ugrás a tartalomhoz

Nyílt forrású üzleti modellek

janoszen · 2011. Feb. 14. (H), 23.30
Sziasztok!

Mostanában elkezdtem olyan szoftvereket fejleszteni, amik akár más hasznára is válhatnak. Némelyik nem igényel utólagos karbantartást, ezzel nincs is probléma. Az olyan szoftverekkel és programkódokkal, amelyek folyamatos karbantartást igényelnek, licencelési problémáim vannak. Azt nem szeretném, hogy BSD licenc alatt menjen ki, mert tartok tőle, hogy anyagi motiváció nélkül egy ponton elhanyagolás áldozata lenne.

Konkrétan JavaScript és PHP szoftverekről beszélünk, ezek a konstrukciók jutottak eszembe:

  • Free for non commercial / educational use. Ez gyakorlatilag csak akkor használható, ha valaki hobbiprojektet csinál.
  • GPL, a dokumentáció viszont fizetős: ez gyk. kicseszés, doksi nélkül nem használható.
  • GPL + fizetős support: ez szimpatikus lenne, de tartok tőle, hogy webes körökben kevés társulatnak kell a support.


Mit gondoltok a témáról?
 
1

Nem biztos, hogy teljesen jól

Joó Ádám · 2011. Feb. 15. (K), 03.13
Nem biztos, hogy teljesen jól értem a problémád, kicsit bővebben is kifejthetnéd mi miatt aggódsz. Én szerintem egy BSD licencet kombinálnék egy kényelmes adományozási lehetőséggel (vagy akár túszszisztémával).
2

BSD

janoszen · 2011. Feb. 15. (K), 10.47
Attól eltekintve, hogy az adományok elfogadása adózási szempontból problémás, erősen tartok attól, hogy a tipikus célközönség (webfejlesztő cégek) nem nagyon adományoznak. Nem feltétlenül üzletet szeretnék rá építeni, de jó lenne, ha legalább a bele fektetett munkaidő megtérülne. (Miután sem én, sem a partnerem nem dolgozik olyan szegmensben, az kiesik, hogy ezáltal üzlet jöjjön be.)
4

Szerintem a közönség

Joó Ádám · 2011. Feb. 15. (K), 20.02
Szerintem a közönség nagyrészét eleve elriasztja, hogy fizetni kell érte, de ha valaki számárea hasznos, nem látom, hogy miért ne küldene legalább egy-két ezrest. A kulcs az, hogy emlékeztesd rá, és egyszerű legyen.

Vagy mint mondtam, a másik lehetőség, hogy akkor adod ki az új verziót, ha meghirdetett összeg befolyt.
5

Adomány

janoszen · 2011. Feb. 15. (K), 23.12
Az adományozás adójogi problémáját tipikusan nem oldja meg sajnos.
3

Elég összetett a téma, nem

rrd · 2011. Feb. 15. (K), 11.40
Elég összetett a téma, nem igazán lehet rá röviden válaszolni. Az új projektek - legyenek akár nyílt akár zárt forráskódúak - kb 90%-a nem éri meg az első születésnapját. Szóval az elhanyagolás nem a nyílt forrás sajátossága.

A magam részéről a projektjeim indulása előtt átgondolom az üzleti modellt. Ha látok benne fantáziát, vagy éppen a saját igényemre születik az alkalmazás akkor megcsinálom. Ha van iránta érdeklődés akkor elindítható az üzleti modell. Ez lehet bármelyik amiket te írsz, vagy valami más használatos modell. Ha a projekt nem hozza azt az érdeklődést amire számítottál akkor még mindig megtarthatod free alkalmazásnak vagy elküldöd a süllyesztőbe.

Szerintem a legjobb üzleti modellek amik a szolgáltatás sajátosságába épülnek be. Ott van például az androidos Árfolyam Figyelő. Free program teljes funkcionalitással. A user visszajelzések alapján döntöm el a fejlesztési irányt. Valamiket oda sorolok, hogy ez majd menjen a Profesional verzióba ami fizetős. Ezen felül beépülős modellként valuta váltóknak lehetősége van bekerülni az alkalmazásba egy éves regisztrációs díj fejében.

Amiről meg sajnos sok fejlesztő elfeledkezik, hogy marketing nélkül nincs esély rá, hogy valaki sikeressé tegye a projektjét.
6

Adományozás

stan · 2011. Feb. 16. (Sze), 11.36
Szerintem az adományozásnak nincs sok értelme, noha láthatunk hatékony példákat (pl. Wikipédia), de erre azért nem érdemes építeni, (kivéve ha van egy olyan látogatottságú weboldalad mint a Wikipédia).

Szerintem a legegyszerűbb, ha van egy ingyenes leegyszerűsített verzió, vagy bemutató videó, vagy leírás. A teljes verziót pedig meg lehet vásárolni 25 - 50 dollárért dokumentációval és a supporttal. A megfelelő licensz alatt. Paypal fizetéssel.

Pl. nézd meg a Joomla bővítményeket. A fele fizetős, és van néhány elég nagy szoftverfejlesztő csapat, akik folyamatosan hozzák az újdonságokat, fizetős bővítmények formájában. Ha nem vennék az emberek, nyilván nem menne nekik sem ilyen jól a szekér, szóval én látok ebben a fajta üzleti modellben lehetőséget.