális állapotát (nyílván ezt működő állapotban kell megtenni) és bármikor visszaállhatsz erre az állapotra. Innentől kezdve pedig van egy elég hibatűrő rendszered.
Én is üzemeltettem korábban szervert, de folyamatosan szívás volt vele és sajnos support sem állt rendelkezésre ilyenkor.
5

Az eddig hozzászólások is sok

therest · 2011. Nov. 25. (P), 02.10
Az eddig hozzászólások is sok infót hoztak, de konkrét könyvet, vagy url-t nem írt senki. :)

Úgy gondolom, hogy sok minden megtanulható 10-11 hónap alatt, szóval nem aggódok azon hogy pár témában a nulláról indulok, a lényeg, hogy felesleg anyagokat nem gyűrnék a buksiba, mert elveszi az időt a lényegi részektől.
6

Nincs

Poetro · 2011. Nov. 25. (P), 04.13
Szerintem eleve nincsen erről, csak a neked kellő információkat tartalmazó magyar nyelvű anyag. Talán angol nyelven össze lehet lapátolni neked 2-10 könyvet a témában, de valószínűleg az se lenne elég korszerű, illetve nem mutatná meg neked, miből érdemes választani az adott feladatra, és hogy miért. Először például én azzal kezdeném, hogy azokat a szoftvereket, amik mindenképp kellene megismerném. Teszem azt neked majd kelleni fog mondjuk Apache HTTPD, akkor elolvasnám, azt hogyan kell telepíteni, fordítani!, beállítani a fenti környezetre. Ugyanezeket elvégezném mondjuk PHP-re, valamelyik email szerverre, DNS szerverre, tűzfalra, monitorozó alkalmazásokra, adatbázis szerverekre (pl. MySQL, PostgreSQL, MongoDB, CouchDB, memcached, Redis stb.) stb.

Természetesen egy "állítsuk be a Linux rendszerünket" könyv még lehet hogy létezik magyarul is, de biztosan nem fog elegendő információval szolgálni, valamint meglehetősen elavult lesz.
Például itt van az:
GNU/Linux rendszerek üzemeltetése sorozat, ami 2005-ös!!!, vagy a Linux iptables zsebkönyv, ami 2006-os!!! De természetesen van más Linux-szal foglalkozó könyv is, csak ne várd, hogy 4-5 évnél újabb legyen.

felesleg anyagokat nem gyűrnék a buksiba, mert elveszi az időt a lényegi részektől

Hát nem hinném, hogyha egy rendszert szeretnél üzemeltetni, akkor lennének felesleges részek. Mondjuk a grafikus felület bekonfigurálását talán kihagyhatod, de szerintem nem nagyon találsz olyan témát, amire ne lenne szükséged (főleg, ha fölmerülnek menet közben problémák, és elárulom fel fognak).

Ja, és a másik dolog: szinte minden dokumentáció, és hibaüzenet angolul lesz úgyis, ezért amennyiben nem állsz a nyelv magaslatán, akkor inkább annak az elsajátítását tűzném ki első célnak, mert anélkül nem fog menni.
7

Régebbi anyagok is jók

therest · 2011. Nov. 26. (Szo), 19.42
Régebbi anyagok is jók alapozásnak. Elkeserítő, hogy ennyire nincs aktuális szakirodalom anyanyelvünkön.
Az angollal nincs gond, megértek mindent, magyarul a tempó más, és nyilván ez számít.

Kösz a válaszokat!