ugrás a tartalomhoz

scrollbar szinezés manapság hogyan?

troy1979 · 2011. Nov. 17. (Cs), 12.18
Sziasztok,

Nem tudom, manapság mennyire menő/nem menő a scrollbar szinezés/egyedi scrollbar-ok használata nállam mindenesetre 1 feladat kapcsán igényként merült fel


Azt tudom, hogy évekkel ezelőtt volt néhány IE specifikus css property ami ezt lehetővé tette, ám ezt a többi böngésző nem nagyon támogatta?

Mi a helyzet manapság? Szabvánnyá ( vagy ha nem is szabvánnyá, de más böngészők által is támogatott dologgá ) váltak ezek a dolgok?

Vagy esetleg ha nem is csak css-sel , de pl javascript segitségével tudnám a scrollbar kinézetét az összes böngészőben befolyásolni/egységesiteni?

Vagy esetleg valamilyen html/css/javascript alapú scrollbar megoldást kéne találnom, ami (majdnem) minden böngészőben müködik?

Létezik e esetleg valamilyen GWT (google web toolkit) alapú megoldás a problémára?

(a munka a vaadin/gwt framework-ökre épül)
 
1

Szerencsére nem szabvány

Poetro · 2011. Nov. 17. (Cs), 13.38
Szerencsére nem szabvány, és csak Internet Explorer támogatja. Egyébként nem is szerencsés játszani a böngésző ezen tulajdonságaival, mert rontják a felhasználói élményt, és remélhetőleg az alkalmazott dizájner is tudja ezt, és olvas a felhasználói élményről és használhatóságról irodalmat. Sokan még emlékeznek, hogy a Google Wave is bevezetett egy saját scrollbar implementációt, amit mindenki utált, mert lassú volt és nehezen kezelhető. Például MacOS és Linux környezetben elég jól megszabhatod az operációs rendszerben, hogy hogyan működjenek és nézzenek ki a gördítő sávok. Ha ezt megváltoztatod, akkor sok embert összezavarsz, nem azt kapja, amit megszokott, nem úgy működik, ahogy megszokta, nem úgy néz ki ahogy megszokta. Például ő lehet, hogy úgy állította be, hogy csak akkor látszódjon, ha görget, ha fölé viszi az egeret, vagy mondjuk csak alul, vagy alul és fülöl is legyenek rajta a nyilak.


Nem hiszem, hogy szerencsés élmény elvenni ezt a megszokást a felhasználótól. Ha mégis ezt szeretnéd, akkor viszonylag egyszerűen meg lehet oldani, keretrendszertől függetlenül. Csak jó sok CSS és JavaScript trükköt kell bevetni, de ez független a használt keretrendszertől. Írtam egy egér fogd és vidd-del működő felület jQuery-t használva, vagy kipróbálhatod a keretrendszer független scroller keretrendszert a Zynga-tól. Ezekben ugyan nincs meg a gördítősáv kirajzolása, de azt is hozzá lehet rakni, mert viszonylag könnyű ezeket az adatokat lekérdezni. Csak ugye ekkor például az egérgörgővel való görgetést is neked kell majd megvalósítani.

És azt se felejtsük el, hogy a neten a böngészés elég nagy hányada már mobil eszközökön történik, ahol még kevésbé szerencsés a gördítősáv átszabása.