ugrás a tartalomhoz

Árajánlat készítés többhónapos munkára

fchris82 · 2009. Júl. 4. (Szo), 13.58
Csináltunk egy nagyobb projektet néhány éve, óradíjban. Aztán ezen projekt után egy másik cégtől kaptunk egy nagyobb megrendelést. Itt viszont előre szerződést akarnak kötni. De ezt most hogyan? 3 hete tervezgetjük a rendszert, de mindig felmerülnek új ötletek, amik növelik a költséget. Egyszerűen képtelenségnek tartom, hogy előre megmondjuk, mennyi lesz a végeredmény, azt is, hogy részletes listát lehetne készíteni az elvégzendő feladatokról. A feladatban annyi biztos, hogy:
- egyszerű és jól használható felhasználói felület
- piacvezetők akarnak lenni az adott területen
De ez folyamatos tervezéssel jár. Nem látom megoldhatónak, hogy épeszű időn belül részletes tervet lehetne készíteni és oda lehetne állni azzal, hogy '8 hónap fejlesztés, 6 millió Ft, se nem több, se nem kevesebb'. Az elmúlt 3 hétben pl nem készültünk el a nyitóoldal tervével, viszont már vagy a 8. és egyre jobb variációt dolgoztuk ki az egyik és legfontosabb funkcióra.

Most csak én vagyok nagyon kezdő ezen a téren, és azért látom megvalósíthatatlannak a dolgot - árajánlat majd munka? Rengeteg dolog van sztem, aminél már most tudjuk, hogy több variációban fogjuk elkészíteni és tesztelni fogjuk, melyik működik, de nem garantálhatom, a jelenleg kitalált 3 módszer mellé nem találunk ki menet közben még 3-at, amit szintén el kell készíteni. És azt meg nem tartom kivitelezhetőnek, hogy 3 hetente újra tárgyaljuk a szerződést. A munka kb 8 hónap, ezt azért jól lehet becsülni, és nem látom értelmét annak, hogy ezt megnöveljük 2 hónap tervezéssel, ahelyett, hogy a már most látható dolgokat elkezdenénk csinálni és óradíjban kiszámláznánk a dolgokat.

Egyszerűen fogalmazva: Tudjuk, hogy mit kell csinálni, de senki nem tudja, hogyan lesz majd megvalósítva végül, így SZTEM nem adható részletes árajánlat... De akkor hogyan lehetne "védeni a megrendelőt"? Vagy igenis, most előre tervezzünk meg mindent, adjunk le egy részletes listát és azon felül legyen óradíj? Vagy osszuk kisebb blokkokra a projektet és azokra előre adjunk árajánlatot? Hogy megy ez máshol?
 
1

Részenként

janoszen · 2009. Júl. 4. (Szo), 14.19
Nehéz lesz keresztülverni rajtuk, de próbáljátok meg lebontani tételesen tervezésre, megvalósításra, tesztelésre. Már csak a magatok védelmében is és a finanszírozás miatt is. Adott esetben a megvalósítást akár több részre is. Az ugyanis nem kizárt, hogy a megrendelő a legvégén megnézi a dolgot és utána azt mondja, hogy ő nem ilyet képzelt el. Vonjátok be a tervezési feladatokba és igenis számlázzátok ki azokat is.
2

Kimaradt néhány dolog...

fchris82 · 2009. Júl. 4. (Szo), 14.47
Azt már tisztáztuk velük, hogy rendszeresen "együtt" fogunk dolgozni, tehát rendszeresen találkozni fogunk és együtt alakítjuk a végeredményt. Azt is megbeszéltük velük, hogy lesznek szakaszok, amik lezárása után számlázunk, tehát nem egyben fizetnek a végén.

Ez eddig oké. A kérdés, hogy mit és hogyan rögzítsünk írásban? Hogy ő is védve legyen, de nekem se kelljen kínosan néznem, amikor beközlöm, hogy "előre nem látható okok miatt kétszer annyi volt a meló".

Még annyit érdemes tudni, hogy a viszonyunk jó. Eddig nem kevés olyan ötlettel szolgáltunk, ami nekik eszükbe sem jutott és csak pislogtak, hogy "húúú, tényleg, csináljuk így".
4

Ha van

janoszen · 2009. Júl. 4. (Szo), 22.26
Ha a megrendelő intelligens (én úgy veszem ki, hogy ez esetben az) akkor meg tudjátok vele értetni, hogy ha módosítást kér, az mivel jár. Nektek meg elég profinak kell lennetek, hogy egy adott rész specifikálása _után_ tudjatok egy értelmes időt mondani. Nyilván az elején nem tudsz időt mondani, csak nagyjából és ezt szerződésbe leírni a hét nagy vétség egyike lenne. Írjátok azt, hogy külön mellékletként elkészítitek az időbeosztást, amit annak elkészülte és aláírása után a szerződés szerves részének kell tekinteni.
3

talán

csman007 · 2009. Júl. 4. (Szo), 18.51
Talán próbáljátok meg MS projecten levezetni, abba bele tudjátok tenni az előre nem látható problémákat is és a megrendelő megérti igy.
5

agilis fejlesztés

Edit · 2009. Júl. 5. (V), 13.23
Az Adaptive PM blogon olvasható több bevezető cikk is erről a problémáról. Például. Az ilyen összetett projekteket tapasztalatom szerint agilis-körkörös módszerrel lehet jól fejleszteni, tehát minden kör végén működőképes szoftvert kell produkálni, ez alapján jön az elszámolás és a következő kör megtervezése. Egy-egy kör kb. 10 munkanap, annál többet nem lehet előre átlátni. Lehetőleg a körök között is teljen el pár nap, amikor a megrendelő tudja a rendszert próbálgatni.

Természetesen ezzel nagyon nagyot lehet bukni, ha az utolsó körben egy új igény miatt vissza kell bontani és újraépíteni az előzőleg 10 körön keresztül fejlesztett rendszert. Velem eddig ilyesmi nem nagyon fordult elő, mert a Drupalt használom keretrendszernek, ami elég absztrakt és rugalmas (viszont a Drupal nem jó minden feladatra).
6

Köszi!

fchris82 · 2009. Júl. 5. (V), 18.56
Ez jó blog, azon nyomban végig is olvastam az egészet. Rengeteget tanultam, köszi :)
7

Codeigniter

Ustak · 2009. Júl. 5. (V), 21.52
én a codeigniterrel kapcsolatban olvastam erről, (mármint az Agile development -ról) és számomra is nagyon szimpatikus, de java -s könyvek is vannak ebben a témában. A fenti könyv az agilemanifesto.org valamint az agilealliance.org oldalakat kínálja forrásul. Tök jó hogy magyarul is lehet ilyet olvasni :-)
Üdv:
Gábor.
8

Hömm

deejayy · 2009. Júl. 6. (H), 08.43
ITélet - blog szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről, hatékonyságról

Könyv: Steve Krug - Ne törd a fejem!
Bár a könyvben csak néhány hasznos tanács van ilyen esetekre, inkább webergonómiával foglalkozik. PDF-ben vagy kölcsönkérve szerintem érdemes beleolvasni.
9

Tippek - úgy általában

tisch.david · 2009. Júl. 6. (H), 13.13
Sziasztok!

Egy ismerős, vén róka értékesítőtől hallottam az alábbi tippeket IT területre:
  • A szerződésben mindig legyen benne, hogy tilos a burkolt szerződésmódosítás ("fizetek, ha még ezt is megcsinálod").
  • Fix áras szerződésben mindig legyen benne egy órabéres kibúvó, valahogy úgy megfogalmazva, hogy az adott árajánlat ennyi napi fejlesztési idővel és ennyi forint költséggel lett kalkulálva, ha az időközben felmerült igények/információk miatt 5%-osnál nagyobb eltérés mutatkozna a munkában vagy a költségekben, akkor új szerződést kell kötni.
  • Rögzíteni kell, hogy az iparág sajátosságai miatt a feladat meghatározása és a fejlesztés az ügyfél bevonásával történik, ahol neki szakmai feladatai vannak. Ha ő ennek nem tesz maradéktalanul eleget és így az ő hibájából késik a projekt, akkor a többletköltségek őt terhelik.
  • Mivel a szoftverfejlesztés a szerzői jog hatálya alá esik, ezért rögzíteni kell, hogy véleménykülönbségek esetén az SZJT 42. paragrafus (3) bekezdés az irányadó (vagyis mindig a fejlesztőnek van igaza!).
Remélem, tudja valaki hasznosítani a fentieket!

Üdv:
Dávid