ugrás a tartalomhoz

Keresőmezőbe íráskor javaslatok megjelenítése alul

haho · 2011. Már. 28. (H), 08.31
Sziasztok!
Szeretnék egy olyan keresőmezőt készíteni amibe ha a felhasználó elkezd begépelni egy szót akkor közben a keresőmező alatt megjelenít a program a felhasználó számára javaslatokat amikből akár azonnal választhat is. Gondolom mindenki ismeri ezt a funkciót, sok helyen alkalmazzák ma már.

Pl.: keresés a mysql adatbázisban tárolt filmcímekben.
Úgy kezdtem hozzá, hogy létrehoztam a filmcímekből egy javascript tömböt. És itt el is akadtam.
Nem igazán értem:
-előre létre kell hozzak egy JS tömböt ami az adatbázisban található összes filmcímet tartalmazza, mert az rengeteg feleslegesen betöltött adatot jelentene, nem?
-vagy a keresőmezőbe íráskor kéne frissítenem a JS tömböt? de az meg nem lehetséges,mert a JS-el nem tudok lekérni az adatbázisból adatokat
-vagy ez sokkal bonyolultabb, mint gondolom?

Nem pontosan értem, hogyan lehet ezt megoldani. Arra lenne szükségem - ha tudnátok segíteni - hogy mi ennek a módszere, hogyan szokás kivitelezni egy ilyet, mert sok weblapon látom, de én még sosem csináltam. (Saját kódot szeretnék írni, JQERY megoldások nem érdekelnek.)
Előre is köszönöm!
 
1

AJAX

Poetro · 2011. Már. 28. (H), 08.36
Pontosan erre való az AJAX. Azaz a szervertől aszinkron kérsz le adatokat JavaScript segítségével. Amikor a felhasználó elkezd gépelni, és kicsit szünetelteti a gépelést (500ms) akkor elindítasz egy kérést a szervernek XHR segítségével, hogy eddig ezt írta be a felhasználó, mik a lehetőségek. A szerver válaszol például egy JSON stringgel, amit a JavaScript feldolgoz, és megmutat a felhasználónak.
2

Szia AJAX

haho · 2011. Már. 28. (H), 21.40
Köszi. Akkor itt az ideje megismerkednem az AJAXal.
3

Nem találok...

haho · 2011. Már. 28. (H), 22.21
Ami AJAx leírást találtam mindenhol csak arról van szó, hogy a JAVAS eseménykezelőktől lesz dinamikus az oldal a weblap frissítése nélkül, meg ilyesmi, de arról sehol nem találtam információt, hogy hogyan kell kommunikálni a szerverrel.
Ami legjobban érdekelne, hogy mi is pontosan az a XMLHttpRequest és hogyan kell használni.

Valaki tud esetleg belinkelni valami ilyesmi anyagot?
Köszi
4

MSDN

Hidvégi Gábor · 2011. Már. 28. (H), 22.38
5

Cikk

Poetro · 2011. Már. 28. (H), 23.36
Eleve van róla cikk, itt a Weblaboron. Ugyan a cikk elég régi, de az XMLHttpRequest része még ma is hasznos. Ezen kívül természetesen van Wikipédia cikk is és természetesen a Mozilla és a Microsoft is rendelkezik róla bejegyzéssel.