ugrás a tartalomhoz

Online kifizetés

Fraki · 2009. Dec. 1. (K), 23.32
Sziasztok,

online fizetésről már sokszor volt szó, de online kifizetésről nem nagyon találtam még infót.

Azaz ha szeretnék csinálni egy szolgáltatást, ahol krediteket lehet vásárolni, és krediteket lehet pénzre váltani, hogy tudok én fizetni valakinek, és mire kell figyelni?

Google keresőszavak is jöhetnek, minden érdekel.
 
1

Feladás

gphilip · 2009. Dec. 2. (Sze), 10.59
Szia!

Nem tudok semmi konkrétat, de dolgoztam szoftverrel, ami ún. banki utalás feladást készÍtett. Ez gyakorlatilag egy speciális formutumú fájl (akár bankonként eltérhet), amit a bank szoftvere (nem a webes kliens hanem a vastag kliens, ha van) tud olvasni.

Ezzel könnyen elő lehet készÍteni sok utalást, és gombnyomásra utalni a banki szoftverből. Ennél konkrétabbat nem tudok, de ez lenne a helyes irány.
2

PP

vbence · 2009. Dec. 2. (Sze), 12.00
Csak gyors guglizás eredménye, de szerintem ekörül is érdemes olvasgatnod: https://cms.paypal.com/us/cgi-bin/?&cmd=_render-content&content_ID=developer/e_howto_api_soap_r_MassPay
3

Aham, köszi mindkettőtöknek.

Fraki · 2009. Dec. 2. (Sze), 15.33
Aham, köszi mindkettőtöknek. Az a bankos vastagkliens érdekes, ott nyilván fel kell vennem a kapcsolatot a számlám bankjával. És paypallal ezek szerint elvileg minden különösebb bürökrácia nélkül megoldható az egész, azzal a korláttal, hogy azzal csak paypal fiókra tudok pénzt küldeni.
5

Hát ezt is nekem kell?

vbence · 2009. Dec. 3. (Cs), 17.46
Beírod: paypal.com, majd kattintasz a "Send Money" feliratú linkre. Ott "Other things you need to know:" alatt olvasható:
If your recipient doesn’t have a PayPal account yet, you can still send them money. We’ll notify them via email to open one and deposit the money in their new account.

A zsigereim azt mondják (és igen), hogy az "átutalás" ingyenes lesz, csak a címezett fizet amikor felveszi a pénzt. Ha 25000 forint alatti összeget vesz fel, akkor 240 huf, ha ennél nagyobbat akkor ingyenes. - Ez nem hiszem hogy nagy extra lenne, a Google sem küld csekket 100 USD-nél kisebb összegekről.

Ami költség a te oldaladon jelentkezik az, hogy a számládról rendszeresen (egy csomagban) felküldd a pénzt a paypal egyenlegedre (top-up), ez pedig egy egyszerű átutlás költsége (3 ezrelék?)

Tehát a címzettnek nem kell előzetesen regisztrálnia, de a kifizetés után csak létre kell hoznia egy accountot (és onnan lekérnie a pénzt ahova szeretné vagy elkölteni a neten), ez macerásabb, mintha egyszeren csak az illető számlájára kerülne a pénz. Kérdés hogy kik a célcsoportod, de ha valaki "pénzt akar keresni az interneten" akkor talán nem egetverő elvárás, hogy minimálisan kezeljen egy PP accountot. - Főleg ha összehasonlítjuk mi macera van egy amerikai tipuú csekk bevááltásával (a'la google adsense)...
6

Röviden

gphilip · 2009. Dec. 3. (Cs), 18.40
that sux. :)
Nem túl felhasználóbarát, h regisztrálnom kell paypalra hogy hozzájussak a pénzemhez.... Mennyi idő, amÍg onnan jön az utalás?

Szerintem ez mindekét oldalról csak bonyolÍt, sokkal egyszerűbb megkérdezni a banki feladáshoz szükségs formátumot, legenerálni és bankból utalni.
8

Előnye is van

vbence · 2009. Dec. 3. (Cs), 19.45
Ez tök ingyenes és akár holnap is kipróbálhatod minden elkötelezettség, setup fee nélkül ha leprogramozod addig. Egy bankkal szerződést kell kötni, és ügyfélszolgálatot kell hívni, és biztos vagyok benne hogy mindenféle minimum összegek is vannak, ami alatt (a 25000 hufhoz hasonlóan) fizetned kell a szolgáltatásért.

Persze mint mondtam ha a célcsoportnak nem járható a PP akkor ez van.
9

Aha, ez elkerülte a

Fraki · 2009. Dec. 3. (Cs), 22.54
Aha, ez elkerülte a figyelmemet, érdekes. (Én mondjuk nem találom azt a feliratot, amit beidéztél. Mást látok, ugyanezzel a mondanivalóval.)
4

Paypal hátrány

gphilip · 2009. Dec. 2. (Sze), 16.01
Hali!

Igen, érdemes felvenni a bankkal a kapcsolatot, ha céges számlád van, akkor nem hiszem, hogy gondot okozta a kapcsolattartódnak kibökni ezt az infót.

A paypal hátránya a online fizetésnél (és gondolom utalásnál is), hogy nagyon magas komissziót von le a bankkátyás vásálásokhoz képest (persze ezek sem kutyák).
7

Kifizetés

Max Logan · 2009. Dec. 3. (Cs), 19.03
Mi ennek a kifizetésnek a jogi alapja? Gondolok itt arra, hogy ha van egy szolgáltatás, ahol a user elad valamit x pénzért (szellemi termék), ebből én levonok x % jutalékot (a szolgáltatás igénybevételéért), a maradékot meg az eladó user kapja. De milyen jogcímen utalom én át neki a pénzt (én vállakozás vagyok, aki a szolgáltatást üzemelteti).

Tehát a kérdésem, hogy mi az útja, módja a magánszemélynek való kifizetésnek?
10

Jó kérdés. PayPal-lel be

Fraki · 2009. Dec. 3. (Cs), 23.40
Jó kérdés. PayPal-lel be lehet jelölni, hogy "Goods" vagy "Services" ez egy elég egyszerű választás :)

De a többi jogi és adóvonatkozások nekem is homály. Főleg ha mondjuk globális piacban gondolkozom, ahol akárkinek ki kell tudjak fizetni a földön.