ugrás a tartalomhoz

XML sitebuild

janoszen · 2011. Feb. 26. (Szo), 11.10
Sziasztok!

Sokadjára bosszankodom azon, hogy a HTML-ben hiányoznak bizonyos, számomra fontos elemek, ezért elkezdtem XML-lel játszani, méghozzá XHTML+RDFa doctype-al. Ez látszólag tök jól is működött a sima XHTML doctype-al szemben, ami IE alatt nem akarta az igazat.

Kérdésem tehát: van-e valami ellenérv az XML használatával szemben? (Tehát NEM akarom XSLT-vel transzformálni HTML-lé.)

Köszönöm a segítséget.
 
1

Teszt oldal

janoszen · 2011. Feb. 26. (Szo), 12.02
A teszt oldal egyébként itt van: http://stuff.janoszen.hu/newpage/test.xml

Tesztelve: FF 3.5, IE 8, Chrome 9, Opera 11
2

JavaScript

Poetro · 2011. Feb. 26. (Szo), 15.16
Úgy emlékszem, hogy a DOM műveletek egyes böngészőkben esetleg furcsán viselkedhetnek. Sajnos nem tudom már melyik böngésző volt, illetve mely műveletek, de ennek talán érdemes utána nézni. Amennyiben valami népszerűbb keretrendszert használsz, akkor valószínűleg nem lesznek ezzel problémáid.
3

Mik azok a dolgok, amiket

Joó Ádám · 2011. Feb. 26. (Szo), 16.38
Mik azok a dolgok, amiket hiányolsz, és így megkapsz a HTML-hez képest?
5

RDFa

janoszen · 2011. Feb. 26. (Szo), 19.27
Már csak maga az RDFa is egy XHTML extension, aztán persze még lehetnek egyéb igények, amit mindenféle classok helyett egyszerűbb volna saját taggel jelölni.
7

És látod gyakorlati hasznát

Joó Ádám · 2011. Feb. 27. (V), 01.37
És látod gyakorlati hasznát az RDF-nek? Mivel nagyjából sehol nincs az ilyesmi felhasználva, az én lelkesedésem ezen a területen alábbhagyott.
9

RDF

janoszen · 2011. Feb. 27. (V), 10.16
Az RDF-nek nem feltétlenül, az RDFa-nak sokkal inkább, azt indexeli a Google.
4

A névterek elérése elég

inf · 2011. Feb. 26. (Szo), 18.42
A névterek elérése elég eltérő böngészőnként, és bonyolult egységesíteni. Szóval annyira nem ajánlom, esetleg ha leszedsz egy lib-et, ahol már megoldották... :S

Asszem ie-ben getElementsByTagName("ns:tag"), ff-ben meg getElementsByTagNameNS("url","tag").
6

Nem fáj

janoszen · 2011. Feb. 26. (Szo), 19.29
Ezek a különbségek fájnak a legkevésbé, hozzá vagyok szokva, hogy natív JS-t kódoljak, szóval ezt viszonylag gyorsan tudom workaroundolni.
8

Hát a prefix-uri namespace

inf · 2011. Feb. 27. (V), 07.51
Hát a prefix-uri namespace dolgoknak még nem néztem utána (még ma megteszem, annyi biztos, hogy saját névtér az ajánlott custom tagekhez), viszont vannak más érdekességeim XML-el kapcsolatban, amiket szintén kipróbálok majd XHTML-re is.

Találtam két szépséget msie-ben:

-XSLT processing instruction bugos ie 7-ig, a 8-ról és 9-ről nem találtam adatokat.

-XML node-okhoz nem lehet saját tulajdonságot beállítani (property-t értek ez alatt, és nem node attribute-ot), szóval mondjuk node.myProperty=1 -re azt kapom, hogy az objektum nem támogatja a tulajdonságot vagy metódust. Ez elég zavaró, mert így nem lehet olyat csinálni, hogy az XML node-ok fölé teszünk egy újabb réteget.

Most éppen egy olyan rendszeren dolgozom, ahol XML-ben megy az adat, és XSL-el alakítom kliens oldalon XHTML-re, ill. szerver oldalon XSD-vel validálok, és egyelőre úgy néz ki, hogy lehetséges a dolog. Ha lesz belőle valami, akkor írok róla cikk(ek)et (kb egy hónap múlva várható).
10

Tényleg régen foglalkoztam

inf · 2011. Már. 14. (H), 23.26
Tényleg régen foglalkoztam már a témával, úgy nézem, hogy xhtml 1.0 nem támogatja a saját névtereket. (Legalábbis sehogy sem tudom rábírni, hogy valid legyen saját névtérrel (és máshol is azt olvastam, hogy nem szereti. Lehet, hogy sima html4-el próbáltam anno, most már nem tudom...)
11

HTML

janoszen · 2011. Már. 14. (H), 23.42
Ha HTML MIME type-al szolgálod ki, akkor nem. Ha XML-ként, akkor XML-ként validálódik, ergó ott igen. De ha XML-ként szolgálod ki, akkor az IE-vel össze fog veszni a DocTypeon (nekem legalábbis így tett). Teljesen ismeretlen DocTypera (pl XHTML+RDFa) nem akadt ki az IE.
12

Ahm, hát hajrá, kíváncsi

inf · 2011. Már. 14. (H), 23.46
Ahm, hát hajrá, kíváncsi vagyok végül mit hozol össze ezzel :-)