ugrás a tartalomhoz

Agilis webfejlesztés

kalamona · 2009. Dec. 9. (Sze), 02.28
Üdv!

Mostanában sokat kutakodom a témában, és szeretnék néhány dolgot meghonosítani a munkahelyemen belőle. Alkalmaz valaki már jelenleg a gyakorlatban agilis módszertanokat webfejlesztői munkákra közületek?

Mi vált be, és mi az ami nem? Meg aztán van bennem bizonytalanság néhány dologban...

Pl. ok, hogy iteratív szemléletben zajlik a munka, merthogy a fejlesztés rendszerint nem egy a megtervezzük-legyártjuk képlet zajló tevékenység, de szerintem bizonyos előzetes tervezés így is fog kelleni. Kérdés, hogy mennyi? Úgy érzem ciklikusság és gyorsan kiadott előzetes működő verziók ide, vagy oda az elején csak rá kell szánni az időt és írni annak rendje és módja szerint spec-t és kidolgozni a rendszertervet. Ezt meg agile nélkül is megteszem. Vagy ilyenkor eleve felületesebb terv készül és minél gyorsabban kijövünk a prototipussal? Nem lesz azzal több szívás, mintha precíz előkészítő munka után kezdenénk el iterálni?

Segítsetek letisztítani a képet a témában. Ti hogyan csináljátok? Hogyan kell ezt az egészet kivitelezni a gyakorlatban?
 
1

Deployment

janoszen · 2009. Dec. 9. (Sze), 09.20
Nézd meg a continuous integration fogalmát. Ha azt meghonosítod, könnyebb dolgod lesz az agilis model által hozott gyakori frissítésekkel - tesztelésekkel. Én most játszadozom ilyen célból az Apache Ant és Ivy szoftverekkel, de ha Java, akkor érdemes lehet megnézni a Mavent is.

Ha esetleg a projektek mögött van üzleti logika, érdemes lehet az ügyfélegyeztetésekre BPEL-lel tervezni.