ugrás a tartalomhoz

böngésző címsorában ékezetes karakterek

blabla · 2011. Jún. 3. (P), 22.21
Sziasztok!

Lehet hogy a problémám nem a web szerverekhez kapcsolódik, egyelőre nem tudom. A gondom a következő: a böngésző címsorában .hu-s címek esetében az ékezetes karakterek megfelelően jelennek meg ( pl példaweboldalcím.hu) azonban bármilyen más esetben (pl. com,info, net) már az xn-- stb. formátum jelenik meg.

Mi lehet a megoldás arra hogy ez utóbbi esetekben is ékezetekkel jelenjenek meg a webcímek a böngésző címsorában?

A választ előre is köszönöm
 
1

Böngésző

Poetro · 2011. Jún. 3. (P), 23.14
Milyen böngészőben tapasztaltad ezt? Mert valószínűleg minden böngésző teljesen másképp viselkedik ékezetes karakterek esetén. Vagy ha nem is ékezetes, hanem nem latin karakterek esetén, mert ugye arab, héber stb. karaktereket is lehet használni a domén névében, de ha nem tévedek, akkor a TLD függvénye, hogy mik a megengedett karakterek.

Ennek megfelelően a regisztráció olyan domain nevekre terjed ki, amelyekben legfeljebb a latin abc ékezet nélküli kisbetűi (a-z), a magyar ékezetes kisbetűk (á,é,í,ó,ö,ő,ú,ü,ű), továbbá a numerikus karakterek (0-9) és a kötőjel szerepelnek.

forrás: Ékezetes domain nevek regisztrációjának bevezetése

Ezen jogos aggodalmak miatt a webböngészők, noha meg tudnák jeleníteni az IDN webcímeket, nem minden esetben teszik meg ezt. A Google Chrome pl. csak a nyelvi beállításokban megadott nyelvekhez tartozó IDN-karaktereket jeleníti meg, egyébként az ASCII-változatot mutatja; egyes más webböngészők fehérlisták (pozitív kivétellisták) segítségével döntenek a megjelenítési módok között.

forrás: Wikipédia - Nemzetközi tartománynév
2

Firefox

blabla · 2011. Jún. 3. (P), 23.25
Szia

köszi a választ

Firefoxban tapasztaltam. Van olyan domain amelyiknek van eu-s és hu-s címe is és míg a hu-s normálisan jelenik meg addíg az eu-s nem. Tulajdonképpen azzal sem vagyok tisztában, (most lehet h hülyeséget írok) hogy a böngésző hogy "kapja" meg ezt a webcímet, ékezetesen vagy sem? Mert ha ékezetesen akkor a böngésző a ludas, de ha már a böngésző sem ékezetesen, akkor máshol lehet a gond.
3

Megjelenítés

Poetro · 2011. Jún. 3. (P), 23.32
A böngészők különböző szabályok alapján jelenítik meg a domén nevekben levő nem latin karaktereket. Amennyiben érdekel, melyik, hogyan és miért, olvasd el az ide vonatkozó IDN támadásról szóló Wikipédia cikket. Az teljesen mellékes, hogy a böngésző hogyan kapja meg, mivel a Punycode változatot fogja elküldeni amikor kérés érkezik.
4

értem valamennyire

blabla · 2011. Jún. 3. (P), 23.45
...mit szeretnél mondani, a böngészőtől is függ, de akkor hogy lehet az hogy ugyanabban a böngészőben pl a vanília.hu normálisan jelenik meg, a vanília.eu viszont nem...A böngésző a kiterjesztés alapján dönti el hogy jeleníti meg a webcímet?
5

TLD

Poetro · 2011. Jún. 4. (Szo), 00.09
Igen a böngésző a TLD alapján (is) tartalmaz egy fehér listát, azaz hogy mikor jelenítheti meg a nemzetközi karaktereket és mikor a Punycode változatot. A fenti példánál maradva, a Chrome, Opera, Firefox, Internet Explorer 9 közül egyedül a Firefox nem jelenítette meg a nemzetközi karaktereket.
6

Köszönöm

blabla · 2011. Jún. 4. (Szo), 00.12
Rendben, köszönöm szépen a segítségedet!