ugrás a tartalomhoz

Web-programozó

sziszka95 · 2011. Szep. 22. (Cs), 13.44
Sziasztok nem tudom hogy jó helyen járok vagy hogy ez nem-e offolás
Mert én jövőre fogok érettségizni és mindenféleképp web-programozónak akarok tovább tanulni főiskolán miből kel leérteségizni pluszba és le tudjátok írni milyen programozási nyelveket kel tanulni a web-programozói tanfolyamon?
 
1

Matek-fizikából szoktak

Hidvégi Gábor · 2011. Szep. 22. (Cs), 13.56
Matek-fizikából szoktak érettségizni, és javasolnám mellé a középfokú angol nyelvvizsgát letenni. Ha tudsz, menj egyetemre (BSC, aztán MSC), jó dolog a webprogramozás, de célszerűbb úgy tanulni, hogy később könnyen tovább tudj lépni.

Tudomásom szerint az ELTE programozó-matematikus szakon leginkább az elméleti részére fekszenek rá, míg a BME informatikusoknál több a gyakorlat.

Hadd jegyezzem meg, hogy tetszik a hozzáállásod, tegnap is könyvek után érdeklődtél, ma pedig kikéred a többiek tanácsát - ez nagyon ritka; ha ez megmarad, még lehet belőled valaki, csak így tovább!
3

:) nagyon szépen köszi

sziszka95 · 2011. Szep. 22. (Cs), 14.36
Igen nagyon érdekel engem a php mert van benne sok kíhívás :) ezért nagyon szeretem :)
2

"porgramozó", "kel",

kuka · 2011. Szep. 22. (Cs), 14.07
"porgramozó", "kel", "leérteségizni"
Számítástechnikában sem elhanyagolható a helyesírás. A fordítók különösen érzékenyek rá. Alkalomadtán a munkáltatók is.
4

A web-programozó felsőfokú

Udi · 2011. Szep. 22. (Cs), 15.08
A web-programozó felsőfokú szakképzésnél csak egy szimpla érettségi a feltétel, de a későbbiek miatt tényleg érdemes matekot vagy fizikát választani, ahogy Hidvégi Gábor már mondta. Az angol is sokat számít, mert a szakmai vizsgán azt is mérik. A szakmai és vizsgafeltételeket le tudod tölteni a nive.hu-ról. Elég szigorúnak tűnik, még nekem is, de egy év múlva le kell tennem.

Intézménytől függ, hogy mit tanítanak, de a legnagyobb hangsúlyt a Javara, és a nyelvfüggetlen SQL-re helyezik, ezeket általában három féléven keresztül gyúrják. Ahhoz képest, hogy mennyire gyakorlat orientált a képzés, ebből a kettőből szigorú elmélet is lehet, Javanál fontos az objektumorientált szemlélet, SQL-nél pedig annyira nyelvfüggetlen lehet a dolog, hogy van olyan főiskola, ahol fejben kell lekérdezést fogalmaznod, és papíron beadnod. A többi része elhanyagolhatóan kevés, pici HTML, pici JavaScript, pici ASP.net, pici Flash, pici Photoshop, és a kötelező töltelékek: jogi ismeretek, gazdaságtan stb. Szakdolgozatnál elvárás egy teljes webes alkalmazás létrehozása specifikáció alapján, ami jó, mert gyakorlatilag ez lesz a munkád, de úgy érzem, hogy csak a kurzuson tanultak alapján ezt nehéz lenne megcsinálni. LAMP, sitebuilder és CSS ismereteket önszorgalomból kell megtanulni.

Arra jó, hogy legyen róla papírod, én is azért jelentkeztem rá, mert bennragadtam a megszűnt osztatlan képzésben, és valószínűleg ott nem is lesz kiút. Nagy viták szoktak kerekedni, hogy a szakmában mennyire is számít a papír, nekem még nincs személyes tapasztalatom, mert egy év hátravan. Ha van rá lehetőséged, akkor én is inkább valamilyen BSc képzést ajánlanék, mert csak egy évvel hosszabb, de összemérhetetlenül több lehetőséged lesz elhelyezkedni, és ismerősök tapasztalatai alapján BSc-vel már lehet találni olyan munkát, amiből meg lehet élni, az MSc pedig amolyan tudományos fokozat lett.
5

Igen értem ez nem hátráltatott meg:)

sziszka95 · 2011. Szep. 22. (Cs), 15.15
Mindenféleképp web-programozóira megyek
6

Ha már itt van ez a téma

Karvaly84 · 2011. Szep. 22. (Cs), 15.52
Ha már itt van ez a téma kérdeznék én is valamit!

Matekból jó voltam de szerettem a suliból gyakran lógni, gyakorlatra be se jártam mert a csajokkal pótoltam délután és közbe mutogattam a lányoknak pusziért hogy kel kijelölni a szöveget word-ben... Ebből sejteni lehet hogy nekem még érettségim sincs mert az ideg rendszerem nem tette lehetővé számomra hogy túl éljem azt a testi fájdalmat amit a biológia fizika okozott nekem... A helyesírásom is nagyon tróger szinten van de hála a hunspell-nek már fejlődök. Saját szorgalomból kezdtem tanulni 8-9 éves koromban a Commodore +4-esemen Basic-ben programozni, aztán kimaradt pár év de nagyjából rajta tartottam a szemem a híreken, pár éve újra elővettem a témát, megtetszett a web amikor bekötötték a net-et és elkezdtem html css gimp-el babrálni, aztán kellet valami áttörés így elkezdtem tanulmányozni a sql, java, php, python, stb nyelveket tanulmányozni közben belebotlottam olyan fogalmakba mint a OOP, MVC, stb és arra jutottam hogy angolul is tudnom kéne, jelenleg ez van folyamatban hogy tovább tudjak lépni egy magasabb szintre...

És a kérdésem evvel kapcsolatban: Nekem mit tudnátok ajánlani papír nélkül tanuljak e tovább abban a reményben hogy meg tudok csípni pár projektek fejlesztésre vagy karbantartásra? Lehet e valaki sikeres úgy, hogy a pályára meg van az ambíciója de érettségire nincs se időm sem energiám...
7

Szerintem tedd le az

Hidvégi Gábor · 2011. Szep. 22. (Cs), 16.03
Szerintem tedd le az érettségit, egyrészt nem nehéz, másrészt trenírozza az agyad, azaz utána sokáig sokkal könnyebben fogsz tanulni, harmadrészt pedig rendkívül sokat segít az önbecsülésednek, és a későbbiekben sokkal jobban fogsz boldogulni.

Az eddigi hozzászólásaid alapján úgy látom, hogy benned is megvan az igyekvés és a lehetőség, szóval ne hagyd magad elkallódni.
9

Igen igen és megvettem a könyvet meg megrendeltem 4cd-t

sziszka95 · 2011. Szep. 22. (Cs), 16.12
Hát igen nagyon sokat segítenek a szüleim most ezeket ők állták mert kb 50ezer forint érték amit rendeltem :) de kb 180óra tömör php-és sql nha meg + 2könyv :)
12

lassan 30 leszek, nem vagyok

Karvaly84 · 2011. Szep. 22. (Cs), 16.57
lassan 30 leszek, nem vagyok való már az iskola padba :D
13

Ne korlátozd magad, mert most

Hidvégi Gábor · 2011. Szep. 22. (Cs), 17.07
Ne korlátozd magad, mert most még tudsz tanulni, de ötven évesen már sokkal nehezebben fog menni. Lehet, hogy most van munkád, de bármi megtörténhet, elmész egy céghez felvételire, és kiderül, hogy nincs érettségid, az jelentős negatívum lehet.
Ha nekifekszel, pár hónap tanulással abszolválod az érettségit, sőt, ha nagyon belejössz, utána akár egy BSC-t vagy MSC-t is.
15

Nem jelentős negatívum,

H.Z. v2 · 2011. Szep. 22. (Cs), 17.10
Nem jelentős negatívum, szimplán kizáró ok.
Nincs ismerős, aki beprotezsál, akkor diploma nélkül még csak-csak van esély, érettségi nélkül gyakorlatilag meg se nézik az önéletrajzodat.
16

igen az érettséginek érzem a

Karvaly84 · 2011. Szep. 22. (Cs), 17.16
igen az érettséginek érzem a hátrányát a fizumon hiába értek jobban és dolgozok többet kevesebbet kapok,lol de engem az érdekelne mert ismerőseim kevesen vannak ebben a témában akik web-el foglalkoznának, hogy vannak e olyan szabadúszók akik mondjuk inkább megbízás alapon dolgoznak olyan háttérrel mint az enyém, tehát nincs papír arról hogy doktora a szakmának, de tud érvényesülni.
17

Én azt látom, hogy

H.Z. v2 · 2011. Szep. 22. (Cs), 17.21
Én azt látom, hogy szabadúszóként a webes fejlesztés egy komplett életveszély, minden tekintetben.
Egyrészt mert a "szomszéd Pistikék" miatt eleve nehezebben kapsz megbízást (plusz vagy lesz belőle pénz vagy nem), másrészt ha véletlenül valamit elrontasz, feltörik a rendszered, esetleg jogi úton még le is verik rajtad a "hanyagságod" miatt keletkezett károkat. (vagy az már elmekórtani eset, ha ilyesmire is gondolok?)
22

A NATO szervereit is

Karvaly84 · 2011. Szep. 22. (Cs), 18.59
A NATO szervereit is feltörték, a Pentagonét is, a NASA szervereket is, és még sorolhatnám, tehát ez gondolom egy olyan rizikó faktor amit mindenkinek vállalni kell, valamilyen szinten... Mondjuk jo kérdés mi lenne ha be perelnének ez miatt, ilyen estről nem olvastam még de lehet volt már ilyen nem tudom lehet e jog alapja, vagy gondolom a megbízói szerződésben ki lehet erre térni. Mert az se mindegy milyen irányból törik az oldalt.
18

Én több évig szabadúszóként

Hidvégi Gábor · 2011. Szep. 22. (Cs), 17.27
Én több évig szabadúszóként dolgoztam, de volt egy társam, aki menedzselte a munkákat. Ha találsz ilyesvalakit, vagy magad el tudod intézni, egy adag szerencsével el tudsz evickélni így is.

De ha kimész az utcára, végignézel a tömegen, és tudod, hogy a tizennyolc éven felüliek szinte mindegyike minden gond nélkül vette ezt az akadályt, te pedig nem - az eléggé negatívan tud hatni az önértékelésre.

Viszont képzeld el azt a szép nyári napot, amikor kilépsz az utcára, kezedben az érettségi bizonyítvánnyal, a nap is szebben süt, a fű is zöldebb lesz, és sokkal könnyebbnek fogsz érezni mindent.
20

Persze jo lenne, ugy kimenni

Karvaly84 · 2011. Szep. 22. (Cs), 17.53
Persze jo lenne, ugy kimenni az utcára de az nem én lennék :D Nekem nem okoznak örömöt olyan dolgok amiket mások akarnak helyettem és az nekem nem jó, most vonatkoztassuk el attól hogy nem vesznek fel dolgozni mert nincs papír.. minek az a papír???? Sok emberrel keveredtem igen nagy vitákba már az ideológiám miatt mert öntörvényű vagyok, és mondhat nekem bárki bármit számomra az érettségibe fektetett évek kárba veszett idő, bürokratikus módon korlátozzák, hogy mindenki abba az irányba menjen amibe szeretne. És ilyenkor mindig mondják, hogy de a műveltség? Kinek mi a művelt? És aki nem tudja a nem tom hányadik andrás király mikor uralkodott hát akkor ássuk el jó mélyre, mert műveletlen, biztos nem tudna leprogramozni egy weboldalt,lol Az, hogy ki milyen ember szívben dől el, és lelki ismeretben, mindenki végezze el azt a munkát amire képes, olyan alapossággal, hogy abba ne legyen kivetni való. De persze amíg a trend az, hogy érettségi nélkül munka képtelen vagy addig is marad a fórumokon való off-olás és a tanulás mert lehet egyszer megváltozik a világ és akkor már nem a papir fog számítani... bocsánat... :)
24

Természetesen úgy is

Hidvégi Gábor · 2011. Szep. 22. (Cs), 19.05
Természetesen úgy is végezheted a munkát tökéletesen, ha nincs érettségid. Nekem sincs programozói végzettségem, mégis már több mint tíz éve a szakmában vagyok, viszont az első munkahelyemen - ahova úgy kerültem be, hogy még nem fejeztem be az egyetemet - például megmondták, hogy ha meglesz a diplomám, akkor emelik a fizetésemet kérdés nélkül. Most akkor megéri megcsinálni vagy sem?
25

Lehet megérné, azért hogy

Karvaly84 · 2011. Szep. 22. (Cs), 19.37
Lehet megérné, azért hogy aztán több fizut kapjak, de lehet már a nulláról kéne kezdenem, 2 évem volt hátra 5 éve de szerintem az elévült mostanra és nem tudom mit hoz a sors, lehet megszívom mert pl. most is olyan munkám van ha dolgozok, reggel 10töl este 8ig vagyok, képtelenség ez mellet iskolába járni, kivéve persze azt amikor nem dolgozok, most jelenleg rész munka idős vagyok, de mi van ha holnapután 3 műszakba kel dolgoznom? ezért nem akarok evvel foglalkozni mert macera. Infót meg itthon tanulom amikor van időm. De most kicsit le lombozódtam, hogy itt is azt hallom papír nélkül nem lehet melót vállalni. Lehet inkább fonott kosarat kéne fejlesztenem keretrendszer helyett,lol azt a piacon tuti el tudnám adni :D
26

érettségi

_subi_ · 2011. Szep. 22. (Cs), 20.09
Az érettségi hiánya kizáró ok, ezzel nincs mit tenni, ugyanakkor 30 évesen nem akkora buli egy értéktelen papírért küzdeni, ez megint csak tény. Én nem tanácsolok semmit, de ha feltételes módon valaki "szerezne" egy érettségit, és az a valaki elmenne egy munkahelyre, akkor annak a valakinek 99.9% százalék, hogy sosem nyomoznának utána a papírjának…

Ha legalább saját magaddal szemben becsületes szeretnél lenni, és nem mellékesen valamit el szeretnél érni, akkor tanulj keményen, mégpedig azt, ami érdekel! Tanulás nélkül halott vagy ezen a területen, de ezt talán nem kell ecsetelnem.
38

És ha mégis utánanyomoznának,

tgr · 2011. Szep. 25. (V), 00.24
És ha mégis utánanyomoznának, akkor közokirathamisításért akár börtönbe is kerülhetne, és a büntetett előélet még az érettségi hiányánál is kizáróbb ok álláskereséskor, és nem is lehet tanulással megszabadulni tőle... ha valaki nem képes letenni az érettségit, talán csak ez az út marad neki; ha a képessége megvan hozzá, szerintem nem éri meg kockáztatni. (A pszichológiai tényezőkről nem is beszélve - egyrészt vacak dolog lehet félelemben élni, hogy mikor buksz le, másrészt az általad is említett önbecsülés miatt.)
56

Érettségi

Pepita · 2011. Okt. 2. (V), 18.10
Ha már itt ez a téma..., a kezdeményezőnek SOK KITARTÁST kívánok!
A papírról annyit, hogy nekem sincs, de saját cégem az van. Nem akarok - és pláne nem tudok - dicsekedni, u.is egyedül dolgozom (a menedzselés hasznos lehet), nem IT a fő tevékenységi köröm, hanem egész más. Nekem is a C-16, stb.-nél kezdődött a programozás, később volt vagy 10 év szünet , azután PC-n kis quick-basic, majd assembly, később kicsi turbopascal, majd delphi. Ez utóbbi elég jó OOP nyelv, éveken keresztül hobbyból csináltam mindenféle adatbáziskezelőket nonprofit szervezeteknek ingyen. Egyszer csak oda jutottam, hogy magamtól nem tudok magasabb szintre lépni (idáig csaknem teljesen autodidakta módon jutottam), ezért elmentem felvételi felkészítőre és felvételiztem.
Ekkor voltam 31 éves... Úgyhogy ne mondd, hogy öreg vagy hozzá, persze nem kellemes, amikor az "osztálytársaid" átlag 10 évvel fiatalabbak. Ja, nappalira és állami finanszírozásra vettek fel, tandíjat nem is tudtam volna perkálni.
Az üröm az örömben, hogy nekem nem sikerült diplomázni, szintén anyagi és idő hiányok miatt. Remélem, te nekifogsz és sikerül.
A szabadúszásról még annyit: én régebben nem voltam híve a netnek, de idén januárban rászántam magam némi pici webfejlesztésre emiatt ma már elmondhatom, hogy összesen IT szolgáltatásból van eddig kb. ötödannyi bevételem, mint amennyit költöttem gépre meg szoftverekre.
14

Ezt mondd húsz év múlva, ne

H.Z. v2 · 2011. Szep. 22. (Cs), 17.08
Ezt mondd húsz év múlva, ne most!
27

Egy nagyon jó barátom, volt

Bodi · 2011. Szep. 23. (P), 18.13
Egy nagyon jó barátom, volt kollegám hasonló korosztály de+30 inkább rászánta magát leérettségizett, jelenleg programtervező matematikusnak tanul. Nincs veszve semmi még Karway
28

ok, utána fogok nézni mik a

Karvaly84 · 2011. Szep. 24. (Szo), 06.03
ok, utána fogok nézni mik a lehetőségek iskola terén :)
8

Küldtem egy mailt, némi

H.Z. v2 · 2011. Szep. 22. (Cs), 16.07
Küldtem egy mailt, némi elrettentő példával...
10

nekem?

sziszka95 · 2011. Szep. 22. (Cs), 16.12
??
11

Nem, Karway volt a címzett.

H.Z. v2 · 2011. Szep. 22. (Cs), 16.15
Nem, Karway volt a címzett.
19

Én is belekontárkodnék

SecMan · 2011. Szep. 22. (Cs), 17.28
Akkor már én is tanácsot kérnék.

Az én helyzetem az, hogy kb 1 éve ismerkedtem meg FSZ képzés keretein belül a HTML-el, CSS-el, Flash-el, és Drupallal. Problémám az, hogy egy minisztériumi átszervezés miatt az oktatás...khm...szóval megtanultam magamtól tanulni.
Soksok órányi google, cikkek olvasása, bookmarkolás, stb.

25 vagyok, és most találtam meg, hogy ezzel foglalkoznék, így a képzés befejezése óta nap mint nap ezzel foglalkozom és önerőből a PHP-ba is belekezdtem.

A gond, hogy ez a képzés se olyan papírt ami számítana, se olyan tudást, ami számítana nem adott.

Sajnos anyagi helyzetem nem enged meg sem egy újabb FSZ képzést (második már nem támogatott), sem más tanulmányt.
Így arra gondoltam, hogy valami állás mellett (amint találok...) szabadidőmet fordítanám a tanulásra.
De az addig szép és jó, hogy próbálkozom, foglalkozom vele, de se papírom nem lesz róla, másrészt a szakmai alapok is hiányoznának. Plusz hiányzik az a bizonyos ellenőrzés, kontroll, irányítás amit csak oktatás adhat.

Ezért a kérdésem: hol és milyen formában lehetne szerintetek CÉLZOTTAN (pl.: csak php, csak java) tanulni? Vagy egyátalán ilyen esetben mit tudnátok tanácsolni?

Ja, és nem pesten...
Amit találtam az vagy horribilis összegért vagy pest vagy is-is.

u.i.: elnézést a hosszúságért
21

nagyobb cégeknél rakhatsz le

Karvaly84 · 2011. Szep. 22. (Cs), 17.59
nagyobb cégeknél rakhatsz le minősítést ha sok pénzed van, java-ból biztos, php nem tudom, de van asszem a nettakadémia ahol vannak képzések, de hogy ők milyen minősítést adnak azt nem tudom...
23

Zend cert

janoszen · 2011. Szep. 22. (Cs), 19.03
A Zend Cert kivételével PHP specifikusan nincs más, értékkel bíró minősítés.
29

Mire jó az egyetem?

stan · 2011. Szep. 24. (Szo), 08.54
Akkor én is hozzászólnék az eddig elhangzottakhoz.

Vajon miért van az, hogy a nagy cégek informatikai munkára legtöbbször olyan embereket keresnek, akiknek legalább van egy BSC diplomája? A válasz nagyon egyszerű. Aki be akar kapcsolódni egy projektbe, annak ne kellejen már elmagyarázni olyan alapvető dolgokat, hogy pl. hogyan kell formázni a kódot, a változókat hogyan érdemes elnevezni, hogyan és miért érdemes kommentelni, mit jelent a strukturált programozás stb, és most csak kb. az első két hét tananyagát mondtam el.

Az egyetemeken, főiskolákon a hallgatók kapnak egy olyan alapvető fontosságú szemléletmódot, amit több éves webfejlesztői tapasztalatom szerint könyvekből nehéz megtanulni, mert általában ilyen általános érvényű dolgokra nem térnek ki. Ugyanakkor az egyetemek / főiskolák remélhetőleg egyforma elvek alapján képzik az informatikusokat, és így nem lesz akkora eltérés a programozók között, mondjuk mert az egyik az A könyvből, másik a B könyvből tanult programozni. Ezért én megértem a cégek azon részét, akik elvárnak minimum egy BSC diplomát a jelentkezőktől.

Mielőtt elkezdtek alázni, hadd mondjam el, hogy egy nagyon jó barátom egy igen komoly és elismert magyar cégnél dolgozik mint back-end developer, és iszonyú magas szinten űzi a zend framework-öt és az objektum orientált php programozást. Neki nincs diplomája, de mégis versenyképes fizetést kap, mert ennek a cégnek az a filozófiája, hogy nem a papír számít, hanem a tudás. Viszont a legtöbb cég nem ilyen, tehát ha valaki arra épít, hogy talál egy hasonló gondolkodású céget, nagy eséllyel csalódni fog.

Ugyanakkor maga a diploma, mint papír már eleve sokat elárul az adott emberről. Aki képes elvégezni egy informatikai felsőoktatási képzést, az már eleve azt sugallja magáról, hogy kitartó, következetes és megbízható. Hiszen ezen tulajdonságok nélkül tapasztalatom alapján nem lehet informatika diplomát szerezni. Nyilván minden cég ilyen embereket szeretne alkalmazni.

Ez persze nem jelenti azt, hogy egyébként ne lennének meg valakiben már eleve ezek a tulajdonságok, viszont egy cég ránézésre nem tudja ezeket megállapítani valakiről. Ha ott a diploma, valószínűleg egyéb bizonyítás nélkül is elhiszi, hogy a jelentkező valószínűleg telesíteni fogja az elvárásokat.

Nem akarom az egekbe magasztalni az egyetemi oktatást, mert mondjuk az igaz, hogy ha webfejlesztőnek akarsz menni, az iskolán kívül még rengeteget kell képezned magad, mert nem tanítják a friss módszertanokat. De azt mindenki tudja, hogy egy webes programozónak eleve folyamatosan tanulnia kell, lépést tartva az újításokkal.

Tehát véleményem szerint az egyetem nem a tudás miatt fontos, hanem az informatikai szemlélet kialakításához, a programozási alapelvek megtanulásához, és a következetes kitartás bizonyításához. Nem utolsó sorban pedig azért fontos, hogy megpályázhass olyan munkákat is, aminek alapfeltétele egy diploma.
30

Ez hasznos volt

sziszka95 · 2011. Szep. 24. (Szo), 09.59
Tehát ha le teszek egy ilyen BSC képzést,akkor avval mit érek?

Én így gondolom hogy ha le teszem ezt akkor utána én még elágazhatok web-programozóira?
33

Tájékozódjatok!

stan · 2011. Szep. 24. (Szo), 12.46
Ébresztő! Nincsen olyan egyetemi képzés, hogy web-programozó! Soha nem is volt.

A BSC (alapképzés) és az MSC (mesterképzés) egyetemi vagy főiskolai képzést jelent, tehát diplomát kapsz érte.

Háromféle informatikai felsőoktatási alapképzés van ma Magyarországon:
- gazdaságinformatikus
- mérnök informatikus
- programtervező informatikus

További infó ezekről részletesebben itt:
http://www.felvi.hu/felveteli/szakok_kepzesek/szakleirasok/!Szakleirasok/index.php/szakleirasok/szakleiras_kategoriak?kpzt=4&kepzes=A

Tehát ezek az alapképzések vagyis BSC, ami 3 év, és utána mehetsz tovább mesterképzésre vagyis MSC-re ami további 2 év. Mesterképzésen az alábbiakra tudsz szakosodni:
- egészségügyi mérnökinformatikus
- gazdaságinformatikus
- info-bionika
- mérnökinformatikus
- orvosi biotechnológia
- programtervező informatikus

További infó ezekről részletesebben itt:
http://www.felvi.hu/felveteli/szakok_kepzesek/szakleirasok/!Szakleirasok/index.php/szakleirasok/szakleiras_kategoriak?kpzt=4&kepzes=M

BSC képzés azt jelenti, hogy diplomád van, de bele lesz írva, hogy BSC, ezzel már nagyon sok helyre el tudsz helyezkedni, de érdemes továbbtanulni, és akkor kapsz egy MSC diplomát is, amivel még több helyre el tudsz helyezkedni.

Ha web-programozó szeretnél lenni, akkor végezd el legalább valamelyik BSC képzést. Szerintem ha web-fejlesztő akarsz lenni, akkor mindegy melyik alapképzést végzed el, mert majd úgyis tovább kell képezned magad a webes technológiákban. Bár igaz, hogy a programtervező informatikusokat kifejezetten szoftvertechnológiára képzik ki, tehát talán ez a legideálisabb választás.
37

Az egyetemeken, főiskolákon a

tgr · 2011. Szep. 25. (V), 00.15
Az egyetemeken, főiskolákon a hallgatók kapnak egy olyan alapvető fontosságú szemléletmódot, amit több éves webfejlesztői tapasztalatom szerint könyvekből nehéz megtanulni, mert általában ilyen általános érvényű dolgokra nem térnek ki.


Ez az ELTE-s oktatók körében népszerű önigazoló szöveg, ami az ő esetükben teljes mértékben hamis. (Legalábbis az volt, amikor én jártam oda - ez tíz éve volt, és a vezetés akkor kezdte észrevenni, hogy vége lett a szocializmusnak, és olyan újszerű szempontok is felmerülhetnek, minthogy például hajlandó-e bárki fizetni azért a tudásért, amit az egyetem átad, szóval nem kizárt, hogy mostanra javult a helyzet.) Az ún. szemléletformáló tárgyakat leginkább szellemi maszturbációként lehet jellemezni - a maguk módján élvezetesek voltak, ha valaki szerette az elvont matekot (kontinuum számosságú elágazások, sziasztok!), de egyébként tökéletesen öncélúak, azon túl, hogy az oktató jó közérzetét biztosították. (Rosszabb esetben az a céljuk, hogy az évfolyam adott százaléka megbukjon, mert anyagi megfontolásokból egy nagyságrenddel több embert vesznek fel évente, mint amennyit a magasabb évfolyamos, interaktívabb tárgyak keretében kezelni lehet.) A tartalmasabb tárgyak meg az IT matematikával terheltebb területeiből próbáltak ízenlítőt adni - ha valaki mondjuk kriptográfiával vagy fordítóprogramok írásával szeretne foglalkozni, tényleg nincs sok esélye egyetemen kívül elsajátítani a szükséges elméleti hátteret, de a webprogramozás éppen nem ilyen, a gyakorlatnak sokkal nagyobb szerepe van benne, mint az elméletnek, és az elmélet is eléggé interdiszciplináris - egy kicsi számítástudomány, egy kicsi esztétika, egy kicsi pszichológia (plusz ha szabadúszó akarsz lenni, akkor még sok gazdaság és jog)... ezeket pedig nagyrészt nem, kisebb részt nem jól tanították. Egy webprogramozó számára szerintem egy informatikus vagy programtervező egyetemi képzésnek gyakorlatilag semmi haszna nincs.

(Az viszont kétségtelen, hogy az egyetemi papírnak nagy jelentősége van, álláskeresésnél jelentős előny. Hogy ennek van-e bármilyen racionális oka, vagy csak lusták a munkáltatók és az előszűrést kiszervezik egy olyan HR-esnek, akinek az informatikai tudása a Microsoft Office-nál kezdődik és ott is ér véget, azt nem tudom, de a végeredmény szempontjából nem is számít. Hogy érdemes-e ezért öt évig tanulni olyan dolgokat, amiket sose fogsz használni, azt mindenkinek magának kell eldöntenie; de ha az egyetem végére jó webprogramozó szeretne lenni, arra neki kell saját magát, az órákon kívül, megtanítania.)
39

de egyébként tökéletesen

H.Z. v2 · 2011. Szep. 25. (V), 07.00
de egyébként tökéletesen öncélúak, azon túl, hogy az oktató jó közérzetét biztosították.

Csak ezt az egy mondatot ragadtam ki, de úgy általában nem tudok egyetérteni azzal, amit írtál.
Jó, van rokonom, aki harmincvalahány éve prog.maton végzett és pár év után inkább elment zöldségesnek és nagyon sokáig én is úgy gondoltam, ahogy te, de...
Pár éve jöttem rá, mennyire nem feleslegesek az ilyen dolgok sem. Nincs diplomám, nem jártam egyetemre, így az oktatás színvonaláról nincs saját tapasztalatom, de pl. pont a matek része egy olyan dolog, amit most, hogy megpróbáltam újra beleásni magam a programozásba, most hiába igyekszem autodidaktaként pótolni, nem megy, pedig nem kevés dolog van, ami kellene.
Emlékszem, középiskolásként mit morogtam magamban, hogy egy programozó szakon miért kell nekem szervezést, könyvvitelt, üzemgazdaságtant tanulni, pláne fizikát és hasonló "hülyeségeket"... Hát nem volt akkora hülyeség, mint amekkorának gyerekfejjel látszott.
És ugye a főiskola, egyetem - legalábbis régebben - nem webprogramozókat képzett, hanem olyan embereket, akik a programozás bármely területére alkalmasak voltak legalább kezdőként.

az IT matematikával terheltebb területeiből próbáltak ízenlítőt adni - ha valaki mondjuk kriptográfiával vagy fordítóprogramok írásával szeretne foglalkozni,

Mondjuk a kriptográfiának elég komoly szerepe van (kellene, hogy legyen) a weben, a fordítóprogram írásnak meg nem igazán értem, mi köze a mélyebb matek elmélethez (feltéve, hogy fordító alatt compilert értesz, nem humán nyelvek közti fordítást ;-))
Tizenévesen úgy képzeltem, hogy egy IBM360 v. egy Z80 assemblert még én is össze tudok rakni, végül rászántam magam, beszereztem némi szakirodalmat és... és rájöttem, hogy túl nagy falat lenne, de egyáltalán nem a matek miatt. :-)
De pl. játékprogramok írásához, 3D alkalmazások készítéséhez, sokféle grafikus szoftverhez sem árt némi matematikai alap, ahogy a komolyabb adatbáziskezelők működésének mélyebb megértéséhez sem rossz, ha rendelkezel ilyesmivel.
42

Az viszont kétségtelen, hogy

Hidvégi Gábor · 2011. Szep. 25. (V), 20.30
Az viszont kétségtelen, hogy az egyetemi papírnak nagy jelentősége van, álláskeresésnél jelentős előny. Hogy ennek van-e bármilyen racionális oka, vagy csak lusták a munkáltatók

Szerintem fel lehet fogni egyfajta előszűrésnek, azért egy főiskolát vagy egyetemet általában nem lehet zéró intellektuális befektetéssel elvégezni.
54

Ezt minden szakra rá lehet húzni

stan · 2011. Szep. 26. (H), 20.02
Azokat az állításokat, hogy fölösleges dolgokat tanulunk az egyetemen, minden szakra rá lehet húzni. Valójában semmihez nem kell felsőfokú végzettség, mert ha valaki sokat tanul, és szorgalmas, az ugyan azt meg tudja tanulni, mint amit tanítanak, sőt sokkal többet is.

Itt most nem az a legfontosabb, hogy mekkora és milyen tudást kapsz. Mindenki tudja, hogy az egyetem nem ad egy specializált tudást az adott szakmáról, hanem egy általános tudást. Nyilván az informatika ma az egyik legszerteágazóbb tudományág, ezért a web alapú fejlesztést sem tanítják közvetlenül. Magadnak kell.

De akkor minek járjuk ki az egyetemet? Azért az iskolában mégiscsak muszáj megtanulnunk olyan dolgokat, amit nem használunk ugyan, mégis szélesebb látókörrel rendelkezünk, és jobban megértjük a szoftverek egyes absztrakciós rétegeinek működését, ami szerintem fontos lehet bizonyos helyzetekben.

Ugyanakkor még mindig fontos szűrő feltétel az egyetemi végzettség a legtöbb helyen. Szerintem ostobaság lenne a cégek motivációját firtatni olyan helyzetben, amikor te vagy az aki munkát keres, és nem a cég akar nálad bevágódni.

Én nem mondom, hogy semmiben nincs igazad, mert tényleg tanulunk hülyeségeket meg fölösleges dolgokat, de nem minden fölösleges. Vannak igen is olyan tantárgyak, amiket magadtól biztos hogy nem kezdenél el tanulni, viszont sokat segít neked abban, hogy jobban megértsd a számítógép működését, és olyan területekbe is ad bepillantást, amit talán nem is ismertél azelőtt. Ez egyfelől lehet inspiráló, másfelől nem válsz szakbarbárrá, mert hozzá tudsz szólni más informatikai témákban is, nem csak a webfejlesztéshez.

Amúgy meg ha szabadúszó vagy, és egy cég olyan informatikai problémával áll elő, ami kívül esik a webfejlesztésen, mert mondjuk C-ben kell megírni, akkor lehet hogy visszautasítod, mondván nem értesz hozzá. De lehet hogy kapnál érte jó sok pénzt ezért mégis elvállalod. Nem esel kétségbe tehát, mert az egyetemen tanultál C-t és még fel tudod eleveníteni a tudásod. Ha nem jártál egyetemre, és egész életedben csak php-t meg javascriptet tanultál, valószűnleg sosem állsz neki C-t vagy hasonlót tanulni, így az ilyen informatikai problémákhoz nem tudsz hozzászólni. De van még számos példa, amiért megéri egyetemre járni, ez csak egy a sok közül.

Ugyanakkor, ha valaki sajnál 3 vagy 5 évet az életéből erre, az véleményem szerint túl gyorsan akar sok pénzt keresni, ami hosszú távon nem biztos hogy bejön, ezért érdemes még akkor erre időt fordítani, amíg még van erre lehetőség. Ha már vannak gyerekek, és el kell tartani a családot, akkor már erre nem lesz idő. Amíg fiatal az ember, és a legnagyobb problémája az, hogy sört igyon vagy bort, annak érdemes minél előbb túlesni az egyetemen, hogy később több pénzt kereshessen, mint anélkül.

Én mindenkinek azt tanácsolom, hogy ha valaki anyagilag még nem kényszerül rá, hogy dolgozzon, annak eszébe ne jusson! A tanulásnál nincsen jobb befektetés.
55

Mindennel egyetértek, amit

Hidvégi Gábor · 2011. Szep. 26. (H), 20.06
Mindennel egyetértek, amit leírtál.
31

Hali! Én is olvasgattam a

aky22 · 2011. Szep. 24. (Szo), 10.37
Hali! Én is olvasgattam a hozzászólásokat és megdöbbentőek az levárások. Még csak 15 vagyok és épp egy OKJ-s képzésre járok, de papírom csak érettségi után lesz róla. A bökkenő az az egészben, hogy ki tudja 4 év múlva mennyit változnak a követelmények. Alkalmanként kapok melókat, általában elvállalom és egész jól megy a PHP HTML CSS de például az OOP-hoz csak nagyon alap szinten értek. A JavaScriptről meg ne is beszéljünk. Próbálok itthon autodidakta módon tanulni még Ajaxot JavaScriptet és OOP-t PHP-ban de elég macerás.Ahogy itt elnézem ha nem fekszek rá a témára nem sok esélyem van. BME-re gondoltam tovább menni mérnök infóra de nem tudom ha van webfejlesztő akkor oda. Remélem összejön az OKJ és akkor nem lesz nagy gáz a bejutás amennyire magamat ismerem. Reálból simán meglesz a humán része meg valahogy alakul majd.
32

Felejtsd el az OKJ-t

stan · 2011. Szep. 24. (Szo), 12.43
Nem akarlak kiábrándítani, de egy OKJ-s képzés szerintem ma Magyarországon web-fejlesztési témában nem sokat ér. Azt mondanám felejtsd el, és inkább kezdj el tanulni az emelt szintű érettségire már most.

Matek és informatika, vagy matek és fizika párokkal lehet bekerülni, ez biztos, de lehet hogy mással is, mert ennek így nem néztem utána. De a felvi.hu oldalon minden infót megtalálsz erről.

Szóval szerintem tegyél egy matek, fizika vagy informatika emelt szintű érettségit, vagy csinálj kettőből emelt szintűt, csinálj legalább egy középfokú vagy felsőfokú C típusú nyelvvizsgát, és akkor szerintem be fogsz jutni bármelyik egyetemre.

További hasznos infókat ajánlom neked is a figyelmedbe, ide írtam őket:
http://weblabor.hu/forumok/temak/110006#comment-80649
34

Köszi de ha már 400k-t

aky22 · 2011. Szep. 24. (Szo), 14.25
Köszi de ha már 400k-t kiperkálok érte akkor nem fogom abbahagyni. Amúgy arra jó, hogy az ember az alapokkal tisztában legyen. Többre nem ez igaz. Én mondjuk nem panaszkodom mert már most is vannak egész jó melóim. A Matek emelt biztos biztos, hogy meglesz, az eddig is célom volt. Már általános 8.-ban tudtam ilyeneket, hogy trigonometria, Addíciós tételek, logaritmus, sorozatok, Másodfokú egyenlet megoldóképlete stb. Jó külön tanárom volt :) Ha lehet akkor felsőfokú infó lenne a 2. amit letennék. A C típusú nyelvvizsgával mire célzol pl.: C# Csak azért mert nem nagyon vagyok otthon az ilyenben és az én értelmezésem szerint az lehet mondjuk egy felsőfokú angol nyelvvizsga is :) De ha programozási nyelvvizsgára gondolsz akkor a C# már tervezem, hogy megtanulom és lerakom a vizsgát. Köszi az infókat ;)
35

400k? :O

Arnold Layne · 2011. Szep. 24. (Szo), 17.42
akkor azt hiszem sejtem hova jársz :( és ha igazam van, akkor nem is éri meg abbahagynod, mert ugyanúgy bevasalják tőled azt a pénzt, ha nem többet. egyébként két betűből áll és van benne egy f is? :S
36

Jah azaz. De am szerintem

aky22 · 2011. Szep. 24. (Szo), 18.00
Jah azaz. De am szerintem egész jó. Jó fej a tanár meg a társak is. Amúgy az alapokat megtanítja. Te is jártál vagy mi hogy így tudod??? :D
43

sajnos igen :(

Arnold Layne · 2011. Szep. 25. (V), 20.56
Annyi pénzért én is lennék jó fej. Igazából kár, hogy a világ nem csak jófejségből van. Amiért pedig külön haragszom az ottnaiakra, az az ott leadott tananyag minősége. Hogy bizonyítsam mennyire igazam van, és hogy igazoljam az egyik felettem hozzászólót aki az OKJ-s oktatásokat szidta, álljon itt ez a kicenzúrázott kód az ottaniak egyik ámokfutásából:

<style>
body
{
text-align: center;
background-color:#afdee4;
width:1024px;
}

div.menu
{
background-color:#13a89e;
text-align:left;
height:61px;

}


div.footer
{
background-color:#CCCCCC;
}
a.footer_images
{

color:#FFFFFF;
font-family:Tahoma;
text-decoration:none;
text-align:right;
}

</style>
<head>
<meta name="description" content="************* **********" />
<meta name="keywords" content="*********, **********, *********, ****" />
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2" />
<meta http-equiv="Content-Script-Type" content="text/javascript" />
<meta http-equiv="Content-Style-Type" content="text/css" />
<link rel="shortcut icon" href="favicon.ico" >
<link rel="icon" href="./images/favicon.png" type="image/png" >

<title>****** ****</title>

</head>

<body >

<div class="images" id="img">
<img src="./images/top1024.png" style="border:none; no-repeat;"
></div>

<div class="menu" id="menu">
<img src="./images/menubal.png">
<A HREF=egyik.php><img src='./images/kep1.png' border="0"></A><img src='./images/kep0.png'>
<A HREF=masik.php><img src='./images/kep2.png' border="0"></A><img src='./images/kep0.png'>
<A HREF=sokadik.php><img src='./images/kep3.png' border="0"></A><img src='./images/kep0.png'> <img src="./images/kep4.png" style="position:absolute; left:905px; top:295px;">
</div>

<div id="tartalom">
<img src="./images/elerhetoseg.png">
<div style="text-align:left; position:absolute; top:500px; left:270px;">
<A HREF="./images/nagyterkep.png" target=_blank;><img border=0; height=150px; src="./images/nagykep.png"></A>
</div>
<div style="text-align:left; position:absolute; top:425px; left:50px;">
Elérhetőség: <br><br>
**** ****<br>
***********<br>
<A style="text-decoration:none; color:black" href="mailto:************" >************</A><br>
site.url
</div>
</div>

<div class="footer" id="footer">  <A class="footer_images" TARGET=_blank; HREF="***************">*****************</A> </div>

</body>

Szóval nyugodt szívvel mondom, hogy az az intézmény egy tákolópistikeképző.
44

Hát nem tudom te kinél

aky22 · 2011. Szep. 26. (H), 07.00
Hát nem tudom te kinél tanultál de mi soha az életben nem raktunk össze ilyen f*s kódot. És arra is megtanítottak, hogy minél szabályosabb kódot rakjak össze. A CSS pedig egyértelműen külön fájl. Amúgy ha megnézed az eddigi kódjaim mind szabványosak. Csak egy példa: ezt nézd meg w3validon.
45

Nem akarlak cikizni, de hogy

H.Z. v2 · 2011. Szep. 26. (H), 07.08
Nem akarlak cikizni, de hogy a főoldali bikinis csajon nem lehet túljutni JS nélkül... hát izé... :-)
46

Ezt hogy érted?????? Mivel

aky22 · 2011. Szep. 26. (H), 07.10
Ezt hogy érted?????? Mivel mással oldjam meg a slidert???
47

Úgy értem, hogy ráböktem a

H.Z. v2 · 2011. Szep. 26. (H), 07.13
Úgy értem, hogy ráböktem a "Rólunk" menüpontra és nem történt semmi. De a cookie-k és JS engedélyezése után sem változott a helyzet, szóval valamit vagy el... vagy nincs más, csak a címlap. :-)
48

Mert még nincs kész csak a

aky22 · 2011. Szep. 26. (H), 07.45
Mert még nincs kész csak a címlap meg a jelentkezes.
49

Ahhoz nem vagyok elég szép és

H.Z. v2 · 2011. Szep. 26. (H), 08.14
Ahhoz nem vagyok elég szép és fiatal, hogy jelentkezzek, ezért meg sem néztem. :-D
Te viszont ránézhetnél mondjuk Firefox 3.6 alól is: szétesik a jelentkezős oldal. (Vista alatt biztosan, linux alól most lusta vagyok megnézni, de ott nagyobbak a betűk, valószínűleg még jobban szétdobja)
50

Köszi ezt megnézem ;)

aky22 · 2011. Szep. 26. (H), 08.17
Köszi ezt megnézem ;)
40

sajnos ezt a két darab f

Karvaly84 · 2011. Szep. 25. (V), 13.43
sajnos ezt a két darab f betűs-t én is megszívtam még nagyon régen :( még naiv voltam akkor
41

Hát nem tudom de nekem eddig

aky22 · 2011. Szep. 25. (V), 16.29
Hát nem tudom de nekem eddig bejön. A PHP-ról eddig semmit sem tudtam most meg összedobok honlapokat egy hónap alatt( csak mert lusta vagyok egész nap azzal foglalkozni). Lehet később más lesz a véleményem de az alapokat akkor is itt tanultam meg és jóval egyszerűbb így mint autodidakta módon.
51

A C típusú nyelvvizsgával

Crystal · 2011. Szep. 26. (H), 11.56
A C típusú nyelvvizsgával mire célzol pl.: C# Csak azért mert nem nagyon vagyok otthon az ilyenben és az én értelmezésem szerint az lehet mondjuk egy felsőfokú angol nyelvvizsga is :)


Igen, a C típusú nyelvvizsga az pontosan valamilyen idegen (emberi) nyelvből szerzett felsőfokú nyelvvizsgát takar :) programnyelvekből nincs "nyelvvizsga"...
52

Köszi a tájékoztatást :)

aky22 · 2011. Szep. 26. (H), 14.26
Köszi a tájékoztatást :) Angolból mindenképp meglesz.
53

A C típusú nyelvvizsga azt

Hidvégi Gábor · 2011. Szep. 26. (H), 14.29
A C típusú nyelvvizsga azt jelenti, hogy egy adott fokon (alap-, közép-, felsőfok) megvan a szóbeli (A) és írásbeli (B) vizsgád is.