ugrás a tartalomhoz

Helyi fájlrendszer elérése (JavaScript)

Karvaly84 · 2011. Okt. 5. (Sze), 16.20
Helló guruk!

Ma jutott eszembe egy ötlet miként tudnám magam egy hosszabb JavaScript projekttel lekötni. Már egy éve tanulom a JavaScript-et és szeretnék valami nagyobbat csinálni benne, de sok mindenre persze még nincs rálátásom mert nem elterjedt. Egy böngészőben futó alkalmazást szeretnék JavaScript alapokon, ami modulokkal bővíthető, egy modul kb. annyiból állna hogy egy adott programozási nyelvhez adna támogatást. A kérdésem evvel kapcsolatban hogyan tudok böngészőből matatni a fájlrendszeren ha lehet egyáltalán?

Ui.: Ja és engem inkább linkek, leírások, a ti tapasztalatok alapján felállított hozzáoszlások érdekelnének, és nem a már kész megoldások, mert a nulláról szeretném felépíteni ezt a dolgot. Ehhez igazított JavaScript library-vel meg ilyesmi. És nem baj ha nem böngésző független csak a Gecko és WebKit érdekel.
 
1

Szerencsére nem

Poetro · 2011. Okt. 5. (Sze), 16.29
Szerencsére alapértelmezetten a böngészőben nem lehet a fájlrendszerben matatni. Ez Mozilla böngészők alatt megoldható aláírt JavaScript kóddal. Ezen kívül minden böngészőben, amely támogat kiegészítőket, a kiegészítőben hozzá lehet férni a fájlrendszerhez (természetesen böngészőnkét különböző módon). Különben miért akarsz hozzáférni a fájlrendszerhez?

A szerverről természetesen akkor kérsz le adatot, amikor akarsz. Azaz tölthetsz be új JavaScript fájlokat, képeket, CSS-t stb.
2

Egy text editort szeretnék

Karvaly84 · 2011. Okt. 5. (Sze), 16.59
Egy text editort szeretnék csinálni, webes nyelvekhez, SQL, PHP, XML, JavaScript, stb, szintaxis kiemelés console-os futtatás, meg ilyesmi... Fontos lenne, hogy tudjak a text fájlokból olvasni, írni bele, majd menteni. Azt egyből gondoltam, hogy amit most kitaláltam megint az a kategória amire sokan legyintenének, de gondolom a HTML5-el lehet van már rá megoldás csak még nem találtam rá, ha pl. maga az alkalmazás is a helyi fájlrendszerről tölt be akkor talán lehet rajta matatni. Amúgy tudom, hogy 1000 féle text editor létezik, a piacon, és én nem is a piacra szánom ezt a dolgot, csak szeretném ha lenne egy olyan editorom ami úgy működik ahogy én szeretném, és mellesleg sok dolgot meg tanulnék a HTML5-röl közben.

Ja amúgy gondoltam arra is hogy PHP-ben lesz ez a dolog megírva csak akkor kel egy szerver ahol dolgozik a cuccos, majd onnan kel leszedni a fájlokat, ez meg így nem pont a kívánt működést hozná számomra.
6

Szerver

Poetro · 2011. Okt. 5. (Sze), 17.45
Akkor szerintem legjobb, ha Node.js vagy PHP alatt írsz egy kicsi szervert, ami elintézi neked a fájlok listázását, betöltését és mentését. Nem olyan nagy trükk ezt megírni. Ráadásul Node.js-hez Windows alatt elég egy .exe fájl és az alkalmazásod.
3

böngészőből fájlrendszert?

mortein79 · 2011. Okt. 5. (Sze), 17.08
Ha jól értem, egy olyan programot akarsz írni, ami a programozási nyelvek desktop IDE-inek a funkcióit "utánozza" amiben csak lehet, mindezt böngészőben futó javascripttel és html-el. Hm. Érdekes megoldás, állítólag golfütővel is ki lehet nyitni egy üveg bort, csak nehéz, ott van rá mondjuk a dugóhúzó....

Na, de hogy segítsek is valamit, ezt nézd meg:

html5 filesystem api

Bár gondolom már megtaláltad, de hátha.
4

Nem nem találtam meg mert

Karvaly84 · 2011. Okt. 5. (Sze), 17.12
Nem nem találtam meg mert előbb ide írtam, de pont ilyenre gondoltam, át is futom köszi :)
7

Chrome only

Poetro · 2011. Okt. 5. (Sze), 17.51
Hát igen. De ezzel csak az a gond van, hogy jelenleg egyetlen böngésző támogatja csak. De persze a fenti alkalmazáshoz ez lehet nem probléma pont. Egyébként JavaScript alapú, böngészőben futtatható IDE is van már pár, első ami eszembe jut, az a Cloud9 és itt van a benne használt editor az Ace.
5

Mentés ügyben én ránéznék

kuka · 2011. Okt. 5. (Sze), 17.41
Mentés ügyben én ránéznék arra is amit TiddlyWiki művel. Teljesen JavaScript meghajtású, önmagába mentő wiki motor.