ugrás a tartalomhoz

Nem találok elfogadható tárhelyet (fizetős)

react · 2011. Már. 16. (Sze), 19.30
Sziasztok

Egyszerűen nem sikerül elfogadható tárhelyet találnom, lassan ott tartok, hogy kénytelen leszek saját szervert venni és hostingot fizetni, holott ennek megfelelő teljesítményre kezdetben messze nem lenne szükségem.
Tud valaki használható tárhelyet? Pl voltam domaincenternél ( = mediacenter), túlságosan lassú. Kipróbáltam 3in1.hu -t, nagyon jó, gyors a cluster tárhely, viszont rendszeresen megakad fél-1 percekre, a magyarázatuk az, hogy ha valaki felvesz egy domaint, akkor újraindul a szerver (!). Pl. regisztráció vagy külső linkből kattintás esetén megakad vagy be sem jön az oldal, hagyja a fenébe a user, ez számomra elfogadhatatlan.
VPS esetén már tartok tőle, hogy szintén probléma lenne, pl sávszélességgel, illetve árban nem sokkal marad el a hosting díjaktól. Így ha egyszeri kiadással veszek egy sima asztali gépet pl 100e-ért, akkor a havi hostingot fizetve kb ugyanannyiból kijövök, mint egy közepes VPS-el (10e + áfa körül). Illetve ha bérlek egy olcsóbb VPS-t tartok tőle, annyira lebutítottat kapok, hogy lassú lesz az oldal, ami szintén nem jó.
Tud valaki elfogadható tárhelyet/VPS-t? Példának ott a 3in1 kiváló lenne, ha nem lennének a leállások.
Kezdetben kb 15-20 giga tárhelyre lenne szükségem, későbbiekben talán 50, max 100giga.



Felhívjuk a tisztelt olvasóközönség figyelmét, hogy ehhez a témához 2011. november 23-a után csak azok a tagok szólhatnak hozzá, akiknek legalább egy éves a regisztrációjuk és az elmúlt egy évben legalább 20 alkalommal hozzászóltak más témákhoz. - Janoszen
 
1

dotroll talán

demo · 2011. Már. 16. (Sze), 20.15
Én most a dotrollal fogok próbálkozni. Véleményem még nincs róla, de weblaboron találkoztam vele, ez jó ajánlás számomra.
3

Teszt

janoszen · 2011. Már. 16. (Sze), 23.08
Köszönjük az ajánlást, ha szeretnél tesztelni, a supporttól tudsz egy-két hétre kérni teszt tárhelyet.

Egyébként most kerül üzembe helyezésre egy új típusú szerver, ami remélhetőleg még tovább gyorsít az oldalak elérésén. (Újraindítás eddig sem volt.)

Ami az eredeti kérdezőt illeti, az 50-100 giga már az a mennyiség, ahol érdemes leülni a szolgáltatóval tárgyalni, mert nyilván ehhez megfelelő mértékű adatforgalom is párosul. Érdemes elkerülni azt a helyzetet, hogy a szolgáltató a sávszélesség túlhasználat miatt felmondja a szolgáltatást.

Disclaimer: a DotRollnál dolgozom, mint műszaki vezető.
8

vpslant.hu

react · 2011. Már. 17. (Cs), 13.23
http://www.vpsplant.hu/-ról van valakinek tapasztalata? Komoly teljesítményt kínálnak nagyon olcsón és a cég is komolynak tűnik.
18

http://hup.hu/node/81735 ne

Tyrael · 2011. Már. 21. (H), 18.18
http://hup.hu/node/81735
ne menj oda

Tyrael
9

dotroll

react · 2011. Már. 17. (Cs), 19.25
Dotroll jóval drágább a többinél és csak 3 hónapra lehet egyben fizetni.
10

Tárhely vagy VPS?

janoszen · 2011. Már. 17. (Cs), 20.09
Végülis nem tárhelyet szeretnél? Egyébként nagyobb kaliberű VPS-rd természetesen van kedvezmény.
2

Először is: asztali gépet ne

gphilip · 2011. Már. 16. (Sze), 20.21
Először is: asztali gépet ne vegyél, nagyokat fogsz szívni vele.
Szerintem: Amazon EC2.

Miért?
- megbízható
- nagyon jól skálázható (ha esetleg később több gép kell, akkor nem leszel bajban, viszont van micro instance is)
- jól menedzselhető
- viszonylag olcsó
- a használat után fizetsz
- rengeteg nagyon komoly eszköz áll rendelkezésedre, úgy mint Cloudfront, S3, Simple E-mail Service, elastic IPs, SimpleDB, backups...

Én nagyon elégedett vagyok az egész AWS-sel.
4

Hátrány

janoszen · 2011. Már. 16. (Sze), 23.08
Hátrány: menedzselni kell, foglalkozni kell vele. Egyébként tényleg jó.
6

CloudSigma

react · 2011. Már. 17. (Cs), 04.19
Találtam egy, az amazonhoz hasonló szolgáltatót: CloudSigma. Svájci cég, 50es pinggel nem tűnik rossznak. Elképzelhető, hogy kipróbálom. Van esetleg valakinek tapasztalata velük kapcsolatban?
12

Amazon EC2

react · 2011. Már. 20. (V), 01.24
Kipróbáltam az Amazon EC2-t. Elképesztően ócska. Semmi nincsen leírva normálisan, küszködtem h nagy nehezen összerakjak egy LAMP-ot. Számomra használhatatlan (legalábbis, ha a kezdetben ingyenes microt akarom használni). Lehet h a nagyobb csomagokhoz felcsatolsz egy normális imaget és megy, de ez egy katasztrófa!
13

Megnézem

janoszen · 2011. Már. 20. (V), 03.29
Megnézem Neked, hogy mit tud, de az én olvasatomban ez egy VPS szolgáltatás, azaz kapsz egy csupasz Linuxot és azzal azt csinálsz, amit akarsz (és tudsz). Ha Te nem akarsz konzolban matatni, akkor valószínűleg nem erre a szolgáltatásra vágysz.

Arra érdemes odafigyelni, hogy ha valamelyik szolgáltatótól grafikus kattogtató felülettel rendelkező imaget kapsz, akkor nem biztos, hogy Neked az jó, mert ha összeborul, kénytelen vagy mégis konzolban megjavítani. Lehet, hogy érdemesebb egy olyan szolgáltatást választani, ahol a szolgáltató a rendszergazdai feladatokat is ellátja és úgy ad Neked felületet.
14

Ez egy VPS, természetesen

gphilip · 2011. Már. 20. (V), 18.11
Ez egy VPS, természetesen össze kell rakni :) egyébként vannak előre gyártott image-eik, szóval 2 perc alatt kaphatsz egy alap LAMP-ot. CPanel és egyéb okosságok pedig pistikéknek valók :)
15

VPS

react · 2011. Már. 21. (H), 14.49
Nem az volt a gond, hogy konzolon kell összerakni. Bár jóformán nem értek a linuxhoz cloudsigmánál és most a tesztvps-en a vpsplantnál is pillanatok alatt összeraktam a rendszert gond nélkül, konzolból. Amazonon ha free tier-el akarsz indulni a micro csomagban indulhatsz csak, amihez viszont csak Amazon Linuxot választhatsz. Na ezzel szendvedtem, hogy ezen megcsináljak mindent. Ráadásul rootként sem lehet beloggolni ez is csak bonyolított mindent. Amazonon amit egész este bújtam, hogy kisilabizáljam az árakat, meg hogy mi az amire szükségem lesz a működéshez, hogyan működik, miként rakjam össze, az cloudsigmánál fél perc volt. Átlátható, világos, egyértelmű. Amazon meg zavaros és nincs kellőképpen dokumentálva.
Most ott tartok, hogy kezdetnek veszek egy hónapot a vpslantnál, árban nagyon-nagyon jó és a weboldaluk alapján komoly háttérrel rendelkeznek, aztán bérlek teljes szervert, vagy ha erősebbet igényel az oldalam akkor veszek egy combosabb gépet és hostingot. Teljes gép bérlésre is találni néhány rendkívül kevező ajánlatot, pl hostinggal együtt teljesen jó gép 14-17ezerért, majdnem annyi mint magában a hosting ha saját gépet adok. Ezt pl serverworld.hu-nál találtam, nem tudom van-e tapasztalat, megbízhatóak-e.
Természetesen ha későbbiekben úgy mennek a dolgok nem kockáztatok olcsó ajánlatokkal, akkor kell saját gép, tudom, hogy pontosan hova teszem be és csak a hostingért fizetek.
16

amihez viszont csak Amazon

gphilip · 2011. Már. 21. (H), 16.18
amihez viszont csak Amazon Linuxot választhatsz


Eh? Ez valami új dolog? Nálam gond nélkül felment micro instance-ra a szűz Fedora, de legalább 20 különböző előtelepített disztribóció és verzió közül válaszhattam, amikor elindíttam a gépet. Root, ahogy kell.
21

Amazon free tier

react · 2011. Már. 21. (H), 19.39
Lehet, hogy EU szerveren másképpen működik, mint nálad USAnál. Jelenleg úgy van, hogy micro esetén a csillagok jelzik Free tier-el mit telepíthetsz. Mindössze amazon és suse linux között választhattam, ezekből volt több verzió, suse nem tartozott a free tier alá és 10 giga fölött van (10 giga is egy tárhely limit a freenek). Amíg pedig nem látom át miképpen működik nem szerettem volna fizetni semmiképpen sem.
26

Kipróbálom

janoszen · 2011. Már. 22. (K), 00.16
Ha ráér a projekt 1-2 hetet, akkor én szívesen kifizetek egy hónapot, úgyis ki akartam próbálni az EC2-t.
27

Ez a free tier nem volt

gphilip · 2011. Már. 22. (K), 16.14
Ez a free tier nem volt régebben :) de nyilván ha ez egy "próbaverzió", akkor nem engednek mindent, értelmezésem szerint csak arra szolgál, hogy megnézhesd, hogy működik az EC2.

Szerintem sokkal jobban jársz, ha élesben indítasz egy micro instance-t, berheled 2 napig, lekapcsolod, és hónap végén fizetsz egy dollárt (huh!).

17

Magyar szolgáltatók

janoszen · 2011. Már. 21. (H), 17.18
Magyar szolgáltatóknál érdemes egy kicsit utána olvasni pl. a hup.hu-n, ha valami VPS szinten nagyobbat esik, akkor ott van nyoma. Nem VPS, de a tárhely szolgáltató választásról írtam egy rövid értekezést, ami érdekes lehet. Ha jót szeretnél magadnak, ennyi adattal érdemes nagy ívben elkerülni az egygépes szolgáltatókat.

A szerver üzemeltetésbe én a helyedben nem vágnék bele, mert amíg egy normális VPS szolgáltató legalább valamilyen szintű biztonsági mentést tud csinálni, azt nulláról összerakni egy kicsit nehezebb. Ráadásul amikor annó saját gépet üzemeltettem, elég magas volt a járulékos költsége a gép üzemeltetésnek (évente egy pár új disk, egyszer komplett gépcsere).
5

Külföldit nem

react · 2011. Már. 17. (Cs), 02.26
Külföldit nem szeretnék, nincsenek saját tapasztalataim, de mivel teljesen ajaxos az oldal nagyon fontos a gyors reakció, tartanék a külföldi tárhely valamivel lassabb elérésétől.
Mik a tapasztalataid, milyen gyors az elérése? Feltételezem az írországi régióban van a tárhelyed.
7

Nem, mert az USA-beli olcsóbb

gphilip · 2011. Már. 17. (Cs), 10.08
Nem, mert az USA-beli olcsóbb és nekem nem volt fontos a földrajzi közelség. Egyébként sajnos nem tudnék adatokkal szolgálni, mert nem Magyarországon élek.

Esetleg pingess meg egy magyarországi szervert és egy vélhetőleg külföldit (ír kormányhivatalok?), és nézd meg, h a network roundtrip mekkora különbséget hoz. Talán Írország még nem annyira veszélyes.
11

Írország

janoszen · 2011. Már. 17. (Cs), 20.14
Írország teljesen jó, az óceán alatti kábelen van kb. +100ms. Európában igazából csak az számít hazai szempontból, hogy van-e BIX lába az adott szolgáltatónak vagy nincs. Ha nincs, akkor csúcsidőben probléma lehet a kis vidéki szolgáltatóktól. A nagyoknak (T, UPC, Digi) van elég nemzetközije.
20

+100ms tulzas, +120ms-bol meg

Tyrael · 2011. Már. 21. (H), 18.33
+100ms tulzas, +120ms-bol mar megvan USA nyugati part.
linode-nal Londonban van a kodorgo.hu, ping ~35ms bixrol.

Tyrael
19

el kell dontened, hogy

Tyrael · 2011. Már. 21. (H), 18.30
el kell dontened, hogy menedzselt vagy nem menedzselt kornyezetet szeretnel.
ha magadnak akarsz mindent turkalni, es a tudasod is megvan hozza, akkor valoban jobban jarhatsz a server hostinggal.
http://hup.hu/node/99256#comment-1222757

ha nem szeretnel hardverhiba miatt szivni, megis szeretnel maximalis konfiguralhatosagot, akkor valamilyen VPS szolgaltatast javasolnek, en szemely szerint ar/ertek aranyban a http://linode.com tettem le a voksom, es nem bantam meg.

ha menedzselt kornyeztet szeretnel, akkor tobbet kellene tudni arrol, hogy milyen szolgaltatasokra lenne szukseged, de igy latatlanban:
ruby/rails http://heroku.com/
php http://orchestra.io/ bar meg elegge friss hus, illetve ott van a http://phpfog.com amit viszont most hetvegen tortek fel egy elegge trivialis tervezesi hiban keresztul.


multiplatform:

http://code.google.com/appengine/
http://www.rightscale.com/
http://www.scalarium.com/

Tyrael
22

mire van szükségem

react · 2011. Már. 21. (H), 19.51
Köszi a sok infót, végignézem ezeket.
Hogy mire van szükségem?
Rendszergazdai ismereteim nincsenek (PHP fejlesztő vagyok), gyakorlatilag linuxot nem ismerem, ennek ellenére mindent fel tudtam telepíteni/be tudtam configolni kis utánanézéssel. Tehát akár utánajárok annak, ami kell, nem feltétlenül igénylem a menedzselt környezetet.

Egyszerű LAMP -ra van szükségem, ezen felül semmi extra, még memcache amit fontosnak tartok, de az nem nélkülözhetetlen.
Backupra van szükségem természetesen, ezt szintén meg tudom oldani szolgáltatótól függetlenül, ha nincs más lehetőség (pl letöltöm másik tárhelyre)
Mailezést meg tudom oldani egyelőre függetlenül is (akár levelezőtárhellyel), de hosszútávon mindenképpen helyben szeretném megoldani, sajnos ebben nincsen semmi tapasztalatom (feltételezem feltelepítek egy mailszervert, de nem tudom ez mennyire egyszerű).
A legfontosabb, hogy kezdetben ne kockáztassak sokat, ezért most az ár elsődleges, ha pedig megy az oldal, akkor nagyon fontos lesz a megbízhatóság és egyre fontosabb a teljesítmény.
Ha teszem azt azt látom, hogy a VPS nem elég neki, akkor akár az első 1-2 hétben is továbblépek szerverbérlésre vagy esetleg saját szerverre.
23

Nézzük az ár oldalról

janoszen · 2011. Már. 21. (H), 21.16
Nézzük az ár oldalról a kérdést: mennyit szánsz rá? (tfh. van ingyenes próbaidőszak)
24

Úgy vagyok vele, hogy a piac

react · 2011. Már. 21. (H), 23.40
Úgy vagyok vele, hogy a piac határozza meg az árakat. Tehát a legjobbat választom, amit találok. Mivel az indulásnál nem számítok még akkora dömpingre ezért indulásnál az ár a döntő tényező, majd egyre inkább a megbízhatóság és a teljesítmény.
Közösségi jellegű oldal, eleinte max 100-200 online felhasználóra számítok. Csúnya lenne, ha behalna valami, de első 1-2 hétben megkockáztatom, hogy nem a legdrágább, de legbiztonságosabb szolgáltatót választom, már csak azért se, mert arra is van esély, hogy nem hozza a várt eredményt az oldal. Ha pedig úgy néz ki, hogy megyeget, tehát megvan a látogatószám, akkor szívesebben áldozok rá többet is.
Hosszútávon természetesen már nagyon fontos a megbízhatóság. Pl a vpslant behal 1 évben egyszer vagy kétszer, akkor első 1-2 hétre vagy hónapra meg lehet kockáztatni, remélhetőleg nem lesz baj vele, de végleges helynek nem jöhet szóba (azért mindenhol előfordulhatnak persze hibák).
Összefoglalva nem szeretném azt, hogy befizetek egy "drágább" helyre, ami csak viszi a pénzt és esetleg nem is indul úgy be az oldal. Ezért akkor áldozok rá inkább, ha már látom, hogy tényleg van értelme.
25

Grid hosting

janoszen · 2011. Már. 22. (K), 00.11
Én a helyedben megnézném azokat a szolgáltatókat, akik kínálnak grid hosting szolgáltatást, mert ott tudsz skálázni. Miután közösségi oldalt építesz, érdemes egy kicsit azon is dolgozni, hogy maga az alkalmazás alkalmas legyen a skálázásra illetve az elosztott rendszeren való üzemelésre. Erről januárban tartottam egy előadást, amit a linkre kattintva regisztráció után meg tudsz nézni.

Ami a szolgáltatót illeti, nehéz kérdés. Itthon szerintem, nem rendelkezik senki rendesen kiépített grid szolgáltatással, mert viszonylag kicsi rá az igény. A DotRollnál gondolkoztunk ezen, de két év alatt talán egyetlen megkeresés volt, aki ilyen léptékű szolgáltatást szeretett volna. Itthon inkább mindenki saját gépet vesz, aztán szív vele, amikor összeborul valami. Attól persze lehet, hogy lesz egyszer ilyen szolgáltatás, de nyilván nem a tucathosting árában.

Most így hirtelen egyetlen szolgáltató jut eszembe, akit tudok ajánlani Neked, ez a LeaseWeb. Holland cég BIX peeringgel, tavaly ősszel jártam náluk. Építettek egy komplett racksort, amibe 10 GBites üvegszálat húzták és két baromi nagy storage szekrényre kötöttek rá végtelenül sok gépet, amin VMWare virtualizációt futtatnak. Ezt elég megbízhatónak tartom ahhoz, hogy ne rohadjon le, persze a szolgáltatást magát nem próbáltam. Ha nem feltétlenül akarsz a virtuális gép alatt redundanciát, akkor a DotRollnál is van VPS szolgáltatás és bizonyos méret fölött elég masszív kedvezmény és rugalmasság is jár hozzá. Ennek a hátránya, hogy megint csak rendszergazda/tudás kell hozzá, viszont van backup, support, stb. akik bizonyos mértékig tudnak segíteni.

Amitől óva intenélek, az a CPanel és barátai használata. Ezeket egyszerű föltelepíteni és az esetek többségében jól is működik, de amikor összedől, akkor vakarhatod a fejed. Ha lehet, próbálj meg valakit keresni, akit érdekel a projekted és haveri alapon beszáll a buliba rendszergazdai oldalról. Persze megbízni is tudsz, de a jó szakember elég húzós árakon dolgozik, maga a szerver feltelepítése is fájni fog a pénztárcádnak, olcsóra meg nem biztos, hogy érdemes bízni.

Hosszú távon egyébként valószínűleg akkor jársz a legjobban, ha megismered azt, hogy hogy működik a Linux, mit hogy kell csinálni, mert akkor az alkalmazásodat is optimálisabban tudod írni, hiszen ismered a rendszer lehetőségeit.
28

cirtex

typoo999 · 2011. Ápr. 3. (V), 12.24
Hello, szerintem ez a legjobb tárhely: Cirtex Hosting. Nálam bevált minden szempontból!


___________________________
iPhone 5 Cases