ugrás a tartalomhoz

Milyen tudást igényel?

sziszka95 · 2011. Szep. 24. (Szo), 10.03
Sziasztok, tehát abba érdeklődnék hogy gondolkodtam és lehet hogy elkezdek egy videómegosztó oldalnak,Tehát az lenne a kérdésem hogy milyen szintü programozás kel egy ilyen oldal elkészítéséhez?(php-html-css-java)
Tanácsokat tippeket várok!
 
1

Hát én még ilyet sose

Karvaly84 · 2011. Szep. 24. (Szo), 10.38
Hát én még ilyet sose csináltam! Java akkor kelhet ha java lejátszód van, léteznek programok amik konverziót is végeznek, ezek állt cgi-ben futtatva oldják meg a dolgot de biztos van pl php-hoz ilyesmi nem tudom. A másik dolog, hogy terjed a HTML5 video láz is, hasznos lehet átnézni milyen formátumok vannak, stb, mert ha valaki feltesz egy MP4 vagy 3GP videót telefonról azt neked a szerveren át kel konvertálni, ha azt akarod hogy HTML5 kompatibilis legyen. Sajnos nem uszod meg egy formátummal hála a Microsoft féléknek, de cserébe bővítmények nélkül működik. Viszont a Explorer régebbi verziói nem támogatják, oda meg flash videó kell, flash plugin általában mindenkinek van, de a Windows 8 Metro felületet használok Explorerben nem fogják tudni használni flash csak a HTML5-öt és a nem nyílt szabványon alapuló formátumot...
2

Először is nem baszogatásnak

aky22 · 2011. Szep. 24. (Szo), 10.43
Először is nem baszogatásnak de egy kis helyesírás nem ártana ;) Amúgy szerintem mindenképp PHP OOP, és utána egy keretrendszer. Kéne Flash is a lejátszóhoz és az AJAX is jól tud jönni az élő kereséshez. HTML CSS az alap ha az nincs meg akkor neki se állj semminek. Utána jöhet csak a többi. Ja és SQL ismeretek is kellenek az adatbázishoz. Egyénként, ha jót akarsz magadnak, akkor még egy csapatot is szervezhetsz és akkor szerintem fél év alatt elkészültök, ha mást nem akartok hozzá fejleszteni. Remélem segítettem.

Üdv.: Ákos
3

szerver

Poetro · 2011. Szep. 24. (Szo), 12.39
Ha te akarod végezni a videók konvertálását, akkor vagy saját / bérelt szerverre lesz szükséged, vagy pedig jó pénzért ki kell szervezni a videók konvertálását egy külső szolgáltatóhoz. Ez azért is fontos, mert ingyenes, shared hoszting szervered nem fogsz tudni szerver oldalra programokat telepíteni és futtatni, ami mindenképpen kell a videók konvertálásához. Ismeretek tekintetében nem árt egy erős HTML / CSS / PHP ismeret és egy közepes JavaScript tudás. Kezdésnek érdemes lehet valami keretrendszer vagy CMS megismerése, azzal nagyon sokat lehet gyorsítani a fejlesztés ütemén, és ez igaz JavaScript esetében is (jQuery, MooTools, Dojo, YUI stb. közül valamelyiket érdemes megismerni és használni a JS részekhez).
4

Ha komolyan gondolod az

Protezis · 2011. Szep. 27. (K), 07.59
Ha komolyan gondolod az egészet, akkor fel kell készülnöd arra, hogy ki fogod nőni a szervert, vagyis meg kell oldani azt, hogy több gép is végezhesse a videó konvertálást. Ehhez meg kell oldani a feladatok kiosztást, lockolásokat, a hibakezelést, és mindezt PHP-ben. Baromi sok szívás van vele úgy is, ha magával a nyelvvel meg a lehetőségeivel teljesen tisztában vagy.
5

Mi motivál arra...

Max Logan · 2011. Szep. 28. (Sze), 11.03
Mi motivál arra, hogy újabb videómegosztót hozzál létre? Miben lenne más a tiéd, mint mondjuk a YouTube vagy a Vimeo? Mi lenne a hozzáadott érték, amitől létjogosultsága lenne a többi mellett?
6

Ennek a kérdésnek - ebben a

H.Z. v2 · 2011. Szep. 28. (Sze), 11.29
Ennek a kérdésnek - ebben a formában - mi értelme?
Programozni tanulgat, talált egy témát. Szerintem ennyi elég.
Ilyen alapon mindenkit megkérdezhetnél (magadat is), hogy miért is készít olyan oldalt, amilyet épp ír...
Sok újat már nem nagyon lehet feltalálni a netes szolgáltatások körében.
7

Hozzáállás kérdése

Max Logan · 2011. Szep. 28. (Sze), 12.33
Az utóbbi időben nem igazán követem a Weblabor témáit, így nem ismerem az új tagokat, hogy ki milyen szinten áll. A kérdésből, annak megfogalmazásából nekem az jött le, hogy egy új szolgáltatást akar fejleszteni, nem pedig az, hogy tanulgatni akar.

Ha pedig szolgáltatást fejlesztünk, akkor ne azért tegyük, hogy n+1-edikként a piacra lépjünk, hanem azért, hogy valami újat, valami hozzáadott értéket tegyünk le az asztalra. És éppen ez a faktor az, ami nem kicsit hiányzik a mai profitorientált világból...

És igen, én pl. nem megyek bele olyan project-ekbe, munkákba, lehetőségekbe, amikben nem látom a hozzáadott (társadalmi) értéket. Ezek a munkák jellemzően a pénztermelésről szólnak, ez pedig az értékrendem szerint értéktelen (öncélú) kezdeményezés, így részemről vállalhatatlan...

Sok újat már nem nagyon lehet feltalálni a netes szolgáltatások körében.
Nem a mit, hanem a hogyan a kérdés. És amikor azt látja az ember, hogy még csak most kezd szépen lassan elfogadott dologgá válni pl. a UX, akkor lehet még újat letenni az asztalra.
8

Pénz?

Pepita · 2011. Okt. 2. (V), 17.30
És igen, én pl. nem megyek bele olyan project-ekbe, munkákba, lehetőségekbe, amikben nem látom a hozzáadott (társadalmi) értéket. Ezek a munkák jellemzően a pénztermelésről szólnak

Akkor miből élsz? Ez úgy hangzik, mintha csak hobbyból fejlesztenél.
Egyébként a mondanivalóddal nagyrészt egyet értek, de nem ennyire kisarkítva, valami igazság abban is van, hogy azt csináld, amiért fizetnek. Ha nem így teszel, éhen halsz.
10

Pénz

Max Logan · 2011. Okt. 2. (V), 18.38
Alapvetően a pénzhez másképpen állok, mint a többség. A pénz nem érték, hanem eszköz. Az a baj a mai világgal, hogy éppen fordítva kezelik az emberek.

A fejlesztés már nem pénzkereset számomra. Az igazság az, hogy sosem szabadott volna meglépnem azt, hogy ez legyen az elsődleges bevételi forrás. Megléptem, az élet meg jól pofánverdesett ezért. De ez igencsak személyes és off...

Voltak jó ajánlataim az elmúlt években, de volt közöttünk több olyan, amit az értékrendem szerint nem tudtam elfogadni. Inkább legyen kevesebb pénzem, de a lelkiismeretem legyen tiszta. Inkább kevesebb pénz és mellé elégedettség, mint több pénz és mellette érzem, hogy nem helyesen cselekszem.

Az emberek egyébként manapság megélnek, mint élnek. Érdekes téma ez, de erről inkább csak személyesen lehetne beszélgetni, mert igen sokrétű kérdés ez és alapvető társadalmi kérdésekbe, értékrendbeli kérdésekbe kellene belemenni...

Én azt az utat választottam, hogy megmutatom az embereknek, hogy másként is lehet csinálni a dolgokat. Most éppen egy közösségi témán dolgozom, mely révén nagyon hamar látni fogják az emberek, hogy mennyire egyszerű változtatni a dolgokon és valójában mennyire egyszerű segíteni másoknak. Csak ehhez egy kis (sokaknak nagy) szemléletváltásra van szükség. De végső soron mindenki arra született, hogy másoknak segítsen. Ha amit csinálsz, abban nem a másoknak való segítség van a lista elején, akkor állj fel és fuss...

Sok vállalkozás azért nem megy úgy, ahogyan mehetne, mert a lista elején a pénztermelés van, nem pedig a másoknak való segítség. Ha a segítség lenne elől és jól csinálnák a dolgokat, akkor a pénz is jönne; és az emberek mosollyal adnák, nem pedig úgy, mint akinek a fogát húzzák...
11

Pénzkérdésben szerintem

Hidvégi Gábor · 2011. Okt. 2. (V), 18.42
Pénzkérdésben szerintem hasonlóan gondolkodunk, bár én a magam részéről inkább úgy finomítanék, hogy a pénz nem valódi értékmérő.

Sajnálom, hogy a webes fejlesztés nem jött be neked, mert szerencsével és kitartással itt is lehet olyan munkád, ami értéket teremt, annyira élvezed, hogy este lefekvéskor alig várod az új napot, és még meg is fizetik.

Az utolsó bekezdéshez annyit, hogy amíg rá nem mutatnak, hogy mennyire önző valaki, addig nem biztos, hogy a másik megsegítésére fog törekedni.
12

Re

Max Logan · 2011. Okt. 2. (V), 18.49
Nem a webfejlesztés nem jött be. Én nem véletlenül fordultam már nagyon hamar a programozás felé. De 3 éve nyáron elég egyértelműen tudatosodott bennem, hogy ez számomra egy kedves hobbi, nem pedig hivatás (bár korábban annak gondoltam, ennek okán indultam arra, amerre). Megtaláltam a hivatásom és innentől már csak ennek szeretnék élni.

A WEB egy jó dolog, de meg kell találni, hogy miként használjuk. Én mostantól teszem a dolgom és amikor szükség van rá, akkor lesz majd WEB-es része is a történetnek. De már nem én fogom a hardcore programozást csinálni, mert nem ez a dolgom. Ami pedig a WEB-es programozás technológiáját illeti, na igen, abban nagyot csalódtam...
13

Ami pedig a WEB-es

inf · 2011. Okt. 2. (V), 23.07
Ami pedig a WEB-es programozás technológiáját illeti, na igen, abban nagyot csalódtam...
Hát a böngészőkre programozásban én is, a php szintén nem a kedvencem, szóval ebben egyet tudunk érteni.

A többihez hozzászólva; hasonló cipőben járok, mint te, csak pár év késéssel. Én is elkezdtem pénzért programozni, de szintén hatalmasat csalódtam az üzleti légkörben, az emberek töredéke korrekt, és hajlandó fizetni a minőségi munkáért. Persze egy kis részüket már átbaszták annyiszor, hogy lássák mi a különbség az én és mások hozzáállása között. Egyébként nekem a programozás alkotó tevékenység. Szintén egy kedves hobbi, de a diplomám nem ebből van, és ezek után nem is valószínű, hogy ebből fogok megélni, sőt nem is ez a hivatásom.

Az utóbbi pár évben kezd kikristályosodni bennem is, amit már gyerekkorom óta érzek, hogy szintén az a hivatásom, hogy segítsek másokon. Most nyáron voltam önkéntesként építkezni (felújítani) rászorulóknál, és ott éreztem életemben először, hogy igen, most végre a helyemen vagyok. A társaság jó volt, a meló is jó volt, mert megmozgatott, szóval az egész nagyon király volt. Na szóval összegezve, örülök, hogy megtaláltad a hivatásod, ha esetleg van valami link, vagy leírás ezzel kapcsolatban, akkor küldd el skype-on, mert az ilyesmik mindig érdekelnek. (laszlo.janszky)

Na vége a mesedélutánnak. :-)


A videomegosztóra visszatérve a youtube-nak hatalmas vesztesége van, szóval én az oldal megvalósítása helyett inkább az üzleti modellen dolgoznék előbb, mert ha az rossz, akkor ennek a munkának semmi értelme sem lesz. Ha lelkes programozó vagy, akkor csináld nyugodtan, biztosan sokat lehet tanulni belőle.
16

Írtam

Pepita · 2011. Okt. 4. (K), 13.07
inkább mail-t, nehogy reklám legyen, bár szerintem pozitív.
9

Hol a kérdező?

Pepita · 2011. Okt. 2. (V), 17.37
Eléggé eltűntél, nem reagáltál a válaszokra.
Ha kezdő vagy, én is azt javaslom, mint a "Nagyok": először html,css,js (kliens oldal), utána jöhet php, mysql.
Ha kezdő vagy, előbb szerintem lényegesen kisebb fába vágd a fejszédet.
14

amig a javascriptet java-nak

Tyrael · 2011. Okt. 3. (H), 21.11
amig a javascriptet java-nak irod, addig szerintem meg korai belevagnod.

Tyrael
15

Java-ban nem lehet webes

lamase · 2011. Okt. 4. (K), 12.57
Java-ban nem lehet webes alkalmazásokat készíteni? Csak kérdezem, nem értek hozzá..
17

Lehet

janoszen · 2011. Okt. 4. (K), 13.10
Lehet, de szinte egészen biztos, hogy a kérdező JavaScriptre gondolt, főleg hogy a PHP-t is említette a sorban.
18

Java-ban nem lehet webes

kuka · 2011. Okt. 4. (K), 13.29
Java-ban nem lehet webes alkalmazásokat készíteni?
Lehet. Gyors áttekintésnek lásd a JavaServer Pages példáit. Bár az csak a jéghegy csúcsa.

Ami a Javat illeti én arra tippeltem, hogy a kérdező Java appletet szándékozik használni a lejátszáshoz. A találgatásainkból látszik, hogy mennyire volt világos a kérdés. Aki pedig így teszi fel a kérdéseit, az szerintem távol áll még a videómegosztó oldal írásától.
19

Én is valami java media

lamase · 2011. Okt. 4. (K), 14.00
Én is valami java media framework-re gondoltam.

Aki pedig így teszi fel a kérdéseit, az szerintem távol áll még a videómegosztó oldal írásától.

Ezzel egyetértek.
20

lehet javaban bar szerver

Tyrael · 2011. Okt. 5. (Sze), 17.49
lehet javaban bar szerver oldali nyelv mar szerepelt(php).
en ugy gondolom, hogy a javascriptre gondol a kerdezo, a felsorolas alapjan(php-html-css-java), java appletben mostansag nem nagyon csinal senki video lejatszo, vagy felvevo alkalmazast, a flash megnyerte ezt a versenyt. ezen a piacon egyelore se a html5 se a silverlight nem tudta meg megkozeliteni sem a flasht, bar a silverlightnak papiron meglennenek azok a technikai elonyei, amik lehetove tennek ezt.
elofordulhatna meg, hogy a streaming szerverre szeretne java-t hasznalni, de 0rol szerintem az eleg bator huzas lenne, ha pedig valami meglevo javas streaming platformra gondolt volna, akkor kiirja hogy red5 vagy wowza.

Tyrael