ugrás a tartalomhoz

Átképzeném magam: PHP vagy JAVA?

Vittore · 2010. Ápr. 25. (V), 13.16
Sziasztok!

A Prog.hu-n már feltettem a kérdést, kevés válasz érkezett, itt is feltenném:

Úgy alakult, hogy várhatóan át/tovább kell képeznem magam. Az lenne a kérdésem, hogy PHP-t, vagy JAVA-t válasszam?

Mérnök informatikus lesz hamarosan a végzettségem, de a szakirányom nem programozó. PHP-hez nagyon alapfokon értek, annyit, számlálót tudok írni, meg az alapműveletekkel tisztában vagyok.

Java-t tanultam, ott alapműveletek, iteráció, feltétel, tömbkezelés, ki- és beolvasás megy, meg a JFrame alapdolgai.

SQL-t tanultam, bár most talán nem tudnék megírni egy értelmes lekérdezést, az alapfogalmakkal tisztában vagyok. CSS-t is nagyon alapfokon ismerem/és használtam, blog.hu-s sablont pl. hosszabb tanulmányozás után át tudom írni/módosítani, de egyedül még nem tudnék elindulni itt sem.

Az lenne akkor a kérdés, hogy érdemes -e a JAVA-ra ráfeküdni, hogy fél éven belül látványos fejlődést tudjak felmutatni? Időm viszonylag van, de igazából nem tudom, hogy állásinterjún mi a követelmény junior JAVA fejlesztőként.

Úgy látom, hogy a PHP sokkal egyszerűbb, és van kereslet a PHP programozókra is, s a kereset sem rossz.

Feküdjek rá a PHP-ra, SQL-t újra gyakoroljam be, és a CSS-t is, és érdemes így állásajánlatra jelentkezni? Aztán esetleg a későbbiekben a JAVA vonalat továbbvinni?

(Egyébként meg állásinterjún hogy megy a tesztelés, elémraknak egy tervet, aztán le kell kódolni, vagy elmondani, hogyan tenném?)

Elnézést ha hosszú voltam, gondolom itt lesz hozzáértő.

Köszi!
 
1

A PHP és a Java meg nem éppen

kuka · 2010. Ápr. 25. (V), 16.36
A PHP és a Java meg nem éppen egy kategória, lévén különböző területeken használatosak:
  • PHP: web
  • Java: GUI, CLI, web, daemon, mobil

Persze a PHP is használható GUI és CLI alkalmazások fejlesztésére is, de nem jellemző.

Tehát először kérdezd meg magad, hogy mit is szeretnél fejleszteni.

Másodszor kérdezd meg googlefigh: "php" vagy "java". Ha kezdő vagy nem elhanyagolandó a weben található dokumentáció mennyisége.

Ami engem illet, én nem javasolnám kezdőnek a Javat. Web alkalmazás fejlesztésre pedig még kevésbbé.

Viszont karrier építés szempontjából a Java tovább vihet, mivel a Sun osztogat Java bizonylatokat és Sun Certified Professional már jól mutat szakmai önéletrajzban.
5

azért ennek a google

Crystal · 2010. Ápr. 28. (Sze), 20.49
azért ennek a google fight-nak nem tulajdonítanék nagy jelentőséget... egyrészt mert java-hoz is _bőven_ elég doksi van, másrészt mert a php tutorialok nagyon nagy része elég alacsony színvonalú (java-nal ez sokkal kevésbé jellemző sztem).
2

Java

inf · 2010. Ápr. 25. (V), 21.57
Szia!

Mindenképp java-t javaslom, ha intenzíven tanulod, akkor még sokat is kereshetsz a végén, mondjuk ahhoz kell pár év. Ha tudsz, akkor csinálj project munkákat. Talán biztosabb az, hogy ha több projectben dolgozol több emberrel, mintha leragadsz egy cégnél az elején, mert több embertől többet lehet tanulni. Ami garantált, hogy ha értesz hozzá, akkor java-val mindig lesz munkád, és nem kell felhajtanod, mint mondjuk php esetében, másrészt meg tényleg nem egy kategória a két nyelv.

Üdv. Laci
3

Bármelyik

janoszen · 2010. Ápr. 25. (V), 22.21
Megnézed, melyik tetszik jobban. Elárulom: mind a két nyelvet ugyanazért szidják és láttam én már sokat kereső PHP programozót is.
4

Java

gphilip · 2010. Ápr. 26. (H), 18.52
PHP fejlesztőként a Java-t javaslom :) a PHP király, könnyen tanulható, nagyon rugalmas, de egy bizonyos szinten túl nem elégíti ki az igényeket - sem a tieidet, sem a cégedét.

Ha karriert akarsz építeni, Java.
6

manapság szvsz java-t vagy

Crystal · 2010. Ápr. 28. (Sze), 21.21
manapság szvsz java-t vagy c#-ot érdemes igazán tanulni, ezek érik meg hosszú távon. De igazából mindegy mit választasz, SQL-ből stabil tudás kell, és a html-css is egyre inkább alapműveltség (legalább valamennyire)
7

C#->ASP.NET, Silverlight && vélemény

orionstar · 2010. Ápr. 29. (Cs), 16.13
Hasonló cipőben járok veled kedves kérdező(én is a nevezett szakra járok), tapasztalatom, hogy a mérnök infó képzés használhatatlan bármire, mindenbe bele-bele kap, de semmit nem ad ténylegesen az áttekintésen kívül...

Hogyan tovább? Jó kérdés! Gondolom C#-ot tanultál, mostanában a legtöbb helyen oktatják, ha a tudásod bővíted ebből a témából, akkor ez jó alap lehet az ASP.NET-hez, Silverlight-hoz és persze kliens oldali fejlesztéshez is!

Annak ellenére, hogy nem túl elterjedt technológiák ezek jelentős potenciál van bennük! Pl. Silverlight+Live Smooth Streaming+IIS trióval olyan minőséget és rugalmasságot lehet elérni online videózás(élő adás) tekintetében amit se a Flash, se a HTML5 nem tud biztosítani jelenleg.

Természetesen alapvető SQL ismeret nélkül elképzelhetetlen az egész, igazából azt se tudom, hogy sikerült így egyáltalán az elvégzéshez közeli állapotba kerülnöd mérnök-infón. A CSS ismeret is nagyon alap dolog, kéz a kézben jár már a HTML-lel, többek közt a table-less designok megvalósításához alapfeltétel.

A Web fejlődése azt mutatja, hogy nincs nagy jövője az olyan külső eszközöknek mint a JAVA a weben... ép ezért, ha szigorúan a kérdésedre válaszolnék, akkor PHP-t mondanék... de CSS ismeret nélkül neki se állj, és, ha ilyen alap dolog se megy, akkor szerintem azért az ide vágó HTML/XHTML anyagot is nézd át! A JAVA-val akkor lenne érdemes foglalkozni jelenleg, ha egy homogén környezetbe fejlesztenél pl. intranetre, ahol minden gépre fel van telepítve vagy mobiltelefonokra készítenéd az alkalmazásaid.

Ez az én véleményem. Minden jót!
8

Java

Joó Ádám · 2010. Ápr. 29. (Cs), 18.10
A Java ma szerveroldali nyelv.
10

Igazság

orionstar · 2010. Ápr. 30. (P), 00.03
Igazad van, ma tényleg az, megfeledkeztem a JSP-ről teljesen. Nem gondoltam át megfelelően a választ. :S
9

GWT

Ustak · 2010. Ápr. 29. (Cs), 22.26
Ezt azért nem merném igy állítani hogy nincs jövője a javanak a weben... Én például javascript php apache mysqlből képeztem át magam java tomcat6 GWT hibernate irányba, két projekt is van folyamatosan amelyekhez ezt használom, az egyik html5 canvas taggal machinál, (GWTCanvas) úgyhogy nem állítanám hogy elavult :-)
Viszont az biztos igaz, hogy a Java nagyon szerteágazó nyelv, még egy év után sem érzem magam annyira biztosnak benne mint a phpban vagyok.
Üdv:
Gábor
11

Tomcat GWT

orionstar · 2010. Ápr. 30. (P), 00.19
Eredetileg a válaszomban csak a kliens oldali fejlesztésre gondoltam, a szerver oldalról megfeledkeztem, pedig ahogy fentebb az egyik kedves fórumozó társ rámutatott ma már a java szerver oldalt jelent inkább.

Ezt nem is tudtam, hogy GWT-vel ilyeneket is lehet csinálni. Nem követtem nyomon a fejlesztését, de ennek utána fogok nézni. Bár amit írtál példának, hát, HTML5 canvasra azért még nem építenék éles weblapot, azonban jogos a felvetésed én dobálóztam a jövőt állósággal. :-) IIS+Tomcat-tel milyen tapasztalataitok vannak esetleg?
12

:-)

inf · 2010. Ápr. 30. (P), 02.48
De srácok, ha mindenki átmegy java-zni, akkor a végén meg ott leszünk sokan úgy, mint most php-ben... :-D
(Én is most töltöm az agyamba a java, design patterns, tdd, wsdl-xsd-xslt témákat, hát szerintem élethosszig lehetne tanulni...)
13

az sajna tuti... de nem is

Crystal · 2010. Ápr. 30. (P), 11.11
az sajna tuti... de nem is elvárás egyetlen java fejlesztőtől sem hogy az összes Java EE technológiát ismerje
14

részemről..

EL Tebe · 2010. Ápr. 30. (P), 16.15
Ha tehetném és újrakezdhetném az éveket, akkor Java és utána PHP. Szerintem onnan-ide váltani könnyebb.
15

mítosz

virág · 2010. Május. 4. (K), 07.18
Szia,

amint látom a Java mítosz még itt is terjed... a Java tök jó nyelv, de semmi nem indokolja azt a fajta felsőbbrendűségi mítoszt amit egyesek felépítettek és fenntartanak körülötte.

Nyilván tanulj Javát, hiszen ugyanezt a mítoszt elhiszik a nagyvállalatok és a bankok is, ezért előszeretettel fejlesztetnek Javában, tehát ha egyszer ilyen területen szeretnél dolgozni akkor előnyben leszel ha ismered a Javát.

A PHP-t sajnos sokan hajlamosak lebecsülni, én nem PHP-ban kezdtem fejleszteni hanem C-ben és Delphiben, később pedig C#-ban, de a Javát is nagyon szeretem és semmi, de semmi nem indokolja azt a fajta lekezelő stílust amivel egyesek a PHP-ról beszélnek, a programozót és a programozó által létrehozott szoftvert nem a programozási nyelv hanem a minőség minősíti - igen, ilyen fura szóismétléssel... Szóval sztem tanulj Javát, de ettől nem leszel jobb vagy rosszabb fejlesztő, esetleg csak zsírosabb állásod lesz egy bankban az aktuális mítoszoknak köszönhetően, amik kb. 10 évenként váltják egymást :)
16

PHP vs Java

fchris82 · 2010. Május. 4. (K), 21.52
Az egyik eleve egy script nyelv, a másik meg nem. Már az alapok mások. A Java sztem is túlmisztifikált.
Teljesen mindegy, hogy melyiket kezded el. A Java-nál tényleg zsírosabb állásokat lehet szerezni, viszont amíg addig eljutsz, az elég döcögős. PHP-ban sztem könnyebb elindulni, kisebb munkákat megszerezni. Mindkettőnek megvan a maga szépsége és hátránya. Kb mint ha egy szandált hasonlítanánk össze egy bakanccsal. Melyik a jobb? Tengerparton az egyik, a hegyekben meg a másik. Egyik sem egy "mindenre jó" nyelv, ráadásul ha a hegyekben élőket kérdezed, tök mást fognak mondani, mint az Egyiptomiak.

A PHP lenézését valószínűleg annak köszönheti, hogy kétségtelenül egyszerűbb - ez az előnye is egyébként! Könnyen tanulható és emiatt elég sok a "kontár" ezen a területen. Akik nem azért adnak ki szar kódot a kezükből, mert a PHP rossz, hanem mert rossz programozók. És innen már csak egy lépés a "minden PHP programozó rossz programozó" általánosítás :D