ugrás a tartalomhoz

Külön frissülő tartalom és menü egy oldalon

Anonymous · 2005. Dec. 7. (Sze), 13.00
Hello!

Ha van egy:

-800px széles és 500px magas ablakom, amiben baloldalon van egy
-doboz a menünek 200px x 500px (flashmenü, hivatkozások)
-és melette jobbra egy másik doboz a tartalom megjelenítésének 600px x 500px.
#ablak	
{
	height:500px;
	width: 800px;
	margin: 1px auto;
	border: 1px solid #888;
	text-align: left;
	margin-top: 15px;
	background-color: #0099FF;
}
#flashmenu
{
	background-color: #0099FF;
	float: left;
	height: 500px;
	width: 200px;
}
#tartalom 
{
	float: right;
	height: 500px;
	width: 600px;
}
Milyen technológiával tudnám elérni, hogy a bal oldali keretben (gombmenüben) található hivatkozásokra kattintva a jobb oldali keretben úgy jelenjen meg a letöltendő oldal (a tartalom) hogy magát a gomb menüt a böngésző ne frissítse, csak a letöltendő oldalt, töltse bele a keretbe(dobozba)?

A válaszokat nagyon köszönöm előre is.
(bababa)
 
1

Code

janoszen · 2005. Dec. 7. (Sze), 13.52
Üdv!

1. Légy oly drága máskor a BBcode jelölőket használni.

2. Gyakorlatilag frames viselkedést akarsz elérni. Nos, azon kívül, hogy senkinek semmi baja azzal, ha a menü is frissül, AJAX + kliens oldali JavaScript betöltés a barátod. De nem javaslom, mert gyakorlatilag ezzel mindenkit kizársz az oldaladról, akinek nincs bekapcsolva a JS. Pl. engem. :) NoScript rulez. :)

Egyébként meg minden oldalba beinclude-olod a menüt és meg van oldva a fájás.
2

URL

Jano · 2005. Dec. 7. (Sze), 14.14
A weben az a megszokott ha egy tartalomhoz egy URL tartozik. Gondolom a menuben is egy egy menupont egy egy kulon allo tartalmat hoz elo. A kereso is ugy tudja megtalalni az oldalad, ha egy url - tartalom part tud eltarolni, a latogato ugy tudja elkuldeni a haverjanak az url-t ha az egy tartalomhoz tartozik. Ha az url mas akkor az minden esetben uj lap letoltesevel jar egyutt, kiveve ha csak a # utani reszt valtoztatod meg.

Ezert nem javasolt ilyen allando menus megoldas.

Ha megis ragaszkodsz hozza:
Ha keves tartalmad van akkor megoldhato ugy, hogy valojaban letoltod az oldalban az osszes tartalmat, mindet berakod egy DIV elembe aminek egyedi azonositot ID-t adsz, majd a display: tulajdonsagot allitod lathatora vagy nem lathatora annak megfeleloen , hogy melyik DIV-et kell eppen mutatnod.

Ha nagyobb tartalmak vannak akkor ha nagyon muszaj akkor IFRAME-be kell behivogatni az aloldalakat.

Vagy a fent emlitett AJAX-os megoldás.
3

<Nincs cím>

Anonymous · 2005. Dec. 7. (Sze), 14.29
Köszönöm a gyors válaszokat.
Nem szeretnék kizárni senkit sem az oldalról, tehát az AJAX-os megoldás nem lenne jó. Ellemben az IFRAME-s az igen.

IFRAMEl létre is tudok hozni egy keretet, amiben gyakorlatilag megjelenik a letölteni kívánt, weboldal. Az IFRAMEn kívül van tehát a menü. Ez eddig tökéletes, mert így nem tölti le mindig a menüt.

DE:

Hogyan tudnám az IFRAMEs kereten kívül megváltoztatni a az IFRAMEn belüli tartalmat?
4

IFRAME

janoszen · 2005. Dec. 7. (Sze), 14.38
Üdv!

Aszt hiszem, az iframe-nek adsz egy name-t és target-tel arra hivatkozol.

Ehhez azonban Transitional doctype-ot kell használnod.

Annak ellenére, hogy ez így működni fog, nem javaslom a használatát, mert pl. a szöveges böngészők, felolvasóprogramok, stb. igen csak nehezen boldogulnak el az ilyen típusú oldalakkal.

Ha jól sejtem, ez azért kell, mert nem akarod minden oldalon kiírni a menüt, nem azért, mert a menü újratöltése a baj... Erre a megoldás szerver oldali programozásban keresendő.

Ha pl. PHP-t tudsz futtatni a szervereden, akkor csinálod a következőt az index.php file-ban:

<?php
 $utvonal="./";
 @include($utvonal . "oldal_teteje.html");
?>
Itt az oldal tartalma
<?php
 @include($utvonal . "oldal_alja.html");
?>
Az oldal_teteje.html tartalmazza az oldal elejét, pl. fejléc, menü, stb, míg az oldal_alja.html a láblécet.

Az aloldalakban meg megfelelően módosítod az útvonal változó tartalmát "./../"-re.

Ez egy nagyon egyszerű és favágó megoldás, de célra vezet. Természetesen ennek erős korlátai vannak, de szerintem addig, amíg megtanulod a PHPt vagy más, hasonló nyelvet, megfelel.
5

<Nincs cím>

Anonymous · 2005. Dec. 7. (Sze), 15.25
Köszi. Pontosan azért lassú az oldal letöltése (legalábbis előreláthatólag), mert adatbázisból fogja kiszedni a tartalom egy részét php segítségével, tehát a PHP megyeget lassacskán.

Mindennek utána nézek még ma amiket írtatok, aztán holnap írok hogy sikerült -e magoldanom vagy nem.

Ennek az egésznek egyébmód csupán esztétikai okai van. Most tesztelgetek egy forumot amit csinálgatok, de valamikor 6-7 mp. míg megjelenik a böngészöben. Természetesen, nem a saját gépem környezetében kialakított PHP APACHE MYSQL triónál, hanem a tárhelyszolgáltatómnál kialakított környezetben. 6-7 mp sötétség az oldalon pedig nem szép szerintem...
6

Lassú?

janoszen · 2005. Dec. 7. (Sze), 16.12
Ha lassú, annak max az az oka lehet, hogy rosszul írtad meg. Nem szokott az lassú lenni. Egyébként 6-7 másodperc sztem jó. Ha még akarod növelni, akkor támogasd a cachelést.
7

Forumot nehogy iframebe tegyel

Jano · 2005. Dec. 7. (Sze), 17.44
Forumot nehogy iframebe tegyel!

Mint mondtam rengeteg funkcionalis dolog van amit lekorlatozol ha nem latszik a tartalomhoz tartozo URL! Pl nem lehet bookmarkolni egy kedvenc topikot. Ilyennel egy csomo latogatot fogsz veszteni.

Ha lassu a lekerdezesed azt nem kliens oldalon kell palastolni! Probald meg megkeresni azt a reszt a programodban ami nagyon lassu. Probalj meg rajonni, hogy a PHP resze fut-e lassan vagy az SQL lekerdezesek adnak lassan eredmenyt. Persze lehet, hogy te programod fasza és a szolgaltato van leterhelve de akkor meg erdemes elgondolkodni szolgaltato valtason (foleg ha fizetsz is erte). Ingyenesbol is van valasztek.

A latogatoidnak pedig a 6-7mp nem fog feltunni annyira, mert hozza vannak szokva, hogy amit halozaton keresztul neznek az nem instatnt valaszol! 6-7mp teljesen elfogadható.

Azt javaslom tegyél le az iframes megoldasrol!
8

dreamweaver forever

Anonymous · 2005. Dec. 7. (Sze), 19.51
Tök rendesek vagytok. <iframe name="valami" -vel sikerült megoldanom, és a framen kívülröl is tudom változtatni a frame tartalmát.
Ezt szerttemem volna, és sikerült!!!

Nem baj hogy a kereső motorok nem tudnak rámászni, és az sem baj hogy a hivatkoztatott linkek mind a beléptető oldalra küldik majd az olvasót. Nekem az első szempont most a design, a tartalom pedig nagyon szűk réteget fog érinteni.
Mégegyszer nagyon köszi a széleskörű segítséget.
9

Tudsz URL-t mondani?

Jano · 2005. Dec. 7. (Sze), 21.37
Majd írj URL-t ha kész lesz. Szerencse, hogy fórum, mert így biztos kapsz majd visszajelzést a felhasználoktól, hogy jónak találják-e az oldalt. Jó munkát.