ugrás a tartalomhoz

szerver oldali java programozás ( szervletek , jsp, ejb ) RIA készités JAVA nyelven PHP programozóknak

troy1979 · 2010. Ápr. 2. (P), 14.16
sziasztok,


webfejlesztőként programozóként eddig PHP-vel dolgoztam, de a mostani feladatom ( desktop szerü webapp készitése), úgy látom, hogy nem ártana közelebbről megismerkednem a java-s webfejlesztés rejtelmeivel

Eddig ezt sikerült összehoznom:


- apache tomcat 6.0
- postgresql 8.3
- eclipse 3.5 (gallieo) J2EE package


Kérdéseim a következők lennének:


1) nincs valami tutorial az eclipse-hez ami bemutatná, hogy hogyan is kell adatbázis alapú weboldalakat/webapp-okat késziteni az eclipse j2ee segitségével?

2) JDBC (vagy más adatbázis API ) használata a PHP mintájára

3) php-s mysql_fetch_object JAVA-S megfelelője (avagy hogyan lehet a resultset 1 sorából JAVA objektumot csinálni)

4) nincs valami könyv vagy tutorial ami bemutatná, hogy mit hogy kell java-ban a php mintájára? ( mondjuk java webdevelopment for php programmers :) )

5) egyáltalán mi a php-s dolgok java-s megfelelője (amit php-ben igy kell , azt java-ban úgy, hogy...)

6) léteznek e java-ban is a php-hez hasonló keretrendszerek? (pl a php-s codeigniter-hez, vagy zend framework-höz hasonló java-s keretrendszerek)

7) java-s CMS ek ( mint pl a php-ben a drupal/joomla/wordpress)

8) van e olyan keretrendszer JAVA-ban aminek a segitségével nem kell külön megirni a szerver és a kliens oldali kódot, ha mondjuk 1 desktop alkalmazáshoz hasonló ajax-os web app-ot szeretnék késziteni


9) Ha esetleg ez a fórum nem a legmegfelelőbb hely a kérdéseim megválaszolására milyen magyar v angol nyelvű oldalakat tudnátok ajánlani? :)

Előre is köszönöm a segitségeteket , bármilyen segitség észrevétel jól jönne!
 
1

még valamit kifelejtettem

troy1979 · 2010. Ápr. 2. (P), 14.20
10) WAR file készités/deployment
2

Kemény

Ustak · 2010. Ápr. 2. (P), 22.30
dolog ez biza, de ne csüggedj!
Jómagam lassan 1 éve foglalkozom java-val, mégpedig konkrétan GWT - GXT -vel. Két projekt van, amelyben folyamatosan részt veszek, egy már megírt GXT ügyviteli rendszer kezelése, valamint a GeoGebra nevezetű geometriai oktató program GWT vel történő javascriptesítése (íly módon kiváltanánk az applet-et).
Adatbázis felől indulva én a Hibernate -et használom (mivel az alkalmazás írója ezt használta) és szerintem jó (bár nem ismerek mást). Ha valami gyötör, azt a a sun java tutorial-on szoktam megnézni, vagy rákeresek a google-n. A Hibernate-et persze a saját oldalán találod meg docs.jsboss.org, az eclipse.org on is van pár jó tutorial, bár szerintem az használat közben fog igazán rögzülni. A war készítéséhez az ant-ot tudom javasolni, én ubuntun szoktam felhúzni egy tomcat szervert, nem túl bonyolult a kezelése ha egyszer belejössz. Persze eclipse-ben is vannak erre pluginok, ez ízlés dolga.
Amit én tapasztaltam, hogy a java iszonyatosan borzasztóan hihetetlenül sokrétű. Még az objektum orientált php után is durván objektum orientált, és néha ez számomra 'túllihegésnek' tűnt. pl:

asort($array);
javaban:

Collections.sort(array, new Comparator<T>() {
            @Override
            public int compare(T t1, T t2) {                
                return t1.getPropertyToSort().compareTo(t2.getPropertyToSort());
            }
        });
Ám ezt megszokva, nagyon szeretnivaló és logikus nyelv. Azt viszont ne reméld, hogy azonnal átlátod (én legalábbis nem tettem) ,tehát az első kudarcok ne vegyék el a kedved :-)
Üdv:
Gábor