ugrás a tartalomhoz

Böngésző fejléc csökkentése programból

Kérésre törölve 18. · 2011. Aug. 25. (Cs), 16.27
Sziasztok!


Azt olvastam, hogy itt nem támogatjátok, hogy valaki teljes képernyős módba tegye az oldalát.

Én ezt annyival egészíteném ki, hogy ha a címsor megmaradna, az nekem jó lenne, így látják, hogy hol vannak és egy gomb is lenne, ami visszatenné normálra.

Hogy miért akarom ezt?

Mert adott egy oldalam, ami úgy jó, ha elsőre minden látszik, viszont a Firefoxnál alapból szélesebb a fejléc, a Chrome a legkeskenyebb, az IE pedig kifejezetten őrület, annyi sort tesz felülre, menü, kedvencek sáv, stb, hogy teljesen letolja a tartalmamat.

Én kikapcsolom ezeket, de az átlag user biztos nem teszi.

Ezért szeretném, ha csak egy minimális fejléc lenne, ha az oldalamra lépnek.

Megoldható, vagy nem tudok belenyúlni mások böngészőjébe?
 
1

Szerencsére nem

Poetro · 2011. Aug. 25. (Cs), 16.47
Szerencsére nem tudsz. Miből gondolod, hogy mindenki ugyanazon a felbontáson nézi az oldaladat? Lehet hogy valaki Full HD felbontáson, más pedig 10240×768-ban, mások pedig 800×480 vagy még kisebb felbontáson nézi az oldaladat. Egyáltalán tudod, hogy a felhasználók milyen felbontáson nézik az oldaladat, és abból mennyi a hasznos felület? Mert amíg ilyen ismereted nincs, addig nem is érdemes semmit tenni. Ha pedig már megtudtad, akkor érdemes lenne úgy áttervezni az oldalt, hogy a fontos részét a látogatók 90%-a lássa.

Az IE kerete pedig elég kicsi, legalábbis IE9 óta, hasonló méretű mint az alapértelmezett Chrome ablak. Egyáltalán tudod, hogy melyik böngészőt használják a látogatóid? Amennyiben szeretnéd, hogy a felhasználók teljes képernyőben nézzék, esetleg feldobhatsz egy popup ablakot, amin a keret sokkal kisebb lehet, de ez nagyon durva beavatkozás a felhasználó böngészési szokásaiba, ezért erősen ellenjavallt.

Hasonlóan megkérheted, hogy lépjenek teljes képernyős módba, de ez szintén nem szerencsés. Véleményem szerint a felhasználók használhassák úgy a böngészőjüket, ahogy akarják, én se kényszerítelek arra, hogy használj Operát mint az egyetlen böngésző.

Amennyiben asztali alkalmazás élményt szeretnél, létezik rengeteg módszer, amivel becsomagold a weboldalad. Ekkor letöltenek egy böngészőt, amit te testre szabsz, de ez szintén nem szerencsés megközelítés.

Neked kell alkalmazkodnod a felhasználókhoz, nem fordítva.
3

"Köszönöm" a durva

Kérésre törölve 18. · 2011. Aug. 25. (Cs), 20.38
"Köszönöm" a durva hangnemet.

Nem, nem beavatkozni akarok, hanem azt, hogy a legjobb élményben legyen részük.

Igen, tudom, hogy sok fajta felbontás van, ezért is "gumis" az oldalam.

Igen, tudom, milyen böngészőkkel keresnek meg a legtöbben és milyen felbontásban, a legjellemzőbb 3 teszi ki szinte a 100%-ot.

IE9-et említeni és arra alapozni balgaság, amikor a felhasználók nagy része még a 8-asra sem tért át, a 7-es sem olyan gyakori.
5

Valamit szerintem nagyon

Hidvégi Gábor · 2011. Aug. 25. (Cs), 20.56
Valamit szerintem nagyon félreértettél, Poetro nem fogalmazott támadólag.

Popupot lehet nyitni úgy, hogy ne látszódjanak rajta a gombok vagy a címsáv, a window.open() paraméterezésének nézz utána, de én sem vagyok biztos abban, hogy ez jó megoldás.
7

Én határozottan rossz

Joó Ádám · 2011. Aug. 25. (Cs), 21.36
Én határozottan rossz megoldásnak tartom. Azonnal bezárnám az oldalt.
6

Poetro messze a

Joó Ádám · 2011. Aug. 25. (Cs), 21.35
Poetro messze a legtürelmesebb és leginformatívabb válaszadó a fórumon, és most sem volt más. Arról nem is beszélve, hogy amit írt, azt tökéletesen megállja a helyét. Ne táplálj sérelmet.

IE9-et említeni és arra alapozni balgaság, amikor a felhasználók nagy része még a 8-asra sem tért át, a 7-es sem olyan gyakori.


Tehát azt állítod, hogy még mindig IE6-ra kell optimalizálni?
8

IE használat

Poetro · 2011. Aug. 25. (Cs), 22.30
Most néztem meg pár statisztikát, a StatCounter Magyarországra és a világra vonatkozó statisztikáit. Az IE8 részesedése Mo-on 12.5%, világon 28%, IE9 Mo-on 1% alatt, világon 8%, IE7 Mo-on 2%, világon 6%, IE6 Mo-on 1% alatt, a világon 5%. Szóval azért az IE8 eléggé jól áll mind Mo-on, mind világviszonylatban, és az IE6 meg rosszul, ami üdvözítő. A durva hangnemet pedig nem értem.
2

Szerintem macera!

Karvaly84 · 2011. Aug. 25. (Cs), 16.56
Egyszer Firefoxhoz (Greasemonkey) írtam egy ajax alapú chat klienst egy oldalhoz.
Firefoxban menubar, statusbar és még több objektum is, rendelkezik a visible tulajdonsággal, amivel ezt szabályozni lehet. Más böngészőkön viszont nem tudom, hogy ezek hogy szabályozhatók, van e megfelelő objectum erre.
4

Kösz Karway a segítő

Kérésre törölve 18. · 2011. Aug. 25. (Cs), 20.39
Kösz Karway a segítő szándékot, még utána nézek milyen lehetőségek vannak.
9

Ezek szerint a statisztika is

Kérésre törölve 18. · 2011. Aug. 26. (P), 01.42
Ezek szerint a statisztika is azt mutatja, hogy az IE 9 még sehol sincs.

Megmondom mi a baj: az oldal olyan, mint általában az oldalak, tehát a két szélén üres rész, a fejléc teljesen kimegy, azaz pl. 1024×768-as felbontásnál - amit a legtöbben használnak, mivel nem veszik észre, hogy az átlagos méretarányú, átlagos méretű (17 colos) monitoroknál az 1280×1024 a fizikai felbontás és még az sem zavarja az átlag usert, hogy így elmosódottak a betűk a képernyőjén.

Képernyőfelbontás statisztika

Szóval az oldal ebből a szempontból oké. Viszont vannak rajta jpg képek, amelyek az 1280×1024-es felbontásnál tök jók, beleférnek az oldalba, jól kitöltik, mivel cél volt, hogy nagyok legyenek. Na már most ha kisebb a felbontás, akkor már görgetni kell, hogy beleférjen a képernyőbe, ami ugye szar.

Ha meg a jpg képeket is a kisebb felbontáshoz igazítom, akkor a nagyobb felbontásúak nagyon kicsiben fogják látni.

Mivel szöveget is tartalmaznak ezek a képek, nem jó, ha kisebbet használok.

Miért nincs olyan megoldás, hogy a képernyő felbontásához igazodik az oldal, azaz mindent arányosan kicsinyít (szöveget és képet)?
10

Természetesen van

Poetro · 2011. Aug. 26. (P), 03.10
Adaptive illetve Responsive Design kifejezésekre keress rá.
11

Gyorsan utánanéztem, ez a CSS

Kérésre törölve 18. · 2011. Aug. 26. (P), 12.17
Gyorsan utánanéztem, ez a CSS 3-ashoz kapcsolódó lehetőség, amit sok böngésző még nem tud.

Viszont nem találtam ellenjavallatot.

Kell lennie ellenjavallatnak, hiszen ennek a témának a megnyitása után nem volt ilyen javaslat, csak most, tehát valamiért mégsem javasolható ez a megoldás?

Ráadásul Drupal 7-es az oldalam, tehát belepiszkálni így még összetettebb.
12

Nem egyszerű

Poetro · 2011. Aug. 26. (P), 13.22
Nincsen ellenjavallat, csak nem egyszerű kivitelezni. Amennyiben a böngésző nem tudja, létezik már rá JavaScript amivel meg lehet támogatni, és akkor minden böngészőben működni fog. Az A List Apart oldalán létezik egy nagyszerű cikk a Responsive Web Design-ról, amiben szerepel JavaScriptes megoldás is.
Én egy ideje (több mint másfél éve) foglalkozok D7-es oldal sminkeléssel, és nem mondom, hogy egyszerű, de nem lehetetlen, ráadásul a Responsive Design esetében a HTML ugyanaz, csak a CSS más, amit pedig egyszerű megvalósítani.
13

A javascripttel az a bajom,

Kérésre törölve 18. · 2011. Aug. 26. (P), 17.22
A javascripttel az a bajom, azért kerülöm, mert ha - és ez nem ritka - tiltva van egy böngészőben, akkor totál semmit sem értem el.

Ezért olyan megoldás kéne - elkerülve azt, hogy több oldalképet csinálok minden felbontásra - ami mindenhol működik.

Tudom, ilyen nincs...

De reménykedem.

És magadnak csinálod a D7 sminkeket, vagy pénzért.

Modulokat is tudsz?

Ha igen, mennyibe kerül. Na jó, tudom feladatfüggő, de valamilyen viszonyítási dolog?

És te meg tudnád csinálni ezt az arányosa változó dolgot?

Az a baj, hogy flash-ben sok mindent csináltam már, de semmit sem teszek az oldalamra ebben, mert ha valahol nincs telepítve, akkor nem játsza le.

Remélem a HTML5 megoldja ezt a problémát.
14

Használható

Poetro · 2011. Aug. 26. (P), 18.21
Véleményem szerint az a lényeg, hogy az oldal használható legyen, akár van JavaScript, akár nincs. És ha mindez csak azt jelenti, hogy kicsit másképp fog kinézni az oldal, akkor szerintem az belefér, ugyan nem a legoptimálisabb. De akinél megvan a támogatás (mert korszerű böngészőt használ, illetve be van kapcsolva neki a JavaScript), akkor optimálisabb élményt kap. Mindezt úgy, hogy akkor is használható marad az oldal, ha a fenti technológiák nem támogatottak, és ekkor is viszonylag kellemes az élmény. Egy gördítősáv kis képernyőn szerintem belefér. Nem optimális, de belefér.

Remélem a HTML5 megoldja ezt a problémát.

Ennek milyen köze van a HTML5-höz? Mert annak semmi köze a megjelenítéshez, az a CSS feladata.

És magadnak csinálod a D7 sminkeket, vagy pénzért.

Egy nagyobb amerikai hírportál, az Examiner.com egyik front-end fejlesztője vagyok, és az oldal tavaly nyár óta teljesen D7 alapokon működik.

Modulokat is tudsz?

Igen, de mint front-end fejlesztő, erre ritkán nyílik lehetőség, de például egy A/B / multivariate teszt modult, valamint JavaScript betöltő modult írtam nemrég.
Ha igen, mennyibe kerül. Na jó, tudom feladatfüggő, de valamilyen viszonyítási dolog?

Erre inkább privát üzenetben válaszolnék, ha megkeresel valamelyik elérhetőségemen.
És te meg tudnád csinálni ezt az arányosa változó dolgot?

Valószínűleg meg, bár nem ismerem a körülményeket és lehetőségeket.
Az a baj, hogy flash-ben sok mindent csináltam már, de semmit sem teszek az oldalamra ebben, mert ha valahol nincs telepítve, akkor nem játsza le.

Hú, és ha nincs a gépre grafikus böngésző telepítve, akkor hogyan látja a képeket? Maradjunk abban, hogy a Flash a böngészők 95%-án telepítve van, és ha neked nem elég célcsoport a 95% akkor valami baj van. Hasonlóan a JavaScript 98%-os előfordulásával. Természetesen ezek mellett olyan oldalt kell készíteni, hogy amennyiben ezen technológiák nem elérhetők, akkor is használható legyen az oldal, de ez természetesen szinte minden esetben megoldható.
15

HTML5: ha jól tévedek ebben

Kérésre törölve 18. · 2011. Aug. 26. (P), 19.49
HTML5: ha jól tévedek ebben lesz valami, ami kiváltja a flasht, nem?

Front-end: ez az utolsó simításokat jelenti, vagy a sminkelést?

Szóval király nagy vagy. Hány év és milyen sulik kellenek ahhoz, hogy valaki ennyire sikeres legyen?

Flash: pl. nálam van egy kiegészítő, hogy alapból ne jelenjenek meg, csak ha egy adott oldalnál akarom.
95%? Ha így van, az jó.

És milyen oknál fogva segíted itt az embereket? Egyáltalán hogy van rá időd?
16

Kiváltja?

Poetro · 2011. Aug. 26. (P), 20.41
Hát attól függ, mire használtad eddig a Flash-t. Mert nagyon sok dolgot eddig is meg lehetett valósítani Flash nélkül is, és ezen a HTML5 se változtatott sokat. Amiben a HTML5 újdonságot hoz:
  • <canvas> - egy felület, amire lehet pixelgrafikus rajzot készíteni vonalakkal, szöveggel képekkel, valamint a már meglévő rajzot tudod módosítani,
  • <audio> - hang lejátszására alkalmas,
  • <video> - mozgókép lejátszására alkalmas.
  • SVG - vektorgrafikus ábrák készítése.

És a HTML5 nem igazán a jövő, hanem a jelen, elvégre az utóbbi két évben megjelent böngészők már támogatják ezeket a szolgáltatásokat, a régiek pedig sose fogják.
Front-end: ez az utolsó simításokat jelenti, vagy a sminkelést?

Az a weboldal megjelenéséért felelős. Azaz van a back-end, aki az üzleti logikát valósítja meg, és a front-end aki a vizuális részért (minden, ami a böngészőig eljut). Drupal esetében ugye ez a sminkelés, ami sok esetben kicsit több HTML template és CSS fájlok készítésénél, valamint JavaScriptnél.

Szóval király nagy vagy. Hány év és milyen sulik kellenek ahhoz, hogy valaki ennyire sikeres legyen?

Tudtommal se király, se nagy nem vagyok, legfeljebb isten ;-)
SZTE-re jártam progmat-ra, és már több mint 10 éve vagyok a szakmában.
Ennyi ideje regisztrált felhasználó
7 év 18 hét
- http://weblabor.hu/tagok/1519

És milyen oknál fogva segíted itt az embereket? Egyáltalán hogy van rá időd?

Ha van rá időm, akkor segítek. Mert ebből is sokat tanul az ember. És tanulni ebben a szakmában folyamatosan kell. Minden nap.
17

Front end: akkor a php

Kérésre törölve 18. · 2011. Aug. 26. (P), 20.49
Front end: akkor a php részét, a modulokat is csinálod, nem. Hiszen az nem az üzleti terv része, hanem maga a működés.

SZTE: miért nem a Műszaki Egyetemre. Vagy a szegedi jobb?

10 év: szinte behozhatatlan...
18

A front-end részében azért

Poetro · 2011. Aug. 26. (P), 21.38
A front-end részében azért elég sok a PHP, legalábbis Drupal esetén, mivel például az űrlapok átrendezéséhez azért kell elég sok dolog. Valamit mindig kell bütykölni a modulok által kiköpött asszociatív tömbön, hogy az olyan legyen ami használható. Szóval van azért benne kellő mennyiségű PHP, de például azt nem tudom, hogyan kell normálisan lekérdezni adatbázisból (na jó, tudom, csak munka során sose használom).

Azért SZTE, mert az volt a legközelebb otthonról, gyalog is csak 20 perc ;-).
19

10 év alatt nem voltál

Kérésre törölve 18. · 2011. Aug. 26. (P), 22.41
10 év alatt nem voltál annyira kíváncsi, hogy az adatbázis részét is kisujjból kiszopd?

A vállalkozásomnak kéne egy jó webprogramozó, de aki ilyen cégnek dolgozik, mint te, számomra megfizethetetlen lenne, mint a Master Card-os reklámban az élmény :-)
20

Más érdekel

Poetro · 2011. Aug. 26. (P), 23.00
Engem más érdekel, abban vagyok igazán jó. És el kell, hogy hidd, hogy HTML / CSS / JS témakörben is van elegendő tanulnivaló, elvégre itt is radikálisan változnak a dolgok, talán még gyorsabban is mint a relációs adatbázisok terén. Mindig van mit tanulni. És természetesen mindig vannak új nyelvek, amiket érdemes megnézni, és ha igazán jók, akkor használni is. Ilyen például a SASS / SCSS, LESS, coffeescript, Node.js stb. Mindegyiknek megvan a maga helye.
22

És a HTML5 nem igazán a jövő,

Hidvégi Gábor · 2011. Aug. 27. (Szo), 12.37
És a HTML5 nem igazán a jövő, hanem a jelen

A HTML5 a múlt.

És hogy kicsit bővebben kifejtsem: amíg HTML-ben gondolkozunk, addig fejünket kitöltik a divek, headerek, article-k és canvasok, és elfelejtkezünk azokról a - szerintem jóval fontosabb - problémákról, mint az általunk megjelenített adatok jelentése (szemantikája), valamint az adatok közti összefüggések. Miért fontosabbak ezek? Mert a keresők jelenleg csak szavakra tudnak keresni, ami - a nyelvek összetettségét és a mesterséges intelligencia fejlettségét (fejletlenségét) figyelembe véve - korlátozott. Így hiába van fenn annyi információ a neten, a nagy része technológiai okok miatt elérhetetlen.

A HTML-ben az adat és a megjelenés nem különül el, így szinte ugyanott vagyunk, mint tíz éve; most annyival jobb a helyzet, hogy a színinformációk kikerültek CSS-be, de ez igazából inszignifikáns. Minden látszólagos technikai fejlődés és a hírek (pl. Ajax, táblázatok nélküli HTML stb.) ellenére még mindig csak a Web 1.0-nál tartunk, és ez, ha így folytatódik tovább, nem lesz jobb.

Aki HTML-ben gondolkozik, az a múltban jár. Természetesen lehet még belőle kihozni dolgokat, de a korlátaiba már nap mint nap beleütközünk.

A HTML 5 egy lépés előre, két lépés hátra.
21

Azt még hozzátenném, hogy a

Hidvégi Gábor · 2011. Aug. 27. (Szo), 12.00
Azt még hozzátenném, hogy a felhasználó böngészője nem véletlenül úgy néz ki, ahogy, azaz valószínűleg úgy állította be, hogy a gombok, ikonok úgy vannak rajta, ahogy szereti. Ha ezek közül bármit eltüntetnél, össze is zavarhatod vele rendesen.
23

Valmiért ragaszkodnak a

Kérésre törölve 18. · 2011. Aug. 27. (Szo), 16.02
Valmiért ragaszkodnak a html-hez, és az xhtml is zsákutca lett.

Bennem az volt, amit a css megjelenés óta zengenek, hogy milyen jó, mert a kód és a tartalom különvált. De végülis tényleg nem teljesen.

És van valamilyen alternatív kezdeményezés?

Szerintem már az is elvárható lenne ennyi évtized után, hogy elég legyen egy kódot megírni és az minden böngészőben ugyan úgy nézzen ki.