ugrás a tartalomhoz

Akadálymentes Joomla + Virtuemart

lacy · 2010. Jan. 22. (P), 16.40
Sziasztok!

Kellene nekem egy kis tanács. Adott egy Joomla CMS, amin belül egy Virtuemart webáruház üzemel. Kötelező jelleggel a weblapot akadálymentesíteni kell, amit előre nem tudtunk. Gondolhatjátok, rengeteg Javascriptes és Ajaxos megoldás van a weblapon, amik nem tudom mennyire fognak meghalni egy vakok számára készített (felolvasó)programban.

Szóval: Lehetőséget kell biztosítani a vakok/gyengénlátók számára, hogy böngészni tudják a lapot. Betűméret nagyobbítás, kontraszt, és hogy a regisztráció elejétől a a vásárlás végéig el tudjanak jutni. Ezzel kapcsolatban lenne néhány kérdésem:

1. Ma Magyarországon a vakok/gyengénlátók milyen szoftverrel böngésznek? A gyengénlátók gondolom nagyítanak a betűkön, stb... de a teljesen vakok milyen felolvasó programot/böngészőt használnak? Jó lenne látnom, hogy a honlap részei megjelennek-e.

2. Legelső ötletem az volt, hogy ha az akadálymentes linkre megy, akkor beállítok egy sütit és ebben az esetben egy másik CSS stíluslapot töltök be. Ami pedig nem kell, mert fölösleges szöveg akármi, azt CSS-el elrejtem. A szövegfelismerő programok a szövegeket csupán a forráskódból szedik? Figyelembe veszik szerintetek a CSS tulajdonságokat?:D Mert ha nem, akkor meg vagyok lőve... Akkor kell csinálnom egy sablont az akadálymentes laphoz. De azzal se vagyok nagyon kisegítve, mert a virtuemart sok sok JS funkciójával még ugyanúgy gond lesz.... :S

Mit ajánlanátok? Mit csinálnátok?

Köszönöm!
 
1

a szövegfelolvasók a

zoleytaylor · 2010. Jan. 23. (Szo), 03.51
a szövegfelolvasók a keresőrobotokhoz hasonlóan működnek, azaz a kliens oldali forráskód egészét képesek olvasni. a css tehát alapértelmezetten nem befolyásolja a felolvasható tartalmat. persze vannak olyanok is, amik figyelnek a display property-re, de lévén nem alapvető funkció, ebben nem lehet bízni. azért nézz utána még az aural style sheetsnek...
képek helyett, linkek mellett az alt és title attribútumok értékei - tartalmai - szintén elhangzanak. hiányukban jobb híjján az elérési utat és fájlnevet hallhatjuk.
a javascript egy másik történet, az azzal printelt szöveg, amennyiben nem onclick/onmouseover/satöbbi esemény hatására jelenik meg, nem akadály (bár ez a legritkább). a betöltődés után dinamikusan előállított tartalmak (ajax) nem felolvasóbarátok.
szóval alaposan meg van kötve az ember keze... a virtuemart egy elég nehezen felolvasható felület (egy webshop eleve túl összetett általában, túl sok információt tartalmaz, túl sok lépés a termék kiválasztása). szerintem lehet jobban megéri egy "hagyományos" verziót működtetni, és mellette egy kifejezetten "handicapped"-et (például kevesebb lépéssel a vásárlás folyamán vagy a "másodlagos" adatoknak csupán a termék oldalán való közlésével).