ugrás a tartalomhoz

Keresőoptimalizálás, wordpress vs. biztonság

Hellhammer · 2011. Jún. 28. (K), 11.12
Üdv!

A minap összetalálkoztam egy 'érdekes' dologgal: van az ún. wordpress.com, ahol lehet blogolni.. egy ismerősömnek van egy erősen privátnak szánt blogja (nevezzük: nagyonegyedifelhasznalonev.wordpress.com); nem tudom, ki ismeri a rendszert: ha be akarsz lépni, akkor beugrik egy login-ablak, és csak a tulaj jóváhagyásával tudsz accountot szerezni, biztosítva ezzel azt, hogy csak az lássa, akinek szól..
Viszont: ha guglizol a nagyonegyedifelhasznalonev kulcsszóra, akkor megjelenített találatként kidobja a blogbejegyzéseket, és a tárolt változat-ra kattintva meg is kerülted a belépést..

Csak így elméleti szintem elgondolkodtam, hogyan lehet gugli-biztos privát oldalt csinálni?
Jó, nyilván, ha a címe mondjuk haz.doboz.hu lenne, akkor a goolge-nak eszébe nem jutna a maga napi 3 látogatójával az első kétmillió találat közé tenni, ez igaz..
De inkább prog szinten érdekelne a téma; esetleg, ha valaki foglalkozott már ilyesmivel, címszavakban leírná, mi a megoldás.. /nem, nem akarok blogmotort írni, csak tanulás szinten kezdett érdekelni a téma../
 
1

Wordpress-ről nem sokat

H.Z. v2 · 2011. Jún. 28. (K), 11.42
Wordpress-ről nem sokat tudok, de...
Előfordulhat, hogy utólag tette priváttá a bejegyzéseket, a gúgli meg betárazta őket, míg publikusak voltak.
Az is lehet, hogy egyszerűen a google bot-ját beengedte az oldalára, ki tudja, milyen meggondolásból.
Mostanában elég sok biztonsági gond volt a wordpress körül, ha jól emlékszem (kikerültek jelszavak, amivel bele lehetett szemetelni a wp forráskódjába és azt hiszem, nyitottak is hátsókapukat crackerek)
2

ha mindig is privat volt a

Tyrael · 2011. Jún. 28. (K), 11.56
ha mindig is privat volt a blog, es csak belepes utan lehetett elerni a bejegyzeseket, akkor ott a wordpress.com a saros, egyreszt nem tartja be a privacy beallitasokat, masreszt mas tartalmat mutat a keresonek, mint a felhasznaloknak, megsertve ezzel a google felhasznalasi felteteleit.

amugy a robots.txt-vel lehet szabalyozni hogy mit latogathat, indexelhet a google, meg vannak meta tagek is erre, tovabba az is kulon szabalyozhato, hogy cachelheto legyen-e az oldal, vagy nem.
ettol fuggetlenul a jo megoldas meg mindig az lenne, hogyha a privat blogot nem engedne a google-nek elerni a wordpress.

Tyrael
3

Nem tudom, hogy a

Blintux · 2011. Jún. 28. (K), 12.08
Nem tudom, hogy a wordpress.com milyen admin felületet biztosít és, hogy ott miket lehet megtenni, viszont egy hagyományosan telepített wordpressnél ki lehet tiltani a keresőket az adminban is.
Esetleg, ha bele tud nyúlni a theme fejlécébe, akkor a
<meta name="robots" content="noindex,nofollow" />
használatával is kizárható az oldal az indexelésből.
Netán egy erre szolgáló pluginnal megoldható, a post specifikus index tiltás is.
4

Egészen biztos vagy

pp · 2011. Jún. 29. (Sze), 07.41
Egészen biztos vagy ebben?

Szerintem nem volt az mindig védett blog.

Most csináltam egy blogot és ott egy bejegyzés amit sehogy se tudok elérni:
(néztem a közvetlen url-t és a feed-et, de egyiket se láttam)

http://probapista.wordpress.com/2011/06/29/hello-world/

A címe pedig ez: Próbapista blogja rézfánfügyülősrézangyalát

Talán ez a szó elég egyedi, hogy egy két héten belül megjelenjen a google-ba, ha tényleg be tudja indexelni a wordpress.com-ot.

http://www.google.hu/search?q=rézfánfügyülősrézangyalát

Ha nem jelenik meg az oldal akkor valami más lesz a gond szerintem.

pp
5

Egyébként fűzfán fütyülő

bb0072 · 2011. Jún. 29. (Sze), 09.54
Egyébként fűzfán fütyülő rézangyal, lásd még az első találat alatti kommenteket a google linkben :))
6

Egyrészt köszönöm ..

Hellhammer · 2011. Jún. 29. (Sze), 10.48
Mindenkinek a segítséget/ötleteket/választ!

pp: igen, én is elindítottam egy ilyen tesztet, hogy reprodukálni tudjam a hibát.. a blog egyébként, amiről szó volt eleve pontosan ugyanazt a plíz login ablakot hozza be, mint a Te példablogodnál.. /a blogot június első napjaiban hozták létre, bejegyzések június 10-14 között születtek, és mára már indexelve van a google-n..
De köszi Neked is a közreműködést, de: biztos, hogy mindig védett blog volt, mert: a létrehozás/testreszabás után a gazdája nem nyúlt a beállításokhoz többet, és védett blogként jelenik meg pl most is..
(Ja, a példáddal szemléltetve: én azt írtam be google-ba, hogy 'probapista'..a másiknál így jutott eredményre, a Tiéd valóban nem jelenik meg, még..)

Kösz mindenkinek!
7

Egyszer volt egy ehhez

bb0072 · 2011. Jún. 29. (Sze), 13.41
Egyszer volt egy ehhez hasonló problémám: megjelentek olyan cikkek a google keresőben, amik még nem is voltak publikusak az oldalon. A megoldás a következő volt: az oldalra be volt húzva a google analytics kód. Bár a cikkhez még nem vezetett link sehonnan, nem is volt elérhető az átlag usereknek, mégis mikor az adminisztrátor előnézetet kért a cikkről (ő természetesen láthatta), akkor a google analytics javascript is láthatta a tartalmat. Innentől a google 'valahogy' tudta, mi van az oldalon. Nem lehet, hogy nálad is ez a baj?